Situáciu by mohol zlepšiť Inštitút sezónnych prác. Viac v rozhovore povedala hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.
V článku sa ďalej dočítate:
- Stretávame sa s obrovskými výkyvmi. Suchú jar strieda vlhké leto a naopak. Vedia sa na takéto zmeny pripraviť poľnohospodári?
- Ako sme na tom aktuálne z pohľadu domácej produkcie na pultoch obchodov? Zvyšuje sa jej podiel?
- Akými spôsobmi by bolo možné docieliť, aby slovenské reťazce predávali viac slovenskej produkcie ako doteraz?
- V uplynulých rokoch končilo množstvo slovenského ovocia na stromoch, respektíve pod nimi, z dôvodu nedostatku sezónnych brigádnikov. Aká je situácia toho roku?
Ako by sa vo všeobecnosti dala zhodnotiť tohtoročná úroda na slovenských poliach?
Slovenskí poľnohospodári a potravinári v polovici septembra ukončili zber hustosiatych obilnín a repky. Kombajny žali obilie na celom území Slovenska celkovo 78 dní. Ak porovnáme dĺžku žatvy za ostatných päť rokov, tak tohtoročná