Nedeľa, 28. november, 2021 | Meniny má HenrietaKrížovkyKrížovky

Huby sa nesmú odrezávať. Sušiť ich treba na site či záclone, radí odborníčka

Stalo sa vám niekedy, že sa vám pokazili huby v mrazničke alebo splesniveli sušené hríby? Odborníčka okrem toho, ako správne huby zbierať, vysvetlila aj to, ako ich správne spracovať. Vyskúšali ste už hubový prášok?

Hubu treba jemne vziať zo zeme, nie ju odrezávať.Hubu treba jemne vziať zo zeme, nie ju odrezávať. (Zdroj: facebook.com/Huby a hubári)

SLOVENSKO. Bohatá nádielka hríbov teší nejedného hubára. Nie všetci však vedia, ako správne huby zbierať a čo s nimi následne spraviť. Mykologička nám poradila, ako huby čo najlepšie usušiť aj to, ako ich spracovať pred zmrazením.

Prečítajte si tiež: U nás si ich nevšímame. Na Slovensku sa objavili huby, za ktoré v zahraničí platia tisíce Čítajte 

Správna technika

Hubári sa podľa mykologičky Ivony Kautmanovej delia na dve skupiny. Jedna skupina tvrdí, že huby treba odrezávať, druhá, že ich treba odtrhávať. „Tí čo tvrdia, že odrezávať, si myslia, že pri odtrhnutí sa poškodia nejaké korienky huby. Ale huba vyrastá z podhubia, ktoré je obrovské. Je ako strom v zemi. Čiže je to podobné, ako keby sme oberali jabĺčka zo zeme. Podhubie nepoškodíme,“ vysvetlila.

Práve na spodku hlúbika sú dôležité určovacie znaky, ktoré nám pomôžu rozoznať hubu, aby sme nenazbierali napríklad muchotrávku zelenú.

„Treba jemne vybrať zo zeme celú plodnicu. Vzniknutú jamku treba zahnúť zeminou a jemne pritlačiť. Potom očistiť hlinu zo spodku huby,“ opísala správny postup pri zbere Kautmanová.

So spracovaním je najlepšie začať už v teréne. „Očistiť všetky červivé alebo nahnité časti. Brať len zdravé huby. Nebrať si také, ktoré už sú staršie a už by sa mohli začať rozkladať po ceste,“ pokračovala.

Prečítajte si tiež: Hubárov v lesoch je stále viac. Škodia, alebo je to naopak? Čítajte 

Pozor na igelitky

Huby odporúča zbierať do košíkov, plátenej tašky alebo do podobných vzdušných nádob. Nie do igelitky.

Po príchode domov ich treba čo najskôr spracovať, alebo aspoň vysypať na širšiu misku alebo do pekáča a dať do chladničky. Tam to pár hodín vydrží. Potom spracovávať, sušiť, variť, mraziť alebo konzumovať.

Huby by sa mali sušiť čo najrýchlejšie, ale tak, aby teplota nepresiahla 40 stupňov Celzia. „Stáva sa, že ľudia si ich dosušujú v rúre, ale tá sa dá nastaviť na minimálne 50 stupňov. Tam sa môžu trošku pripáliť. Dobré a cenné látky, ktoré huby obsahujú, sa tak pri teplotách nad 40 stupňov ničia. V sušičkách na ovocie sa huby sušiť môžu. Na rozdiel od byliniek sa huby môžu sušiť aj na priamom slnku,“ ozrejmila.

Prečítajte si tiež: Hubárska sezóna je v plnom prúde, jeden človek už na otravu zomrel Čítajte 

Sitko alebo záclona

Najlepšie je ich sušiť na sitku, záclone či na niečom vzdušnom. Ak na papieri, tak na čistom baliacom papieri. „Ale huby sa tam zvyknú prilepiť. Dobrou technikou, ak nemáme nič na sušenie, je huby navliecť na nitku. Naťahané reťazce sa potom sušia,“ odporučila mykologička.

Huby treba sušiť dovtedy, kým nie sú suché. Mali by sa usušiť za 24 hodín, dlhšie ako dva dni nie. Ak sa do dvoch dní neusušia, sú stále mokré, tak začnú hniť a začnú sa kaziť.

„Sušené huby vydržia veľmi dlho. Už som mala aj desaťročné. To prišla do mykologickej poradne pani, ktorá sa pýtala, či sú ešte jedlé. Boli dobre uložené a krásne voňali. Nič im nebolo,“ spomenula Kautmanová.

Sušené huby by sme nemali prechovávať v igelitových vrecúškach. „Najlepšie je dobre ich presušiť a keď sú suché, uskladniť ich do dobre zavretej a utesnenej sklenenej nádoby a uchovávať ich v tme,“ povedala odborníčka.

Na sušenie sú najvhodnejšie hríbovité huby, dubáky, teda hríb smrekový, hríb dubový, hríb borový, biele hríby. Ale aj modráky, čo je hríb zrnitohlúbikový a hríb siný. „Výborné sú aj sušené masliaky, ale s tým sa málokomu chce hrať, pretože tam sa musia šúpať klobúčiky, ale keď sa to podarí, tak sú vynikajúce. Okrem toho aj suchohríby, kozáky. Dajú sa sušiť aj bedle a niektoré plávky. Nevhodné na sušenie sú tuhšie huby, napríklad kuriatka. Tie keď usušíte, tak ich už nikdy nerozmočíte. Zostanú stále tuhé,“ vymenovala.

Prečítajte si tiež: Orava, ani Liptov. Najlepšia bryndza je z hornej Nitry Čítajte 

Hubový prášok ako ochucovadlo

Pri spracovaní húb sušením ponúkla aj zaujímavý tip. „Keď sú tuhšie huby, tak sa dajú usušené rozmixovať, napríklad v kávovom mlynčeku, na hubový prášok. A to ľudia používajú ako prísadu do polievok alebo omáčok, jednoducho na dochucovanie pri varení.

Treba si však uvedomiť, že prášok je hydroskopický, čiže nasakuje vlhkosť. Tým pádom je oveľa chúlostivejší na splesnivenie ako sušené huby. Treba s ním narábať veľmi opatrne. Spotrebovať by sa mal do jedného roka,“ upozornila.

Prečítajte si tiež: Bojnická ZOO zmenila cenník. Koľko po novom zaplatíte za vstup? Čítajte 

Mrazené huby spracujte do pol roka

Huby sa podľa odborníčky môžu dávať aj do mrazničky. Spracovanie pred ich zamrazením je rôzne. „Keď si chcete bedlové klobúky alebo veľké rezy dubákov odložiť na vyprážanie, tak tie sa zamrazujú surové. Dokonca si môžete spraviť polotovar, že si ich vopred obalíte v trojobale a zamrazíte ich také. Potom už idú rovno do panvice.

Lepší spôsob je huby podusiť, aj keď bez oleja, len posoliť a dať do panvičky. Alebo obvariť, nahádzať do horúcej vody, zliať, schladiť a tak dať do mrazničky. Blanšírovaním sa v hubách zabijú enzýmy, ktoré aj pri mínus dvadsať stupňov Celzia v mrazničke pracujú a huby rozkladajú. Čerstvé huby nevydržia v mrazničke tak dlho a strácajú chuťové vlastnosti aj vôňu. Podusené huby vydržia oveľa dlhšie,“ vysvetlila.

K hubám by sa podľa mykologičky malo pristupovať ako k rybám. „Najlepšie je, aby sa spotrebovali tak do pol roka. Od jesene do jari a podobne. Vtedy sú najchutnejšie. Ale ak máte spoľahlivý mraziak, že sa nerozmrazí a stále drží mínus dvadsať stupňov, tak vydržia aj rok,“ dodala Ivona Kautmanová.

Najčítanejšie na My Trenčín

Inzercia - Tlačové správy

  1. Trojica prestížnych fotografov hovorí o svojich tajomstvách
  2. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne
  3. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom?
  4. inFEEnity posilní Samuel Oriňák
  5. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť
  6. Ani najlepšia mama nevie, čo sa deje v tele jej dieťatka
  7. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije?
  8. Volkswagen predstavuje ďalší elektrický model
  9. Dôchodkové sporenie s rešpektom k budúcnosti
  10. Firmám sa vyplatí poznať uhlíkovú stopu vlastných výrobkov
  1. Tipy na darčeky, ktoré potešia každú ženu
  2. Mačka, ktorá žerie ľudí, kakajúce polienko, pavúky na stromčeku
  3. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  4. Dopyt po bytoch stúpa, ponuka bytov sa neustále zmenšuje
  5. Tatranský buk je Stromom roka 2021
  6. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne
  7. BLACK FRIDAY: Nakupujte výhodne prírodné produkty
  8. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  9. Trojica prestížnych fotografov hovorí o svojich tajomstvách
  10. Spoločnosť v Lipt. Mikuláši dodáva námorný informačný systém
  1. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 29 145
  2. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 11 326
  3. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom? 6 128
  4. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 5 843
  5. Rekonštruujete? Pozor na romantické predstavy o vykurovaní 3 120
  6. Volkswagen predstavuje ďalší elektrický model 2 564
  7. Obľúbená kozmetika, lieky a doplnky stravy so zľavou až 50% 2 399
  8. Ako ušetriť náklady v sklade? Máme pre vás 9 tipov 2 355
  9. TIP: Úspech zakódovaný v DNA? Potvrdil to zlatý hattrick 1 873
  10. Ako predísť intímnym problémom? Vyvolať ich môže aj bežná vložka 1 801

Blogy SME

  1. Ján Marton: Progresívna vízia ministerstva pôdohospodárstva je skôr halucináciou diletantov.
  2. Jaroslav Polaček: Pamätáte si ešte na modé tabuľky? Ja už ani nie!
  3. Adam Sedláček: Bravčové ucho pod stromčekom a sukňa nad kolenami
  4. František Lefler: Vianočné trhy v Nemecku
  5. Tomáš Sedliačik: Obeťami konšpirácií sme všetci
  6. Štefan Vrátny: Vakcéri, antivakcéri, a čo by bolo správne
  7. Jozef Rybár: Už aj samozvaný "Posledný križiak", minister Krajniak stratil pamäť?
  8. Ján Magušin: Ako sa Smer a pozostatky Mečiarovcov tlačia do "šedého" internetového priestoru
  1. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 9 203
  2. Monika Nagyova: Poďte bližšie, staré dievky nehryzú. 8 295
  3. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 455
  4. Lucia Nicholsonová: Otvorený list ministrovi Krajniakovi 6 456
  5. Martin Greguš: Robert Fico a jeho 2 tváre... DNES: "Povinné očkovanie je nechutný fašistický nápad". Čo myslíte, čo "hovoril" SMER v roku 2014? 6 053
  6. Ján Marton: Prezidentka žije v krajine, ktorej nerozumie a ja nerozumiem jej. 5 122
  7. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 557
  8. Tereza Krajčová: Anglický denník: 18. Najväčší strašiak návratu zo zahraničia? Slovenská mentalita 4 004
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  3. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  4. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  5. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  6. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  7. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  8. Valentína Sedileková: Komentujete vzhľad druhých ľudí? Ubližujete im viac, ako si uvedomujete
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

Dubnická radnica vysadila na jeseň v siedmich lokalitách mesta viac ako 100.000 jarných cibuľovín.


TASR 1 h

Počas soboty zdravotníci podali 936 vakcín od konzorcia Pfizer/BioNTech.


TASR 5 h
Stará Štefánikova busta dodnes tróni v riaditeľni školy, teraz ju predstavujú na výstave.

Vznik Československa, generál Štefánik, Československé légie a Gymnázium M. R. Štefánika v Novom Meste nad Váhom s viac ako storočnou históriou. Výrazné pojmy, ktoré sú doslova pupočnou šnúrou spojené už vyše sto rokov.


12 h
V oravských pôrodniciach je dlhodobo vysoká pôrodnosť.

Prinášame vám prehľad novorodeniatok, ktoré sme odfotili v trenčianskej a myjavskej pôrodnici. Ich fotky boli zverejnené v MY Trenčianskych novinách.


13 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Peter sa z tohto sveta rozhodol odísť dobrovoľne.


27. nov

Radnica pomenovanie ulice neodporučila.


27. nov

Nezvestný je od dnešného dňa.


(rv) 27. nov

Pacienti sa cítia ako víťazi, že covid prežili nezaočkovaní. Nedochádza im, že ľudia čakajú na operácie, hovorí.


26. nov

Blogy SME

  1. Ján Marton: Progresívna vízia ministerstva pôdohospodárstva je skôr halucináciou diletantov.
  2. Jaroslav Polaček: Pamätáte si ešte na modé tabuľky? Ja už ani nie!
  3. Adam Sedláček: Bravčové ucho pod stromčekom a sukňa nad kolenami
  4. František Lefler: Vianočné trhy v Nemecku
  5. Tomáš Sedliačik: Obeťami konšpirácií sme všetci
  6. Štefan Vrátny: Vakcéri, antivakcéri, a čo by bolo správne
  7. Jozef Rybár: Už aj samozvaný "Posledný križiak", minister Krajniak stratil pamäť?
  8. Ján Magušin: Ako sa Smer a pozostatky Mečiarovcov tlačia do "šedého" internetového priestoru
  1. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 9 203
  2. Monika Nagyova: Poďte bližšie, staré dievky nehryzú. 8 295
  3. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 455
  4. Lucia Nicholsonová: Otvorený list ministrovi Krajniakovi 6 456
  5. Martin Greguš: Robert Fico a jeho 2 tváre... DNES: "Povinné očkovanie je nechutný fašistický nápad". Čo myslíte, čo "hovoril" SMER v roku 2014? 6 053
  6. Ján Marton: Prezidentka žije v krajine, ktorej nerozumie a ja nerozumiem jej. 5 122
  7. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 557
  8. Tereza Krajčová: Anglický denník: 18. Najväčší strašiak návratu zo zahraničia? Slovenská mentalita 4 004
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  3. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  4. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  5. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  6. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  7. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  8. Valentína Sedileková: Komentujete vzhľad druhých ľudí? Ubližujete im viac, ako si uvedomujete

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu