Po tom, ako sa mu nepodarilo dokončiť vysokú školu na Slovensku, odcestoval do Londýna, kde sa uplatnil ako kuchár. Vďaka tejto profesii neskôr precestoval viacero krajín, momentálne varí na ostrove Menorca. Hovorí, že na Slovensku by varil v prípade, že Slováci budú ochotní večerať vonku.
O rozdieloch medzi domácou a svetovou gastronómiou, ale aj o úskaliach kuchárskeho remesla na Slovensku sme sa rozprávali s Marošom Jamborom, rodákom z Trenčianskeho Jastrabia.
V rozhovore sa okrem iného dozviete
V ktorých krajinách doposiaľ varil?
Či je pre slovenského kuchára náročné sa adaptovať na zahraničnú kuchyňu?
Ktorú svetovú kuchyňu má najradšej?
Prečo si myslí, že podnikanie v gastronómii na Slovensku je ťažký biznis?
Za akých podmienok je ochotný sa opäť vrátiť na Slovensko?
Čo má na práci kuchára najradšej?
Kedy ste prišli na to, že gastronómia bude vaša cesta?
Odjakživa ma bavilo motať sa okolo hrncov, vyrastal som v rodine kde sa varilo a stále varí veľmi dobre.
K profesionálnej gastronómii som pričuchol už ako teenager brigádnik no naozaj variť som začal až v Londýne, kde som našiel zamestnanie ako kuchár začiatočník takzvaný commis chef.
Spočiatku ma motivovali hlavne finančné problémy, no čoskoro som zistil že variť ma veľmi baví a prostredie kuchyne mi sedí svojou otvorenosťou a poskytuje možnosť cestovať a pracovať po celom svete.