Sobota, 10. december, 2022 | Meniny má Radúz

Absolútnym šampiónom súťaže sa stala slivovica z myjavských kopaníc

V Dohňanoch oceňovali najlepšie pálenky z regiónu stredného Považia. Degustátori museli ochutnať viac ako deväťsto vzoriek. Vybrali po troch víťazoch v siedmich kategóriách a tiež absolútneho šampióna. Zlatý destilát je z myjavských kopaníc.

Slovenský Rád rytierov destilátov garantoval odbornosť degustátorovSlovenský Rád rytierov destilátov garantoval odbornosť degustátorov (Zdroj: Peter Hudák)

DOHŇANY. Stredné Považie bolo vždy bohaté na ovocné stromy, niet divu, že v regióne je dlhoročná tradícia pálenia domáceho alkoholu. Desiatky páleníc prosperujú a pestovatelia hľadajú možnosti konfrontácie. Jednu z príležitostí ponúkli Dohňany. Zorganizovali už ôsmy ročník Ochutnávky ovocných destilátov.

Vybrať zo zaslaných vzoriek tri najlepšie v siedmich kategóriach a ešte jedného absolútneho víťaza nebolo jednoduché. Sedemdesiatsedem degustátorov hodnotilo viac ako deväťsto vzoriek.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vôňa

Popredný slovenský odborník v oblasti liehovarníctva a člen Slovenského Rádu rytierov destilátov Július Forsthoffer hovorí, že rozhodujúca je vôňa. Degustátori vnímajú takzvané vady vône. Ak sú výrazné, celý destilát dostáva horšie hodnotenie.

SkryťVypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Poslov jari prilieta k nám čoraz menej Čítajte 

Niektoré destiláty boli vyrobené z kvasu, ktorý bol zoctovatený. Pri destilácii potom dochádza k reakcii etanolu s kyselinou octovou a vytvorí sa etylacetát. Pachom pripomína lak na nechty. „Ak vo vzorke raz zacítite tento pach, tak vás uisťujem, že nemôže byť dobrá,“ tvrdí degustátor. Školí svojich kolegov, aby cielene hľadali tieto vady vône a dokázali ich identifikovať.

Čo sa cení

Ak vzorka nemá vo vôni žiadnu vadu, hľadajú degustátori, čo je v nej dobré a čo ju charakterizuje. Snažia sa definovať charakter vône. „Je cenené, ak napríklad destilát z marhúľ vonia sviežo po marhuliach. Nie po marhuľovom lekvári, lebo je rozdiel medzi uvarenou a čerstvou marhuľou,“ povedal degustátor. Varením ovocie vždy niečo stráca a výrazne sa to prejavuje na vôni i chuti.

SkryťVypnúť reklamu

Chuť je ďalším rozoznávacým znakom kvality destilátu. Nerozhoduje ale maškrtný jazyk degustátora, lež jeho skúsenosti. „To nie je model na jazyku, to je v mozgu a vy ten chuťový model musíte školiť. Vinári hovoria, že chodia prechutnávať sudy. To nie preto, že sa potrebujú napiť vína, ale aby si ten chuťový a vôňový model v hlave fixovali a vedeli do odlíšiť jeden od druhého, podľa jednotlivej odrody. Preto to musia robiť denne, alebo obdeň. Len tak sa dá vyškoliť špecialista,“ povedal Forsthoffer.

Prečítajte si tiež: Poslov jari prilieta k nám čoraz menej Čítajte 

Vinári to majú jednoduchšie

Vinári majú vína katalogizované, definujú farbu, iskru, vôňu, buket, chuť, hustotu. Destiláty sú ale zväčša číre, čo degustátorom sťažuje hodnotenie.

„Oproti vinárom máme problém aj v tom, že nemáme presne katalogizované odrody a im zodpovedajúce destiláty. Mnohé vzorky sú navyše zmesi. Buď zmesi ovocia, alebo dokonca zmesi zlievaných destilátov rôznych šarží,“ hovorí odborník a zdôrazňuje, že starnutie destilátov a ich miešanie je niečo alchýmia. Dobre strážené tajomstvo šéfkuchára.

SkryťVypnúť reklamu

„Udržiavajú to vo Francúzsku pri koňakoch, platí to v Škótsku v prípade whisky a dokonca aj pri tequile v Mexiku,“ dodáva. Hovorí, že Slováci radi experimentujú a skúšajú páliť z datlí, ktoré sa nepredali v supermarketoch. „Ovocie je síce vysoko cukornaté a ako vravia páleničiari, dobre z toho tečie, ale ten destilát nemá výraznú chuť.“ Dodáva, že takýto alkohol skôr pripomína vodku.

Tradícia nepustí

Ak vám na Slovensku nalejú domácej, tak zväčša ochutnáte poctivú päťdesiat dvojku. Táto stupňovitosť alkoholu sa viaže k histórii. Destilát sa riedil vodou len do tej miery, aby sa nezakalil. Preto ho naši pradedovia riedili menej a zvykli si na vyššie stupňovitosti. Zvyk je železná košeľa.

„Odporúčam pestovateľom, aby skúsili znížiť koncentráciu na štyridsaťpäť, na štyridsaťdva percent. Ten produkt bude chutnejší, jemnejší, nebude v ňom prevažovať štipľavosť alkoholu,“ povedal Forsthoffer.

V Maďarsku sa táto tendencia ujala. Robia dokonca tridsať osmičky, no tá je i podľa degustátora na našu chuť predsa len trocha riedka.

„Som z myjavských kopaníc, u nás by to nik nepil,“ povedal tvorca zlatého destilátu tohoročnej súťaže Peter Bunčiak. Kvalitná domáca slivovica je podľa neho závislá na kvalitnom ovocí, dobrom kvasnom procese, kvalitnom vypálení a rozhodne musí mať svoju silu.

Najčítanejšie na My Trenčín

Inzercia - Tlačové správy

  1. Rodinná dovolenka: dvadsaťpäť hotelov v obľúbených letoviskách
  2. Vďaka kvalitným privátnym značkám na nákupoch zaručene ušetríte
  3. Kapor a rezne vo sviatočnom menu? Poradíme, čo s použitým olejom
  4. Nový spoločník v živote? Podporíte ním deti, ktoré to potrebujú
  5. Aby na Vianoce nič nechýbalo
  6. Fénix - Kultúrna pamiatka roka 2023: Keď história opäť ožíva
  7. Nový vlakový cestovný poriadok z vášho regiónu v denníku SME
  8. Kríza ako odrazový mostík slovenských startupov
  1. Po čom túžia Slováci? Kupujeme, aby sme ušetrili aj sa potešili
  2. Spoločnosť Freshfields otvára nové Business Services Centre
  3. Rodinná dovolenka: dvadsaťpäť hotelov v obľúbených letoviskách
  4. Objavte miesto, kde v objatí troch riek vzniká výnimočné víno
  5. Auto na prenájom môže byť výhodné aj pre živnostníkov
  6. BILLA spolu so zákazníkmi pomôže aj pred Vianocami jednorodičom
  7. Plánujete budúci rok kúpu kosačky ?
  8. Vďaka kvalitným privátnym značkám na nákupoch zaručene ušetríte
  1. Polovicu dovolenky zaplatíme od pondelka za Vás 10 844
  2. Nový vlakový cestovný poriadok z vášho regiónu v denníku SME 6 073
  3. TRNKA: Esetov veľa nevznikne a ani ten jeden nemá Slovensko istý 5 936
  4. Vyberte si knihy s príbehom. Čo sa oplatí čítať na Vianoce? 5 017
  5. Deti cestujú do exotiky zadarmo 4 288
  6. Predaj osobných automobilov Všeobecná zdravotná poisťovňa, a.s. 3 833
  7. Rodinná dovolenka: dvadsaťpäť hotelov v obľúbených letoviskách 3 776
  8. Nový spoločník v živote? Podporíte ním deti, ktoré to potrebujú 3 437

Blogy SME

  1. Věra Tepličková: Vzrušenie graduje: Slovensko pečie a slovenské puče idú do finále
  2. Jakub Konečný: Nezastavujeme, máme zpoždění!
  3. Lubomir Zahora: Čo chcelo Rakúsko dosiahnuť vetom o rozšírení šengenskej hranice. Píše denník Kronen Zeitung
  4. Tomáš Vodvářka: Krásný čas adventní
  5. Ľuboš Vodička: Boulevard Pont du Gard, ako Rím vo Francúzsku mosty staval
  6. Matej Farkas: Režisérom sám život
  7. Rastislav Jusko: O tom, ako boľševici ovládli prokuratúru.
  8. Anton Kovalčík: Murder Inc. na ruský spôsob 1.
  1. Věra Tepličková: Ako som cestovala vlakom 15 519
  2. Věra Tepličková: K zubárovi lacnejšie, len keď si dáte vyšetriť pipíka 13 328
  3. Grácz Ján: Po 62 odberoch končím s dobrovoľným darovaním krvi. Všeobecná zdravotná odmieta otcovi preplatiť liečbu. 7 099
  4. Ján Valchár: Defekácia Putina a ruské nádielky Svätého Nikolaja 2 942
  5. Post Bellum SK: Poprava sa konala 3. decembra 1952 v ranných hodinách 2 656
  6. Soňa Kallová: Slovenská pošta 2 361
  7. Viktor Pamula: Spolky v Spišskej Novej Vsi I. 2 301
  8. Ľudmila Križanovská: Ako Roman Mikulec urazil Romanu Tabák 1 772
  1. Monika Nagyova: Trapas na Bibliotéke
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 52. - Arktída - Expedícia na lodi Zaria do Sannikovovej zeme (1900 - 1902)
  3. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět
  4. Jiří Ščobák: Je 6 000 mrtvých v Kataru moc?
  5. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
  6. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  7. Jiří Ščobák: Nechci se otužovat, ale v praxi to trochu dělám
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 51. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 3/3, Prelet nad južným pólom
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

Novomestskí školáci vyzdobili jedenásť vianočných stromčekov

Desiatky žiakov z materských i základných škôl, ale aj deti z ďalších novomestských školských inštitúcií a zariadení pokračujú už druhý rok v rozvíjaní skvelej predvianočnej tradície.


2 h
MY | TOP správy z regiónov

Prečítajte si výber TOP správ z regiónov.


17 h

Výber TOP športových správ z regiónov.


18 h
Zuzana Frajková Ďurmeková.

Primátorka Trenčianskych Teplíc Zuzana Frajková Ďurmeková ani predsedníčka Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Renáta Bláhová už nebudú čeliť konaniu na Výbore Národnej rady (NR) SR pre nezlučiteľnosť funkcií.


TASR 18 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Obecný úrad našiel prázdny. Zamestnankyne po voľbách podali výpovede.


18 h

Cyklotrasa sa nevie vymaniť z problémov.


9. dec

Pôvodcom svrabu je mikroskopický, maximálne pol milimetra veľký roztoč.


8. dec

Namiesto preloženia trate odporúčajú modernizáciu v súčasnom koridore.


9. dec

Blogy SME

  1. Věra Tepličková: Vzrušenie graduje: Slovensko pečie a slovenské puče idú do finále
  2. Jakub Konečný: Nezastavujeme, máme zpoždění!
  3. Lubomir Zahora: Čo chcelo Rakúsko dosiahnuť vetom o rozšírení šengenskej hranice. Píše denník Kronen Zeitung
  4. Tomáš Vodvářka: Krásný čas adventní
  5. Ľuboš Vodička: Boulevard Pont du Gard, ako Rím vo Francúzsku mosty staval
  6. Matej Farkas: Režisérom sám život
  7. Rastislav Jusko: O tom, ako boľševici ovládli prokuratúru.
  8. Anton Kovalčík: Murder Inc. na ruský spôsob 1.
  1. Věra Tepličková: Ako som cestovala vlakom 15 519
  2. Věra Tepličková: K zubárovi lacnejšie, len keď si dáte vyšetriť pipíka 13 328
  3. Grácz Ján: Po 62 odberoch končím s dobrovoľným darovaním krvi. Všeobecná zdravotná odmieta otcovi preplatiť liečbu. 7 099
  4. Ján Valchár: Defekácia Putina a ruské nádielky Svätého Nikolaja 2 942
  5. Post Bellum SK: Poprava sa konala 3. decembra 1952 v ranných hodinách 2 656
  6. Soňa Kallová: Slovenská pošta 2 361
  7. Viktor Pamula: Spolky v Spišskej Novej Vsi I. 2 301
  8. Ľudmila Križanovská: Ako Roman Mikulec urazil Romanu Tabák 1 772
  1. Monika Nagyova: Trapas na Bibliotéke
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 52. - Arktída - Expedícia na lodi Zaria do Sannikovovej zeme (1900 - 1902)
  3. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět
  4. Jiří Ščobák: Je 6 000 mrtvých v Kataru moc?
  5. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
  6. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  7. Jiří Ščobák: Nechci se otužovat, ale v praxi to trochu dělám
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 51. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 3/3, Prelet nad južným pólom

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu