Pondelok, 15. október, 2018 | Meniny má Terézia

Trenčianska borovička má zastúpenie v múzeu, ktoré spolupracuje s políciou

V unikátnom Múzeu ľudových páleníc vo Vlčnove má zastúpenie aj náš 
región. Vzácny reklamný pútač na trenčiansku borovičku má už takmer sto rokov.

Reklama na trenčiansku borovičku v unikátnom múzeu nechýba(Zdroj: MARTIN ŠIMOVEC)

TRENČÍN/VLČNOV. Nielen reklama na bohatú trenčiansku liehovarnícku tradíciu s koreňmi siahajúcimi až na koniec 19. storočia prekvapí návštevníka Múzea ľudových páleníc vo Vlčnove.

Vystavených tu je vyše tridsať domácich páleníc, z ktorých väčšinu zhabala polícia. Expozícia je realizovaná ako súčasť cezhraničného projektu Tradície ľudových páleníc na moravsko-slovenskom pomedzí.

Partnermi medzinárodného projektu bolo Slovácke múzeum v Uherskom Hradišti, Trenčianske múzeum v Trenčíne a Centrum tradičnej kultúry na Myjave.

Prečítajte si tiež: Slovenskí rybári sú najlepší lovci dravcov
Článok pokračuje pod video reklamou

Múzeum páleníc bolo otvorené v starej usadlosti v stodole v roku 2010. Zrodilo sa v hlavách Jiřího Severina a Iva Fronca.

Legendárnu značku má Trenčín

Trenčín sa už od medzivojnového obdobia hrdí najstaršou značkou akostnej borovičky Juniperus.

Prvá trenčianska borovičková továreň ju vyrábala už v roku 1933. Za prvej republiky bol nápoj exportovaný aj do USA. Preto reklamný pútač na trenčiansku borovičku nemôže chýbať ani v múzeu, ktoré nemá konkurenciu v žiadnej krajine našej planéty.

„Pravá trenčianska medicinálna borovička. Nepostrádateľný liečivý nápoj. Pri chorobe žalúdka, čriev, pri zimných nákazlivých chorobách. Výborný a zažívanie podporujúci nápoj. Pravá len s neporušenou plombou,“ tvrdí reklamný slogan starý desiatky rokov s dvojicou spokojne sa tváriacich slovenských mládencov v rázovitých krojoch.

Kto by teda odolal trenčianskej medicíne pri pohľade na urastených slovenských junákov popíjajúcich v malebnom prostredí?

Hoci najstaršie zdroje o borovičke uvádzajú, že jej prví výrobcovia pochádzajú spod Tatier, pálenie borovičky bolo bežné takmer v každom dome už na začiatku 19. storočia.

Prvá trenčianska borovičková továreň a jej legendárny Juniperus výrobu zdokonalili a začali produkovať vo veľkom množstve.

Spolupracovali s políciou i súdmi

Ruky, nohy, chrbát, pľúca lieči dobrá slivovica. A potom sa nečudujme, že čierne pálenie tvrdého alkoholu na moravsko-slovenskom pomedzí má dlhoročnú tradíciu a popularitu.

Prečítajte si tiež: Trenčianky vytvárajú puzzle s dôrazom na filozofiu zero waste

A načierno sa páli dodnes. Bohatými úlovkami polície sa preto Múzeum ľudových páleníc vo Vlčnove doslova pýši. Pálenica s výklopným kotlom. Zabavená v roku 2002.

Pálenica z medeného kotla na varenie trniek. Zabavená v roku 2007.
A ďalšie a ďalšie. V múzeu je vystavených takmer tridsať páleníc, ktoré v minulosti zhabala polícia. Každá z nich má svoj osud a majiteľov, ktorí porušovali zákony.

„Zohnať nelegálne pálenice nebolo jednoduché. Robili sa prieskumy po krčmách, kto by daroval nelegálnu pálenicu. No ale kto by sa k tomu priznal. Veď to bol trestný čin,“ usmial sa Josef Šobáň z Múzea ľudových páleníc.

Preto sa tvorcovia múzea obrátili na políciu. Tá im poskytla zabavené podomácke pálenice.

„Práve tie sú základom zbierky. Sú pozbierané z viacerých oblastí, kde sa páli tvrdý alkohol. Sú tam zabavené exponáty z uherskohradištskej oblasti, ale aj zo Vsetínska či Zlínska,“ pokračoval Šobáň. Najstaršou časťou je chladič z pálenice z roku 1900. Dnes už historické „klobúky“ na hrnce pochádzajú z roku 1930.

Pálenie načierno je častým javom

Ľudová tvorivosť nelegálnych výrobcov pálenky nepozná hraníc. A nie je ňou iba legendárna lavórovica vypálená v tradičnom plechovom lavóre. Medzi rarity unikátnej zbierky patrí aj pálenica vyrobená z elektrickej práčky na bielizeň či pálenica zo starých kúpeľňových kachiel.

Prečítajte si tiež: Nechcený odev menia na unikátne dizajnérske kúsky

„Získať ilegálne destilačné prístroje bolo zložité. Od ich majiteľov sa to podarilo v ojedinelých prípadoch. Čierne pálenie bolo a je častým javom. Obavy z trestného postihu bránili majiteľom akékoľvek zverejnenie takýchto páleníc. Mnohé veľmi zaujímavé podomácky vyrobené prístroje preto nezverejnili. Preto sme spolupracovali s políciou a súdmi v niekoľkých pohraničných krajoch,“ uviedli autori expozície.

Nasledovalo štúdium archívnych prameňov. Záujem o problematiku sa rozšíril na celé moravsko-slovenské pomedzie a Slovácke múzeum získalo partnerov aj zo slovenskej časti – z Centra ľudovej kultúry v Myjave a z Trenčianskeho múzea.

Partnerstvo Zlínskeho a Trenčianskeho kraja umožnilo získať finančnú dotáciu z Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Slovenskej a Českej republiky.

Lavórovica je veľmi nebezpečná

Pozoruhodná je aj obrovská zbierka fľašiek s etiketami od pálenky. Je ich tu vyše päťsto.

„Priniesli nám to bežní ľudia. Čo mali, darovali. Regály máme doslova zaplnené zaujímavými exponátmi páleniek z mnohých miest v pohraničí,“ pokračoval Šobáň.

Prečítajte si tiež: Objavili sme list, ktorý podpísal gróf Pálfi

Pravá čertovská voda, Kmínka, Homolíčkovica, Nivnická borovička, Valašská jablkovica, Pravá halenkovická slivovica, Sulimovská slivovica, Ondrouškova slivovice a stovky ďalších názvov môžete vidieť na etiketách starých desiatky rokov.

A na nich často namaľované doslova umelecké diela. Sú na nich zobrazení čerti, muži v krojoch, ale aj svätci či sporo oblečené i nahé ženy. V niektorých fľaškách bola v minulosti aj legendami opradená a načierno pálená lavórovica.

„Na kachle sa dal hrniec, v ktorom bola trojnožka a na nej miska. Hrniec sa prikryl lavórom so studenou vodou. Liehové pary sa zrážali o dno lavóru a stekali do misky. Išlo o veľmi nekvalitné a pre zdravie nebezpečné pálenie,“ prezradil Šobáň alchýmiu rizikovej výroby alkoholu.

Ľudia pália pomaranče i banány

Vypáliť dokážu ľudia naozaj všetko. „Kamarát slovenských návštevníkov páli z brezovej miazgy. Vraj to nie je zlé pitie. To som naozaj ešte ani nepočul,“ usmial sa Šobáň. Slovenský experimentátor má však aj ďalších konkurentov.

Jabĺčka vypálené spolu s dyňami. Našli sa aj takí, ktorí sa pokúšali vypáliť banány, pomaranče i kivi. Ľudia dnes pália aj jahody, maliny, jarabiny, čierne i červené ríbezle.

V okolí Vlčnova je napriek pokusom o nové chute pálenky najväčšou tradíciou naďalej pálenie trniek – duranzií.

„Slivky prenasleduje stále šárka, duranzie majú teraz najväčšiu obľubu. Duranzia má cukornatosť rovnakú alebo vyššiu ako slivka domáca. Jej výhodou je, že je odolná voči šárke. Šárka dokáže zlikvidovať úrodu v celom sade. Preto sa stáva náhradou sliviek. Ale ja si radšej ako tvrdý alkohol vypijem dobré víno. Ale výbornou slivovicou nepohrdnem,“ s úsmevom dodal Šobáň.

Okrem troch desiatok kompletných destilačných prístrojov a stoviek historických fliaš so vzácnymi etiketami v múzeu uvidíte aj publikácie, hudobné a obrazové snímky dokresľujúce podomácku výrobu domácich páleniek na moravsko-slovenskom pomedzí.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Košická spoločnosť Ness formálne otvorila office v Poprade
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si?
  4. Domov sa skladá z detailov – dolaďte ten svoj na Moddome
  5. Ako znížiť spotrebu energie v obciach a mestách
  6. Hyundai i20 – Ideálny parťák
  7. Odborári pokračujú v zbieraní podpisov za zastropovanie dôchodku
  8. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje
  9. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac
  10. Mesto pravidelne mešká s úhradou dotácií pre Partizán Bardejov
  1. Výhody virtuálneho sídla spoločnosti
  2. Medzinárodný týždeň na EU v Bratislave
  3. Košická spoločnosť Ness formálne otvorila office v Poprade
  4. Ako znížiť spotrebu energie v obciach a mestách
  5. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  6. Hyundai i20 – Ideálny parťák
  7. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si?
  8. Domov sa skladá z detailov – dolaďte ten svoj na Moddome
  9. Odborári pokračujú v zbieraní podpisov za zastropovanie dôchodku
  10. Registrácia ochrannej známky
  1. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 21 338
  2. Sládok Pilsner Urquell: Neviem prečo zdokonalovať Prazdroj 13 685
  3. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 269
  4. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 10 002
  5. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 641
  6. Nepodceňujte príznaky psoriázy 5 135
  7. Prečo úspešní odchádzajú od nedokončených úloh? 2 741
  8. Dlhopisy s fixným výnosom 6,6 % p.a. 2 250
  9. Odborári pokračujú v zbieraní podpisov za zastropovanie dôchodku 2 004
  10. Volkswagen Polo GTI: Nepodceňovať! 1 852

Hlavné správy z MY Trenčín

HoryZonty ponúknu novinky svetovej kinematografie, súťaž i sprievodný program

Organizátori musia aj tento rok improvizovať s priestormi. Dôvodom je havarijný stav Posádkového klubu a revitalizácia Parku M. R. Štefánika, kde sa doteraz konali sprievodné podujatia.

Cyklista je po nehode v ohrození života, hľadajú svedkov

Policajti žiadajú o pomoc svedkov dopravnej nehody, pri ktorej cyklista utrpel ťažké zranenia.

PÝTALI STE SA

Stavba parkoviska zmení zjazd zo starého mosta

Zaujímalo vás, aké práce momentálne prebiehajú pod starým cestným mostom.

Prvá bodová strata Horného Srnia, Potvorice nenastúpili na zápas druhýkrát po sebe

Prehľad výsledkov VII. ligy Double Star Bet Sever a Juh.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Poľovníka na Orave v lese napadol medveď

Muž leží s mnohopočetnými tržnými ranami v trstenskej nemocnici.

Rozhľadňu na Veľkej Homoli otvoria pre verejnosť už o pár dní

Po dvoch rokoch sa pre turistov opäť sprístupní obľúbená rozhľadňa na Veľkej Homoli.

Hokejový talent hrával aj vo Švédsku či Fínsku: Radšej budem amatérom

Hokejista Martin Pavlíček pôsobil vo viacerých destináciách Európy.

Vybrali SME

Už ste čítali?