Streda, 31. máj, 2023 | Meniny má Petronela, Petrana

Prekvapenie na nitrianskom Agrokomplexe. Najlepšia bryndza je z hornej Nitry (+FOTO)

Farma pod Vtáčnikom v našom okrese sa postupne dostáva do povedomia ľudí. Nedávno sa zapojila do súťaže syrov. V čom predčila tradičných výrobcov z Liptova a Oravy?

Majiteľ farmy Marek Čepko ukazuje dozrievajúce syry. Majiteľ farmy Marek Čepko ukazuje dozrievajúce syry. (Zdroj: Igor Roško)

KAMENEC POD VTÁČNIKOM/BYSTRIČANY. Prekvapivé ocenenie získal lokálny výrobca mliečnych produktov Farma pod Vtáčnikom z hornej Nitry na tohtoročnej výstave Agrokomplex v Nitre. Priniesol si odtiaľ diplom za najlepšiu bryndzu na Slovensku.

V rámci výstavy Agrokomplex 2018 sa už po niekoľkýkrát konala súťaž výrobkov z ovčieho, kozieho a kravského mlieka pod názvom Memoriál docenta Egona Gyarmathyho. Súťaž sa koná na počesť Egona Gyarmathyho, nestora ovčiarstva a koziarstva.

Tento rok si prvé miesto v kategórii ovčia bryndza vybojovala spomedzi 85 vzoriek Farma pod Vtáčnikom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Je to pre nás veľké ocenenie a dáva nám obrovskú motiváciu do práce. Prihlásili sme naše tradičné ovčie syry a čerstvú ovčiu bryndzu. Samozrejme, aj celé portfólio zrejúcich syrov. Spomedzi viac ako osemdesiatich vzoriek sme získali ocenenie najlepšia ovčia bryndza,“ opísal majiteľ Farmy pod Vtáčnikom Marek Čepko.

Prečítajte si tiež: V rybách z Nitrianskeho Rudna našli škodlivú látku Čítajte 

Skúsili to s viacerými druhmi

Tento rok prihlásili viacero syrov. „Aj napriek tomu, že sa špecializujeme na zrejúce syry, sme sa rozhodli, že skúsime súťažiť aj s tradičnými produktmi,“ ozrejmil.

Na to, aby sa do súťaže zapojili s viacerými produktmi, ich motivoval minuloročný úspech.

„Vlani sme prvýkrát prihlásili náš syr do súťaže. Išlo o ovčí zrejúci trojmesačný syr. Podarilo sa nám hneď v prvom roku získať ocenenie v rámci kategórie ovčie špeciality – najlepší zrejúci syr na Slovensku. Dodávalo nám to veľa motivácie a tešili sme sa na túto výstavu,“ spomenul Čepko.

SkryťVypnúť reklamu

Laik by očakával, že najlepšie hodnotená bryndza bude pochádzať z tradičných re-giónov ako Liptov či Orava.

„Minulý rok ma prvýkrát prekvapil človek s otázkou, či mu nemôžem dodávať výrobky na Oravu. Vtedy som si povedal, že asi budú naše syry dobré, keď je o ne záujem v mekke ovčiarstva. Je však pravda, že najväčšia hustota chovu oviec a výroby bryndze je na Orave a Liptove. Ale myslím si, že kvalitná bryndza sa dá vyrobiť aj v Bratislave,“ prekvapil majiteľ farmy.

Rozlišujú kvalitu

Ľudia podľa neho začínajú rozlišovať medzi tým, čo dostávajú vo veľkých hypermarketoch a medzi zdravými syrmi, ktoré im prinášajú prospech aj pre ich zdravie.

„Robíme iba stopercentné syry. To znamená, že ak ide o ovčí syr, tak je stopercentne ovčí, ak je syr kravský, tak sme ho vyrobili iba z kravského mlieka,“ priblížil farmár.

SkryťVypnúť reklamu

Z pohľadu kvality syra často ide hlavne o dodržiavanie hygienických podmienok.

„Začína to kvalitou dojenia. Ovce dojíme elektricky, to znamená, že kvalita je na najvyššej úrovni. Mlieko prechádza priamo z vemena zvieraťa do dojnej kanvy.

Z maštale ide priamo do syrárne, kde ešte podlieha ďalšiemu filtrovaniu a do kotla sa dostáva úplne čisté. Ďalším faktorom je čerstvosť. Mlieko spracovávame dvakrát denne, ráno a večer. Náš syrár po večernom dojení vždy ešte spracuje získané mlieko,“ opísal Čepko

Prečítajte si tiež: Hubárska sezóna je v plnom prúde, jeden človek už na otravu zomrel Čítajte 

Čerstvé výrobky vo vákuovom balení

Výrobky predávajú len vo vákuovom balení. Ľudia si podľa slov majiteľa na tento spôsob zvykli.

„Vidíme v tom väčšiu ochranu syrov. Veľakrát sa stáva, že ľudia po nakúpení produktov nejdú priamo domov, ale absolvujú ďalšie zastávky. Tam sa stáva to, že ochrana potravín zabalených len v sáčku alebo v papieri je nižšia. Preto preferujeme vákuové balenie,“ vysvetlil.

Ľudia na Farme pod Vtáčnikom najviac vyhľadávajú to, na čo sú zvyknutí.

„Je to klasický ovčí syr, bryndza, naše skvelé kravské nite a v poslednom období najmä camembert a zrejúce syry, ktoré robíme ako jediní v regióne. Som veľmi rád, že návštevníci vyhľadávajú aj nové chute. Je jedno, či sú to mladí, alebo starí. Akonáhle je niečo dobré a poctivo vyrobené tak sa to predáva,“ dodal s úsmevom Marek Čepko.

Najčítanejšie na My Trenčín

Inzercia - Tlačové správy

  1. Plánujete toto leto dovolenku v Chorvátsku?
  2. Martin Cígler zo Seyforu: Rast IT sektora predbieha počet odborn
  3. Odvážte sa vystúpiť z komfortnej zóny. Zažijete iné Chorvátsko
  4. Trápi vás únava alebo bolesti hlavy? Máme pre vás riešenie!
  5. Dovolenkový raj kúsok za hranicami
  6. Krásna a zdravá pokožka už za 10 dní
  7. Staršie domy zatepľujú druhýkrát. Majitelia urobili chybu
  8. V Bratislave sa koná Globsec
  1. Dovolenkový raj kúsok za hranicami
  2. Študujte v Ostrave odbory s budúcnosťou
  3. Trápi vás únava alebo bolesti hlavy? Máme pre vás riešenie!
  4. Kolektívne vyjednávania v skupine Chemosvit
  5. Aká má byť hrúbka izolácie pri rekonštrukcii domu?
  6. Palubná jednotka Shell EETS otvára európske hranice
  7. Pacientom so sklerózou multiplex dokážu skvalitniť život
  8. Slováci radi investujú s bankami
  1. Staršie domy zatepľujú druhýkrát. Majitelia urobili chybu 10 038
  2. Nevídaný záujem o grécke ostrovy. Mnohé hotely sú už nedostupné 8 964
  3. Plánujete toto leto dovolenku v Chorvátsku? 6 274
  4. Odvážte sa vystúpiť z komfortnej zóny. Zažijete iné Chorvátsko 5 910
  5. O koľko drahšia bude tento rok dovolenka pri mori? 2 710
  6. Byty v Rakyte s dotovanou hypotékou a zvýhodnenými cenami 2 300
  7. Moravák, ktorý ukázal svetu, ako sa robí „nové umenie“ 2 107
  8. Tipy na výlety po letnom Rakúsku 1 703

Blogy SME

  1. Martin Sústrik: Najnovšie dejiny: Večný September
  2. Peter Slamenik: Pásiky nie sú v móde
  3. Irena Šimuneková: Hrad Revište
  4. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými kalváriami - Kamenica
  5. Radko Mačuha: Háveď
  6. Elena Antalová: Dano...Počul tajomný akord ako Cohen, a jeho srdce už nevládalo zaspievať Aleluja
  7. Irena Šimuneková: Veľký vrch
  8. Organizácia muskulárnych dystrofikov v SR: Dospelí pacienti s SMA sa dočkali liečby
  1. Ľudmila Križanovská: Známy spevák šlágrov zneuctil pamiatku Daniela Heribana 108 705
  2. Ján Šeďo: Americkí vojaci zaútočili na predajňu Billa vo Zvolene. 107 592
  3. Ján Šeďo: V Jasenovaci omdlievali aj vrahovia z SS, tromfli ich bývalí mnísi. 33 989
  4. Jozef Varga: Prečo nemám rád Rusko 30 326
  5. Ján Šeďo: Kto vie, kde sa hrabal predtým a potom deťom rozdával zmrzlinu... 23 646
  6. Miroslav Kocúr: Fico mení hru. Karty má opäť falošné. 9 132
  7. Marek Strapko: Investigatívec Fico našiel novú paru 6 498
  8. Peter Remeselník: Ako hodnotíte tento dôkaz v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Vy ? 6 468
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 62. - Arktída - Špicbergy alebo Svalbard?
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 61. - Arktída - Jan Mayen, nenápadný ostrov s pútavou minulosťou
  3. Monika Nagyova: Každá rodina má svojho gamblera
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 60. - Kapitán Henry Hudson a jeho štyri expedície v rokoch 1607 - 1611
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 59. - Po kom bol pomenovaný Drakeov prieliv?
  6. Monika Nagyova: Afganka Slovákom: Neviete, čo máte
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  8. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

Kapela Bez Ladu a Skladu počas natáčania živého vystúpenia v Kyjeve.

Vojna je podľa hudobníka v skutočnosti brutálnejšia ako v médiách.


2 h

Policajti v Nemšovej zastavili cyklistu, ktorý sa pred nimi snažil ujsť.


(tn) 2 h

Plánovanej reforme zdravotníctva odborná verejnosť vytýka komplikovanosť a nesystémovosť. Podľa niektorých ju treba rýchlo zmeniť, aby sme sa vyhli problémom.


5 h

Trenčianska fakultná nemocnica má nový prístroj za 2,4 milióna eur.


Barbora Jurenová 19 h

Blogy SME

  1. Martin Sústrik: Najnovšie dejiny: Večný September
  2. Peter Slamenik: Pásiky nie sú v móde
  3. Irena Šimuneková: Hrad Revište
  4. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými kalváriami - Kamenica
  5. Radko Mačuha: Háveď
  6. Elena Antalová: Dano...Počul tajomný akord ako Cohen, a jeho srdce už nevládalo zaspievať Aleluja
  7. Irena Šimuneková: Veľký vrch
  8. Organizácia muskulárnych dystrofikov v SR: Dospelí pacienti s SMA sa dočkali liečby
  1. Ľudmila Križanovská: Známy spevák šlágrov zneuctil pamiatku Daniela Heribana 108 705
  2. Ján Šeďo: Americkí vojaci zaútočili na predajňu Billa vo Zvolene. 107 592
  3. Ján Šeďo: V Jasenovaci omdlievali aj vrahovia z SS, tromfli ich bývalí mnísi. 33 989
  4. Jozef Varga: Prečo nemám rád Rusko 30 326
  5. Ján Šeďo: Kto vie, kde sa hrabal predtým a potom deťom rozdával zmrzlinu... 23 646
  6. Miroslav Kocúr: Fico mení hru. Karty má opäť falošné. 9 132
  7. Marek Strapko: Investigatívec Fico našiel novú paru 6 498
  8. Peter Remeselník: Ako hodnotíte tento dôkaz v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Vy ? 6 468
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 62. - Arktída - Špicbergy alebo Svalbard?
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 61. - Arktída - Jan Mayen, nenápadný ostrov s pútavou minulosťou
  3. Monika Nagyova: Každá rodina má svojho gamblera
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 60. - Kapitán Henry Hudson a jeho štyri expedície v rokoch 1607 - 1611
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 59. - Po kom bol pomenovaný Drakeov prieliv?
  6. Monika Nagyova: Afganka Slovákom: Neviete, čo máte
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  8. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu