Štvrtok, 7. júl, 2022 | Meniny má Oliver

Víťazní televízni kuchári: Šestnásť víťazstiev im prinieslo veľkú popularitu

Novomešťanov Juraja Šebeňa a Marcela Kopčana by chcela mať doma každá žena. Skvele varia a stali sa televíznymi hviezdami. Úspešná dvojica triumfovala šestnásťkrát v televíznej kuchárskej súťaži Moja mama varí lepšie ako tvoja.

NOVÉ MESTO NAD VÁHOM. Byť na televíznej obrazovke počas celého mesiaca takmer počas všetkých pracovných dní sa nepodarí ani mnohým slávnych hercom.

Novomešťania Juraj Šebeň a Marcel Kopčan majú za sebou neuveriteľnú sériu šestnástich víťazstiev v obľúbenej súťaži pre milovníkov kulinárskeho remesla Moja mama varí lepšie ako tvoja.

Dnes ich pozná celé Slovensko.


Ľudia ich zastavujú na ulici, chcú sa s nimi odfotiť, pýtajú autogramy a v hypermarketoch s potravinami sledujú, čo si hádžu do nákupného vozíka.

SkryťVypnúť reklamu

Potom za nimi vyštartujú a vyzvedajú, čo to bude za zaujímavý recept na jedlo na obed či večeru.

Prečo ste sa vôbec rozhodli prihlásiť do kuchárskej šou?
Juraj Šebeň: Už dávnejšie sme sa o tom bavili, že by sme to mohli spolu skúsiť v nejakej relácii. Vždy sme to brali iba s úsmevom a čakali, že to bude poriadna sranda. A tentokrát to vyšlo. Odštartoval to Marcel. On nás zaregistroval.

Marcel Kopčan: Na námestí v Novom Meste nad Váhom bol karavan s nápisom Moja mama varí lepšie ako tvoja. Zastavil som sa tam, že nás prihlásim. Spravili pár záberov a krátky rozhovor. Bola to recesia, či to dáme. Vyplnil som formulár s údajmi o mne a Jurajovi. Spravila sa aj kamerová skúška a chceli pár receptov. Za týždeň potom volali.



Aké skúsenosti s varením a kuchárskym remeslom ste mali pred vstupom do súťaže?
Juraj: Ja som kedysi varil aj v reštaurácii. Ale to je dvadsať rokov dozadu. Už dvadsať rokov kuchárčinu profesionálne nerobím. Aktívne varím doma, zaujímam sa o recepty. Doma mám zbierku kuchárskych kníh, veľmi ma to baví.

SkryťVypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Ultramaratónci oživili útek Vrbu s Wetzlerom z koncentračného tábora Čítajte 

Marcel: Ja som taký domáci kuchár. Mám dve deti a keď je manželka v práci, nemôžem ich nechať zomrieť od hladu. (smiech). Musím, teda čosi navariť v sobotu aj v nedeľu. Soboty a nedele sú moje. Baví ma to a žena si aspoň oddýchne. Začalo to z povinnosti a postupne som v tom objavil skvelú zábavu.

S čím ste do súťaže vstupovali?
Juraj: Hlavne sme si tam nechceli urobiť hanbu. Prišli sme tam a podlomili sa nám kolená. Zo stresu som bol šestnásťkrát na WC (smiech). V živote sme neboli v televíznom štúdiu. Je to stres a nápor. Najprv sme chceli odísť, ale už sa nedalo. Zmluvy boli podpísané. Tak sme si povedali, že absolvujeme jedno – dve kolá a so cťou vypadneme.

Marcel: Juro chodil ako tiger hore-dole a nadával mi, že som nás tam prihlásil. Navarili sme a vyhrali. Hneď v prvom kole sme porazili chalanov z Trnavy, ktorí tam už boli po piatykrát. Porazili sme ich zaujímavým receptom.

SkryťVypnúť reklamu

Hneď v druhom kole prišiel ale ťažký súper. Kuchár z Tuniska zapísaný v Guinessovej knihe rekordov.
Juraj: Ten Tunisan je zapísaný v Guinessovej knihe rekordov ako najrýchlejší kuchár na svete. Za pätnásť minút dokáže uvariť dvadsať rôznych jedál. Našťastie iba pri varení pomáhal svojej dcére.

Chceli vás súťažiaci čoraz viac dostať? Bolo cítiť zvyšujúcu sa chuť vás vyhodiť zo súťaže kolo od kola?
Juraj:
V televízii ich aj tak nabádali už pred začatím každého dielu. Títo chlapci sú tu už mnohokrát, kopu eur vyhrali. Každý nás chcel poraziť. My sme tiež boli v prvom kole šťastní, keď sme porazili päťnásobných víťazov. Každý si na nás brúsil zuby a súperi boli dosť nepríjemní. Naše jedlá komentovali negatívne.

Marcel: V štúdiu sme si aj počas nakrúcania aj prestávok vychádzali v pohode. To jadro a všetky informácie sme sa dozvedeli, až keď sme to videli na televíznej obrazovke. Ostali sme nemilo prekvapení.

Prečítajte si tiež: Horolezec Peter Hámor: Každá osemtisícovka je posvätná. Je to sídlo bohov Čítajte 

Súperi, keď degustovali jedlo, my sme to v štúdiu nevideli. Strašne nám niektorí hanili jedlo na televíznej obrazovke, pritom sa tvárili v štúdiu kamarátsky. Bolo tam cítiť aj faloš. Naoko kamaráti, ale mnohým vidina päťsto eur za víťazstvo zatemnila asi mozog.

Hádali ste sa medzi sebou, keď ste vyberali recepty?
Juraj:
Ja som niečo nachystal, Marcel niečo nachystal. Potom sme z toho vyberali. Nechceli sme mať zložité recepty, ani recepty, ktoré majú moc ingrediencií. Špecialisti nás chválili, že varíme jednoduché slovenské recepty.
Chceli sme mať také recepty, aby si každý človek dokázal z jednoduchého základu pripraviť výnimočné jedlo. Preto sme nechceli priveľmi variť z kreviet, tuniakov, banánových listov. Ocenili aj náš jednoduchý recept na halušky.

Marcel: My sme sa s Jurom nikdy nepohádali. Akurát si nadáme a potom sa zasmejeme. Ten časový stres je tam enormný. Dvadsať minút je nič. Šúpete zemiaky a naraz tri minúty do konca. A nemáte nič nachystané.

Kde končili jedlá, ktoré ste navarili?
Juraj:
O steaky, lososy sa pobili kameramani. Keď to bolo dobré, v momente sa to minulo.
Marcel: Keď sme navarili skvelé bryndzové halušky, Junior si zobral celú misu do šatne.

A vaše najlepšie pripravené jedlo v súťaži?
Juraj:
Myslím si, že losos na pomarančoch a losos na špenáte. Chválili aj cukiny.
Marcel: Jednoznačne bryndzové halušky s panenkou a so slaninou. Skvele nám vyšiel aj recept Jurovej babičky. Podľa neho sme pripravili palacinkovú tortu na slano. Palacinky, bryndza so slaninou, cibuľka, kôpor, zmes byliniek.

Navarili ste aj jedlo o ktorom ste boli presvedčení, že nemôže vyhrať?
Juraj: Samozrejme. Niekedy sme mali na mále a boli presvedčení, že to nedáme. Ja som o každom jedle vedel, ako má vo finále chutiť a vyzerať. Lenže rozdiel je pripravovať to isté jedlo hodinu alebo dvadsať minút.
Marcel: Nedovarená bola cestovina, na polovicu sme mali aj surové mäso. Boli recepty, keď sme si mysleli, že ideme domov. Aj ďakovnú reč sme si pripravovali. (smiech). Súper to vtedy navaril ešte horšie. Ale verili sme si. Ako Pat a Mat. (smiech)

Z dvoch Novomešťanov sa za mesiac stali televízne hviezdy. Veľká zmena v živote. Ako vnímate popularitu?
Juraj:
Ľudia nás poznajú. V hypermarkete počas nákupu ľudia niekedy sledujú, čo veziem v nákupnom vozíku. Inšpirujú sa a pýtajú, aké to budú recepty.

Ľudia ma na ulici zastavujú a chcú sa odfotografovať spoločne. Kývajú mi na priechodoch pre chodcov, keď im autom dávam prednosť. Prihovorili sa mi aj murári, ktorí ma spoznali, či chlapi v autoservise, ktorí mi prezúvali zimné gumy.

Na facebook mi dokonca napísal bývalý kolega z Hong- kongu, ktorý nás sledoval prostredníctvom internetu. Fandilo nám obrovské množstvo ľudí.

Marcel: Aj v Žiline sa mi prihovorila predavačka v obchode s obuvou. Vystískala ma, fotili sme sa. V Trenčíne okamžite reagovala predavačka losov. Ľudia si šuškajú, keď ma vidia, ukazujú prstom. Veď sme boli skoro mesiac denne v televízii okrem soboty a nedele. Ozvali sa mi spolužiaci aj zo školy, ktorých som roky nevidel.

Opačná minca popularity – závisť...
Juraj:
Áno, aj tú pociťujeme. Ľudia hovoria, koľko peňazí sme zarobili. Zarobili sme pekné peniaze, ktoré neležia na ceste. Ale nie sme žiadni mi-lionári a na tých peniazoch sa určite nedá stavať na nových základoch. Ale to ľuďom nevysvetlíme. Boli to oddreté peniaze. Súťaž bola fyzicky aj psychicky veľmi náročná.
Marcel: V dnešnej ťažkej dobe majú peniaze na Slovensku enormnú silu. Závisť síce až takú necítim, ale skôr uštipačné poznámky, vyrývanie.

Nerozmýšľate nad vydaním kuchárskej knihy s vašimi receptami?
Juraj: Na kuchársku knihu treba aspoň dvesto receptov a dobrého vydavateľa. Ak nás niekto osloví, má dvere otvorené.

Marcel: Skôr sme rozmýšľali, že by sme si otvorili vlastnú reštauráciu. Volalo by sa to U dvoch tĺkov. (smiech).

Prečítajte si tiež: Vo veku osemdesiat rokov zomrel zmrzlinársky mág Milan Popelár Čítajte 


Kto varí doma?
Juraj: 80 percent jedál varím doma ja. Manželka je pracovne veľmi vyťažená a na varenie jej nezostáva čas. Cez týždeň večer veľmi nevaríme, sme zástancami ľahkých večerí. A víkendy vo varení sú moje. Beriem to ako spestrenie života.
Marcel: Tento víkend ja. Pripravoval som v sobotu francúzske zemiaky a v nedeľu rezne plnené šunkou a syrom. Ale celkovo varí asi 70 percent manželka, 30 percent ja. Každý máme svoje metódy varenia, preto spolu variť nemôžeme.

Čo vo vašom jedálničku a receptoch dominuje? Slovenská klasika alebo exotika?
Juraj:
V jednoduchosti je krása. Keď človek zabije varením pol dňa a potom sa to za pol hodinu zje, je to človeku ľúto. Iba kopu strateného času. Som zástanca jedál pripravených do hodiny. Zložitejšie varím, iba keď príde dcéra z Bratislavy. A keď máme návštevu, tak sa fakt pohrám s náročným receptom.
Marcel: Moje deti milujú cestoviny a ľahké jedlá. Pritom ja som celé detstvo nemal cestoviny rád. Ja som zemiakový. Zemiakové placky, to je moje detstvo. Tak to teraz doma musíme skombinovať. Cestoviny s mletým mäsom, bolonská zmes. My doma varíme klasiku.

Doma si nakupujete ingrediencie sami. Kto sa staral o ingrediencie k receptom v televíznej súťaži?
Juraj: Bol tam tím štyroch chalanov, ktorí už ráno o deviatej prišli s plnými nákupnými taškami. Štáb vedel deň dopredu, čo budeme variť. 70 percent vecí bolo na „pľaci“ vždy nachystaných, zvyšok sa dokupoval špeciálne k receptu. Maslo, syry, mlieko, múka tam boli vždy.
Marcel: Nikdy sa nám nestalo, aby nám nezabezpečili nejakú suroviny z receptu.

Najčítanejšie na My Trenčín

Inzercia - Tlačové správy

  1. Náklady na bývanie môžu potrápiť váš rodinný rozpočet. Čo s tým?
  2. Našou prioritou je otvorená komunikácia so študentmi
  3. 30 rokov kvality spojenej so svetovými značkami automobilov
  4. Život na hradoch nebol romantickou rozprávkou
  5. Sky Park je inteligentný vďaka technológiám Siemens
  6. 5 dôvodov, vďaka ktorým je v roku 2022 cestovanie vlakom smart
  7. Akú trasu si vybrať do Chorvátska a koľko vás bude stáť
  8. Prázdniny znamenajú oddych, ale aj riziká. Ako sa im vyhnúť?
  1. Na Slovensku je až 40 % domov bez adekvátneho poistenia
  2. Ako poistiť auto rýchlo a za tú najlepšiu cenu?
  3. Hotel Satelit sa mení na bytový komplex Camelia Residence
  4. Život na hradoch nebol romantickou rozprávkou
  5. Našou prioritou je otvorená komunikácia so študentmi
  6. Na Orave pribudne nová predajňa Kauflandu – v Tvrdošíne
  7. Sky Park je inteligentný vďaka technológiám Siemens
  8. Náklady na bývanie môžu potrápiť váš rodinný rozpočet. Čo s tým?
  1. Vodiči, pozor na drahé tankovanie v zahraničí! 16 644
  2. Mladá nádej Slovenska. Pracoval aj pre americkú armádu 13 024
  3. Kam na samozbery marhúľ, broskýň, levandule alebo malín 9 999
  4. Foodblogerka Nikoleta Kováčová: Prečo nechcem deti 8 281
  5. Akú trasu si vybrať do Chorvátska a koľko vás bude stáť 6 005
  6. Je pre vás oddych synonymom spoznávania? Vycestujte za zážitkami 5 701
  7. Vychádza nový časopis pre šikovné ruky a útulný domov 4 031
  8. Vypnite si reklamu na SME.sk a odomknite všetky články 3 324

Blogy SME

  1. Ján Marton: Konské mäso miesto hovädziny ! Pokuta 200.- € a rýchly koniec kontroly.
  2. Robert Puk: Získa Polikliniku Tehelná a.s. bratislavské Nové Mesto?
  3. Ján Galan: Politickí tupci vs. výrobné fabriky
  4. Juraj Ondruška: Poznáme riešenie kritickej dopravy vo Vajnoroch!
  5. Imunoblog: Poranenia, nehody a úrazy u detí - možné komplikácie a riešenia.
  6. Ján Slosiarik: Prvá príčina úpadku nášho školstva
  7. Ivan Mlynár: POKAZME SI PRÍBEH PRAVDOU
  8. Jan Pražák: Když padla facka
  1. Ján Šeďo: Mám 46 rokov, 4 deti a veľa skúseností - bránil sa dnes E. Heger u B. Závodského.(Oprava mena). 24 333
  2. Martina Hilbertová: Utečenci spali na lehátkach a platili za nich ako v luxusnom hoteli. 10 091
  3. Vanda Tuchyňová: Svedectvo bývalého krajského predsedu OĽANO v Žiline 6 424
  4. Post Bellum SK: Návrat mohol byť ťažší ako útek 4 929
  5. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť IVb) 4 715
  6. Marián Kozák: Stretnutie s mojimi spolužiakmi z vysokej školy v Nitre po 16 rokoch 4 633
  7. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Žijeme si tu ako v rozprávke 3 691
  8. Martin Greguš: Práca za 216 eur s DPH/hod? Pozrite si závery z kontrol v mestských podnikoch. Metropolitný inštitút - za dva roky na bežné výdavky o milión EUR viac 3 473
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Žijeme si tu ako v rozprávke
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 42. - Arktída - Príbeh havárie vzducholode Italia podľa priameho účastníka Běhounka
  3. Lívia Hlavačková: Týždenne zjete jednu kreditku v podobe mikroplastov
  4. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku)
  5. Jiří Ščobák: Bude Ukrajina po vojne prosperovať? A my s ňou?
  6. Monika Nagyova: Nebyť matkou je úžasné
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 41. - Arktída - Roald Amundsen, Umberto Nobile a Expedícia Norge - 1926
  8. Jiří Ščobák: Skepsia okolo kryptomien: Ktoré kryptomeny naozaj nie sú pre začiatočníkov?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

Ilustračné foto.

Program na hlavnom Urpiner stage otvorí o 19.30 h ukrajinská kapela DakhaBrakha.


TASR 4 h
Tatran Polianka

Minulú sobotu sa futbalisti z Polianky zúčastnili na turnaji na pôde družobného mužstva.


M. T. 4 h

Klub zo Starej Myjavy hlási viaceré zmeny. Ktorí hráči odídu a kto sa ujal funkcionárskych postov?


23 h
Ilustračná foto

Vo Fakultnej nemocnici (FN) Trenčín pribudne šesť nových defibrilátorov za viac ako 37.000 eur. FN o tom informovala vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie.


TASR 23 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Blogy SME

  1. Ján Marton: Konské mäso miesto hovädziny ! Pokuta 200.- € a rýchly koniec kontroly.
  2. Robert Puk: Získa Polikliniku Tehelná a.s. bratislavské Nové Mesto?
  3. Ján Galan: Politickí tupci vs. výrobné fabriky
  4. Juraj Ondruška: Poznáme riešenie kritickej dopravy vo Vajnoroch!
  5. Imunoblog: Poranenia, nehody a úrazy u detí - možné komplikácie a riešenia.
  6. Ján Slosiarik: Prvá príčina úpadku nášho školstva
  7. Ivan Mlynár: POKAZME SI PRÍBEH PRAVDOU
  8. Jan Pražák: Když padla facka
  1. Ján Šeďo: Mám 46 rokov, 4 deti a veľa skúseností - bránil sa dnes E. Heger u B. Závodského.(Oprava mena). 24 333
  2. Martina Hilbertová: Utečenci spali na lehátkach a platili za nich ako v luxusnom hoteli. 10 091
  3. Vanda Tuchyňová: Svedectvo bývalého krajského predsedu OĽANO v Žiline 6 424
  4. Post Bellum SK: Návrat mohol byť ťažší ako útek 4 929
  5. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť IVb) 4 715
  6. Marián Kozák: Stretnutie s mojimi spolužiakmi z vysokej školy v Nitre po 16 rokoch 4 633
  7. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Žijeme si tu ako v rozprávke 3 691
  8. Martin Greguš: Práca za 216 eur s DPH/hod? Pozrite si závery z kontrol v mestských podnikoch. Metropolitný inštitút - za dva roky na bežné výdavky o milión EUR viac 3 473
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Žijeme si tu ako v rozprávke
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 42. - Arktída - Príbeh havárie vzducholode Italia podľa priameho účastníka Běhounka
  3. Lívia Hlavačková: Týždenne zjete jednu kreditku v podobe mikroplastov
  4. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku)
  5. Jiří Ščobák: Bude Ukrajina po vojne prosperovať? A my s ňou?
  6. Monika Nagyova: Nebyť matkou je úžasné
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 41. - Arktída - Roald Amundsen, Umberto Nobile a Expedícia Norge - 1926
  8. Jiří Ščobák: Skepsia okolo kryptomien: Ktoré kryptomeny naozaj nie sú pre začiatočníkov?

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu