Vo veku osemdesiat rokov zomrel zmrzlinársky mág Milan Popelár

Nezabudnuteľný zmrzlinársky majster Milan Popelár zomrel začiatkom decembra. Pripraviť pre neho svetové unikáty – kapustovú či pivovú zmrzlinu nebol problém.

Zmrzlinársky mág namiešal pochúťku takmer z čohokoľvek.Zmrzlinársky mág namiešal pochúťku takmer z čohokoľvek. (Zdroj: MARTIN ŠIMOVEC)

NOVÉ MESTO NAD VÁHOM. Vďaka svojmu povestnému humoru, večnému úsmevu a skvelej zmrzline sa stal Milan Popelár na desaťročia nezabudnuteľnou postavou novomestského námestia už počas socializmu i po jeho páde.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ešte počas bývalého režimu sa mu podarila vtedy takmer nevídaná a ojedinelá vec. Súkromne podnikal. Zmrlinárskemu remeslu sa venoval vyše päťdesiat rokov. Od prvého decembra, žiaľ, jeho neodolateľnú zmrzlinu už nikdy neochutnáme.

Navždy ju s úsmevom bude pripravovať pre anjelov v nebesiach. Jeho rodina a priatelia sa s ním na poslednej ceste rozlúčili 5. decembra na novomestskom cintoríne.

SkryťVypnúť reklamu

Kapustová zmrzlina? Žiaden problém!

Novomešťan Milan Popelár a chutná zmrzlina boli vyše päťdesiat rokov spojené nádoby.

„Vyrobím zmrzlinu zo všetkého. Aj mrkvovú, slivkovú, petržlenovú či cibuľovú. Len nad tým treba porozmýšľať a neurobiť nejaký nechutný „šmejd“,“ smial sa vždy po víťazstve v niektorej z povestných stávok.

Prečítajte si tiež: Zomrel symbol folklóru a optimizmu v Selci - 85 ročný František Žovinec Čítajte 

Aj v roku 2008 sa mu podarilo pripraviť svetový unikát. Kapustová zmrzlina podávaná počas jedného dňa v jeho zmrzlinárni mala unikátnu chuť.

Kyslá chuť zmrzliny sa skvele dopĺňala s údeným vareným mäskom, ktoré bolo prílohou.

A pôžitok z konzumácie tejto rarity doplnil aj vizuálny efekt.

Zmrzlina bola uložená na kapustnom liste, nechýbali feferónky, červené bodky a zeleninová obloha.

„Nie je s tým problém, záujemcov bude asi dosť. Stačí sa telefonicky ohlásiť a hlavne doniesť so sebou údenú krkovičku. Kapustovú zmrzlinu už dodám ja,“ usmieval sa pred desiatimi rokmi známy výmyselník Milan Popelár.

SkryťVypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Nové Mesto si chce zobrať späť správu Zelenej vody Čítajte 

A podobne to bolo aj s pivovou zmrzlinou. Nároční priatelia a zákazníci od neho v čase vytvorenia zmrzlinárskeho unikátu očakávali zmrzlinu s príchuťou piva, zamrznutými bublinkami a neodmysliteľnou penou.

Tvorca desaťtisícov kopčekov zmrzliny

Od detstva miloval maškrty, vyučil sa za cukrára a skončil pri zmrzline. Jej receptúry každý rok vylepšoval a boli veľkou a dobre chránenou tajnosťou, ktorú nikdy nevyzradil.

Prečítajte si tiež: Zomrel bubeník legendárneho Resonetu Pavol Talaba Čítajte 

„Pred vyše pol storočím ma upútalo klasické varenie zmrzliny v kotli. Kúrilo sa vtedy ešte dreveným uhlím. Pobehal som všetkých priateľov – zmrzlinárov v Bratislave, Nitre, Trnave a tvoril v hlave nápad na najlepšiu receptúru svojej zmrzliny,“ spomínal v roku 2008 pre naše noviny zosnulý zmrzlinár Milan Popelár.

Sám nevedel pochopiť, že aj v minulom režime mohol súkromne podnikať. Vytvoriť pre neho zmrzlinu v podobe dlhých špagiet v rozličných farbách a poliať ju jahodovým doplnkom imitujúcim kečup nebol pre neho tiež problém. „ Len treba mať na to náročných zákazníkov,“ usmieval sa.

SkryťVypnúť reklamu

Milan Popelár bol encyklopédiou zmrzlinárskeho remesla. Zažil aj dávne časy jej výroby, keď kraľovala kakaová, vanilková, citrónová a jahodová letná pochúťka.

V časoch svojej najväčšej slávy pripravoval počas mesiaca aj tridsať druhov zmrzliny. Zmrzlinu dokázal pripraviť aj pre diabetikov.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Trenčín

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 058
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 701
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 159
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 291
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 191
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 191
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 034
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 933
  1. Martin Fronk: Park svätej Anny: Tam, kde spí čas a duša ticho dýcha
  2. Soňa Kallová: Slovenská železničná spoločnosť zvýšila cestovné v Tatrách o 400%. Pri kúpe v pokladni o 500%.
  3. Viktor Pamula: Stojím za Viktorom Vinczem.
  4. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  5. Adriana Kerestešová: Bol raz jeden bohatý človek, ktorý pred chudobou zatváral oči
  6. Jozef Varga: Poklony Fica diktátorom platíme z nášho spoločného...
  7. Mária Romaňáková: Prestáva sa čítať malým deťom?
  8. Anna Miľanová: Nestačí len vyžadovať lepšiu spoločnosť, ale aj pre ňu niečo dobré robiť...
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 777
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 16 876
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 613
  4. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 8 168
  5. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 7 804
  6. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 7 621
  7. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 155
  8. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 6 811
  1. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  2. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  3. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  4. Tupou Ceruzou: Pandemická
  5. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  6. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  7. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  8. Tupou Ceruzou: Krížovka
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Martin Fronk: Park svätej Anny: Tam, kde spí čas a duša ticho dýcha
  2. Soňa Kallová: Slovenská železničná spoločnosť zvýšila cestovné v Tatrách o 400%. Pri kúpe v pokladni o 500%.
  3. Viktor Pamula: Stojím za Viktorom Vinczem.
  4. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  5. Adriana Kerestešová: Bol raz jeden bohatý človek, ktorý pred chudobou zatváral oči
  6. Jozef Varga: Poklony Fica diktátorom platíme z nášho spoločného...
  7. Mária Romaňáková: Prestáva sa čítať malým deťom?
  8. Anna Miľanová: Nestačí len vyžadovať lepšiu spoločnosť, ale aj pre ňu niečo dobré robiť...
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 777
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 16 876
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 613
  4. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 8 168
  5. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 7 804
  6. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 7 621
  7. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 155
  8. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 6 811
  1. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  2. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  3. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  4. Tupou Ceruzou: Pandemická
  5. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  6. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  7. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  8. Tupou Ceruzou: Krížovka

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu