NOVÉ MESTO NAD VÁHOM. Vďaka svojmu povestnému humoru, večnému úsmevu a skvelej zmrzline sa stal Milan Popelár na desaťročia nezabudnuteľnou postavou novomestského námestia už počas socializmu i po jeho páde.
Ešte počas bývalého režimu sa mu podarila vtedy takmer nevídaná a ojedinelá vec. Súkromne podnikal. Zmrlinárskemu remeslu sa venoval vyše päťdesiat rokov. Od prvého decembra, žiaľ, jeho neodolateľnú zmrzlinu už nikdy neochutnáme.
Navždy ju s úsmevom bude pripravovať pre anjelov v nebesiach. Jeho rodina a priatelia sa s ním na poslednej ceste rozlúčili 5. decembra na novomestskom cintoríne.
Kapustová zmrzlina? Žiaden problém!
Novomešťan Milan Popelár a chutná zmrzlina boli vyše päťdesiat rokov spojené nádoby.
„Vyrobím zmrzlinu zo všetkého. Aj mrkvovú, slivkovú, petržlenovú či cibuľovú. Len nad tým treba porozmýšľať a neurobiť nejaký nechutný „šmejd“,“ smial sa vždy po víťazstve v niektorej z povestných stávok.
Zomrel symbol folklóru a optimizmu v Selci - 85 ročný František Žovinec ČítajteAj v roku 2008 sa mu podarilo pripraviť svetový unikát. Kapustová zmrzlina podávaná počas jedného dňa v jeho zmrzlinárni mala unikátnu chuť.
Kyslá chuť zmrzliny sa skvele dopĺňala s údeným vareným mäskom, ktoré bolo prílohou.
A pôžitok z konzumácie tejto rarity doplnil aj vizuálny efekt.
Zmrzlina bola uložená na kapustnom liste, nechýbali feferónky, červené bodky a zeleninová obloha.
„Nie je s tým problém, záujemcov bude asi dosť. Stačí sa telefonicky ohlásiť a hlavne doniesť so sebou údenú krkovičku. Kapustovú zmrzlinu už dodám ja,“ usmieval sa pred desiatimi rokmi známy výmyselník Milan Popelár.
Nové Mesto si chce zobrať späť správu Zelenej vody ČítajteA podobne to bolo aj s pivovou zmrzlinou. Nároční priatelia a zákazníci od neho v čase vytvorenia zmrzlinárskeho unikátu očakávali zmrzlinu s príchuťou piva, zamrznutými bublinkami a neodmysliteľnou penou.
Tvorca desaťtisícov kopčekov zmrzliny
Od detstva miloval maškrty, vyučil sa za cukrára a skončil pri zmrzline. Jej receptúry každý rok vylepšoval a boli veľkou a dobre chránenou tajnosťou, ktorú nikdy nevyzradil.
Zomrel bubeník legendárneho Resonetu Pavol Talaba Čítajte„Pred vyše pol storočím ma upútalo klasické varenie zmrzliny v kotli. Kúrilo sa vtedy ešte dreveným uhlím. Pobehal som všetkých priateľov – zmrzlinárov v Bratislave, Nitre, Trnave a tvoril v hlave nápad na najlepšiu receptúru svojej zmrzliny,“ spomínal v roku 2008 pre naše noviny zosnulý zmrzlinár Milan Popelár.
Sám nevedel pochopiť, že aj v minulom režime mohol súkromne podnikať. Vytvoriť pre neho zmrzlinu v podobe dlhých špagiet v rozličných farbách a poliať ju jahodovým doplnkom imitujúcim kečup nebol pre neho tiež problém. „ Len treba mať na to náročných zákazníkov,“ usmieval sa.
Milan Popelár bol encyklopédiou zmrzlinárskeho remesla. Zažil aj dávne časy jej výroby, keď kraľovala kakaová, vanilková, citrónová a jahodová letná pochúťka.
V časoch svojej najväčšej slávy pripravoval počas mesiaca aj tridsať druhov zmrzliny. Zmrzlinu dokázal pripraviť aj pre diabetikov.