TRENČÍN. Na uplynulom 13. ročníku medzinárodnej výstavy Vinum Laugaricio ocenili najlepšie vína, minerálne vody a destiláty. Prvé miesto za slivovicu putovalo do Lysej pod Makytou, kde miestni páleničiari okrem tradičných druhov ovocia pália destiláty aj z manga či ananásu.
Aj napriek slabej úrode vypálili kvalitný destilát
Za pálenicu v Púchovskom okrese prevzal ocenenie Patrik Drienik. Spolu s otcom destilujú tuzemské i dovozové ovocie.
„Tento rok bol na úrodu slabý, preto si veľa ľudí zháňalo ovocie aj mimo Slovenska. Niektorí nás oslovili, aby sme objednali kamióny a oni si z dovezeného ovocia vyberú to, ktoré zaplatia a dajú si z neho vypáliť,“ vysvetlil Patrik, ktorý s otcom pozbieral už niekoľko súťažných ocenení za vynikajúce pálenky.

Na kvalitu destilátov z ovocia vypestovaného za hranicami Slovenska sa podľa neho nik nesťažuje. „Niekedy sa k tomu musí pristúpiť, lebo slovenská produkcia je kolísavá. My dovážame z Maďarska, ale berieme napríklad aj dobré jablká a plantex od slovenských pestovateľov. Všeobecne sa hovorí o neslovenskom ovocí, že má slabšiu sladkosť, ale to sa dá napraviť cukrom, my máme dobré skúsenosti,“ prezradil.
Zisk prvého miesta v kategórii slivovica bol menším prekvapením, keďže tohtoročná úroda sliviek bola slabá i na strednom Považí.
„Aj napriek tomu prichádzajú ľudia kvôli páleniu slivovice, marhuľovice a občas aj manga či ananásu,“ vysvetlil Patrik Drienik. Ako dodal, ananásovica je chuťovo jemnejšia a vhodná najmä pre ženy.
Prekvapila bohatá úroda marhúľ
Odborný dohľad nad výberom najlepších destilátov súťaže prevzal Slovenský Rád rytierov destilátov. Podľa jeho člena Júliusa Forsthoffera sa aj napriek slabej úrode urodilo vynikajúce ovocie. Pre vypálenie skvelého destilátu sa ovocie musí kvalitne spracovať, prízvukuje.

„Technológia v páleniciach je buď moderná, alebo veľmi zastaraná, my ľudí učíme tej modernejšej. Tá sa začína u suroviny. Odporúčame, aby ovocie na pálenie bolo zdravé, čisté, nenahnité, bez listov a stopiek a aby sa ľudia nebáli ani nových technológií, akými sú pridanie kvasiniek alebo enzýmov, ktoré zvýšia výťažnosť, ako aj chuťové a senzorické vlastnosti,“ myslí si člen poroty.
Júliusa Forsthoffera, ktorý spolu s rádom hodnotí destiláty aj na iných výstavách, potešila toho roku bohatá úroda marhúľ v okolí Nitry.
„Na výhodnom Slovensku zas prekvapila dula a pri Bielych Karpatoch oskoruša. Sú to exotické destiláty, ktoré je ale ťažké zohnať. Problém je v tom, že pestovateľské pálenice s nimi obchodovať nemôžu a veľké pálenice ich predávajú spravidla veľmi draho,“ vysvetlil. Na trinástom ročníku súťaže ho ako porotcu zaujali niektoré hruškovice a jablkovice, jazyk odborníka podľa neho rozozná, či pochádzalo ovocie zo slovenských sadov.
„Kvalita dovážaného ovocia sa líši od odrody, vo všeobecnosti ale platí, že čím južnejšie ovocie narastie, má viac cukru, ale trošku menej chuti. Napríklad slovenské jablká, ktoré rastú severnejšie, sú voňavejšie a v tom je to kúzlo. Dovozové ovocie má všetko, čo má mať, ale chuťovo a aromaticky bude pálenka mierne odlišná. Laik to zistiť nemusí, ale odborníci s praxou áno,“ poznamenal člen poroty a senátu Slovenského Rádu rytierov destilátov.

Úlohou rádu je podľa neho naučiť ľudí mať k alkoholu správny vzťah. „Tak, ako sa deti učia čítať a písať, musia ľudia nájsť správny vzťah k destilátom. Lebo kto ho nenájde, nenaučí sa ho správne piť, naučí sa chlastať a to je cesta k notorickému alkoholizmu, čo je zlé. Preto náš rád tak bojuje za kvalitu destilátov podľa zásady – pi málo, pi dobré,“ uzavrel Július Forsthoffer.
Súťažných vzoriek prišlo o stovku viac ako vlani
V kategórii liehovarov a páleníc sa do tohtoročnej súťaže prihlásilo 257 súťažiacich. Podľa jednej z usporiadateliek, Andrey Machovcovej vysoká účasť prekvapila.
„Oproti minulému roku bol tento ročník oveľa silnejší. Prihlásili sa osoby, pestovatelia a zároveň pálenice a výrobcovia liehov, ktorí poslali zhruba o stovku viac vzoriek ako v roku 2016. Aj napriek tomu, že sa všeobecne hovorí o slabšej úrode ovocia, tento ročník hovorí skôr o opaku a o vynikajúcich produktoch zo Slovenska a Česka,“ povedala Machovcová.
V súťaži ocenili okrem najlepších slivovíc aj najkvalitnejšie jablkovice, marhuľovice a broskyňovice, hruškovice, čerešňovice/višňovice a vínovice. Kategórii ostatné destiláty dominovali drienkovice vypálené na Slovensku. Obsadili prvé, druhé i tretie miesto.