MYJAVA. Tradičné myjavské obradové cestoviny vianočného obdobia, "hrtánky", sa budú v Myjave vyrábať na pôvodných náradiach. Podujatie organizuje Centrum tradičnej kultúry (CTK) v Myjave. Informovala o tom odborná pracovníčka CTK Eva Čmelová.
"Hrtánky" vychádzajú z tradícií "pytlikárskych" rodín a ich pôvod siaha do obdobia rozmachu tkáčskeho a "pytlikárskeho" remesla. "Keďže v minulosti nič nevyšlo nazmar, ženy pytlikárov využívali kratšie narezané časti paprstkov ako formy na výrobu cestovín, ktoré tvarom pripomínali hrtan," vysvetlila Čmelová.
Myjavská obradová špecialita: Hrtánky ČítajteDodnes viacerí potomkovia "pytlikárskych" rodín udržiavajú túto tradíciu. "Počas podujatia bude možnosť vyskúšať si výrobu vlastných hrtánkov. Podujatie sa uskutoční 26. novembra v priestoroch kultúrneho domu v Myjave," doplnila pracovníčka CTK.
"Hrtánky" sú obradová cestovina. "To znamená, že je to slávnostná cestovina, ktorá sa používala v tradičnej strave pri významných udalostiach. Používanie hrtánkov sa viazalo k cyklom vianočných sviatkov, či už na Štedrý večer alebo Prvý sviatok vianočný. Viazali sa aj k veľkonočnému obdobiu, ale aj k takým sviatkom, ako sú svadby či krstiny," vysvetlila riaditeľka CTK v Myjave Viera Feriancová.
Funkcia "hrtánkov" je ako "závarka" do obradovej polievky, najčastejšie z morky alebo moriaka. "Nie je to však polievka iba z morky, ale z viacerých druhov mäsa. Je to často kombinované z hovädzieho aj z hydinového mäsa. Napriek tomu, že hrtánky sú tradičná cestovina, nie je rozšírená a pozná ju málo ľudí," doplnila Feriancová.