Ako ušetriť na kúrení

Vykurovacia sezóna je predo dvermi. Ak kúrite tuhými palivami, poradíme, čím kúriť, aby ste získali čo najviac tepla, neničili svoj kotol, pec ani komín a zároveň nedymili po celej obci.

Modernou a čoraz populárnejšou alternatívnou uhlia a dreva, teda tuhých palív, sa stávajú drevné brikety. Ich popularita rastie vďaka prednostiam, aké drevo ani uhlie nemajú. „Briketami sa dá kúriť v každej peci, krbe, kachliach alebo kotloch na tuhé palivo, teda všade tam, kde sa ako palivo používalo uhlie, uhoľné brikety alebo drevo. Žeravia ako drevo a majú výhrevnosť porovnateľnú s hnedým uhlím, ibaže kúrenie s nimi je oveľa jednoduchšie a neporovnateľne čistejšie,“ hovorí Ing. Peter Zelina z trenčianskej spoločnosti LES, s.r.o., ktorá brikety a pelety vyrába na modernej linke v obci Drietoma.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Čo sú drevené brikety?

Brikety sú jednoznačne ekologické palivo, ktoré sa vyrába zlisovaním čistých suchých pilín. „Je veľmi dôležité, aby piliny boli naozaj čisté. To znamená, aby to bola čistú surovina bez rôznych zvyškov po lepidlách, farbách alebo penetračných náteroch, bez pomletých drevotrieskových dosiek a čistá aj z pohľadu pôvodu zdroja. Používame piliny z píl, pričom dbáme o to, aby pôvodná guľatina bola z riadne obhospodarovaných lesov. Preto surovinu na výrobu eko brikiet LES nakupujeme iba na overených pílach a prevádzkach drevárskej prvovýroby, ktoré dodržiavajú ekologický, etický a sociálny štandard,“ vysvetľuje proces výroby výrobca z Trenčína.

Lisovaním sa dosiahne vysoká hustota paliva, aké drevené polienko nikdy mať nebude. V jedenej tone brikiet môže byť až 1,35 m3 suchého bukového dreva alebo 2 kubíky suchého smrekového dreva. „Vysoký tlak a teplota pri lisovaní palivo zhutnia a zároveň tým dosahujeme to, že drevná zmes, z ktorej brikety vyrábame, uvoľní zo svojich štruktúr lignín, ktorý jednotlivé drobné čiastočky drevnej hmoty pevne spojí. Tak vzniká palivo, ktoré neobsahuje žiadne chemické ani prídavné látky,“ ozrejmuje lesný inžinier a výrobca.

Prečo sú výhodné?

Všetky druhy brikiet LES majú vysokú výhrevnosť – až 18,5 MJ/kg, kým suché drevo len 14 MJ/kg. Ako je to možné, keď aj brikety sú vlastne drevo? Je to výsledok lisovania drevnej hmoty pod vysokým tlakom a zároveň nízkou vlhkosťou paliva. Kým ideálne vysušené drevo obsahuje 18 – 20 % vody a zvyčajne do pece prikladáme drevo vlhkejšie, lebo aj keď sa sušilo dva roky, stačí, aby bola vonku hmla a vlhkosť do seba opäť nasaje, brikety LES z Drietomy majú maximálnu vlhkosť len 6-9 %.

Správnym kúrením briketami s jasným pôvodom sa dá dosiahnuť ideálne horenie, čo znamená, žo palivo zo seba uvoľní maximum energie a do ovzdušia unikne minimum znečisťujúcich látok . Navyše po zhorení brikiet takmer neostáva popol (podľa normy max 2 % z objemu kuriva). Nie je náhoda, že brikety ako palivo, ktoré šetrí peňaženky aj životné prostredie, odporúča aj Národná agentúra životného prostredia a Ministerstvo životného prostredia SR finančne prispieva na nové kotle, v ktorých sa dá kúriť eko briketami alebo eko peletami.

Na prostredí záleží

„Nielen ako lesnému inžinierovi, ale aj ako otcovi a človeku mi nie je ľahostajný stav životného prostredia. Aj preto som sa rozhodol venovať sa ekologickým palivám. Výrobou brikiet a peliet dávame druhú šancu na život pilinám, ktoré boli voľakedy iba odpadom. Kúrením briketami a peletami dávame šancu na lepší život a zdravie nielen nám, ale aj ďalším generáciám. Spaľovanie brikiet a peliet je šetrné k životnému prostrediu, má veľmi nízke emisie a zanecháva nulovú uhlíkovú stopu,“ konštatuje na záver P. Zelina z LESa.

Samozrejme, pod podmienkou, že brikety alebo pelety „neprecestovali“ pol Európy, kým sa dostali do vašej pece. Ekologicky kúriť a šetriť životné prostredie znamená aj nakupovať lokálne u lokálneho výrobcu, ktorý navyše dáva prácu miestnym ľuďom.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Trenčín

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  2. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  3. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  4. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  5. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 98 425
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 118
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 814
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 462
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 068
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 268
  7. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 4 848
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 833
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

Jakubko

Nemusíte byť zdravotným klaunom, aby ste niekomu urobili krajší deň.


Ilustračné foto.

Týkať sa budú niektorých parkovacích miest, ale aj krátkodobej celkovej uzávery komunikácií.


TASR
Pôvodný Pamätník umučeným v lesoparku Brezina v Trenčíne je venovaný 69 obetiam fašizmu, ktoré na týchto miestach popravili Nemci od októbra 1944 do apríla 1945.

Súčasťou spomienky budú čestné salvy a slávnostné kladenie vencov.


TASR

Žilinské Sladkosti pre hostí o tom presviedčajú už 10 rokov.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu