Pondelok, 23. november, 2020 | Meniny má KlementKrížovkyKrížovky

Absolútnym šampiónom súťaže sa stala slivovica z myjavských kopaníc

V Dohňanoch oceňovali najlepšie pálenky z regiónu stredného Považia. Degustátori museli ochutnať viac ako deväťsto vzoriek. Vybrali po troch víťazoch v siedmich kategóriách a tiež absolútneho šampióna. Zlatý destilát je z myjavských kopaníc.

Slovenský Rád rytierov destilátov garantoval odbornosť degustátorovSlovenský Rád rytierov destilátov garantoval odbornosť degustátorov (Zdroj: Peter Hudák)

DOHŇANY. Stredné Považie bolo vždy bohaté na ovocné stromy, niet divu, že v regióne je dlhoročná tradícia pálenia domáceho alkoholu. Desiatky páleníc prosperujú a pestovatelia hľadajú možnosti konfrontácie. Jednu z príležitostí ponúkli Dohňany. Zorganizovali už ôsmy ročník Ochutnávky ovocných destilátov.

Vybrať zo zaslaných vzoriek tri najlepšie v siedmich kategóriach a ešte jedného absolútneho víťaza nebolo jednoduché. Sedemdesiatsedem degustátorov hodnotilo viac ako deväťsto vzoriek.

Vôňa

Popredný slovenský odborník v oblasti liehovarníctva a člen Slovenského Rádu rytierov destilátov Július Forsthoffer hovorí, že rozhodujúca je vôňa. Degustátori vnímajú takzvané vady vône. Ak sú výrazné, celý destilát dostáva horšie hodnotenie.

Skryť Vypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Poslov jari prilieta k nám čoraz menej Čítajte 

Niektoré destiláty boli vyrobené z kvasu, ktorý bol zoctovatený. Pri destilácii potom dochádza k reakcii etanolu s kyselinou octovou a vytvorí sa etylacetát. Pachom pripomína lak na nechty. „Ak vo vzorke raz zacítite tento pach, tak vás uisťujem, že nemôže byť dobrá,“ tvrdí degustátor. Školí svojich kolegov, aby cielene hľadali tieto vady vône a dokázali ich identifikovať.

Čo sa cení

Ak vzorka nemá vo vôni žiadnu vadu, hľadajú degustátori, čo je v nej dobré a čo ju charakterizuje. Snažia sa definovať charakter vône. „Je cenené, ak napríklad destilát z marhúľ vonia sviežo po marhuliach. Nie po marhuľovom lekvári, lebo je rozdiel medzi uvarenou a čerstvou marhuľou,“ povedal degustátor. Varením ovocie vždy niečo stráca a výrazne sa to prejavuje na vôni i chuti.

Skryť Vypnúť reklamu

Chuť je ďalším rozoznávacým znakom kvality destilátu. Nerozhoduje ale maškrtný jazyk degustátora, lež jeho skúsenosti. „To nie je model na jazyku, to je v mozgu a vy ten chuťový model musíte školiť. Vinári hovoria, že chodia prechutnávať sudy. To nie preto, že sa potrebujú napiť vína, ale aby si ten chuťový a vôňový model v hlave fixovali a vedeli do odlíšiť jeden od druhého, podľa jednotlivej odrody. Preto to musia robiť denne, alebo obdeň. Len tak sa dá vyškoliť špecialista,“ povedal Forsthoffer.

Prečítajte si tiež: Poslov jari prilieta k nám čoraz menej Čítajte 

Vinári to majú jednoduchšie

Vinári majú vína katalogizované, definujú farbu, iskru, vôňu, buket, chuť, hustotu. Destiláty sú ale zväčša číre, čo degustátorom sťažuje hodnotenie.

„Oproti vinárom máme problém aj v tom, že nemáme presne katalogizované odrody a im zodpovedajúce destiláty. Mnohé vzorky sú navyše zmesi. Buď zmesi ovocia, alebo dokonca zmesi zlievaných destilátov rôznych šarží,“ hovorí odborník a zdôrazňuje, že starnutie destilátov a ich miešanie je niečo alchýmia. Dobre strážené tajomstvo šéfkuchára.

Skryť Vypnúť reklamu

„Udržiavajú to vo Francúzsku pri koňakoch, platí to v Škótsku v prípade whisky a dokonca aj pri tequile v Mexiku,“ dodáva. Hovorí, že Slováci radi experimentujú a skúšajú páliť z datlí, ktoré sa nepredali v supermarketoch. „Ovocie je síce vysoko cukornaté a ako vravia páleničiari, dobre z toho tečie, ale ten destilát nemá výraznú chuť.“ Dodáva, že takýto alkohol skôr pripomína vodku.

Tradícia nepustí

Ak vám na Slovensku nalejú domácej, tak zväčša ochutnáte poctivú päťdesiat dvojku. Táto stupňovitosť alkoholu sa viaže k histórii. Destilát sa riedil vodou len do tej miery, aby sa nezakalil. Preto ho naši pradedovia riedili menej a zvykli si na vyššie stupňovitosti. Zvyk je železná košeľa.

„Odporúčam pestovateľom, aby skúsili znížiť koncentráciu na štyridsaťpäť, na štyridsaťdva percent. Ten produkt bude chutnejší, jemnejší, nebude v ňom prevažovať štipľavosť alkoholu,“ povedal Forsthoffer.

V Maďarsku sa táto tendencia ujala. Robia dokonca tridsať osmičky, no tá je i podľa degustátora na našu chuť predsa len trocha riedka.

„Som z myjavských kopaníc, u nás by to nik nepil,“ povedal tvorca zlatého destilátu tohoročnej súťaže Peter Bunčiak. Kvalitná domáca slivovica je podľa neho závislá na kvalitnom ovocí, dobrom kvasnom procese, kvalitnom vypálení a rozhodne musí mať svoju silu.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vianočnú edíciu kávy Starbucks tento rok kúpite už aj v obchode
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny
  3. Vyšperkujte Vianoce - tipy na vianočné darčeky
  4. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  5. Neberieme štúdium športovo, ale športujeme
  6. Investície s fixným ročným výnosom 5,5 % - 8 %
  7. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME
  8. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí
  9. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe
  10. Mercedes-Benz EQV je elektrické riešenie všestranného vozidla
  1. Imunitnú bombu do tela dostanete vďaka Vitaglucanu
  2. Get our subscription and support the Online Charity Auction
  3. Ako overiť či máte aktívny druhý pilier?
  4. Kurzarbeit – then, now and tomorrow
  5. Fanshop HC Košice prichádza s novinkami
  6. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí
  7. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe
  8. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  9. Vianočnú edíciu kávy Starbucks tento rok kúpite už aj v obchode
  10. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 30 214
  2. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 10 452
  3. Príbehy vyhorených, tandem okolo Bödöra a nová trať v Bratislave 10 124
  4. Oslávte nový rok v teple: Cestujte na Zanzibar úplne bezpečne 9 501
  5. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 9 346
  6. Učiteľka roka 2018: Koľko času by malo dieťa tráviť za počítačom 9 090
  7. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 9 054
  8. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 840
  9. Ako nahradiť fosílne palivá geotermálnou energiou? 8 631
  10. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci 8 362
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

Rozpočet TSK na budúci rok počíta s nižšími daňovými príjmami

Trenčiansky samosprávny kraj bude v budúcom roku hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom vo výške takmer 230 miliónov eur.

Ilustračné foto

Poslanci TSK schválili rozpočet, kraj chce investovať 76 miliónov eur

Viac ako 76 miliónov eur plánuje v budúcom roku investovať TSK do zvýšenia kvality ciest, škôl, nemocníc i zariadení sociálnych služieb.

Ilustračná fotografia.

Knihy píše za múrmi kláštora

„Mnísi radi hrajú videohry alebo bicyklujú,“ hovorí Rychtarech.

Richard Rychtarech

Vodiči nezaparkujú ani s preukazom ŤZP

Sťažujú sa na nedostatok parkovacích miest.

V meste je údajne málo parkovacích miest pre držiteľov preukazu ŤZP.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Polícia vyšetruje masívne podozrenia z tunelovania Agrokomplexu

Rezort hovorí o závažných zisteniach v štátnom podniku. V minulosti ho riadili nominanti SNS.

Rušeň tlačil auto desiatky metrov

Matka s dvoma synmi skončili po zrážke v nemocnici.

Časť nákladov na testovanie mestu Nitra neuznali

Radnica zabezpečila na každé z odberných miest až troch administratívnych pracovníkov. Štát jej preplatí dvoch.

Z nádrže Ružiná vyťahujú obrovské ryby, záchranný odlov prebieha v sparťanských podmienkach

Pre ryby sú pripravené aj nákladné autá so špeciálnymi bedňami, v ktorých je k dispozícii tekutý kyslík.

Už ste čítali?