MYJAVA. Špičkové vzorky ovocných destilátov očakávajú organizátori jubilejného 25. ročníka Koštovky páleného, ktorú chystajú v máji v Myjave.
Dôvodom je vlaňajšia mimoriadne bohatá úroda všetkých druhov ovocia, ktorá ešte stále zamestnáva pálenice na Slovensku.
Vzorky destilátov v objeme 0,3 litra s označením druhu a ročníka môžu záujemcovia o porovnanie si svojich produktov doručiť prípravnému výboru do konca tohto týždňa do Kultúrneho domu Samka Dudíka v Myjave alebo na Obecný úrad v Starej Myjave.

Ešte pred verejnou koštovkou budú jednotlivé vzorky hodnotiť odborníci, bodovať budú vzhľad, chuť, arómu a vyváženosť chuti a arómy jednotlivých destilátov. Tie budú rozdelené do kategórií podľa druhu ovocia, z ktorého sú vypálené.
Hodnotiť sa budú slivovice, jablkovice, hruškovice, čerešňovice, marhuľovice a ďalšie kategórie.
Koštovku páleného založila pred štvrťstoročím partia nadšencov v obci Stará Myjava s cieľom vyzdvihnúť to najlepšie z tradičných regionálnych produktov typických pre kopaničiarsky kraj.
Časom obľúbené podujatie z kapacitných dôvodov presťahovali do okresného mesta, dnes patrí medzi najrenomovanejšie akcie tohto druhu na Slovensku. Myjavská Koštovka páleného je najstarším takýmto podujatím na Slovensku.
Kopaničiarsky región ponúka už niekoľko rokov návštevníkom turistický projekt Kopaničiarskej ovocno-destilátovej cesty.
Jeho cieľom je prostredníctvom návštev centier na spracovanie ovocia oboznámiť verejnosť s tradičnými hodnotami regiónu, v ktorom má pestovanie ovocia a jeho spracovávanie dlhoročnú tradíciu.