TRENČÍN. Nedostatok zamestnancov v Trenčianskom kraji trápi okrem veľkých firiem už aj reštaurácie. Viacerým chýbajú čašníci a kuchári, skracujú preto otváracie hodiny.
Známu reštauráciu v Trenčianskych Tepliciach dokonca pre absenciu kuchára pred časom úplne zatvorili.
Zohnať a udržať stabilný tím kuchárov a čašníkov v reštauráciách je veľký problém. Svoje o tom vie aj prevádzkar Juraj, ktorý vedie väčšiu reštauráciu v centre Trenčína.
„Ľudí je málo. Obmedzili sme preto otváracie hodiny našej prevádzky najmä počas večerných hodín a víkendov. V čase, keď je reštaurácia vyťažená najmenej, zatvárame ju a ľudia majú voľno preto, aby mohli pracovať vtedy, keď je plne vyťažená. Musíme šetriť ich sily,“ skonštatoval.
Trend je podľa neho taký, že ľudia doslova migrujú z jedného miesta na druhé len kvôli peniazom.
„Tam, kde nie sú peniaze, kde ich nezaplatia, tak sa zoberú a idú preč,“ dodal.
Získať ľudí je veľký problém
Viceprezident Zväzu cestovného ruchu Ján Svoboda potvrdil, že situácia v oblasti gastronómie a služieb je už dlhší čas kritická.

„Máme obrovský problém so získavaním zamestnancov. Sme odkázaní na ľudí z tretích krajín. Bežne sa dostávame do situácie, že aj na pozície, na ktoré nie je potrebná žiadna kvalifikácia, nevieme získať zamestnancov. Dokonca ani z pozície dlhodobo nezamestnaných,“ povedal Svoboda.
O tom, že veľké hotely a reštaurácie stále hľadajú zamestnancov, svedčí podľa Svobodu fakt, že na pracovných portáloch majú ponuky práce vyvesené v podstate celoročne.
V segmente gastroslužieb sme podľa neho v situácii, ako boli prevádzkari na západe pred dvadsiatimi rokmi.
„Naši ľudia vtedy chodili robiť do Rakúska, Nemecka čašníkov a do kuchyne, pretože Rakúšania ani Nemci to robiť nechceli. My sme v rovnakej situácii. Slováci odmietajú robiť takéto práce,“ skonštatoval Svoboda.
Pomôcť môžu ľudia z tretích krajín
Riaditeľ trenčianskeho úradu práce Ján Gramata tvrdí, že situácia so zamestnancami v oblasti reštaurácií kopíruje situáciu na trhu práce. Za neochotou pracovať v oblasti služieb vidí najmä nízke mzdy.

„So znižovaním miery nezamestnanosti je menej ľudí aj v službách. Čoraz menej žiakov má záujem študovať v tejto oblasti, a čoraz menej absolventov v tomto segmente pracovať. Aj tí, ktorí skončia, hľadajú skôr uplatnenie a lepší zárobok v zahraničí,“ skonštatoval Gramata.
Podľa neho badať záujem zamestnávateľov aj v oblasti služieb o ľudí z tretích krajín, najmä pri väčších prevádzkach, ako sú kúpele v Trenčianskych Tepliciach.
Od mája tohto roka sa mierne zjednodušili podmienky zamestnávania štátnych príslušníkov z tretích krajín, teda z krajín mimo Európskej únie.
„Trochu je to problematické pri menších prevádzkach, ak má majiteľ v prevádzke štyroch ľudí, nepôjde zháňať dvoch kuchárov na Ukrajinu,“ povedal Gramata.
Najväčší problém je podľa neho vo výške mzdy.
„Ak robíme výberové konania, problém je v mzdách, často nie je adekvátna k času, ktorý musí človek v službách odpracovať. Veľa akcií je počas víkendov, novela zákona o nadčasoch je pre podnikateľov nevýhodná. Ak by mali dávať príplatky za nadčasy, bolo by to pre nich likvidačné. Najradšej by ich mali na dohodu, to sa však nepozdáva ľuďom, ktorí preferujú trvalý pracovný pomer.

Internetová stránka úradu práce aktuálne ponúka v Trenčíne a okolí 25 pracovných pozícii pre kuchárov a čašníkov.
Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny zverejnilo začiatkom leta zoznam zamestnaní s nedostatkom pracovnej sily na Slovensku.
V Trenčianskom kraji je vo všetkých okresoch celkovo 36 nedostatkových profesií. Firmám chýbajú montážni pracovníci, mechanici, operátori, ale aj vodiči, murári či lekári.