Sobota, 4. február, 2023 | Meniny má Veronika

Kapusta nesmie chýbať, žije sa s ňou zdravo, veselo aj dlho

Kyslá kapusta patrí k Vianociam rovnako ako ryba, medovníky či stromček. Súdok tlačenej kapusty nesmel kedysi chýbať v žiadnej dedinskej chalupe. V Prečíne si tento pokrm považujú, robia preň aj zábavu.

(Zdroj: Bernadetta Pitoňáková)

PREČÍN. Kyslá kapusta je tradičným a vzácnym slovenským pokrmom. Keď som bola v Írsku a dala som ju na tanier ako prílohu k zemiakovým plackám, náš domáci pozeral na ňu s nedôverou a vyhlásil, že nie je krava, aby jedol siláž. Potom ochutnal a nakoniec zjedol všetko. Pristal, že je dobrá.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V jedálničku našich predkov mala kyslá kapusta svoje pevné miesto.

Na dedinách sa z nej robí veľa chutných pokrmov. Polievka z nej nechýba na vianočnom stole, počas zimných dní však dobre padnú aj úhrabky. V Prečíne si kapustu veľmi považujú, robia pre ňu aj zábavu.

SkryťVypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Dostali občiansky preukaz, môžu konečne aj na diskotéku Čítajte 

Niečo o úhrabkoch

„Len aby boli uvarené zemiaky, udusená kapusta, spražená slaninka a už ako sa všetko zmieša, tak sa zmieša,“ hovorí Emília Pavlovičová z Prečína, keď dokončuje úhrabky. Spomína si na svoju babku, ktorá ich veru často varievala. U nich už sa robia menej, ale predsa. „Kolega, ktorého som mala v práci, je z Plevníka--Drienového a hovoril, že aj u nich sa varia,“ dodala ešte, že ide o jedlo, ktoré poznajú vo viacerých dedinách. Vraj keď prišli ľudia z role, takéto jedlo bolo chytro hotové. „Zemiaky furt boli, kapusta furt bola a keď aj neboli oškvarky, dalo sa aspoň masti,“ vysvetľuje pani Pavlovičová. Ich babka však úhrabky nemastila, bola šetrná. „My sme to asi preto mali ako dzecká tak radi. Také menej mascené.“ Nakoniec dostávame ešte jednu radu, ktorá sa týka kapusty v úhrabkoch. „Netreba ju dlho dusiť, len aby sa tak prehriala, musí byť chrumkavá. Tiež s cibuľou a cesnakom.“

SkryťVypnúť reklamu

Ako vyznamenanie im požičajú varechu

Anton Pavlovič, manžel pani Emílie, je zakladajúcim a dlhoročným členom folklórnej skupiny Limbora. Kapustu si limboráci veľmi považujú. „V každom dome v Prečíne musí byť tlačená kapusta. U nás kapusta a zemiaky, to je základné jedlo. Sem-tam trochu mäska,“ hovorí pán Pavlovič. Keď oživili prečínski folkloristi tradíciu katarínskej zábavy, dali jej názov Limborácka kapustnica. „Doma ľudia kapustnicu navaria, na zábave dostane svoje číslo, aby sa nevedelo, kto ju varil. Zostaví sa komisia a tá potom hodnotí, ktorá je najlepšia,“ hovorí pán Pavlovič. Aj cena pre víťaza je špeciálna.

Prečítajte si tiež: Boli šikovní mäsiari, počuli sme aj príbeh o túlavom prasati Čítajte 

Na túto príležitosť majú vyrobenú putovnú varechu. „Kto vyhrá, tomu na ňu nalepíme pamätný medailón s jeho menom.“ Vyrobiť museli dať rezbárovi už druhú, lebo jedna je celkom plná medailónov. U toho, kto vyhrá, zotrvá varecha týždeň aj dva. Aby sa mohol pochváliť rodine, známym. Ale môže to byť podľa dohody aj dlhšie. Ak by mu nestačilo a potreboval by poriadnejšie povychvaľovať.

SkryťVypnúť reklamu

Črievice či topánky dole a šup do suda

Na zábave sa kapusta aj dlávi. Súťažia väčšinou mladé páry či partie. Črievice či topánky pekne dolu a dievčence či chlapci pekne šup do suda šliapať po kapuste. Krepčia takto netradične v sude vždy neskoro večer. Keď bol Anton Pavlovič chlapec, ani u nich nesmela chýbať táto zdravá surovina do rôznych jedál. „Môj tatko bol vyučený mäsiar. U nás sa varila hlavne zabíjačková kapusta. Museli sme mať doma veru natlačený veľký sud. Aj ju naši doma sami pestovali,“ prezrádza pán Anton. U Pavlovičovcov sa tradícia zachovala, aj oni ju dodnes pestujú. Pán domu však priznáva, že do suda dlávila kapustu väčšinou žena. Teraz už skôr mladšie dievčatá.

Zjari museli vyváľať po hline ženy

Radoslav Orávik, umelecký vedúci Limbory, potvrdzuje, že v každom dome bol kedysi dvesto- až tristolitrový sud, ktorý bol plný kapusty. „Predtým než prišli zemiaky na Slovensko, bola vlastne kapusta hlavným jedlom,“ hovorí Orávik. Každý dobrý gazda mal potom, pochopiteľne, na záhumní kapustnisko, teda plochu, kde sa pestovala kapusta. „Ako spomínajú starí ľudia, predtým, než ju zjari posadili, vyváľali na mieste v hline dospelé ženy, aby vraj bolo pole úrodnejšie a narástli poriadne kapustné hlavy,“ hovorí so smiechom umelecký vedúci Limbory.

Prečítajte si tiež: Ako sa vyrábali na dedine zabíjačkové špeciality Čítajte 

V mnohých domácnostiach pestujú kapustu aj teraz, málokto ju vraj v dedine kupuje. Kapusta sa dáva okrem kapustnice aj do iných jedál. Nájdeme ju už v spomínaných úhrabkoch, kapustových haluškách či kysnutých posúchoch a nemôže chýbať ani v zabíjačkovej polievke. „Moja mama je z Lieskova. Ona robí zemiaky s rebrami a kapustou zapekané na pekáči,“ dodáva ešte Orávik. Hovorí sa, že z kapusty chlap hustý. A je to vraj stopercentná pravda. „Kto si jej dal, vydržal viac robiť na poli aj v hore.“

Adama obchádzali choroby

S kapustou sa vraj žije chutne, zdravo aj veselo a ešte aj dlho. „Ľudia, ktorí boli na domácej strave odchovaní, zvykli dlho žiť. U nás v dedine žil chlapík, volal sa Adam Lagíň. Dožil sa vysokého veku,“ spomína si Orávik. Dodáva aj zaujímavú skúsenosť, ktorú mal s týmto človekom. Vraj keď s ním raz viedol dlhý rozhovor, pochlipkával si počas neho niečo. „Bola to kyslá voda z nadlávanej kapusty. A to mal vraj často vo zvyku. Aj preto ho asi obchádzali choroby,“ konštatuje Orávik. Pani Emília Pavlovičová ešte dodáva: „Kapustnica ako víno sa hovorí. Ale musí byť vydarená, vtedy sa ozaj dobre pije.“

Najčítanejšie na My Trenčín

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vyšlo februárové Doma v záhrade
  2. Dom postavený z konope? Nápad, ktorý si zaslúžil envirocenu
  3. Turisti ešte v Egypte neobjavili veľa miest, hovorí delegátka
  4. Wüstenrot aktívne čelí výzvam trhu a mení svoj obchodný model
  5. Dodajte vašej pokožke šťavu
  6. Vica Kerekes: Som väčší introvert, ako sa zdá
  7. McDonald's opäť medzi lídrami v ankete Najzamestnávateľ roka
  8. Ktorá banka dvíha úroky na termiňáku? A čo pre to treba spraviť?
  1. Vyšlo februárové Doma v záhrade
  2. Tím súťažného kvízu Riskuj! vyráža za fanúšikmi do Košíc
  3. Viete, kto je Najzamestnávateľ vo finančných službách?
  4. Dom postavený z konope? Nápad, ktorý si zaslúžil envirocenu
  5. Turisti ešte v Egypte neobjavili veľa miest, hovorí delegátka
  6. Wüstenrot aktívne čelí výzvam trhu a mení svoj obchodný model
  7. McDonald's opäť medzi lídrami v ankete Najzamestnávateľ roka
  8. Vica Kerekes: Som väčší introvert, ako sa zdá
  1. Ktorá banka dvíha úroky na termiňáku? A čo pre to treba spraviť? 11 982
  2. Klinčeky Zanzibaru zarobili viac, než neslávny obchod s otrokmi 7 940
  3. Dodajte vašej pokožke šťavu 2 906
  4. Zdravie bez liekov. Lekár namiesto nich predpisuje studenú vodu 2 212
  5. 10 eur za 10 rokov. Mimoriadna ponuka od mimoriadneho časopisu 1 964
  6. Šetriť energiu sa oplatí. Špecialisti poradili, ako na to 1 766
  7. Dom postavený z konope? Nápad, ktorý si zaslúžil envirocenu 1 150
  8. Ako skĺbiť remeslo a moderné technológie? Inšpirujte sa Bajkery 1 041

Blogy SME

  1. Anton Kovalčík: Ako sa nerobí štátny prevrat.
  2. Ľudmila Križanovská: Veľká Británia a USA sú najväčšie zlo na svete
  3. Matej Nagy: Dúbravský mesačník 3
  4. Jozef Stasík: Ovplyvnia medvede budúce voľby?
  5. Peter Maroncik: Neskracujte si cestu po rozblatenom trávniku!
  6. Adam Austera: Stáva sa Paramount konkurentom Netflixu?
  7. Zuzana Ferencová : Podunajská škola a jej nazeranie na krajinu
  8. Ivan Mlynár: Transformácia spoločnosti, akú nepredpokladal a nechcel ani volič Smeru
  1. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť Vb - bludy a klamstvá) 6 346
  2. Věra Tepličková: Výlet v Bratislave (z denníka žiaka 3. ročníka ZŠ z Piešťan) 4 767
  3. Rastislav Puchala: Starosta je ruský troll 3 948
  4. Dušan Koniar: Dzurindov projekt valcuje čítanosť aj diskusie 3 732
  5. Rastislav Jusko: Krvavá minulosť komunistickej prokuratúry. Je nám súdené prežiť ju znova? 3 271
  6. Ivan Beňovič: Ruský rubeľ sa svetovou menou nestane 3 209
  7. Ján Šeďo: "Ja nechcem byť ako moji rodičia", vypadlo z rómskeho chlapca. 3 063
  8. Simona Kyselicová: Ako sa najhorší rok v mojom živote stal najlepším učiteľom. 2022, dámy a páni! 2 374
  1. Jiří Ščobák: Bude rok 2023 na Slovensku ekonomicky príjemný? Aká bude inflácia na konci roka?
  2. Martina Hilbertová: Keď prišla na Slovensko, nechcela žiť. Pomohlo jej divadlo
  3. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 55. - Antarktída - Ako sa vydali Vivian Fuchs a Edmund Hillary naprieč Antarktídou (1955-1958)
  5. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  6. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Potuluje sa tu starý blázon
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 54. - Antarktída - Posledné tri Byrdove expedície (1939 - 1956)
  8. Jiří Ščobák: Tipovanie je cesta do pekla. Aj keď to robíte so štátnou firmou
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

Šimon Latkóczy.

Udivuje číslami v americkej NCAA.


9 h
Ilustračná foto.

O zvýšení poplatkov budú ešte rokovať mestskí poslanci.


14 h
Udalosť vyšetruje polícia.

Neznámi páchatelia sa 75-ročnú ženu snažili oklamať vymyslenou historkou o synovej autonehode.


SITA 16 h
Knihy či komiksy si môžu záujemcovia požičať v Podolí bezplatne.

Miestnu komunitu v Podolí spája láska ku knihám. V priestoroch knižnice v rámci obecného úradu vytvorili miesto, kde si môže verejnosť romány či komiksy požičať bezplatne.


Barbora Jurenová 21 h

Blogy SME

  1. Anton Kovalčík: Ako sa nerobí štátny prevrat.
  2. Ľudmila Križanovská: Veľká Británia a USA sú najväčšie zlo na svete
  3. Matej Nagy: Dúbravský mesačník 3
  4. Jozef Stasík: Ovplyvnia medvede budúce voľby?
  5. Peter Maroncik: Neskracujte si cestu po rozblatenom trávniku!
  6. Adam Austera: Stáva sa Paramount konkurentom Netflixu?
  7. Zuzana Ferencová : Podunajská škola a jej nazeranie na krajinu
  8. Ivan Mlynár: Transformácia spoločnosti, akú nepredpokladal a nechcel ani volič Smeru
  1. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť Vb - bludy a klamstvá) 6 346
  2. Věra Tepličková: Výlet v Bratislave (z denníka žiaka 3. ročníka ZŠ z Piešťan) 4 767
  3. Rastislav Puchala: Starosta je ruský troll 3 948
  4. Dušan Koniar: Dzurindov projekt valcuje čítanosť aj diskusie 3 732
  5. Rastislav Jusko: Krvavá minulosť komunistickej prokuratúry. Je nám súdené prežiť ju znova? 3 271
  6. Ivan Beňovič: Ruský rubeľ sa svetovou menou nestane 3 209
  7. Ján Šeďo: "Ja nechcem byť ako moji rodičia", vypadlo z rómskeho chlapca. 3 063
  8. Simona Kyselicová: Ako sa najhorší rok v mojom živote stal najlepším učiteľom. 2022, dámy a páni! 2 374
  1. Jiří Ščobák: Bude rok 2023 na Slovensku ekonomicky príjemný? Aká bude inflácia na konci roka?
  2. Martina Hilbertová: Keď prišla na Slovensko, nechcela žiť. Pomohlo jej divadlo
  3. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 55. - Antarktída - Ako sa vydali Vivian Fuchs a Edmund Hillary naprieč Antarktídou (1955-1958)
  5. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  6. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Potuluje sa tu starý blázon
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 54. - Antarktída - Posledné tri Byrdove expedície (1939 - 1956)
  8. Jiří Ščobák: Tipovanie je cesta do pekla. Aj keď to robíte so štátnou firmou

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu