BOŠÁCA/TUCHYŇA. Jarné mrazy napáchali veľké škody v ovocných sadoch, tohtoročná úroda sliviek je podľa páleničiarov tragická. S veľkým poklesom vyprodukovaného ovocia, a teda i kvasu, bojujú aj miestne pálenice. V Tuchyni hodnotia uplynulú sezónu ako najhoršiu za posledných 23 rokov.
Nedostatok ovocia riešia ľudia dovozom z Balkánu
Pálenica v obci Tuchyňa v okrese Ilava má viac ako storočnú históriu, ročne v nej vypália zhruba 100-tisíc litrov absolútneho alkoholu. Veľmi zlú sezónu potvrdil vedúci a spolumajiteľ pálenice Pavol Červenák.

„Vypáli sa možno menej ako tretina. Normálne pálime od začiatku novembra nepretržite až do marca, tento rok budeme nepretržite robiť iba v decembri a v januári len cez víkendy,“ poznamenal. Nedostatok ovocia pripisuje klimatickým zmenám a rýchlemu striedaniu vysokých a nízkych teplôt, ktoré na jar triedia budúcu úrodu.
Nosným ovocím pestovateľských páleníc sú podľa Pavla Červenáka jablká, hrušky a iné letné ovocie, sliviek je čoraz menej.
„V minulosti sa pálilo len zo sliviek, keby sa máme teraz spoliehať na slivkové kvasy, robili by sme veľmi málo,“ uviedol spolumajiteľ tuchynskej pálenice.
Ako najlepšie slivky hodnotí duranzie, v porovnaní so šľachtenými majú vyššiu výťažnosť, bystrické slivky navyše v tomto roku postihla šárka.
S nedostatkom domácej úrody Slováci už niekoľko rokov bojujú dovozom ovocia zo zahraničia, najmä z Balkánu a Rumunska. Výťažnosť a kvalitu si však kupujúci overí len ťažko.