Sobota, 4. december, 2021 | Meniny má Barbora, BarbaraKrížovkyKrížovky

Old Herold je rodinným striebrom Trenčína

Značka Old Herold je už historicky naviazaná k Trenčínu. Jej tradície a korene siahajú až do roku 1886. O tom, akým vývojom prešla spoločnosť až k súčasnému stabilnému zamestnávateľovi, hovoríme s výkonným riaditeľom spoločnosti Old Herold Martinom Spurným.

Spoločnosť zažila mnohé úspešné i turbulentné časy, rôzne politické zriadenia, spoločenské nálady i zmeny vlastníkov. Podstatné je, že od svojho vzniku vytvorila mnohé udržateľné materiálne i duševné hodnoty, z ktorých dodnes čerpáme inšpiráciu. A na to sme v OLD HEROLD patrične hrdí a máme potrebu a možno aj záväzok pripomínať bohatú históriu trenčianskeho liehovarníctva.

Výrobný závod OLD HEROLD, situovaný priamo v centre mesta Trenčín, je lukratívnym pracovným miestom z hľadiska dostupnosti. Aké ďalšie výhody prináša vhodná poloha?

Areál OLD HEROLD bol prvým veľkým priemyselným areálom na pravom brehu Váhu. Rýchlo postupujúca urbanizácia za ostatných 80 rokov spôsobila, že areál je dnes prakticky v centre mesta. Naša liehovarnícka výroba v bezprostrednej blízkosti obytných častí je ukážkou symbiózy výrobnej a obytnej funkcie územia, ktorá je dnes úplne bežná pre európske veľkomestá s podstatne vyššou hustotou obyvateľstva. A keďže je Trenčín vyhľadávanou turistickou lokalitou, radi by sme svojou trochou prispeli k spestreniu aktivít, ktoré môžu turisti objavovať na území mesta. Tento rok sme v spolupráci s Trenčianskym múzeom pripravili pre návštevníkov hradu výstavu s názvom Trenčianske likérky, ktorá dokumentuje vývoj liehovarov a likériek na území mesta Trenčín od roku 1886. Pozitívne ohlasy návštevníkov expozície a časté dopyty nahliadnuť priamo do výroby nás motivujú hľadať spôsob, ako uspokojiť zvedavých nadšencov i laikov prezentáciou našich výrobných priestorov a postupov.

Roky 2020 a 2021 boli pre niektorých zamestnávateľov mimoriadne náročným obdobím. Pre iných zasa rokmi s dobrým výsledkom. Ku ktorej kategórii sa radíte?

Podnikáme v oblasti značne závislej na gastronomických službách, mobilite a stretávaní ľudí. Takže určite patríme k zamestnávateľom zasiahnutým pandémiou, ale napriek značne komplikovanému obdobiu na prelome rokov 2020/21 sme neznižovali stavy zamestnancov. Práve kritické momenty sú dobrým dôvodom pre lepšie poznanie vlastnej odolnosti, preverenie vzťahov navonok a definovanie nových cieľov. Aj keď stojíme na zdravých základoch, čaká nás mnoho výziev v oblasti nastavenia interného manažmentu zdrojov, výrobného portfólia a obchodných vzťahov v meniacom sa prostredí.

Do výrobných priestorov plynuli v posledných rokoch rozsiahle investície, spomeniem aj skladové priestory s využitím najnovších IT technológií. Aké ešte iné?

Koncom septembra sme ukončili rekonštrukciu kvasiarne a pálenice, kde už aktuálne spracúvame sladkú repnú šťavu zo slovenských cukrovarov, ktorá tvorí základ pre unikátnu regionálnu špecialitu Považský repák – pravý destilát z cukrovej repy.

Čaká vás v najbližšom období prestavba či modernizácia niektorej časti závodu? Aké sú strategické vízie pre ďalšie obdobia a horizont ich naplnenia?

V zásobníku projektov máme vždy rozpracovaných niekoľko zámerov, ktoré čakajú na svoju realizáciu. V súčasnosti má najvyššiu prioritu príjem, skladovanie a logistika liehu vnútri areálu. A keďže má lieh špecifické požiadavky na skladovanie a manipuláciu, prípravnú fázu a povoľovacie konania odhadujeme na dva roky a samotnú realizáciu v roku 2025. Okrem týchto projektov priebežne investujeme do obnovy amortizovaných výrobných technológií a realizujeme množstvo menších opatrení v snahe znižovať našu uhlíkovú stopu.

Slovíčko ekológia sa v posledných rokoch skloňuje čoraz častejšie. Aké kroky vyvíjate a konkrétne robíte, aby ste boli „priateľskí“ k zemeguli?

Ešte donedávna sme si mysleli, že náš príspevok k ekológii je celkom zanedbateľný. Po zosumarizovaní našich aktivít konštatujem, že množstvo osožných činností robíme automaticky bez toho, aby sme si uvedomili ich prínos. Dlhé roky ako jediný výrobca alkoholických nápojov na Slovensku dodnes prevádzkujeme systém vratných fliaš pre gastro prevádzky. Sklený obal sa k nám viackrát vráti na opätovné naplnenie, čo je výrazne ekologickejšie, ako vyrobiť niekoľko nových jednorazových fliaš. Deväť rokov prevádzkujeme na strechách budov v areáli OLD HEORLD fotovoltickú elektráreň, ktorá pokýva 1/3 našej spotreby elektrickej energie. Pravidelne investujeme do obnovy vozového parku s cieľom vyhovieť prísnym emisným normám pohonných jednotiek. Vo výrobe sme zásadne eliminovali spotrebu obalovej fólie, v jednotlivých objektoch etapovito nahrádzame tradičné svetelné zdroje LED svietidlami, odpad z pálenice zhodnocujeme v bioplynovej stanici pri Trenčíne a takto by výpočet mohol pokračovať. Znižovať uhlíkovú stopu nemusí byť o len veľkých investíciách, preto by som rád povzbudil všetkých, ktorí už začali, i tých, ktorí o tom ešte len uvažujú.

Prejdeme k produktovému portfóliu, ktoré je naozaj bohaté. Viaceré destiláty sú ovenčené aj oceneniami. Na ktoré z nich ste najviac pyšní, ktoré sú najpopulárnejšie u zákazníkov a ktorý produkt je vo vašej ponuke najdlhšie?

Našou doménou sú ovocné destiláty a borovičky. Táto kompetencia je výsledkom systematickej práce a skúseností naprieč troma storočiami. Rodinným striebrom je určite Juniperus Borovička, v Trenčíne pálená od roku 1905, ktorej príbeh je živým symbolom slávnych trenčianskych borovičiek. K top výrobkom s dlhou tradíciou a veľkou obľubou u spotrebiteľa patria naše ovocné destiláty. Osobitne sme hrdí na náš jedinečný Považský repák – svojrázny a veľmi špecifický produkt, ktorý rokmi získava na obľube i vážnosti.

Na Slovensku je kvalitný destilát kultúrnym dedičstvom. K jeho zachovaniu prispievate aj vy zachovaním tradície v podobe produktov, za ktorými je príbeh v danom regióne. Spomeniem napríklad Bošácku slivovicu či iné destiláty... Taktiež obal vypovedá o histórii (modrotlač na obale). Je to súčasťou edukačných aktivít, na ktoré vo vzťahu ku konzumentovi nezabúdate?

Je veľmi príjemné sledovať zmenu v správaní spotrebiteľov a ich záujme rozširovať poznanie nielen o produkte samotnom, ale aj o jeho výrobe, vhodnom servírovaní, párovaní s jedlom... V oblasti edukácie spotrebiteľa „máme čo-to zameškané“, preto aktuálne komunikujeme praktickú pomôcku k jednoduchému rozlíšeniu pravých ovocných destilátov od ovocných liehovín.

Ako hodnotíte súčasnú situáciu s konzumáciou liehovín? Prispievajú k osvete ochutnávky ovocných destilátov, ktoré hodnotia kvalitu vzoriek po regiónoch?

Podľa mňa sa spotreba vyvíja správnym smerom – objem ustupuje pred kvalitou. Ochutnávky destilátov a možnosť porovnávať vzorky je skvelou príležitosťou spoznať širokú škálu vôní a chutí, krajových špecialít, avšak táto forma je skôr určená pre pomerne úzky okruh odbornej verejnosti. Väčší potenciál vidíme v riadených degustáciách s výkladom prispôsobeným úrovni publika.

Koľko momentálne zamestnávate ľudí? Čo musí spĺňať človek, ktorý by chcel vo vašom podniku pracovať?

Aktuálne pracuje v spoločnosti OLD HEROLD 123 kmeňových zamestnancov, prevažne z Trenčína a blízkeho okolia. Dlhodobo nízka fluktuácia nám dáva punc rodinnej firmy, ktorej ľudské zdroje sú jej strategickým aktívom. Činnosť spoločnosti zahŕňa výrobu, obchod, marketing, dopravu a logistiku, takže požiadavky na zamestnanca môžu byť špecifické. Základným predpokladom je záujem a chuť pracovať.

Najčítanejšie na My Trenčín

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tento rok turizmu neprial
  2. Dobrá receptúra musí mať „oko draka“
  3. Brazílska fintechová banka Nubank vstupuje na Wall Street
  4. Ako sa vyrába nealkoholické pivo? Kvalitou nezaostáva za bežným
  5. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami
  6. Opäť sme na dobrej vlne
  7. So Sovietskym zväzom na večné časy? Pozrite sa ako padá kolos
  8. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie
  9. PRIESKUM: Slováci prezradili, čo by mal spĺňať dokonalý smartfón
  10. Výhody najväčšej obchodnej siete objavuje aj verejný sektor
  1. Dobrá receptúra musí mať „oko draka“
  2. Ako uľahčiť opatrovanie seniorov doma
  3. Brazílska fintechová banka Nubank vstupuje na Wall Street
  4. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami
  5. Ako sa vyrába nealkoholické pivo? Kvalitou nezaostáva za bežným
  6. Opäť sme na dobrej vlne
  7. Aj mikulášske balíčku môžu byť zdravé. Zistite ako na to.
  8. 365.bank sa stala bankou roka na Slovensku
  9. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  10. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  1. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť 17 138
  2. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie 12 114
  3. Pohľad do histórie. Kedy sme sa mali lepšie ako dnes? 7 798
  4. So Sovietskym zväzom na večné časy? Pozrite sa ako padá kolos 7 462
  5. Strava ani spánok nie sú dôležité, ak pri tom dýchame zlý vzduch 5 813
  6. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 5 624
  7. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 3 994
  8. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom? 3 763
  9. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 3 248
  10. Na nové auto sa neoplatí čakať. Trhu kraľujú jazdené 2 925

Blogy SME

  1. Anton Kovalčík: Postmodernistický prístup k telesnému postihnutiu.
  2. Štefan Vidlár: Babenkám
  3. Marian Nanias: Jadrová energia – Dôvera spoločnosti k vedeckým poznatkom.
  4. Ján Šeďo: Spomienky bývalého elitného policajta zabalené v kriminálnych príbehoch - akt odvahy v troch dejstvách ( zatiaľ ).
  5. Roland Ondrus: Lockdown
  6. Jakub Konečný: Samit pre demokraciu: východiská a očakávania pred najväčšou diplomatickou akciou roka
  7. ASEKOL SK: Končí sa doba plastová. Do čoho vám zajtra zabalia jedlo?
  8. Věra Tepličková: Kapitán je späť. Rozdal úlohy, funkcie a je pripravený
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook 14 929
  2. Radovan Kazda: TOP 7 dôvodov, prečo 500 miliónov pre seniorov nie je dobrý nápad 4 979
  3. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 4 789
  4. Tomáš Sedliačik: Ako sa baviť s konšpirátorom 4 778
  5. Martin Greguš: Istropolis zbúrajú...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí... 4 615
  6. Jozef Drahovský: Zákon o bočnom odstupe medzi vozidlom a cyklistom dopadol ako na Slovensku 4 583
  7. Zuzana Rattajová: Juraj Droba, dnes si opustil ľudí 4 244
  8. Vanda Tuchyňová: Z POD ZADKU“ NÁM BERÚ VLASTNÉ POZEMKY, ROZOBERAJÚ MAJETOK ŽILINY A MESTO SA LEN PRIZERÁ ! 3 400
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  3. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  4. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  5. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  6. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  7. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  8. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

Záchranárka Beáta Macejková.

Medzi výjazdmi ku covidovým pacientom záchranári často nemajú čas sa ani len napiť vody.


13 h
Ilustračné foto.

Profesionálni hasiči v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) zasahovali v novembri pri 204 mimoriadnych udalostiach, najčastejšie ich zamestnali technické zásahy.


TASR 13 h

S vodičmi pod vplyvom alkoholu sa policajti nestretávajú len na okresných cestách, ale aj na diaľniciach.


SITA 15 h
Testovanie na koronavírus.

Asociácia priemyselných zväzov a dopravy však upozorňuje, že testovanie na pracovisku má medzery v efektivite, nedostatočnej kvalifikácii personálu a financovaní.


16 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zverejnili jej meno, adresu i profil na Facebooku. Hygienička Martina Kučíková patrí po minulom týždni zrejme k najznámejším z odboru.


11 h

Dlhoročná folkloristka, speváčka, členka folklórnych skupín a propagátorka ľudovej kultúry a zvykov našich predkov Martina Žabčíková zomrela 29. novembra vo veku 37 rokov.


2. dec

Policajti mladého muža poznajú, jeho správanie riešili niekoľkokrát. Obvinili ho z útoku na verejného činiteľa.


2. dec

Jeho výstavba je plánovaná na štyri roky.


a 1 ďalší 19 h

Blogy SME

  1. Anton Kovalčík: Postmodernistický prístup k telesnému postihnutiu.
  2. Štefan Vidlár: Babenkám
  3. Marian Nanias: Jadrová energia – Dôvera spoločnosti k vedeckým poznatkom.
  4. Ján Šeďo: Spomienky bývalého elitného policajta zabalené v kriminálnych príbehoch - akt odvahy v troch dejstvách ( zatiaľ ).
  5. Roland Ondrus: Lockdown
  6. Jakub Konečný: Samit pre demokraciu: východiská a očakávania pred najväčšou diplomatickou akciou roka
  7. ASEKOL SK: Končí sa doba plastová. Do čoho vám zajtra zabalia jedlo?
  8. Věra Tepličková: Kapitán je späť. Rozdal úlohy, funkcie a je pripravený
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook 14 929
  2. Radovan Kazda: TOP 7 dôvodov, prečo 500 miliónov pre seniorov nie je dobrý nápad 4 979
  3. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 4 789
  4. Tomáš Sedliačik: Ako sa baviť s konšpirátorom 4 778
  5. Martin Greguš: Istropolis zbúrajú...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí... 4 615
  6. Jozef Drahovský: Zákon o bočnom odstupe medzi vozidlom a cyklistom dopadol ako na Slovensku 4 583
  7. Zuzana Rattajová: Juraj Droba, dnes si opustil ľudí 4 244
  8. Vanda Tuchyňová: Z POD ZADKU“ NÁM BERÚ VLASTNÉ POZEMKY, ROZOBERAJÚ MAJETOK ŽILINY A MESTO SA LEN PRIZERÁ ! 3 400
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  3. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  4. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  5. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  6. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  7. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  8. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu