ČACHTICE. Chmeľ môže byť v budúcnosti pre slovenské poľnohospodárstvo jedným z najzaujímavejších vývozných artiklov.
Kým v roku 1993 bola výmera chmeľníc asi 1 300 hektárov a chmeľ pestovalo 34 pestovateľov, po rozdelení republík sa dostalo do veľkých problémov. V roku 1999 spadla produkčná výmera na 350 hektárov, od roku 2014 na 141.

Pestovaniu komodity s veľkým potenciálom sa venujú na Slovensku už len poslední štyria pestovatelia, cieľom v najbližších rokoch je výmeru chmeľníc zvýšiť.
Hodnota chmeľu na trhoch rastie
Chmeľ na Slovensku pestujú už len v Trenčianskom kraji. Kým vlaňajšia produkcia dosiahla 104 ton, tohtoročná môže byť až 140 ton.
Poľnohospodárske družstvá Soblahov, Nemšová, Trenčianska Turná a Čachtice pestujú tradičnú odrodu Žatecký poloskorý červenák a v menšom množstve odrodu Premiant. Dlhodobo rastúci záujem o slovenský chmeľ hlásia európske i ázijské štáty.
„Máloktoré odvetvie z rastlinnej výroby prešlo takým ťažkým vývojom ako slovenské chmeliarstvo. Až vstupom posledného mohykána medzi slovenskými pivami – banskobystrického pivovaru, sa prepad zastavil.