Sobota, 4. február, 2023 | Meniny má Veronika

Huby sa nesmú odrezávať. Sušiť ich treba na site či záclone, radí odborníčka

Stalo sa vám niekedy, že sa vám pokazili huby v mrazničke alebo splesniveli sušené hríby? Odborníčka okrem toho, ako správne huby zbierať, vysvetlila aj to, ako ich správne spracovať. Vyskúšali ste už hubový prášok?

Hubu treba jemne vziať zo zeme, nie ju odrezávať.Hubu treba jemne vziať zo zeme, nie ju odrezávať. (Zdroj: facebook.com/Huby a hubári)

SLOVENSKO. Bohatá nádielka hríbov teší nejedného hubára. Nie všetci však vedia, ako správne huby zbierať a čo s nimi následne spraviť. Mykologička nám poradila, ako huby čo najlepšie usušiť aj to, ako ich spracovať pred zmrazením.

Prečítajte si tiež: U nás si ich nevšímame. Na Slovensku sa objavili huby, za ktoré v zahraničí platia tisíce Čítajte 

Správna technika

Hubári sa podľa mykologičky Ivony Kautmanovej delia na dve skupiny. Jedna skupina tvrdí, že huby treba odrezávať, druhá, že ich treba odtrhávať. „Tí čo tvrdia, že odrezávať, si myslia, že pri odtrhnutí sa poškodia nejaké korienky huby. Ale huba vyrastá z podhubia, ktoré je obrovské. Je ako strom v zemi. Čiže je to podobné, ako keby sme oberali jabĺčka zo zeme. Podhubie nepoškodíme,“ vysvetlila.

Práve na spodku hlúbika sú dôležité určovacie znaky, ktoré nám pomôžu rozoznať hubu, aby sme nenazbierali napríklad muchotrávku zelenú.

„Treba jemne vybrať zo zeme celú plodnicu. Vzniknutú jamku treba zahnúť zeminou a jemne pritlačiť. Potom očistiť hlinu zo spodku huby,“ opísala správny postup pri zbere Kautmanová.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

So spracovaním je najlepšie začať už v teréne. „Očistiť všetky červivé alebo nahnité časti. Brať len zdravé huby. Nebrať si také, ktoré už sú staršie a už by sa mohli začať rozkladať po ceste,“ pokračovala.

Prečítajte si tiež: Hubárov v lesoch je stále viac. Škodia, alebo je to naopak? Čítajte 

Pozor na igelitky

Huby odporúča zbierať do košíkov, plátenej tašky alebo do podobných vzdušných nádob. Nie do igelitky.

Po príchode domov ich treba čo najskôr spracovať, alebo aspoň vysypať na širšiu misku alebo do pekáča a dať do chladničky. Tam to pár hodín vydrží. Potom spracovávať, sušiť, variť, mraziť alebo konzumovať.

Huby by sa mali sušiť čo najrýchlejšie, ale tak, aby teplota nepresiahla 40 stupňov Celzia. „Stáva sa, že ľudia si ich dosušujú v rúre, ale tá sa dá nastaviť na minimálne 50 stupňov. Tam sa môžu trošku pripáliť. Dobré a cenné látky, ktoré huby obsahujú, sa tak pri teplotách nad 40 stupňov ničia. V sušičkách na ovocie sa huby sušiť môžu. Na rozdiel od byliniek sa huby môžu sušiť aj na priamom slnku,“ ozrejmila.

Prečítajte si tiež: Hubárska sezóna je v plnom prúde, jeden človek už na otravu zomrel Čítajte 

Sitko alebo záclona

Najlepšie je ich sušiť na sitku, záclone či na niečom vzdušnom. Ak na papieri, tak na čistom baliacom papieri. „Ale huby sa tam zvyknú prilepiť. Dobrou technikou, ak nemáme nič na sušenie, je huby navliecť na nitku. Naťahané reťazce sa potom sušia,“ odporučila mykologička.

Huby treba sušiť dovtedy, kým nie sú suché. Mali by sa usušiť za 24 hodín, dlhšie ako dva dni nie. Ak sa do dvoch dní neusušia, sú stále mokré, tak začnú hniť a začnú sa kaziť.

„Sušené huby vydržia veľmi dlho. Už som mala aj desaťročné. To prišla do mykologickej poradne pani, ktorá sa pýtala, či sú ešte jedlé. Boli dobre uložené a krásne voňali. Nič im nebolo,“ spomenula Kautmanová.

Sušené huby by sme nemali prechovávať v igelitových vrecúškach. „Najlepšie je dobre ich presušiť a keď sú suché, uskladniť ich do dobre zavretej a utesnenej sklenenej nádoby a uchovávať ich v tme,“ povedala odborníčka.

Na sušenie sú najvhodnejšie hríbovité huby, dubáky, teda hríb smrekový, hríb dubový, hríb borový, biele hríby. Ale aj modráky, čo je hríb zrnitohlúbikový a hríb siný. „Výborné sú aj sušené masliaky, ale s tým sa málokomu chce hrať, pretože tam sa musia šúpať klobúčiky, ale keď sa to podarí, tak sú vynikajúce. Okrem toho aj suchohríby, kozáky. Dajú sa sušiť aj bedle a niektoré plávky. Nevhodné na sušenie sú tuhšie huby, napríklad kuriatka. Tie keď usušíte, tak ich už nikdy nerozmočíte. Zostanú stále tuhé,“ vymenovala.

Prečítajte si tiež: Orava, ani Liptov. Najlepšia bryndza je z hornej Nitry Čítajte 

Hubový prášok ako ochucovadlo

Pri spracovaní húb sušením ponúkla aj zaujímavý tip. „Keď sú tuhšie huby, tak sa dajú usušené rozmixovať, napríklad v kávovom mlynčeku, na hubový prášok. A to ľudia používajú ako prísadu do polievok alebo omáčok, jednoducho na dochucovanie pri varení.

Treba si však uvedomiť, že prášok je hydroskopický, čiže nasakuje vlhkosť. Tým pádom je oveľa chúlostivejší na splesnivenie ako sušené huby. Treba s ním narábať veľmi opatrne. Spotrebovať by sa mal do jedného roka,“ upozornila.

Prečítajte si tiež: Bojnická ZOO zmenila cenník. Koľko po novom zaplatíte za vstup? Čítajte 

Mrazené huby spracujte do pol roka

Huby sa podľa odborníčky môžu dávať aj do mrazničky. Spracovanie pred ich zamrazením je rôzne. „Keď si chcete bedlové klobúky alebo veľké rezy dubákov odložiť na vyprážanie, tak tie sa zamrazujú surové. Dokonca si môžete spraviť polotovar, že si ich vopred obalíte v trojobale a zamrazíte ich také. Potom už idú rovno do panvice.

Lepší spôsob je huby podusiť, aj keď bez oleja, len posoliť a dať do panvičky. Alebo obvariť, nahádzať do horúcej vody, zliať, schladiť a tak dať do mrazničky. Blanšírovaním sa v hubách zabijú enzýmy, ktoré aj pri mínus dvadsať stupňov Celzia v mrazničke pracujú a huby rozkladajú. Čerstvé huby nevydržia v mrazničke tak dlho a strácajú chuťové vlastnosti aj vôňu. Podusené huby vydržia oveľa dlhšie,“ vysvetlila.

K hubám by sa podľa mykologičky malo pristupovať ako k rybám. „Najlepšie je, aby sa spotrebovali tak do pol roka. Od jesene do jari a podobne. Vtedy sú najchutnejšie. Ale ak máte spoľahlivý mraziak, že sa nerozmrazí a stále drží mínus dvadsať stupňov, tak vydržia aj rok,“ dodala Ivona Kautmanová.

Najčítanejšie na My Trenčín

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vyšlo februárové Doma v záhrade
  2. Dom postavený z konope? Nápad, ktorý si zaslúžil envirocenu
  3. Turisti ešte v Egypte neobjavili veľa miest, hovorí delegátka
  4. Wüstenrot aktívne čelí výzvam trhu a mení svoj obchodný model
  5. Dodajte vašej pokožke šťavu
  6. Vica Kerekes: Som väčší introvert, ako sa zdá
  7. McDonald's opäť medzi lídrami v ankete Najzamestnávateľ roka
  8. Ktorá banka dvíha úroky na termiňáku? A čo pre to treba spraviť?
  1. Vyšlo februárové Doma v záhrade
  2. Tím súťažného kvízu Riskuj! vyráža za fanúšikmi do Košíc
  3. Viete, kto je Najzamestnávateľ vo finančných službách?
  4. Dom postavený z konope? Nápad, ktorý si zaslúžil envirocenu
  5. Turisti ešte v Egypte neobjavili veľa miest, hovorí delegátka
  6. Wüstenrot aktívne čelí výzvam trhu a mení svoj obchodný model
  7. McDonald's opäť medzi lídrami v ankete Najzamestnávateľ roka
  8. Vica Kerekes: Som väčší introvert, ako sa zdá
  1. Ktorá banka dvíha úroky na termiňáku? A čo pre to treba spraviť? 11 993
  2. Klinčeky Zanzibaru zarobili viac, než neslávny obchod s otrokmi 7 845
  3. Dodajte vašej pokožke šťavu 2 908
  4. Zdravie bez liekov. Lekár namiesto nich predpisuje studenú vodu 2 212
  5. 10 eur za 10 rokov. Mimoriadna ponuka od mimoriadneho časopisu 1 946
  6. Šetriť energiu sa oplatí. Špecialisti poradili, ako na to 1 766
  7. Dom postavený z konope? Nápad, ktorý si zaslúžil envirocenu 1 155
  8. Ako skĺbiť remeslo a moderné technológie? Inšpirujte sa Bajkery 1 048

Blogy SME

  1. Anton Kovalčík: Ako sa nerobí štátny prevrat.
  2. Ľudmila Križanovská: Veľká Británia a USA sú najväčšie zlo na svete
  3. Matej Nagy: Dúbravský mesačník 3
  4. Jozef Stasík: Ovplyvnia medvede budúce voľby?
  5. Adam Austera: Stáva sa Paramount konkurentom Netflixu?
  6. Peter Maroncik: Neskracujte si cestu po rozblatenom trávniku!
  7. Zuzana Ferencová : Podunajská škola a jej nazeranie na krajinu
  8. Ivan Mlynár: Transformácia spoločnosti, akú nepredpokladal a nechcel ani volič Smeru
  1. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť Vb - bludy a klamstvá) 6 354
  2. Věra Tepličková: Výlet v Bratislave (z denníka žiaka 3. ročníka ZŠ z Piešťan) 4 761
  3. Rastislav Puchala: Starosta je ruský troll 3 948
  4. Dušan Koniar: Dzurindov projekt valcuje čítanosť aj diskusie 3 712
  5. Rastislav Jusko: Krvavá minulosť komunistickej prokuratúry. Je nám súdené prežiť ju znova? 3 272
  6. Ivan Beňovič: Ruský rubeľ sa svetovou menou nestane 3 183
  7. Ján Šeďo: "Ja nechcem byť ako moji rodičia", vypadlo z rómskeho chlapca. 3 063
  8. Peter Remeselník: Narazil autom do ľudí, zranil chodkyňu a ušiel ! 2 501
  1. Jiří Ščobák: Bude rok 2023 na Slovensku ekonomicky príjemný? Aká bude inflácia na konci roka?
  2. Martina Hilbertová: Keď prišla na Slovensko, nechcela žiť. Pomohlo jej divadlo
  3. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 55. - Antarktída - Ako sa vydali Vivian Fuchs a Edmund Hillary naprieč Antarktídou (1955-1958)
  5. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 54. - Antarktída - Posledné tri Byrdove expedície (1939 - 1956)
  7. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Potuluje sa tu starý blázon
  8. Jiří Ščobák: Tipovanie je cesta do pekla. Aj keď to robíte so štátnou firmou
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

Šimon Latkóczy.

Udivuje číslami v americkej NCAA.


12 h
Ilustračná foto.

O zvýšení poplatkov budú ešte rokovať mestskí poslanci.


16 h
Udalosť vyšetruje polícia.

Neznámi páchatelia sa 75-ročnú ženu snažili oklamať vymyslenou historkou o synovej autonehode.


SITA 18 h
Knihy či komiksy si môžu záujemcovia požičať v Podolí bezplatne.

Miestnu komunitu v Podolí spája láska ku knihám. V priestoroch knižnice v rámci obecného úradu vytvorili miesto, kde si môže verejnosť romány či komiksy požičať bezplatne.


Barbora Jurenová 24 h

Blogy SME

  1. Anton Kovalčík: Ako sa nerobí štátny prevrat.
  2. Ľudmila Križanovská: Veľká Británia a USA sú najväčšie zlo na svete
  3. Matej Nagy: Dúbravský mesačník 3
  4. Jozef Stasík: Ovplyvnia medvede budúce voľby?
  5. Adam Austera: Stáva sa Paramount konkurentom Netflixu?
  6. Peter Maroncik: Neskracujte si cestu po rozblatenom trávniku!
  7. Zuzana Ferencová : Podunajská škola a jej nazeranie na krajinu
  8. Ivan Mlynár: Transformácia spoločnosti, akú nepredpokladal a nechcel ani volič Smeru
  1. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť Vb - bludy a klamstvá) 6 354
  2. Věra Tepličková: Výlet v Bratislave (z denníka žiaka 3. ročníka ZŠ z Piešťan) 4 761
  3. Rastislav Puchala: Starosta je ruský troll 3 948
  4. Dušan Koniar: Dzurindov projekt valcuje čítanosť aj diskusie 3 712
  5. Rastislav Jusko: Krvavá minulosť komunistickej prokuratúry. Je nám súdené prežiť ju znova? 3 272
  6. Ivan Beňovič: Ruský rubeľ sa svetovou menou nestane 3 183
  7. Ján Šeďo: "Ja nechcem byť ako moji rodičia", vypadlo z rómskeho chlapca. 3 063
  8. Peter Remeselník: Narazil autom do ľudí, zranil chodkyňu a ušiel ! 2 501
  1. Jiří Ščobák: Bude rok 2023 na Slovensku ekonomicky príjemný? Aká bude inflácia na konci roka?
  2. Martina Hilbertová: Keď prišla na Slovensko, nechcela žiť. Pomohlo jej divadlo
  3. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 55. - Antarktída - Ako sa vydali Vivian Fuchs a Edmund Hillary naprieč Antarktídou (1955-1958)
  5. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 54. - Antarktída - Posledné tri Byrdove expedície (1939 - 1956)
  7. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Potuluje sa tu starý blázon
  8. Jiří Ščobák: Tipovanie je cesta do pekla. Aj keď to robíte so štátnou firmou

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu