Sobota, 23. september, 2023 | Meniny má Zdenka

Víťazní televízni kuchári: Šestnásť víťazstiev im prinieslo veľkú popularitu

Novomešťanov Juraja Šebeňa a Marcela Kopčana by chcela mať doma každá žena. Skvele varia a stali sa televíznymi hviezdami. Úspešná dvojica triumfovala šestnásťkrát v televíznej kuchárskej súťaži Moja mama varí lepšie ako tvoja.

NOVÉ MESTO NAD VÁHOM. Byť na televíznej obrazovke počas celého mesiaca takmer počas všetkých pracovných dní sa nepodarí ani mnohým slávnych hercom.

Novomešťania Juraj Šebeň a Marcel Kopčan majú za sebou neuveriteľnú sériu šestnástich víťazstiev v obľúbenej súťaži pre milovníkov kulinárskeho remesla Moja mama varí lepšie ako tvoja.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Dnes ich pozná celé Slovensko.


Ľudia ich zastavujú na ulici, chcú sa s nimi odfotiť, pýtajú autogramy a v hypermarketoch s potravinami sledujú, čo si hádžu do nákupného vozíka.

SkryťVypnúť reklamu

Potom za nimi vyštartujú a vyzvedajú, čo to bude za zaujímavý recept na jedlo na obed či večeru.

Prečo ste sa vôbec rozhodli prihlásiť do kuchárskej šou?
Juraj Šebeň: Už dávnejšie sme sa o tom bavili, že by sme to mohli spolu skúsiť v nejakej relácii. Vždy sme to brali iba s úsmevom a čakali, že to bude poriadna sranda. A tentokrát to vyšlo. Odštartoval to Marcel. On nás zaregistroval.

Marcel Kopčan: Na námestí v Novom Meste nad Váhom bol karavan s nápisom Moja mama varí lepšie ako tvoja. Zastavil som sa tam, že nás prihlásim. Spravili pár záberov a krátky rozhovor. Bola to recesia, či to dáme. Vyplnil som formulár s údajmi o mne a Jurajovi. Spravila sa aj kamerová skúška a chceli pár receptov. Za týždeň potom volali.



Aké skúsenosti s varením a kuchárskym remeslom ste mali pred vstupom do súťaže?
Juraj: Ja som kedysi varil aj v reštaurácii. Ale to je dvadsať rokov dozadu. Už dvadsať rokov kuchárčinu profesionálne nerobím. Aktívne varím doma, zaujímam sa o recepty. Doma mám zbierku kuchárskych kníh, veľmi ma to baví.

SkryťVypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Ultramaratónci oživili útek Vrbu s Wetzlerom z koncentračného tábora Čítajte 

Marcel: Ja som taký domáci kuchár. Mám dve deti a keď je manželka v práci, nemôžem ich nechať zomrieť od hladu. (smiech). Musím, teda čosi navariť v sobotu aj v nedeľu. Soboty a nedele sú moje. Baví ma to a žena si aspoň oddýchne. Začalo to z povinnosti a postupne som v tom objavil skvelú zábavu.

S čím ste do súťaže vstupovali?
Juraj: Hlavne sme si tam nechceli urobiť hanbu. Prišli sme tam a podlomili sa nám kolená. Zo stresu som bol šestnásťkrát na WC (smiech). V živote sme neboli v televíznom štúdiu. Je to stres a nápor. Najprv sme chceli odísť, ale už sa nedalo. Zmluvy boli podpísané. Tak sme si povedali, že absolvujeme jedno – dve kolá a so cťou vypadneme.

Marcel: Juro chodil ako tiger hore-dole a nadával mi, že som nás tam prihlásil. Navarili sme a vyhrali. Hneď v prvom kole sme porazili chalanov z Trnavy, ktorí tam už boli po piatykrát. Porazili sme ich zaujímavým receptom.

SkryťVypnúť reklamu

Hneď v druhom kole prišiel ale ťažký súper. Kuchár z Tuniska zapísaný v Guinessovej knihe rekordov.
Juraj: Ten Tunisan je zapísaný v Guinessovej knihe rekordov ako najrýchlejší kuchár na svete. Za pätnásť minút dokáže uvariť dvadsať rôznych jedál. Našťastie iba pri varení pomáhal svojej dcére.

Chceli vás súťažiaci čoraz viac dostať? Bolo cítiť zvyšujúcu sa chuť vás vyhodiť zo súťaže kolo od kola?
Juraj:
V televízii ich aj tak nabádali už pred začatím každého dielu. Títo chlapci sú tu už mnohokrát, kopu eur vyhrali. Každý nás chcel poraziť. My sme tiež boli v prvom kole šťastní, keď sme porazili päťnásobných víťazov. Každý si na nás brúsil zuby a súperi boli dosť nepríjemní. Naše jedlá komentovali negatívne.

Marcel: V štúdiu sme si aj počas nakrúcania aj prestávok vychádzali v pohode. To jadro a všetky informácie sme sa dozvedeli, až keď sme to videli na televíznej obrazovke. Ostali sme nemilo prekvapení.

Prečítajte si tiež: Horolezec Peter Hámor: Každá osemtisícovka je posvätná. Je to sídlo bohov Čítajte 

Súperi, keď degustovali jedlo, my sme to v štúdiu nevideli. Strašne nám niektorí hanili jedlo na televíznej obrazovke, pritom sa tvárili v štúdiu kamarátsky. Bolo tam cítiť aj faloš. Naoko kamaráti, ale mnohým vidina päťsto eur za víťazstvo zatemnila asi mozog.

Hádali ste sa medzi sebou, keď ste vyberali recepty?
Juraj:
Ja som niečo nachystal, Marcel niečo nachystal. Potom sme z toho vyberali. Nechceli sme mať zložité recepty, ani recepty, ktoré majú moc ingrediencií. Špecialisti nás chválili, že varíme jednoduché slovenské recepty.
Chceli sme mať také recepty, aby si každý človek dokázal z jednoduchého základu pripraviť výnimočné jedlo. Preto sme nechceli priveľmi variť z kreviet, tuniakov, banánových listov. Ocenili aj náš jednoduchý recept na halušky.

Marcel: My sme sa s Jurom nikdy nepohádali. Akurát si nadáme a potom sa zasmejeme. Ten časový stres je tam enormný. Dvadsať minút je nič. Šúpete zemiaky a naraz tri minúty do konca. A nemáte nič nachystané.

Kde končili jedlá, ktoré ste navarili?
Juraj:
O steaky, lososy sa pobili kameramani. Keď to bolo dobré, v momente sa to minulo.
Marcel: Keď sme navarili skvelé bryndzové halušky, Junior si zobral celú misu do šatne.

A vaše najlepšie pripravené jedlo v súťaži?
Juraj:
Myslím si, že losos na pomarančoch a losos na špenáte. Chválili aj cukiny.
Marcel: Jednoznačne bryndzové halušky s panenkou a so slaninou. Skvele nám vyšiel aj recept Jurovej babičky. Podľa neho sme pripravili palacinkovú tortu na slano. Palacinky, bryndza so slaninou, cibuľka, kôpor, zmes byliniek.

Navarili ste aj jedlo o ktorom ste boli presvedčení, že nemôže vyhrať?
Juraj: Samozrejme. Niekedy sme mali na mále a boli presvedčení, že to nedáme. Ja som o každom jedle vedel, ako má vo finále chutiť a vyzerať. Lenže rozdiel je pripravovať to isté jedlo hodinu alebo dvadsať minút.
Marcel: Nedovarená bola cestovina, na polovicu sme mali aj surové mäso. Boli recepty, keď sme si mysleli, že ideme domov. Aj ďakovnú reč sme si pripravovali. (smiech). Súper to vtedy navaril ešte horšie. Ale verili sme si. Ako Pat a Mat. (smiech)

Z dvoch Novomešťanov sa za mesiac stali televízne hviezdy. Veľká zmena v živote. Ako vnímate popularitu?
Juraj:
Ľudia nás poznajú. V hypermarkete počas nákupu ľudia niekedy sledujú, čo veziem v nákupnom vozíku. Inšpirujú sa a pýtajú, aké to budú recepty.

Ľudia ma na ulici zastavujú a chcú sa odfotografovať spoločne. Kývajú mi na priechodoch pre chodcov, keď im autom dávam prednosť. Prihovorili sa mi aj murári, ktorí ma spoznali, či chlapi v autoservise, ktorí mi prezúvali zimné gumy.

Na facebook mi dokonca napísal bývalý kolega z Hong- kongu, ktorý nás sledoval prostredníctvom internetu. Fandilo nám obrovské množstvo ľudí.

Marcel: Aj v Žiline sa mi prihovorila predavačka v obchode s obuvou. Vystískala ma, fotili sme sa. V Trenčíne okamžite reagovala predavačka losov. Ľudia si šuškajú, keď ma vidia, ukazujú prstom. Veď sme boli skoro mesiac denne v televízii okrem soboty a nedele. Ozvali sa mi spolužiaci aj zo školy, ktorých som roky nevidel.

Opačná minca popularity – závisť...
Juraj:
Áno, aj tú pociťujeme. Ľudia hovoria, koľko peňazí sme zarobili. Zarobili sme pekné peniaze, ktoré neležia na ceste. Ale nie sme žiadni mi-lionári a na tých peniazoch sa určite nedá stavať na nových základoch. Ale to ľuďom nevysvetlíme. Boli to oddreté peniaze. Súťaž bola fyzicky aj psychicky veľmi náročná.
Marcel: V dnešnej ťažkej dobe majú peniaze na Slovensku enormnú silu. Závisť síce až takú necítim, ale skôr uštipačné poznámky, vyrývanie.

Nerozmýšľate nad vydaním kuchárskej knihy s vašimi receptami?
Juraj: Na kuchársku knihu treba aspoň dvesto receptov a dobrého vydavateľa. Ak nás niekto osloví, má dvere otvorené.

Marcel: Skôr sme rozmýšľali, že by sme si otvorili vlastnú reštauráciu. Volalo by sa to U dvoch tĺkov. (smiech).

Prečítajte si tiež: Vo veku osemdesiat rokov zomrel zmrzlinársky mág Milan Popelár Čítajte 


Kto varí doma?
Juraj: 80 percent jedál varím doma ja. Manželka je pracovne veľmi vyťažená a na varenie jej nezostáva čas. Cez týždeň večer veľmi nevaríme, sme zástancami ľahkých večerí. A víkendy vo varení sú moje. Beriem to ako spestrenie života.
Marcel: Tento víkend ja. Pripravoval som v sobotu francúzske zemiaky a v nedeľu rezne plnené šunkou a syrom. Ale celkovo varí asi 70 percent manželka, 30 percent ja. Každý máme svoje metódy varenia, preto spolu variť nemôžeme.

Čo vo vašom jedálničku a receptoch dominuje? Slovenská klasika alebo exotika?
Juraj:
V jednoduchosti je krása. Keď človek zabije varením pol dňa a potom sa to za pol hodinu zje, je to človeku ľúto. Iba kopu strateného času. Som zástanca jedál pripravených do hodiny. Zložitejšie varím, iba keď príde dcéra z Bratislavy. A keď máme návštevu, tak sa fakt pohrám s náročným receptom.
Marcel: Moje deti milujú cestoviny a ľahké jedlá. Pritom ja som celé detstvo nemal cestoviny rád. Ja som zemiakový. Zemiakové placky, to je moje detstvo. Tak to teraz doma musíme skombinovať. Cestoviny s mletým mäsom, bolonská zmes. My doma varíme klasiku.

Doma si nakupujete ingrediencie sami. Kto sa staral o ingrediencie k receptom v televíznej súťaži?
Juraj: Bol tam tím štyroch chalanov, ktorí už ráno o deviatej prišli s plnými nákupnými taškami. Štáb vedel deň dopredu, čo budeme variť. 70 percent vecí bolo na „pľaci“ vždy nachystaných, zvyšok sa dokupoval špeciálne k receptu. Maslo, syry, mlieko, múka tam boli vždy.
Marcel: Nikdy sa nám nestalo, aby nám nezabezpečili nejakú suroviny z receptu.

Najčítanejšie na My Trenčín

Komerčné články

  1. Rivalita až na dreň. Pozrite si najväčšie súboje v F1
  2. Prešov si dlho pýtal obchvat, stáva sa slovenským skokanom
  3. Ochutnajte zo Španielska viac. Spojte návštevu Madridu s Toledom
  4. Oblačno, miestami roboti. Ďalší diel pútavého sci-fi komiksu
  5. Spoločnosť EY vyhlásila 18. ročník súťaže na Slovensku
  6. Septembrové číslo krížovkárskeho magazínu Lišiak v denníku SME
  7. Ak podceníte pri stavbe toto, pripravte sa na vyššie účty
  8. Plánujete nové bývanie o pár rokov? Čas na jeho kúpu je teraz
  1. Hladinka smeruje do Košíc!
  2. Rivalita až na dreň. Pozrite si najväčšie súboje v F1
  3. Union zdravotná poisťovňa prináša novinku vo vzdelávaní
  4. Tento domáci nápoj vzpruží lepšie než káva, šlofík a energiťák
  5. Geniálne, čo dokáže minca v mrazničke!
  6. Prešov si dlho pýtal obchvat, stáva sa slovenským skokanom
  7. Novesta predstavuje novú kolekciu pre jeseň/zimu 2023
  8. Katolícka univerzita vykročila na ďalšiu misiu
  1. Už len dnes za vás Fellner zaplatí polovicu dovolenky 11 861
  2. Prešov si dlho pýtal obchvat, stáva sa slovenským skokanom 7 764
  3. Ak podceníte pri stavbe toto, pripravte sa na vyššie účty 6 162
  4. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 4 031
  5. Plánujete nové bývanie o pár rokov? Čas na jeho kúpu je teraz 3 447
  6. Ochutnajte zo Španielska viac. Spojte návštevu Madridu s Toledom 3 340
  7. Získajte 50% zľavu na predplatné SME.sk. Tu zistíte viac 3 226
  8. 50-tisíc dovolenkárov si kúpilo zájazd cez SME 2 377

Blogy SME

  1. Miroslav Lukáč: V predvolebných debatách sme počuli Génia. Bohužiaľ Zla. Netreba ho predstavovať. Všetci ho poznáte. V hazarde platí kontra, re, vabank.
  2. Matej Galo: Robert Fico ako nelegálny migrant
  3. Maroš Chmúrny: Poďme sa baviť o voľbách
  4. Pavel Macko: Je čas na realizmus a rezignáciu?
  5. Rado Surovka: Prečo strieľajú do vlastných ?
  6. Rudolfa Vallová: Menia sa parlamentné voľby na výpredaj pocitov?
  7. Elena Antalová: Podporujú relevantné televízie extrémistov?
  8. Martin Škopec Antal: Voľby sú oslavou demokracie. Tie slovenské môžu byť jej pohrebom
  1. Ján Šeďo: Králi "F + K + G" sa postavili pred vypredanú sálu s plnými gaťami, ako lazníci. 63 907
  2. František Ptáček: „Sedembolestná panna Mária, oroduj za pána Fica!“ a iné prízraky Slovenské 27 665
  3. Peter Kollega: Pán GP M. Žilinka, oklamali ste 5,447 miliónov občanov, okamžite odstúpte 15 897
  4. Michael Achberger: Kľúč k rýchlemu metabolizmu: Začnite každý deň týmito raňajkovými zvykmi 10 574
  5. Igor Kossaczký: Matovičova akcia ukázala pravdu o slovenských médiách 8 526
  6. Ivan Mlynár: Zo skrine biskupov Slovenska vypadol ďalší kostlivec. 7 377
  7. Ladislav Matejka: Ako Slovensko vyhralo Volvo (skutočný príbeh) 7 281
  8. Pavel Macko: Teraz sa ukáže, ako hlboko siahajú korene zla a aká silná je Žilinkova ochrana gaunerov 6 997
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 68. - Arktída - Zem Františka Jozefa
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 67. - Kto bol Juan de Fuca, ktorý dal meno prielivu, ktorý obmýva brehy kanadského ostrova Vancouver?
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 66. - Martin Frobisher, pirát alebo kapitán?
  4. Monika Nagyova: Rómske deti kradnú. Ale iba energiu.
  5. Jiří Ščobák: Na zimní plavání v neoprénu je dobré se začít připravovat už teď
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 65. - Odkiaľ pochádza názov Kanada?
  7. Jiří Ščobák: Čekání na Volodymyra Zelenského před prezidentským palácem v BA (foto)
  8. Monika Nagyova: Pedagógovia aj dnes trestajú deti za to, že odmietajú jesť to, čo im nechutí.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

Volili i učtelia.


TASR 7 h

Jedným z nástrojov zvyšovania atraktívnosti učebných odborov na stredných školách je aj krajské štipendium.


TASR 22. sep

Diskusiu vysielame naživo 26. 9. 2023 o 11.00 h.


22. sep

Polícia z Nového Mesta nad Váhom vyšetruje príčiny dopravnej nehody, ktorá sa stala v obci Lubina v okrese Nové Mesto nad Váhom.


TASR 22. sep

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Blogy SME

  1. Miroslav Lukáč: V predvolebných debatách sme počuli Génia. Bohužiaľ Zla. Netreba ho predstavovať. Všetci ho poznáte. V hazarde platí kontra, re, vabank.
  2. Matej Galo: Robert Fico ako nelegálny migrant
  3. Maroš Chmúrny: Poďme sa baviť o voľbách
  4. Pavel Macko: Je čas na realizmus a rezignáciu?
  5. Rado Surovka: Prečo strieľajú do vlastných ?
  6. Rudolfa Vallová: Menia sa parlamentné voľby na výpredaj pocitov?
  7. Elena Antalová: Podporujú relevantné televízie extrémistov?
  8. Martin Škopec Antal: Voľby sú oslavou demokracie. Tie slovenské môžu byť jej pohrebom
  1. Ján Šeďo: Králi "F + K + G" sa postavili pred vypredanú sálu s plnými gaťami, ako lazníci. 63 907
  2. František Ptáček: „Sedembolestná panna Mária, oroduj za pána Fica!“ a iné prízraky Slovenské 27 665
  3. Peter Kollega: Pán GP M. Žilinka, oklamali ste 5,447 miliónov občanov, okamžite odstúpte 15 897
  4. Michael Achberger: Kľúč k rýchlemu metabolizmu: Začnite každý deň týmito raňajkovými zvykmi 10 574
  5. Igor Kossaczký: Matovičova akcia ukázala pravdu o slovenských médiách 8 526
  6. Ivan Mlynár: Zo skrine biskupov Slovenska vypadol ďalší kostlivec. 7 377
  7. Ladislav Matejka: Ako Slovensko vyhralo Volvo (skutočný príbeh) 7 281
  8. Pavel Macko: Teraz sa ukáže, ako hlboko siahajú korene zla a aká silná je Žilinkova ochrana gaunerov 6 997
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 68. - Arktída - Zem Františka Jozefa
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 67. - Kto bol Juan de Fuca, ktorý dal meno prielivu, ktorý obmýva brehy kanadského ostrova Vancouver?
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 66. - Martin Frobisher, pirát alebo kapitán?
  4. Monika Nagyova: Rómske deti kradnú. Ale iba energiu.
  5. Jiří Ščobák: Na zimní plavání v neoprénu je dobré se začít připravovat už teď
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 65. - Odkiaľ pochádza názov Kanada?
  7. Jiří Ščobák: Čekání na Volodymyra Zelenského před prezidentským palácem v BA (foto)
  8. Monika Nagyova: Pedagógovia aj dnes trestajú deti za to, že odmietajú jesť to, čo im nechutí.

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu