Utorok, 22. jún, 2021 | Meniny má PaulínaKrížovkyKrížovky

Medvede vedia čo je dobré

Tvarom listov pripomína konvalinky, no patrí k najchutnejším jarným lahôdkam. Medvedí cesnak je

(Zdroj: ARCHÍV MY)

PÚCHOV. Ak sa človek vydá po stopách tradičných receptov, skôr či neskôr dôjde k zisteniu, že bryndza nie je tradičnou slovenskou pochutinou, že recepty zo zemiakov nie sú až tak pradávne, že tradičná papriková klobása nemá viac ako dve storočia. Tradícia je vždy len odtiaľ -potiaľ. Nehovoriac o tom, že naše babičky a mamky varili z podstatne inak chutiacich surovín. Neveríte? Skúste kúpiť chutné kakao.

Prečítajte si tiež: FOTO: Príroda na slovenskomoravskej hranici sa prebúdza Čítajte 

Koľko sa musí recept opakovať aby sa stal tradičným? Keď sme sa v redakcii dohadovali aký recept je pre toto obdobie typickým, jedinečným, znenazdania sa objavilo slovné spojenie „Medvedí cesnak“.

Skryť Vypnúť reklamu

Tradične, každú jar

Moja susedka Andrea Kováčová Vargová si začiatok jari nevie predstaviť bez medvedieho cesnaku. Varí z neho polievku, mieša ho k cestovinám, pridáva ho do lahodnej bryndzovej nátierky, pripravuje z neho fantastické pesto.

V zákutiach Púchovskej doliny nie je o medvedí cesnak núdza a hoci o ňom domáci roky vedeli a tradične si ho pridávali na maslový chlieb, väčšiemu záujmu sa teší až v posledných pár rokoch.

Dôvodom je snaha mladých zdravo sa stravovať a hľadať prírodné vychytávky. Takto sa k zelenému zlatu dostala aj Andrea. Počula o ňom najskôr od známych, kým sa raz s manželom neocitli na turistike v Strážovských vrchoch. Cestičkou na Kľak si všimli svah pokrytý sviežim zeleným kobercom.
„Podľa tvaru lístočkov to mali byť konvalinky, lenže kvetov nikde a voňalo to výrazne inak,“ povedal Andrein manžel Radoslav. Andrea prezradí, že si vtedy pár lístkov na skúšku odtrhli a zachutil im. Na Kľak po medvedí cesnak nechodia, tam sa trhať nesmie, ale inšpirácia ostala a od vtedy ho pripravujú každý rok. „Každú jar čakám, že mi prvý prinesie kamarát zo Záriečia,“ povedala Andrea a pridala recept na svoju jarnú polievku s medvedím cesnakom.

Skryť Vypnúť reklamu

Jarná polievka hodná medveďa

Jarná polievka s medvedím cesnakom. Základom je na masle, alebo olivovom oleji spenená cibuľa. Pridá sa na drobno pokrájaná koreňová zelenina. Mrkva, pór, petržlen, zeler, môže byť i stopkový, sa krátko orestuje. K zelenine na zver Andrea ešte pridáva hrášok. Pre zvýraznenie chuti restuje spolu so zeleninou aj kúsok kuracích pŕs. Pridá mleté čierne korenie, kurkumu, na špičku noža muškátového orieška a soľ. Orestovanú zeleninu zaleje dvoma litrami kvalitného silného slepačieho vývaru.
„Robím ho prírodný, vyvarím kuracie mäso, nemám rada bujóny,“ povedala Andrea. Polievka sa krátko povarí a ako náhle je zelenina uvarená, pridá sa medvedí cesnak. Stačí jedna riadna hrsť. „Polovicu rozmixujem v smotane na varenie, stačí deci a polovicu na drobno pokrájam. Polievka len jemne prejde varom a je hotovo,“ povedala Andrea a dodala, že orestovaný kúsok kuracích pŕs necháva v polievke ako chuťovku. Niekto vraj hotovú polievku opäť celú rozmixuje, ale ona má radšej, keď je zelenina vcelku.

Skryť Vypnúť reklamu

Medvedí cesnak je sezónna záležitosť. Skoro na jar sa objaví a po pár týždňoch keď odkvitne po ňom do nasledujúcej jari neostane ani stopy. Andrea si ho uchováva v chladničke podobe pesta. Zmiešaný s olivovým olejom a na drobno pokrájanými vlašskými orechmi vydrží v malých pohárikoch vraj aj pol roka.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  2. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  3. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  4. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  5. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  6. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  7. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  8. Recyklovať PET fľaše a plechovky môžu už aj obyvatelia Krupiny
  9. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto
  10. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  1. Recyklovať PET fľaše a plechovky môžu už aj obyvatelia Krupiny
  2. V centre Bratislavy vznikajú apartmány určené na predaj
  3. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  4. 3 veci, s ktorými zvládnete horúčavy v byte
  5. Spoločnosť ASBIS uvádza na európske trhy novinku
  6. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  7. V BILLA pokračuje Doba slovenská
  8. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto
  9. Legislative intention - recodification of the corporate law
  10. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  1. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 9 013
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 8 562
  3. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 8 458
  4. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 7 196
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 5 959
  6. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 818
  7. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 3 786
  8. Crème de la crème po slovensky 3 248
  9. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto 2 679
  10. Po Slovensku na motorke 2 565
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

Na lúkach v obci Bolešov v Trenčianskom kraji uhynulo 67 kusov hovädzieho dobytka.


TASR 5 h
Včelár Pavel Viktorín tvrdí, že mestské lúky ponúkajú včelám rôznorodú stravu.

Včelári a niektorí obyvatelia mesta by v blízkosti mestských lúk privítali informačné tabule. Mesto ich momentálne neplánuje osadiť.


7 h
Očkovanie.

Kým pred týždňom očkovali len vakcínou Comirnaty od spoločnosti Pfizer/BioNTech, tentoraz sa v rámci preočkovania druhou dávkou používala aj vakcína od spoločnosti AstraZeneca.


SITA 10 h

V Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) pribudlo v minulom týždni (14. – 20. 6.) 36 osôb s pozitívnym PCR testom na nový koronavírus.


TASR 12 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pre búrku padali aj stromy.


13 h

Obcou na Záhorí sa prehnala smršť. Starý kostol náporu vody odolal.


7 h

Američania skupujú drevo v celej Európe, výsledkom je cena, ktorá likviduje slovenský drevospracujúci priemysel.


21. jún

Na lúkach v obci Bolešov v Trenčianskom kraji uhynulo 67 kusov hovädzieho dobytka.


TASR 5 h

Už ste čítali?