REGIÓN. Niektoré samosprávy v súčasnosti riešia diétne stravovanie pre žiakov v svojich materských a základných školách.
Detí so špeciálnymi stravovacími potrebami je však v pomere s tými, ktorí špeciálnu stravu nepotrebujú menej, čo so sebou prináša viaceré výzvy – finančné i logistické.
V Dubnici hľadajú dodávateľa
Čoraz viac ľudí sa stretáva so stravovacími obmedzeniami v podobe alergie na lepok, histamín či laktózu, intolerancia ale neobchádza ani deti. Kým doma predškolákom a školákom špeciálnu stravu zabezpečujú rodičia, ťažšie je už ich stravovanie mimo domova.
Potvrdzujú to aj slová Moniky z Považskej Bystrice, ktorej 12-ročný syn potrebuje bezlepkovú stravu. Na jeho základnej škole však takéto obedy nevaria. „Pre mňa to bol šok, keď som zistila, že varia iba na jednej škole jedlá pre ‘bezlepkové deti‘ a nie na každej.

Varia ich u nás len na jednej škole, kde som mu po ne chodila asi 1,5 roka, kvôli čomu som si musela prispôsobiť svoj pracovný čas. Teda aby som mu obed priniesla ešte teplý,“ vysvetlila s tým, že viacero rodičov chcelo, aby im mesto pomohlo s distribúciou, čo sa ale doposiaľ nepodarilo.