Streda, 2. december, 2020 | Meniny má BibiánaKrížovkyKrížovky

V Trenčíne ocenili najlepšie vína a destiláty

Aj napriek slabšej úrode ovocia vypálili páleničiari destiláty najvyššej kvality.

Členovia Slovenského Rádu rytierov destilátov.Členovia Slovenského Rádu rytierov destilátov. (Zdroj: ERIK STOPKA)

TRENČÍN. Na uplynulom 13. ročníku medzinárodnej výstavy Vinum Laugaricio ocenili najlepšie vína, minerálne vody a destiláty. Prvé miesto za slivovicu putovalo do Lysej pod Makytou, kde miestni páleničiari okrem tradičných druhov ovocia pália destiláty aj z manga či ananásu.

Aj napriek slabej úrode vypálili kvalitný destilát

Za pálenicu v Púchovskom okrese prevzal ocenenie Patrik Drienik. Spolu s otcom destilujú tuzemské i dovozové ovocie.

„Tento rok bol na úrodu slabý, preto si veľa ľudí zháňalo ovocie aj mimo Slovenska. Niektorí nás oslovili, aby sme objednali kamióny a oni si z dovezeného ovocia vyberú to, ktoré zaplatia a dajú si z neho vypáliť,“ vysvetlil Patrik, ktorý s otcom pozbieral už niekoľko súťažných ocenení za vynikajúce pálenky.

Skryť Vypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Pálenice vypália medziročne o polovicu menej alkoholu Čítajte 

Na kvalitu destilátov z ovocia vypestovaného za hranicami Slovenska sa podľa neho nik nesťažuje. „Niekedy sa k tomu musí pristúpiť, lebo slovenská produkcia je kolísavá. My dovážame z Maďarska, ale berieme napríklad aj dobré jablká a plantex od slovenských pestovateľov. Všeobecne sa hovorí o neslovenskom ovocí, že má slabšiu sladkosť, ale to sa dá napraviť cukrom, my máme dobré skúsenosti,“ prezradil.

Zisk prvého miesta v kategórii slivovica bol menším prekvapením, keďže tohtoročná úroda sliviek bola slabá i na strednom Považí.

„Aj napriek tomu prichádzajú ľudia kvôli páleniu slivovice, marhuľovice a občas aj manga či ananásu,“ vysvetlil Patrik Drienik. Ako dodal, ananásovica je chuťovo jemnejšia a vhodná najmä pre ženy.

Prekvapila bohatá úroda marhúľ

Odborný dohľad nad výberom najlepších destilátov súťaže prevzal Slovenský Rád rytierov destilátov. Podľa jeho člena Júliusa Forsthoffera sa aj napriek slabej úrode urodilo vynikajúce ovocie. Pre vypálenie skvelého destilátu sa ovocie musí kvalitne spracovať, prízvukuje.

Skryť Vypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: FOTO: Strom roka 2017 je stará bošácka jabloň Čítajte 

„Technológia v páleniciach je buď moderná, alebo veľmi zastaraná, my ľudí učíme tej modernejšej. Tá sa začína u suroviny. Odporúčame, aby ovocie na pálenie bolo zdravé, čisté, nenahnité, bez listov a stopiek a aby sa ľudia nebáli ani nových technológií, akými sú pridanie kvasiniek alebo enzýmov, ktoré zvýšia výťažnosť, ako aj chuťové a senzorické vlastnosti,“ myslí si člen poroty.

Júliusa Forsthoffera, ktorý spolu s rádom hodnotí destiláty aj na iných výstavách, potešila toho roku bohatá úroda marhúľ v okolí Nitry.

„Na výhodnom Slovensku zas prekvapila dula a pri Bielych Karpatoch oskoruša. Sú to exotické destiláty, ktoré je ale ťažké zohnať. Problém je v tom, že pestovateľské pálenice s nimi obchodovať nemôžu a veľké pálenice ich predávajú spravidla veľmi draho,“ vysvetlil. Na trinástom ročníku súťaže ho ako porotcu zaujali niektoré hruškovice a jablkovice, jazyk odborníka podľa neho rozozná, či pochádzalo ovocie zo slovenských sadov.

Skryť Vypnúť reklamu

„Kvalita dovážaného ovocia sa líši od odrody, vo všeobecnosti ale platí, že čím južnejšie ovocie narastie, má viac cukru, ale trošku menej chuti. Napríklad slovenské jablká, ktoré rastú severnejšie, sú voňavejšie a v tom je to kúzlo. Dovozové ovocie má všetko, čo má mať, ale chuťovo a aromaticky bude pálenka mierne odlišná. Laik to zistiť nemusí, ale odborníci s praxou áno,“ poznamenal člen poroty a senátu Slovenského Rádu rytierov destilátov.

Prečítajte si tiež: Bicyklom po Slovensku I. Čítajte 

Úlohou rádu je podľa neho naučiť ľudí mať k alkoholu správny vzťah. „Tak, ako sa deti učia čítať a písať, musia ľudia nájsť správny vzťah k destilátom. Lebo kto ho nenájde, nenaučí sa ho správne piť, naučí sa chlastať a to je cesta k notorickému alkoholizmu, čo je zlé. Preto náš rád tak bojuje za kvalitu destilátov podľa zásady – pi málo, pi dobré,“ uzavrel Július Forsthoffer.

Súťažných vzoriek prišlo o stovku viac ako vlani

V kategórii liehovarov a páleníc sa do tohtoročnej súťaže prihlásilo 257 súťažiacich. Podľa jednej z usporiadateliek, Andrey Machovcovej vysoká účasť prekvapila.

„Oproti minulému roku bol tento ročník oveľa silnejší. Prihlásili sa osoby, pestovatelia a zároveň pálenice a výrobcovia liehov, ktorí poslali zhruba o stovku viac vzoriek ako v roku 2016. Aj napriek tomu, že sa všeobecne hovorí o slabšej úrode ovocia, tento ročník hovorí skôr o opaku a o vynikajúcich produktoch zo Slovenska a Česka,“ povedala Machovcová.

V súťaži ocenili okrem najlepších slivovíc aj najkvalitnejšie jablkovice, marhuľovice a broskyňovice, hruškovice, čerešňovice/višňovice a vínovice. Kategórii ostatné destiláty dominovali drienkovice vypálené na Slovensku. Obsadili prvé, druhé i tretie miesto.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny
  2. Tip na náhradu za rúško: Kvalitný nákrčník ochráni aj pred zimou
  3. Študuj v malom a ži vo veľkom
  4. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  5. Študuj na univerzite s viac ako 60 ročnou tracíciou!
  6. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  7. Máš dosť teórie a poučiek? Študuj, cestuj, pracuj a ži!
  8. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  9. Na VŠEMvs získaš kvalitné štúdium v moderných priestoroch
  10. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí
  1. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  2. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  3. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  4. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  5. Detský čaj COOP Jednoty získal unikátne medzinárodné ocenenie
  6. FMMR svojím výskumom reaguje na aktuálne živé témy
  7. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  8. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  9. Novinka medzi prefabrikátmi
  10. Virtuálne prechádzky ako pomoc turistom pri orientácií
  1. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 16 393
  2. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 15 656
  3. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 375
  4. Aká je chémia vôní 12 089
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 354
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 842
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 638
  8. Bývanie v meste predlžuje život 8 273
  9. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 7 751
  10. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 5 901
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

Slovensko sa podľa premiéra z hľadiska epidemiologickej situácie nachádza v pasci

"Testy nemáme zabezpečené a som zvedavý, kto sem príde pred Vianocami a povie, že bude lockdown," pýtal sa premiér.

Predseda vlády SR Igor Matovič prichádza na zasadnutie Ústredného krízového štábu 25. novembra 2020 v Bratislave.

Matovič: Niektoré školy sa otvoria, testovanie preberám do vlastných rúk

Premiér SR Igor Matovič preberá pilotné testovanie žiakov na ochorenie COVID-19 do vlastných rúk.

Predseda vlády SR Igor Matovič.

Radnica má záujem vybudovať cyklotrasu do miestnej časti Prejta

Dubnická samospráva už niekoľko rokov deklaruje svoj záujem vybudovať cyklotrasu do miestnej časti Prejta.

Ilustračné foto.

Jozef Habánik bol po tretíkrát zvolený za rektora Trenčianskej univerzity

Akademický senát Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne zvolil v stredu 2. decembra na nasledujúce štvorročné obdobie už po tretíkrát Jozefa Habánika za kandidáta na rektora univerzity.

Jozef Habánik.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Kamión narazil do reštaurácie a pohostinstva (+VIDEO)

Vodič pravdepodobne za volantom zaspal, havaroval v centre Tvrdošína.

Pri kolízii s vlakom sa zranil vodič auta

Cestujúcich odviezol autobus na stanicu.

Päť rokov zatvorené kúpalisko by mali opraviť

Víťaz verejného obstarávania, domáca stavebná firma AVA-stav, si trúfa rekonštrukciu objektu stihnúť za 129 dní.

Už ste čítali?