Piatok, 22. február, 2019 | Meniny má Etela

Prekvapenie na nitrianskom Agrokomplexe. Najlepšia bryndza je z hornej Nitry (+FOTO)

Farma pod Vtáčnikom v našom okrese sa postupne dostáva do povedomia ľudí. Nedávno sa zapojila do súťaže syrov. V čom predčila tradičných výrobcov z Liptova a Oravy?

Majiteľ farmy Marek Čepko ukazuje dozrievajúce syry. Majiteľ farmy Marek Čepko ukazuje dozrievajúce syry. (Zdroj: Igor Roško)

KAMENEC POD VTÁČNIKOM/BYSTRIČANY. Prekvapivé ocenenie získal lokálny výrobca mliečnych produktov Farma pod Vtáčnikom z hornej Nitry na tohtoročnej výstave Agrokomplex v Nitre. Priniesol si odtiaľ diplom za najlepšiu bryndzu na Slovensku.

V rámci výstavy Agrokomplex 2018 sa už po niekoľkýkrát konala súťaž výrobkov z ovčieho, kozieho a kravského mlieka pod názvom Memoriál docenta Egona Gyarmathyho. Súťaž sa koná na počesť Egona Gyarmathyho, nestora ovčiarstva a koziarstva.

Tento rok si prvé miesto v kategórii ovčia bryndza vybojovala spomedzi 85 vzoriek Farma pod Vtáčnikom.

„Je to pre nás veľké ocenenie a dáva nám obrovskú motiváciu do práce. Prihlásili sme naše tradičné ovčie syry a čerstvú ovčiu bryndzu. Samozrejme, aj celé portfólio zrejúcich syrov. Spomedzi viac ako osemdesiatich vzoriek sme získali ocenenie najlepšia ovčia bryndza,“ opísal majiteľ Farmy pod Vtáčnikom Marek Čepko.

Prečítajte si tiež: V rybách z Nitrianskeho Rudna našli škodlivú látku

Skúsili to s viacerými druhmi

Tento rok prihlásili viacero syrov. „Aj napriek tomu, že sa špecializujeme na zrejúce syry, sme sa rozhodli, že skúsime súťažiť aj s tradičnými produktmi,“ ozrejmil.

Na to, aby sa do súťaže zapojili s viacerými produktmi, ich motivoval minuloročný úspech.

„Vlani sme prvýkrát prihlásili náš syr do súťaže. Išlo o ovčí zrejúci trojmesačný syr. Podarilo sa nám hneď v prvom roku získať ocenenie v rámci kategórie ovčie špeciality – najlepší zrejúci syr na Slovensku. Dodávalo nám to veľa motivácie a tešili sme sa na túto výstavu,“ spomenul Čepko.

Laik by očakával, že najlepšie hodnotená bryndza bude pochádzať z tradičných re-giónov ako Liptov či Orava.

„Minulý rok ma prvýkrát prekvapil človek s otázkou, či mu nemôžem dodávať výrobky na Oravu. Vtedy som si povedal, že asi budú naše syry dobré, keď je o ne záujem v mekke ovčiarstva. Je však pravda, že najväčšia hustota chovu oviec a výroby bryndze je na Orave a Liptove. Ale myslím si, že kvalitná bryndza sa dá vyrobiť aj v Bratislave,“ prekvapil majiteľ farmy.

Rozlišujú kvalitu

Ľudia podľa neho začínajú rozlišovať medzi tým, čo dostávajú vo veľkých hypermarketoch a medzi zdravými syrmi, ktoré im prinášajú prospech aj pre ich zdravie.

„Robíme iba stopercentné syry. To znamená, že ak ide o ovčí syr, tak je stopercentne ovčí, ak je syr kravský, tak sme ho vyrobili iba z kravského mlieka,“ priblížil farmár.

Z pohľadu kvality syra často ide hlavne o dodržiavanie hygienických podmienok.

„Začína to kvalitou dojenia. Ovce dojíme elektricky, to znamená, že kvalita je na najvyššej úrovni. Mlieko prechádza priamo z vemena zvieraťa do dojnej kanvy.

Z maštale ide priamo do syrárne, kde ešte podlieha ďalšiemu filtrovaniu a do kotla sa dostáva úplne čisté. Ďalším faktorom je čerstvosť. Mlieko spracovávame dvakrát denne, ráno a večer. Náš syrár po večernom dojení vždy ešte spracuje získané mlieko,“ opísal Čepko

Prečítajte si tiež: Hubárska sezóna je v plnom prúde, jeden človek už na otravu zomrel

Čerstvé výrobky vo vákuovom balení

Výrobky predávajú len vo vákuovom balení. Ľudia si podľa slov majiteľa na tento spôsob zvykli.

„Vidíme v tom väčšiu ochranu syrov. Veľakrát sa stáva, že ľudia po nakúpení produktov nejdú priamo domov, ale absolvujú ďalšie zastávky. Tam sa stáva to, že ochrana potravín zabalených len v sáčku alebo v papieri je nižšia. Preto preferujeme vákuové balenie,“ vysvetlil.

Ľudia na Farme pod Vtáčnikom najviac vyhľadávajú to, na čo sú zvyknutí.

„Je to klasický ovčí syr, bryndza, naše skvelé kravské nite a v poslednom období najmä camembert a zrejúce syry, ktoré robíme ako jediní v regióne. Som veľmi rád, že návštevníci vyhľadávajú aj nové chute. Je jedno, či sú to mladí, alebo starí. Akonáhle je niečo dobré a poctivo vyrobené tak sa to predáva,“ dodal s úsmevom Marek Čepko.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  2. Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.
  3. Štefánka by Pulitzer
  4. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  5. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  6. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  7. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  8. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  9. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  10. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  1. Prihlásili ste sa ako dobrovoľník na Olympiádu v Tokiu?
  2. Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.
  3. Štefánka by Pulitzer
  4. Počuli ste už o integrovane pestovanej zelenine?
  5. Konferencia - EU support for research
  6. Slovensko má zasiahnuť robotizácia
  7. Viete, aké sú najlepšie možnosti sporenia pre mladých?
  8. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  9. Hitem jsou cyklopočítače Mio - pro zábavu i výkon
  10. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 21 880
  2. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny 15 073
  3. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 14 586
  4. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 7 079
  5. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 6 290
  6. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť 5 531
  7. Čo sa stalo s mojimi úsporami v druhom pilieri? 4 794
  8. Štefánka by Pulitzer 4 728
  9. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 3 748
  10. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 2 871

Hlavné správy z MY Trenčín

Jozef Kuciak v Trenčíne: Odhaľovať bratovi pamätník je hrozný pocit

Brat zavraždeného novinára Jozef Kuciak v emotívnom príhovore poďakoval ľuďom, že bojujú za spravodlivosť a že sa neprestávajú o nich zaujímať.Vyšetrovateľom vraždy dôveruje, no pochybnosti má o ich nadriadených.

Jozef Kuciak s priateľkou v Trenčíne.

Na Jána a Martinu spomínalo v Trenčíne asi 700 ľudí

Rok po vražde investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej odhalili v Trenčíne počas pietnej spomienky pamätník.

V Trenčíne sa zišlo približne 700 ľudí.

Osud filmu o M. R. Štefánikovi je neistý

Dokončenie filmu Generál má ďalší, no už posledný možný termínový posun. Kedy ho chcú dokončiť?

Materinský jazyk je tým najkrajším

Medzinárodný deň materinského jazyka zdôrazňuje potrebu jazykovej rozmanitosti

Podvodník falšuje zmluvy Správy ciest Trenčianskeho samosprávneho kraja

Detaily fiktívnych zmlúv riaditeľ Správy ciest TSK nepozná.

Predseda TSK Jaroslav Baška a riaditeľ Správy ciest TSK Radovan Karkuš na štvrtkovom brífingu.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Šéf webu, pre ktorý Kuciak pracoval: Keď sa Jano naučil zrozumiteľne písať, tak ho zavraždili

Jano bol výnimočný, nahradiť sa ho úplne nedá, hovorí šéfredaktor Aktualít.

Zlatica Kušnírová: Každý deň vyjde najavo nová špina

Uplynul rok od vraždy Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej.

V Trenčíne na výročie vraždy Jána a Martiny odhalia pamätník

Organizátori zverejnili podrobný program zajtrajšej spomienky na Jána a Martinu.

Vybrali SME

Už ste čítali?