Streda, 25. november, 2020 | Meniny má KatarínaKrížovkyKrížovky

Aj had môže chutiť vynikajúco

Obrovský had, hlava čarodejníka, psík, kukučkové hodiny aj klasické torty plné nežnej fantázie, napríklad tá pre vílu. Všetko toto, ale aj iné diela sa objavili na súťaži o najkrajšiu tortu Slovenska.

Z cukrárskej výstavy v Púchove.Z cukrárskej výstavy v Púchove. (Zdroj: Bernadetta Pitoňáková)

PÚCHOV. Do púchovského domu kultúry prišli ľudia načerpať inšpiráciu. Bolo naozaj čo pozerať. Jozefína Zaukolcová, hlavná organizátorka súťaže, hovorí, že niektorí súťažiaci sa vracajú a stále zlepšujú.

Inšpirácia

Po inšpiráciu prišla na výstavu aj Emília Karvatská. Najviac sa jej páčila torta pre starú mamu s veľkými slnečnicovými kvetmi a svadobná torta. Stále pečie pre vnúčatá, dobrých nápadov preto nie je nikdy dosť. „Vnukovi som urobila na tortu vrtuľník, vnučke červenú čiapočku,“ prezradila.

Skryť Vypnúť reklamu

Torty pre dospelých veľmi nezdobí. Najviac u nich chutia ovocné, napríklad jahodová. „Krém musí byť svieži a menej sladký,“ dodala.

Prečítajte si tiež: Ľudia v Trenčianskom kraji vypálili státisíce litrov pálenky Čítajte 

Pani Emíla prišla aj s kamarátkou Vierou Majerkovou. „Ja som kedysi pekávala torty, teraz už nie. Niet pre koho,“ skonštatovala s tým, že jej už netreba veľa jesť, tak radšej sladké jedlá vynecháva. Obe ženy zhodne tvrdili, že každá poriadna gazdiná by mala upiecť v živote nejakú tortu, aj keď len celkom jednoduchú.

Ako dieťa tortu nikdy nemal

Veľmi rád konzumuje sladkosti Alojz Čvirik, ktorý si fotografoval všetky výtvory. Dlhšie však postál pri hnedom psíkovi a obrovskom žltom hadovi.

Keď bol dieťa, torty veru nikdy na sviatok nedostal. „Pre desať detí robiť torty na oslavy, to by bolo veľmi nákladné,“ prezradil. Kysnuté koláče však boli. A to dokonca každú sobotu. „Minimálne šesť plechov.“ Ako starší už máva torty na narodeniny pri okrúhlych výročiach. A aké sú podľa pána Alojza najlepšie?

Skryť Vypnúť reklamu

„Veľa orechov v ceste, nejaký krém, nie veľa, kyslý lekvár, čokoláda a dostatok rumu. No a dobrá čokoládová poleva,“ vymenoval. Hlavne aby chutila, na ozdobách vraj až tak nezáleží.

Lepšia je vraj klobása, ale mama mu vždy upečie

Timkovi Krchniakovi sa najviac páčil traktor. Najlepšia je s podľa neho torta s piškótami, krémom a ovocím,. „Ale radšej si dám klobásu, ako tortu“ priznal sa nakoniec Timko.

Prečítajte si tiež: Dávali aj rady, napríklad ako liečiť králiky cesnakom a octom Čítajte 

Mamina aj napriek tomu prišla pre inšpiráciu a tortu mu narodeniny pečie vždy. Jej osobne sa najviac páčila trojposchodová svadobná torta.

Zaujali aj netradičné motívy

Valériu Martákovú zaujali netradičné motívy na tortu. „ Had vyzerá super. O auguste 68 som sa dozvedela len niekoľko rokov dozadu, lebo v škole nám o tom veľmi nehovorili. A teraz takáto torta, to je zaujímavé. Naozaj. Dobrý nápad,“ prezradila. Páčila sa jej aj jesenná torta.

Skryť Vypnúť reklamu

Valéria nepečie, ale asistuje mame. „Robím cesto a sem tam niečo poťahujem. Zdobiť sa neodvážim, nemám také umelecké cítenie.“

Z rozprávky do rozprávky

Zuzana Bezáková z Bošian pri Partizánskom sa stala so svojou tortou absolútnou víťazkou a získala aj cenu divákov. Po večeroch modelovala dva týždne kvetinky, štyri dni pred súťažou upiekla korpusy, rozvrhla si, čo chce robiť.

„Vymyslela som si špeciálny recept a síce obrátený jablčník s gaštanmi a vanilkovým krémom z pravej vanilky. A spodný diel je s hokajdo perníkom,“ prezradila. Na napĺňanie a zdobenie si nechala dva dni.

Prečítajte si tiež: Veľmi chcela gitaru, má ju z dobročinného bazáru Čítajte 

Výrobu torty chodili k babke kontrolovať pravidelne vnučky. „Sú to moje najväčšie obdivovateľky. Na narodeniny som im robila dom Addams family,“ hovorí Zuzana Bezáková. Keď jej všetečné dievčatá otvoria špeciálnu chladničku, kde máva uložené torty, vždy podľa ich pohľadu vie, či sa jej vydarila. „A táto sa im páčila,“ skonštatovala.

Pani Zuzana nie je profesionálka. „Ale strašne ma to baví,“ dodáva. Vďaka tortám, ktoré robí najradšej deťom, už pozná všetky rozprávky, aj tie moderné.

Hodiny

Zaujímavú tortu, ktorá tiež získala ocenenie, urobila Gabriela Miškechová. V kategórii juniorov skončila na prvom mieste. Tortu robila asi štyri dni.

„Pri príprave potrebujem pokoj, vždy ho, samozrejme, nemám. Občas aj pokazím a chytím nervy. V tom momente si poviem, že už nikdy nebudem piecť,“ hovorí so smiechom Gabika. Nikdy však svoj sľub nedodrží a pečie zase. Je puntičkárka a pokiaľ nie je výtvor dokonalý, neukazuje ho iným.

Korpus na jej torte bol kakaový s perníkovým korením. Krémy kombinovala. „Dávala som karamelový krém, maslový a jeden som si vymyslela sama. Je z čučoriedok a kondenzovaného sladeného mlieka,“ prezradila.

Prečítajte si tiež: Cez Domanižu viedla Jantárová cesta, ako prví v obci vyrábali elektrinu Čítajte 

Gabika bola pri pečení doma už do mala. Najprv sedávala pri babke, keď robila kysnuté koláče a neskôr pri mame, keď začala piecť torty. Postupne robila stále viac vecí sama. Začalo ju to tak baviť, že si dala prihlášku na cukrársku školu.

Nie je dôležitý len vzhľad

Jozefína Zaukolcová, hlavná organizátorka súťaže, je rada, že ľudia prihlasujú svoje práce do súťaže a súťažné kategórie sa postupne rozrastajú. „Máme štyri. Senior, junior, netradičné 3D torty a pridali sme minulý rok aj špeciálne torty, teda nahé, drip a raw. Najprv sme v nej mali len dvoch súťažiacich, teraz máme piatich,“ hovorí Zaukolcová.

V súťaži nie je dôležité len to, či je torta majstrovsky namodelovaná, pekne vypracovaná, ale dôležitá je aj chuť. „Niektoré torty vyzerajú síce krásne, ale chuť ich posunie nižšie v hodnotení alebo naopak,“ konštatovala Zaukolcová.

Napríklad had, ju osobne na pohľad nezaujal, motív sa jej nezdal veľmi príťažlivý. Chuťovo bol však vynikajúci. Chuťovo výborná bola aj maková obyčajná torta, veľmi pracná zase rozprávková torta s vtáčikmi.

„Mimoriadna a veľmi svieža bola aj torta, ktorá sa stala absolútnym víťazom. Tá pre vílu bola zase celkom iná, ale tiež zaujímavá chuť, výrazne čokoládovo-karamelová,“ vyjadrila sa k niektorým tortám Zaukolcová. Drip torta zase pripravená zvláštnou technikou obracania naopak.

„Po rozpačitých začiatkoch sa ľudia už teraz odvážia ísť do súťaže. Niektorí dajú na rady, prídu opäť a zlepšia sa. Iní sa už nevrátia,“ konštatuje Zaukolcová.

Nesmiete sa vzdať

Ak sa chce niekto venovať pečeniu, špeciálne tortám, musí vraj v prvom rade mať rád sladké a chuť do práce.

Prečítajte si tiež: Najkrajšia bola podľa divákov torta cukrárky z Považskej Bystrice Čítajte 

„Nesmie sa vzdať pri prvých nepodarených pokusoch a pokračovať ďalej. Teraz je obrovská ponuka pomôcok, materiálov, surovín. Dobré je prípadne absolvovať nejaké školenie, ak si človek nevie sám dať rady. Veľa sa však dá zistiť aj na internete.“

Jozefína Zaukolcová pečie torty už tridsať rokov a nie je schopná spočítať, koľko ich urobila. Prvú naozajstnú pripravila sama, keď bola prváčka na strednej škole. „Bola to podkova, orechovo-čokoládová s krémom. Zjedla sa a chutila. To ma povzbudilo.,“ zaspomínala si.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Máš dosť teórie a poučiek? Študuj, cestuj, pracuj a ži!
  2. Imunitnú bombu do tela dostanete vďaka Vitaglucanu
  3. Na VŠEMvs získaš kvalitné štúdium v moderných priestoroch
  4. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny
  5. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  6. Ako vybrať AKU reťazovú pílu
  7. Študuj na univerzite s viac ako 60 ročnou tracíciou!
  8. Táto pomôcka zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  9. OFFICE ROKA 2020 poukáže na transformáciu pracovného prostredia
  10. Hubert – keď život chutí už 195 rokov
  1. OFFICE ROKA 2020 poukáže na transformáciu pracovného prostredia
  2. V mlieku už nie sme sebestační. Čo sa musí zmeniť?
  3. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie
  4. Hubert – keď život chutí už 195 rokov
  5. Ako vybrať AKU reťazovú pílu
  6. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť
  7. Budúcnosť M&A v Európe
  8. Zdravá pečeň zlepšuje metabolizmus aj celkové zdravie
  9. Právo: Kto sú najväčší právnici a kde všade zostanú súdy
  10. Toto si zapamätajte! Takto určite nakúpite bezpečne
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 27 158
  2. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 13 947
  3. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 12 274
  4. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 10 748
  5. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 865
  6. Spájame Slovensko - 4 nové expresné autobusové linky 8 566
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 414
  8. Príbehy vyhorených, tandem okolo Bödöra a nová trať v Bratislave 8 370
  9. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 8 205
  10. Oslávte nový rok v teple: Cestujte na Zanzibar úplne bezpečne 8 149
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

FOTO: Mrazivá streda na Inovci

Pozrite si jesenné zábery z krásneho prostredia Inovca, ktorý láka na výlet aj počas pracovných dní.

V mestskom zastupiteľstve vznikol poslanecký klub Hlas-SD

V trenčianskom mestskom zastupiteľstve vznikol nový poslanecký klub, má šesť členov, klub KDH zanikol.

Ilustračné foto
Minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pri inštalácii vianočnej výzdoby v Mlynoch prišiel mladý muž o nohu

Pracovník spadol z výšky približne 20 metrov. Utrpel množstvo zranení.

FOTO: Po obrovských tolstolobikoch prišli na rad skutoční králi priehrady Ružiná

Vo vodnom diele Ružiná prebieha už štvrtý deň záchranný odlov rýb.

Tragická nehoda na R1: Vodiča († 52) vymrštilo z auta

Nehoda sa stala na diaľničnom úseku medzi Zvolenom a Žiarom.

Vianočné trhy v Prievidzi budú, nevyhnú sa však obmedzeniam

Situácia s koronavírusom zasiahla aj do tradičných vianočných trhov v Prievidzi aj do fungovania ľadovej plochy na námestí.

Už ste čítali?