Streda, 26. september, 2018 | Meniny má Edita

Vo veku osemdesiat rokov zomrel zmrzlinársky mág Milan Popelár

Nezabudnuteľný zmrzlinársky majster Milan Popelár zomrel začiatkom decembra. Pripraviť pre neho svetové unikáty – kapustovú či pivovú zmrzlinu nebol problém.

Zmrzlinársky mág namiešal pochúťku takmer z čohokoľvek.(Zdroj: MARTIN ŠIMOVEC)

NOVÉ MESTO NAD VÁHOM. Vďaka svojmu povestnému humoru, večnému úsmevu a skvelej zmrzline sa stal Milan Popelár na desaťročia nezabudnuteľnou postavou novomestského námestia už počas socializmu i po jeho páde.

Ešte počas bývalého režimu sa mu podarila vtedy takmer nevídaná a ojedinelá vec. Súkromne podnikal. Zmrlinárskemu remeslu sa venoval vyše päťdesiat rokov. Od prvého decembra, žiaľ, jeho neodolateľnú zmrzlinu už nikdy neochutnáme.

Navždy ju s úsmevom bude pripravovať pre anjelov v nebesiach. Jeho rodina a priatelia sa s ním na poslednej ceste rozlúčili 5. decembra na novomestskom cintoríne.

Článok pokračuje pod video reklamou

Kapustová zmrzlina? Žiaden problém!

Novomešťan Milan Popelár a chutná zmrzlina boli vyše päťdesiat rokov spojené nádoby.

„Vyrobím zmrzlinu zo všetkého. Aj mrkvovú, slivkovú, petržlenovú či cibuľovú. Len nad tým treba porozmýšľať a neurobiť nejaký nechutný „šmejd“,“ smial sa vždy po víťazstve v niektorej z povestných stávok.

Prečítajte si tiež: Zomrel symbol folklóru a optimizmu v Selci - 85 ročný František Žovinec

Aj v roku 2008 sa mu podarilo pripraviť svetový unikát. Kapustová zmrzlina podávaná počas jedného dňa v jeho zmrzlinárni mala unikátnu chuť.

Kyslá chuť zmrzliny sa skvele dopĺňala s údeným vareným mäskom, ktoré bolo prílohou.

A pôžitok z konzumácie tejto rarity doplnil aj vizuálny efekt.

Zmrzlina bola uložená na kapustnom liste, nechýbali feferónky, červené bodky a zeleninová obloha.

„Nie je s tým problém, záujemcov bude asi dosť. Stačí sa telefonicky ohlásiť a hlavne doniesť so sebou údenú krkovičku. Kapustovú zmrzlinu už dodám ja,“ usmieval sa pred desiatimi rokmi známy výmyselník Milan Popelár.

Prečítajte si tiež: Nové Mesto si chce zobrať späť správu Zelenej vody

A podobne to bolo aj s pivovou zmrzlinou. Nároční priatelia a zákazníci od neho v čase vytvorenia zmrzlinárskeho unikátu očakávali zmrzlinu s príchuťou piva, zamrznutými bublinkami a neodmysliteľnou penou.

Tvorca desaťtisícov kopčekov zmrzliny

Od detstva miloval maškrty, vyučil sa za cukrára a skončil pri zmrzline. Jej receptúry každý rok vylepšoval a boli veľkou a dobre chránenou tajnosťou, ktorú nikdy nevyzradil.

Prečítajte si tiež: Zomrel bubeník legendárneho Resonetu Pavol Talaba

„Pred vyše pol storočím ma upútalo klasické varenie zmrzliny v kotli. Kúrilo sa vtedy ešte dreveným uhlím. Pobehal som všetkých priateľov – zmrzlinárov v Bratislave, Nitre, Trnave a tvoril v hlave nápad na najlepšiu receptúru svojej zmrzliny,“ spomínal v roku 2008 pre naše noviny zosnulý zmrzlinár Milan Popelár.

Sám nevedel pochopiť, že aj v minulom režime mohol súkromne podnikať. Vytvoriť pre neho zmrzlinu v podobe dlhých špagiet v rozličných farbách a poliať ju jahodovým doplnkom imitujúcim kečup nebol pre neho tiež problém. „ Len treba mať na to náročných zákazníkov,“ usmieval sa.

Milan Popelár bol encyklopédiou zmrzlinárskeho remesla. Zažil aj dávne časy jej výroby, keď kraľovala kakaová, vanilková, citrónová a jahodová letná pochúťka.

V časoch svojej najväčšej slávy pripravoval počas mesiaca aj tridsať druhov zmrzliny. Zmrzlinu dokázal pripraviť aj pre diabetikov.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Rezidenčná štvrť bez betónových plotov
  2. Škola fantázie v Tatralandii. Keď učenie dokáže baviť
  3. Záujem o Jarabinky rastie, lákajú na zaujímavé prvenstvo
  4. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  5. SME.sk môžete teraz čítať aj bez reklamy
  6. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  7. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  8. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  9. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  10. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  1. Záujem o Jarabinky rastie, lákajú na zaujímavé prvenstvo
  2. SME.sk môžete teraz čítať aj bez reklamy
  3. Škola fantázie v Tatralandii. Keď učenie dokáže baviť
  4. Brieždenie pod lomenicou
  5. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  6. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  7. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  8. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  9. Zlatý mok čapujú najlepšie v Prešove. Šarišským Majstrom výčapu
  10. Rezidenčná štvrť bez betónových plotov
  1. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 15 136
  2. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 13 247
  3. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov 10 819
  4. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov? 7 475
  5. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku 5 548
  6. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska! 5 004
  7. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 4 402
  8. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste 3 914
  9. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy 3 488
  10. Najužitočnejšia appka 2 647

Hlavné správy z MY Trenčín

LED osvetlenie prináša množstvo výhod, ktoré ocenia domácnosti aj firmy

Technológie sa neustále vyvíjajú a prichádzajú nové metódy a postupy, ktoré znižujú emisie, no mnoho ľudí o nich ešte stále netuší. Dobrým príkladom je aj LED osvetlenie.

O primátorské kreslo Nemšovej majú záujem štyria muži a jedna žena

O 13 poslaneckých kresiel zabojuje v Nemšovej 41 kandidátov.

O výsledku Trenčína rozhodol pokutový kop z nadstaveného času

Zverenci Ricarda Moniza odohrali 50 minút bez vylúčeného Jakuba Paura.

Cesta do budúcnosti sa začne zajtra v Žiline

Zaujíma vás, kto bude financovať výstavbu ciest po skončení eurofondov? Alebo, či sa na koľajnice vráti nákladná doprava? Počuli ste už niečo o lacnej regionálnej leteckej doprave a či ju budeme môcť aj využívať? Na tieto, ale aj iné otázky odpovie medzinárodná konferencia Doprava 2018, ktorá bude zajtra v Žiline.

V Trenčianskej univerzite Alexandra Dubčeka sa začal nový akademický rok

Nový akademický rok slávnostne otvorili v pondelok. Do prvých ročníkov Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka sa zapísalo 749 študentov.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Cestujúcich v okolí Prievidze kontroloval nezvyčajný revízor (+FOTO)

Úlohou netradičného revízora bolo priniesť dobrú náladu do modrých autobusov. Zhostil sa jej známy herec.

Včerajšia víchrica odstrihla od prúdu najdlhšiu slovenskú dolinu

Elektrikárom na mieste pomáha ťažká technika.

Vybrali SME

Už ste čítali?