Piatok, 29. máj, 2020 | Meniny má VilmaKrížovkyKrížovky

Príznaky otravy sa môžu dostaviť až po niekoľkých dňoch

Huby sú výbornou pochúťkou, môžu však byť aj veľmi nebezpečné.

Ilustračná fotografia. Ilustračná fotografia. (Zdroj: PIXABAY)

POVAŽSKÁ BYSTRICA. Jeseň je obdobím, keď naše lesy a lúky ponúkajú najviac húb. Niekto ich zbiera len do vianočnej kapustnice, iný zavára, prípadne konzumuje upravené inak. Treba si však dávať veľký pozor.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Problémy nielen pri jedovatých

Člen mykologickej spoločnosti a lekár Rudolf Frnčo hovorí, že paradoxne otravy nemusia spôsobiť len jedovaté huby. „Problémy môžu mať ľudia aj po konzumácii jedlých húb, ktoré môžu byť znečistené postrekom, exkrementmi živočíchov, ak zjedia staršie plodnice napadnuté parazitmi, prípadne splesnené huby, ale tiež ak ich nedostatočne tepelne upravia,“ hovorí Frnčo s tým, že u nás je obľúbené hlavne opekanie plávok na rozžeravenej platni. Huby pritom treba tepelne spracovávať minimálne tridsať minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Obzvlášť zákerná

Každá huba obsahuje iné druhy toxínov, ktoré majú aj rôzne účinky na ľudský organizmus. Najnebezpečnejšia je muchotrávka zelená. Dva toxíny, ktoré obsahuje, poškodzujú pečeňové bunky. Ďalšou veľmi nebezpečnou hubou je pavučinovec plyšový, ktorý poškodzuje obličky. „Zvlášť zákerná otrava touto hubou je v tom, že prvé príznaky sa objavujú niekedy až po 17 dňoch a pravdepodobnosť smrteľnej otravy je dosť vysoká, až 30 percent,“ hovorí Frnčo.

Prečítajte si tiež: Aké sú reakcie lekárov na otravy hubami? Čítajte 

Z ďalších nebezpečných húb je to napríklad ušiak obecný, ktorého toxíny poškodzujú pečeň, muchotrávka tigrovaná, strmelky a vláknice majú zase vplyv na centrálny nervový systém.

Príznaky

S pozorovaním otráv hubami je to, žiaľ, veľmi individuálne. Niekoľko dní môžeme byť v poriadku, a potom sa dostavia príznaky. „Pri muchotrávke zelenej to môže byť šesť, dvanásť, dokonca niekedy až dvadsať hodín po požití. Je vám nevoľno, zvraciate, dostavujú sa úporné kŕčovité bolesti, malátnosť, preháňanie, neskôr človek ožltne,“ opisuje príznaky hubár aj lekár.

Skryť Vypnúť reklamu

U pavučinovca sa však prejavuje otrava oveľa neskôr.

Otrava ušiakom sa prejaví za šesť až osem hodín a je to podobné ako u muchotrávky zelenej. Po zjedení muchotrávky tigrovanej spozorujeme otravu do pol hodiny či hodiny.

Prečítajte si tiež: Jozef Buček chodil na huby aj na Štedrý deň Čítajte 

„Bolí vás hlava, je vám nevoľno, pociťujete alkoholické opojenie, u niekoho sa objavujú pocity zúrivosti a niekomu sa chce spať,“ opisuje Frnčo. Najskôr spozorujete účinky po požití vláknice – do desiatich až tridsiatich minút. Človeku je nevoľno, potí sa, má dvojité videnie.

Vraj dobré rady

Na rozpoznávanie jedovatých húb od tých jedlých majú ľudia rôzne zaručené recepty, ktoré druhým s obľubou odporúčajú. Mnohé sú podľa Rudolfa Frnča absurdné.

Nesprávne panuje medzi ľuďmi napríklad názor, že huby, ktoré púšťajú „mlieko,“ sú jedovaté. Napríklad rýdziky pravé patria k veľmi chutným jedlým hubám. Nedá sa tiež držať toho, že lupenaté huby sú jedovaté a rúrkovité sú všetky jedlé, alebo toho, že strieborný predmet pri styku s nejedlou hubou očernie a že slimáky a červíky ohrýzajú len jedlé huby.

Skryť Vypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Huby sa nesmú odrezávať. Sušiť ich treba na site či záclone, radí odborníčka Čítajte 

Niektorí hubári rozoznávajú jedovatosť podľa toho, či po oliznutí huba štípe. Frnčo hovorí, že sa to robí napríklad u plávok. Ak štípe, je jedovatá. „Nikomu to však neodporúčam, aj keď viem, že hubári to takto skúšajú,“ dodáva.

Čo teda robiť?

Aby sme predišli nejakému omylu, zbierať treba vždy celé huby a dobre odsledovať všetky rozlišujúce znaky. Zvlášť u muchotrávky zelenej, ktorú si môžeme pomýliť s plávkou alebo pečiarkou.

„Muchotrávka má vždy kalich smrti, sukničku a biele lupene. Plávka nemá kalich a sukničku. Pečiarka nemá kalich a má ružové alebo až tmavohnedé lupene,“ vysvetľuje Frnčo. U nás sa často zbiera muchotrávka ružovkastá, čo je veľmi dobrá jedlá huba, ale dá sa pomýliť s muchotrávkou tigrovanou. „Dajú sa rozlíšiť podľa farby, ale lepšie je zistiť to podľa toho, či je báza hlúbika červivá. Červivý ho má len muchotrávka ružovkastá.“

Ak chceme zbierať ostatné huby, treba sa riadiť tým, že všetky rozlišujúce znaky by sme mali vedieť rozpoznať. Ak si nie sme istí, huby by sme radšej brať nemali.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Môžu nohavičky pomôcť ženám ostať sebavedomými?
  2. Vyberte si tú správnu dezinfekciu šetrnú k pokožke
  3. Rastislav Velič: Vďaka našej novej zmenke sme opäť priekopníkmi
  4. Magazín denníka SME: Tipy na výlety v Rakúsku
  5. Need an insight into the topic of investment and trust funds?
  6. Dopravcovia v čase koronavírusu. Dezinfikovali aj svoje bytovky
  7. Zabezpečujeme certifikované MBA programy
  8. Ako efektívne ušetriť na platbách za energie?
  9. Podvodníci na internete útočia počas koronakrízy agresívnejšie
  10. Len teraz získate k predplatnému týždenníka MY kávovar zadarmo
  1. 5 užitočných rád, ako si vybrať správnu klimatizáciu
  2. Ako vyberať AKU techniku?
  3. Sunar s ešte lepšou receptúrou a v novom šate
  4. Night Vision: Jak dobre vidí vaša autokamera v noci?
  5. VÚB už prerozdelila takmer 18 miliónov na záchranu firiem
  6. VÚB už prerozdelila takmer 18 miliónov na záchranu firiem
  7. VÚB už prerozdelila takmer 18 miliónov na záchranu firiem
  8. Môžu nohavičky pomôcť ženám ostať sebavedomými?
  9. Minerálna vlna má vysokú pevnosť aj vo väčších hrúbkach
  10. Magazín denníka SME: Tipy na výlety v Rakúsku
  1. Dopravcovia v čase koronavírusu. Dezinfikovali aj svoje bytovky 19 466
  2. Magazín denníka SME: Tipy na výlety v Rakúsku 14 996
  3. Len teraz získate k predplatnému týždenníka MY kávovar zadarmo 12 516
  4. Môžu nohavičky pomôcť ženám ostať sebavedomými? 11 684
  5. Ako správne dezinfikovať byt, bytový dom, auto či firmu 10 991
  6. Pandémia odhalila, ako fungujú vysielače v krajine 10 393
  7. Tieto veci robí banka, aby bola v bankomatoch hotovosť 10 292
  8. Ako vytriediť Mekáč doma? 9 803
  9. 5 tipov, ako si vlastnoručne zlepšiť bývanie. Zvládne ich každý 9 679
  10. Krížovkársky magazín Lišiak opäť v denníku SME 9 643
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

Osemročná práca v Soblahove žne úspechy. Záujem o futbal je veľký, teší sa Rastislav Kačena

Majú jednu z najväčších mládežníckych základní v okrese. Mladíci zo Soblahova robia trénerom radosť.

Soblahovčania v minulosti zažili nástup na ligový zápas AS Trenčín.

Kde rastie strom roka?

Populárna anketa sa opäť rozbehla. O titul Strom roka súperí dvanásť výnimočných drevín.

Sprístupnia Trenčiansky hrad lanovkou?

Myšlienka lanovky na Trenčiansky hrad mala vždy priaznivcov i odporcov. Oba tábory majú svoje argumenty.

Mamkina bábovka či zemiakové fašírky. Tak varíme dnes

Korona nás naučila siahnuť aj po receptoch z rodinnej špajze. Sú lacné, rýchlo ich pripravíte a chutia celej rodiny. Poďte sa inšpirovať.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Minister školstva bol skontrolovať žilinské školy. Priznal, že škôlky neprijmú všetkých

Do Základnej školy v Závodí nastúpi v pondelok 242 žiakov.

Sobáš s rúškami majú za sebou. Tešia sa na druhý

Mladý pár dodržal dátum vygravírovaný na obrúčkach. Druhý sobáš aj so svadobčanmi si užijú v septembri.

Mamkina bábovka či zemiakové fašírky. Tak varíme dnes

Korona nás naučila siahnuť aj po receptoch z rodinnej špajze. Sú lacné, rýchlo ich pripravíte a chutia celej rodiny. Poďte sa inšpirovať.

Železnice už vybrali zhotoviteľa veľkej prestavby železničnej infraštruktúry v okolí Žiliny

Železnice Slovenskej republiky prijali ponuku Združenia Pod Dubňom za vyše 323 milónov eur bez dane z pridanej hodnoty.

Už ste čítali?