Nedeľa, 28. november, 2021 | Meniny má HenrietaKrížovkyKrížovky

V Trenčíne ocenili najlepšie vína a destiláty

Aj napriek slabšej úrode ovocia vypálili páleničiari destiláty najvyššej kvality.

Členovia Slovenského Rádu rytierov destilátov.Členovia Slovenského Rádu rytierov destilátov. (Zdroj: ERIK STOPKA)

TRENČÍN. Na uplynulom 13. ročníku medzinárodnej výstavy Vinum Laugaricio ocenili najlepšie vína, minerálne vody a destiláty. Prvé miesto za slivovicu putovalo do Lysej pod Makytou, kde miestni páleničiari okrem tradičných druhov ovocia pália destiláty aj z manga či ananásu.

Aj napriek slabej úrode vypálili kvalitný destilát

Za pálenicu v Púchovskom okrese prevzal ocenenie Patrik Drienik. Spolu s otcom destilujú tuzemské i dovozové ovocie.

„Tento rok bol na úrodu slabý, preto si veľa ľudí zháňalo ovocie aj mimo Slovenska. Niektorí nás oslovili, aby sme objednali kamióny a oni si z dovezeného ovocia vyberú to, ktoré zaplatia a dajú si z neho vypáliť,“ vysvetlil Patrik, ktorý s otcom pozbieral už niekoľko súťažných ocenení za vynikajúce pálenky.

Skryť Vypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Pálenice vypália medziročne o polovicu menej alkoholu Čítajte 

Na kvalitu destilátov z ovocia vypestovaného za hranicami Slovenska sa podľa neho nik nesťažuje. „Niekedy sa k tomu musí pristúpiť, lebo slovenská produkcia je kolísavá. My dovážame z Maďarska, ale berieme napríklad aj dobré jablká a plantex od slovenských pestovateľov. Všeobecne sa hovorí o neslovenskom ovocí, že má slabšiu sladkosť, ale to sa dá napraviť cukrom, my máme dobré skúsenosti,“ prezradil.

Zisk prvého miesta v kategórii slivovica bol menším prekvapením, keďže tohtoročná úroda sliviek bola slabá i na strednom Považí.

„Aj napriek tomu prichádzajú ľudia kvôli páleniu slivovice, marhuľovice a občas aj manga či ananásu,“ vysvetlil Patrik Drienik. Ako dodal, ananásovica je chuťovo jemnejšia a vhodná najmä pre ženy.

Prekvapila bohatá úroda marhúľ

Odborný dohľad nad výberom najlepších destilátov súťaže prevzal Slovenský Rád rytierov destilátov. Podľa jeho člena Júliusa Forsthoffera sa aj napriek slabej úrode urodilo vynikajúce ovocie. Pre vypálenie skvelého destilátu sa ovocie musí kvalitne spracovať, prízvukuje.

Skryť Vypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: FOTO: Strom roka 2017 je stará bošácka jabloň Čítajte 

„Technológia v páleniciach je buď moderná, alebo veľmi zastaraná, my ľudí učíme tej modernejšej. Tá sa začína u suroviny. Odporúčame, aby ovocie na pálenie bolo zdravé, čisté, nenahnité, bez listov a stopiek a aby sa ľudia nebáli ani nových technológií, akými sú pridanie kvasiniek alebo enzýmov, ktoré zvýšia výťažnosť, ako aj chuťové a senzorické vlastnosti,“ myslí si člen poroty.

Júliusa Forsthoffera, ktorý spolu s rádom hodnotí destiláty aj na iných výstavách, potešila toho roku bohatá úroda marhúľ v okolí Nitry.

„Na výhodnom Slovensku zas prekvapila dula a pri Bielych Karpatoch oskoruša. Sú to exotické destiláty, ktoré je ale ťažké zohnať. Problém je v tom, že pestovateľské pálenice s nimi obchodovať nemôžu a veľké pálenice ich predávajú spravidla veľmi draho,“ vysvetlil. Na trinástom ročníku súťaže ho ako porotcu zaujali niektoré hruškovice a jablkovice, jazyk odborníka podľa neho rozozná, či pochádzalo ovocie zo slovenských sadov.

Skryť Vypnúť reklamu

„Kvalita dovážaného ovocia sa líši od odrody, vo všeobecnosti ale platí, že čím južnejšie ovocie narastie, má viac cukru, ale trošku menej chuti. Napríklad slovenské jablká, ktoré rastú severnejšie, sú voňavejšie a v tom je to kúzlo. Dovozové ovocie má všetko, čo má mať, ale chuťovo a aromaticky bude pálenka mierne odlišná. Laik to zistiť nemusí, ale odborníci s praxou áno,“ poznamenal člen poroty a senátu Slovenského Rádu rytierov destilátov.

Prečítajte si tiež: Bicyklom po Slovensku I. Čítajte 

Úlohou rádu je podľa neho naučiť ľudí mať k alkoholu správny vzťah. „Tak, ako sa deti učia čítať a písať, musia ľudia nájsť správny vzťah k destilátom. Lebo kto ho nenájde, nenaučí sa ho správne piť, naučí sa chlastať a to je cesta k notorickému alkoholizmu, čo je zlé. Preto náš rád tak bojuje za kvalitu destilátov podľa zásady – pi málo, pi dobré,“ uzavrel Július Forsthoffer.

Súťažných vzoriek prišlo o stovku viac ako vlani

V kategórii liehovarov a páleníc sa do tohtoročnej súťaže prihlásilo 257 súťažiacich. Podľa jednej z usporiadateliek, Andrey Machovcovej vysoká účasť prekvapila.

„Oproti minulému roku bol tento ročník oveľa silnejší. Prihlásili sa osoby, pestovatelia a zároveň pálenice a výrobcovia liehov, ktorí poslali zhruba o stovku viac vzoriek ako v roku 2016. Aj napriek tomu, že sa všeobecne hovorí o slabšej úrode ovocia, tento ročník hovorí skôr o opaku a o vynikajúcich produktoch zo Slovenska a Česka,“ povedala Machovcová.

V súťaži ocenili okrem najlepších slivovíc aj najkvalitnejšie jablkovice, marhuľovice a broskyňovice, hruškovice, čerešňovice/višňovice a vínovice. Kategórii ostatné destiláty dominovali drienkovice vypálené na Slovensku. Obsadili prvé, druhé i tretie miesto.

Najčítanejšie na My Trenčín

Inzercia - Tlačové správy

  1. Trojica prestížnych fotografov hovorí o svojich tajomstvách
  2. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne
  3. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom?
  4. inFEEnity posilní Samuel Oriňák
  5. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť
  6. Ani najlepšia mama nevie, čo sa deje v tele jej dieťatka
  7. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije?
  8. Volkswagen predstavuje ďalší elektrický model
  9. Firmám sa vyplatí poznať uhlíkovú stopu vlastných výrobkov
  10. Dôchodkové sporenie s rešpektom k budúcnosti
  1. Tipy na darčeky, ktoré potešia každú ženu
  2. Mačka, ktorá žerie ľudí, kakajúce polienko, pavúky na stromčeku
  3. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  4. Dopyt po bytoch stúpa, ponuka bytov sa neustále zmenšuje
  5. Tatranský buk je Stromom roka 2021
  6. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne
  7. BLACK FRIDAY: Nakupujte výhodne prírodné produkty
  8. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  9. Trojica prestížnych fotografov hovorí o svojich tajomstvách
  10. Spoločnosť v Lipt. Mikuláši dodáva námorný informačný systém
  1. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 28 707
  2. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 10 823
  3. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 6 222
  4. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom? 5 719
  5. Rekonštruujete? Pozor na romantické predstavy o vykurovaní 3 099
  6. Ako ušetriť náklady v sklade? Máme pre vás 9 tipov 2 413
  7. Volkswagen predstavuje ďalší elektrický model 2 392
  8. Obľúbená kozmetika, lieky a doplnky stravy so zľavou až 50% 2 383
  9. TIP: Úspech zakódovaný v DNA? Potvrdil to zlatý hattrick 1 876
  10. Ako predísť intímnym problémom? Vyvolať ich môže aj bežná vložka 1 794

Blogy SME

  1. Soňa Bulbeck: Adventná šortka 2021...
  2. DagmaRA Sarita Poliaková: Straty a nálezy
  3. Miroslav Galovič: O zlatej rybke. Trikrát a dosť.
  4. Anton Kovalčík: Teória hlúposti.
  5. Peter Kollega: Biela vrana – Igor Matovič
  6. Štefan Vidlár: OMIKRON
  7. Martin Sústrik: Švajčiarsko: O odpade prakticky
  8. Tomáš Tenczer: Ako sme si prestali kupovať darčeky
  1. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 8 845
  2. Monika Nagyova: Poďte bližšie, staré dievky nehryzú. 8 258
  3. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 402
  4. Lucia Nicholsonová: Otvorený list ministrovi Krajniakovi 6 447
  5. Martin Greguš: Robert Fico a jeho 2 tváre... DNES: "Povinné očkovanie je nechutný fašistický nápad". Čo myslíte, čo "hovoril" SMER v roku 2014? 5 984
  6. Ján Marton: Prezidentka žije v krajine, ktorej nerozumie a ja nerozumiem jej. 5 081
  7. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 430
  8. Tereza Krajčová: Anglický denník: 18. Najväčší strašiak návratu zo zahraničia? Slovenská mentalita 3 962
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  4. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  5. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  6. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  7. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  8. Valentína Sedileková: Komentujete vzhľad druhých ľudí? Ubližujete im viac, ako si uvedomujete
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

Stará Štefánikova busta dodnes tróni v riaditeľni školy, teraz ju predstavujú na výstave.

Vznik Československa, generál Štefánik, Československé légie a Gymnázium M. R. Štefánika v Novom Meste nad Váhom s viac ako storočnou históriou. Výrazné pojmy, ktoré sú doslova pupočnou šnúrou spojené už vyše sto rokov.


6 h
V oravských pôrodniciach je dlhodobo vysoká pôrodnosť.

Prinášame vám prehľad novorodeniatok, ktoré sme odfotili v trenčianskej a myjavskej pôrodnici. Ich fotky boli zverejnené v MY Trenčianskych novinách.


7 h
Na archívnej snímke Alexander Dubček medzi Bratislavčanmi na Námestí SNP v Bratislave 25. februára 1990.

Výročie narodenie politika si v jeho rodnej obci pripomenuli v komornom duchu, pri tejto príležitosti obec uviedla do života i knihu o vrcholnom predstaviteľovi Pražskej jari.


TASR 18 h

Obyvatelia Bošáce z okresu Nové Mesto nad Váhom a okolitých obcí mali v sobotu možnosť dať sa zaočkovať proti ochoreniu COVID-19.


TASR 18 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Peter sa z tohto sveta rozhodol odísť dobrovoľne.


22 h

Pacienti sa cítia ako víťazi, že covid prežili nezaočkovaní. Nedochádza im, že ľudia čakajú na operácie, hovorí.


26. nov

Radnica pomenovanie ulice neodporučila.


19 h

Nezvestný je od dnešného dňa.


(rv) 18 h

Blogy SME

  1. Soňa Bulbeck: Adventná šortka 2021...
  2. DagmaRA Sarita Poliaková: Straty a nálezy
  3. Miroslav Galovič: O zlatej rybke. Trikrát a dosť.
  4. Anton Kovalčík: Teória hlúposti.
  5. Peter Kollega: Biela vrana – Igor Matovič
  6. Štefan Vidlár: OMIKRON
  7. Martin Sústrik: Švajčiarsko: O odpade prakticky
  8. Tomáš Tenczer: Ako sme si prestali kupovať darčeky
  1. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 8 845
  2. Monika Nagyova: Poďte bližšie, staré dievky nehryzú. 8 258
  3. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 402
  4. Lucia Nicholsonová: Otvorený list ministrovi Krajniakovi 6 447
  5. Martin Greguš: Robert Fico a jeho 2 tváre... DNES: "Povinné očkovanie je nechutný fašistický nápad". Čo myslíte, čo "hovoril" SMER v roku 2014? 5 984
  6. Ján Marton: Prezidentka žije v krajine, ktorej nerozumie a ja nerozumiem jej. 5 081
  7. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 430
  8. Tereza Krajčová: Anglický denník: 18. Najväčší strašiak návratu zo zahraničia? Slovenská mentalita 3 962
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  4. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  5. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  6. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  7. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  8. Valentína Sedileková: Komentujete vzhľad druhých ľudí? Ubližujete im viac, ako si uvedomujete

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu