TRENČÍN. Gastrocentrum pod Brezinou slúžiace ako školský závod, v ktorom praxujú stredoškolskí študenti, chce jej majiteľ, ktorým je Trenčiansky samosprávny kraj (TSK), zrekonštruovať.
Budova z 80. rokov minulého storočia je podľa župy v nevyhovujúcom stave, jej zariadenie je zastarané a nezodpovedá moderným trendom.
Rekonštrukciou školského zariadenia sa má zlepšiť technický stav budovy, znížiť jej energetická náročnosť či odstrániť bariéry pre hendikepovaných ľudí. Trenčianska župa chce projekt financovať z eurofondov, náklady odhaduje na 2,5 milióna eur.
Moderné vybavenie pre úspešných absolventov
V zariadení v centre Trenčína praxujú najmä študenti Strednej odbornej školy (SOŠ) obchodu a služieb na Jilemnického ulici v Trenčíne.

Podľa slov jej riaditeľky Márie Hančinskej budova dnes síce spĺňa štandardy na výučbu, pre vychovávanie kvalitných absolventov, ktorých si pracovný trh vyžaduje, potrebujú moderné zázemie. „Chceme vychovávať profesionálov, nielen priemerných zamestnancov. Žiakom chceme dať maximum, aby nielen teoreticky poznali nové trendy, ale aby sa s výrobou a prípravou pokrmov stretli pri modernom vybavení, aby si ho vyskúšali v praxi,“ upozornila.
Študenti by po modernizácií mohli pracovať so špičkovými konvektomatmi, rúrami, pecami a ďalším kuchynským vybavením. Pri varení sa chce škola zamerať aj na nové trendy príprav jedál tak, aby varením nestrácali výživovú hodnotu.
Budova bude počas rekonštrukcie, ktorej trvanie župa odhaduje na jeden rok, pre študentskú prax nevyužiteľná.