BECKOVSKÁ VIESKA. Počas návštevy ovocnej záhrady Jána Majerníka z Beckovskej Viesky sa okamžite ocitnete ako v raji cudzokrajných plodov. Ovocné plody, typické skôr pre Čínu, Nový Zéland, Indiu, Japonsko, Čile, Grécko, Kaliforniu, Taliansko, Francúzsko či Španielsko dokáže dopestovať aj na Považí. Jeho dlhoročné záhradkárske schopnosti mu umožnili jesť kivi, mandle, figy, tamarely či višne Andy z vlastnej produkcie.
Najväčšie úspechy svojej pestovateľskej práce predstavil v uplynulých dňoch na výstave v Starej Turej.
Kivi miluje piesčitú a vlhkú pôdu
Kivi, typické pre ďalekú Čínu, figy zo Stredného východu i západnej Ázie či mandle dovážané najmä z Francúzska, Talianska i Kalifornie nie sú v záhradke Jána Majerníka ničím výnimočným. Okrem jabĺčok, hrušiek, sliviek či marhúľ zdobia jeho unikátnu záhradku plody, ktoré boli dlhé roky výsadou krajín s odlišným podnebím, ako máme na Považí.

„Pestovateľ sa musí o záhradku s takýmito plodmi pedantne starať. Vždy presne vedieť, kedy, čo a ako. Kedy presne sadiť, kedy zbierať úrodu, kde to zasadiť. Veľmi ma to baví, rád aj štepím,“ prezradil úspešný záhradkár. Vitamínom C presýtené kivi, ktoré dostalo meno podľa národného vtáka z Nového Zélandu, oberá v Beckovskej Vieske doslova po veľkých strapcoch.

„Kivi musí mať pieskovú pôdu a musí byť veľmi dobre chránené od severu. Takáto pôda rýchlo vysychá, a pritom kivi potrebuje dostatok vlahy. Mám to vonku. Za garážou. Nepotrebujem skleník a kivi sa mi drží už osemnásť rokov. Kivi neoberám dovtedy, pokiaľ nepríde prvý mráz,“ pokračoval Ján Majerník.