Piatok, 18. jún, 2021 | Meniny má VratislavKrížovkyKrížovky

Hubárska sezóna je v plnom prúde, jeden človek už na otravu zomrel

Na rozlíšenie jedovatých húb od jedlých podľa odborníkov neexistuje pravidlo. Jediným spoľahlivým prostriedkom je naučiť sa rozpoznávať jedlé a jedovaté druhy a nadobudnúť istotu v poznávaní znakov, ktorými sa odlišujú.

Plný kôš si prajú všetci hubári.Plný kôš si prajú všetci hubári. (Zdroj: SME - JÁN KROŠLÁK)

SLOVENSKO. Počas tohto roka riešili odborníci 53 prípadov otráv hubami, z toho jednu smrteľnú. Po požití muchotrávky zelenej zomrela jedna osoba.

August a september predstavuje pre lekárov obdobie, kedy sa stretávajú s otravami z húb najčastejšie. Uviedla to vedúca Národného toxikologického informačného centra (NTIC) Silvia Plačková.

Prečítajte si tiež: Hubárov v lesoch je stále viac. Škodia, alebo je to naopak? Čítajte 

Nebezpečné muchotrávky

Napriek tomu, že sú chutné, jedlá z húb sú ťažšie stráviteľné, preto ich odborníci neodporúčajú jesť vo veľkom množstve, a tiež nie vo večerných hodinách. Medzi najnebezpečnejšie huby, ktoré rastú na Slovensku, patria podľa NTIC muchotrávka zelená alebo jej biela forma - muchotrávka biela a muchotrávka končistá, ďalej pavučinovec plyšový, ušiak obyčajný, vláknica Patouillardova a muchotrávka tigrovaná.

Skryť Vypnúť reklamu

„Muchotrávku zelenú alebo jej bielu formu - muchotrávku biela a končistú si najčastejšie hubári zamieňajú s bedľami, šampiňónmi a zelenými plávkami. Muchotrávka zelená obsahuje toxín amanitín, ktorý závažne poškodzuje pečeň,“ priblížila Plačková.

Huba je podľa jej slov zákerná v tom, že príznaky otravy nastupujú pomerne neskoro - po šiestich, 12 alebo 24 hodinách. Ako vysvetlila vedúca NTIC, najčastejšie sa príznaky prejavujú kolikovitými bolesťami brucha, vracaním a vodnatými hnačkami.

„Táto fáza tráviacich ťažkostí môže trvať dva až tri dni. Po nej môže nasledovať takzvané štádium zdanlivého uzdravovania, keď sa človek cíti lepšie. Práve vtedy sa ľudia rozhodnú, že nepôjdu k lekárovi. Ale táto fáza je len dočasná a po nej nastupuje ďalšia, kedy už dochádza k poškodeniu pečene, žltačke, zlyhávaniu pečene a obličiek. Pri neliečenej otrave alebo neskoro začatej liečbe nastáva smrť,“ varuje odborníčka.

Skryť Vypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Na hornej Nitre vypukla hubárska sezóna. Rastú hríby dubové i zrnitohlubikovité (+FOTO) Čítajte 

Nepodceňujte situáciu

Ak niekto jedol huby a prejavia sa u neho príznaky otravy, podľa Plačkovej by nemal situáciu podceňovať a mal by čím skôr vyhľadať lekára. Povery, ako napríklad tá, že strieborná lyžička sčernie v styku s jedovatou hubou, alebo tá, že jedovaté huby neobhrýzajú slimáky, podľa Plačkovej neobstoja.

„Na rozlíšenie jedovatých húb od jedlých neexistuje pravidlo. Jediným spoľahlivým prostriedkom je naučiť sa rozpoznávať jedlé a jedovaté druhy a nadobudnúť istotu v poznávaní znakov, ktorými sa odlišujú,“ vysvetlila.

Odborníčka tiež radí, že pokiaľ huby zberateľ nepozná, zbierať by mal len huby hríbovité, ktoré majú na spodnej časti klobúka rúrky, napríklad dubáky, kozáky, masliaky a suchohríby. Hríbovité huby nie sú smrteľne jedovaté. Smrteľne jedovaté huby - muchotrávka zelená, muchotrávka biela a končistá patria medzi lupenaté huby, majú na spodnej časti klobúka biele lupene.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zázračná škola so zelenou strechou
  2. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  3. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Crème de la crème po slovensky
  7. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  8. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  1. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  2. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  3. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  4. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  5. Zázračná škola so zelenou strechou
  6. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  7. Crème de la crème po slovensky
  8. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  9. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  10. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 27 553
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 13 644
  3. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 692
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 428
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 7 791
  6. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 260
  7. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 6 315
  8. Po Slovensku na motorke 5 877
  9. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 252
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 4 487
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

Diskusiu sledujte naživo vo štvrtok o 14. hodine.


15. jún

V poradí ôsmou tohtoročnou obeťou dopravných nehôd na cestách Trenčianskeho kraja je 35-ročný motocyklista z okresu Prievidza, ktorý neprežil stredajšiu podvečernú zrážku s traktorom.


SITA 11 h

Samospráva Bánoviec nad Bebravou chce na objekte Materskej školy (MŠ) na Ulici 5. apríla vybudovať zelenú strechu.


TASR 12 h

Trenčanov a návštevníkov mesta osviežia na Mierovom námestí rozprašovače vodnej hmly. Umiestnené sú v strede vydláždenej časti námestia, fungujú automaticky.


TASR 12 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Nečakaná správa o skone Júliusa Kohúta zasiahla mnohých.


10 h

Ľudia nemajú šancu na voľný prístup k vodnej ploche.


18 h

Medvede sa v minulosti v našom regióne nevyskytovali.


16. jún

K príčine smrti sa vyjadria, až keď budú k dispozícii laboratórne výsledky. Predbežne to s očkovaním nesúvislo.


15. jún

Už ste čítali?