TRENČÍN. V Trenčíne sídli jedna z najlepších a najobľúbenejších zmrzlinární na Slovensku.
Vyplýva to z hodnotení ľudí cez službu a aplikáciu Foursquare. Z 90 slovenských podnikov získala Oilá – Remeselná zmrzlina ôsme miesto. Slovensko-taliansky manželský pár otvoril prevádzku pred piatimi rokmi, za úspechom je držanie sa rovnakej filozofie od prvého dňa podnikania.
Filozofiou je vyrábať čo možno najzdravšiu zmrzlinu z pravého ovocia, bez aróm a polovýrobkov.
Najobľúbenejšia je maková

Remeselnú zmrzlinu Oilá otvoril manželský pár po tom, čo si porovnal chuť zmrzliny v Taliansku s tou, ktorú si kúpili na Slovensku.
„V Taliansku som objavila gelato artigianale, teda remeselnú zmrzlinu, a hneď som sa do nej zamilovala. Na Slovensku som zmrzlinu nejedla, lebo mi nechutila. Všetka bola na jedno kopyto a veľakrát príchuť nezodpovedala názvu. Manžela Slovensko lákalo. Na zmrzline si tu ale nevedel pochutiť ani on, tak sa rozhodol, že sem prinesie pravé talianske gelato. No a tak vznikla naša gelateria,“ povedala majiteľka Zuzana Boasso Dolinská.
V júni oslávila ich prevádzka piate narodeniny, ich cieľom je predávať zmrzlinu z pravého ovocia bez aróm a polovýrobkov. Od konkurencie sa podľa Boasso Dolinskej odlišujú sorbetmi i vyhľadávanou pistáciovou zmrzlinou.

„Má prírodnú chuť a je bez pridaných farieb a aróm. Pistácie sú dovezené priamo zo Sicílie, teda zo zeme pistácií. V obľúbenosti jej konkuruje slovenská národná chuť, teda maková zmrzlina. Smotanová krémová zmrzlina väčšine zákazníkov pripomína makové slíže od babičky,“ prezradila majiteľka s tým, že pri výrobe často experimentujú s rôznymi chuťami, nie všetky ale predávajú počas celej sezóny.
Jednou z nich je bryndzová zmrzlina so sladko-slanou chuťou.
Používajú slovenské a talianske suroviny
Obsadenie ôsmeho miesta v rebríčku prevádzok top slovenských zmrzlinárni v aplikácii Foursquare majiteľov potešilo.
„Máme chuť zlepšovať sa, okrem toho hľadáme nové, kvalitné suroviny, aby sme uspokojili klientov,“ podotkla majiteľka s tým, že pri výrobe sú najdôležitejšie primárne suroviny.
„Dobré jedlo sa nedá vyrobiť zo surovín nízkej kvality. Chuť zmrzliny musí odrážať chuť danej suroviny a tak aj so zatvorenými očami musíte rozoznať, o akú zmrzlinu ide. Chuť musí byť vyvážená, a to dosiahneme len použitím kvalitných surovín.“
Niektoré z nich nakupujú z dôvodu nedostupnosti na slovenskom trhu v Taliansku, ostatné pochádzajú od lokálnych výrobcov.
Ponuku zmrzlín navyše prispôsobujú ľuďom s alergiami a intoleranciami, od prvého dňa predávali niekoľko sorbetov bez laktózy.
Klientela sa však natoľko rozšírila, že dnes ponúkajú aj čokoládovú bez laktózy, i zmrzlinu bez cukru.
Všetky druhy zmrzlín sú navyše bez gluténu. Zuzana Boasso Dolinská prízvukuje, že kvalitnú zmrzlinu od nekvalitnej vedia ľudia bez problémov odlíšiť.
„Prvú klientelu tvorila kategória ľudí, ktorí zmrzlinu nejedli, lebo ich chuťovo neuspokojila. Ľudia však cestujú, ochutnávajú rôzne jedlá a potom si ich často žiadajú aj tu. Tak je to aj so zmrzlinou. Stane sa tak, že niektorí sa vrátia a tešia sa z našej ‘najlepšej zmrzliny na svete,‘ lebo na dovolenke takú dobrú nenašli,“ dodala s úsmevom majiteľka.