STARÁ TURÁ. Umenie umeleckého vyrezávania ovocia a zeleniny – carving má takmer sedemstoročnú tradíciu. Staroturan Juraj Benian podmanivému umeniu, ktoré do Európy prišlo z Thajska, Číny a Japonska, neodolal pred troma rokmi.
Odvtedy v jeho rukách vznikli stovky ovocno-zeleninových dekoratívnych a do najmenšieho detailu vyrezaných umeleckých diel.
Pomocou desiatok thajských nožov a carvingových dlát rôznej veľkosti dokáže okrem množstva kvetov a abstraktných ornamentov vyrezať do pestrej palety ovocia a zeleniny aj pávy, papagáje, podobizne levov, zamilované páriky i rôzne elegantné nápisy.
Na 15. ročníku Melónového šampionátu 2017 v českom meste Třebíč premenil veľký červený melón na Čachtický hrad s Alžbetou Bátoriovou.
Aj na tradičnom Kopaničiarskom jarmoku nemohli 20. októbra na Starej Turej od jeho prác návštevníci odtrhnúť zvedavé oči.
Z Thajska sa dostal carving až na Starú Turú
Už pred sedemsto rokmi v thajskom Sukothai vyrezávali majstri carvingu do ovocia a zeleniny excelentné diela. V tradícii, ktorú v rámci festivalu Loi Kratong odštartovala kráľovská služobníčka Nang Noppamart, úspešne pokračuje aj Juraj Benian.
„Carvingu sa venujem tri roky. Začal som s vyrezávaním melónov. Dodnes z nich vyrezávam najradšej. Pri melónoch sa dá využiť ich pestrofarebnosť,“ vysvetlil Benian.
K melónom sa postupne pridala červená repa, kaleráby, maslová dyňa, ale aj mrkva, cukety, uhorky a aj exotické ovocie pitaya.
„Nie je to o veľkosti ovocia či zeleniny. Ale je fakt, že výborne sa vyrezáva do bezjadierkových melónov. Dužina je pekná a plná a dá sa ísť až hlboko dovnútra melóna. Ideálne je čerstvé ovocie. Melón nesmie byť odstáty, potom dužina nedrží dobre,“ pokračoval Juraj Benian.
Aj keď každé dielo vyrezané z ovocia a zeleniny má iba niekoľkodňovú trvácnosť, Juraja to príliš netrápi. „O pár dní vyrežem niečo nové. Už som realizoval vyše stovky prác,“ usmial sa tvorca nádherných diel.
Zložité diela vyrezáva až deväť hodín
Jurajovou umeleckou inšpiráciou sú predovšetkým kvety, prím u neho hrajú ruže. Novinkou v jeho podaní sú aj papagáje a pávy. Mnohé z kúskov ho naučil fenomenálny vyrezávač Luděk Procházka z Českej republiky.
„Fascinuje ma aj thajský štýl, ktorý je veľmi variabilný pestrosťou abstraktných vzorov. Vyrezať sa však dá aj množstvo zvierat i ľudských tvárí. Záleží predovšetkým na fantázii tvorcu,“ usmial sa šikovný následník majstrov carvingu.
Už onedlho príde aj na Slovensko obdobie vyrezávaných tekvíc. Hoci Juraj Benian určite strašiť nikoho nebude, dokáže aj tekvice všetkých tvarov premeniť na pozoruhodné diela. Či už ide o melóny, uhorky, tekvice, cviklu a množstvo ďalších rezbárskych „materiálov“, detailne vypracované dielo si vyžaduje množstvo času, trpezlivosti i fyzickej výdrže.
„Vyrezanie najnáročnejších prác trvá aj osem – deväť hodín. Ale keď sa s vyrezávaním melóna začne, už sa v tom nedá prestať a pokračovať na druhý deň. Čo si môže dovoliť sochár či maliar, to si nemôžem dovoliť ja. Odložiť melón na týždeň bokom a pokračovať vo vyrezávaní neskôr sa, pochopiteľne, nedá,“ usmial sa.
Na melónovom šampionáte skončil v zlatom pásme
Juraj Benian množstvo úsilia venuje aj príprave na slovenský šampionát v carvingu, ktorý sa uskutoční v januári v Bratislave. Už na svojej súťažnej premiére v Třebíči zažiaril.
V kategórii C na Melónovom šampionáte 2017 skončil v zlatom pásme na bronzovej priečke ziskom 91,3 bodu. Na striebornú medailu, ktorú získala Češka Barbora Šantorová z Rokycian, mu chýbala iba jediná desatina bodu.
„Do melónu som na Melónovom šampionáte vyrezával motív Čachtického hradu ozdobený menom grófky Alžbety Bátoriovej. Mal som pred sebou fotografiu Čachtického hradu a ten som postupne vyrezával do melónu. Až taký veľký problém to nebol,“ usmial sa Benian.
Mnohé inšpiratívne nápady mu hlavou preblysnú už pri rannom prebudení. Teší sa na príchod z práce a začne ich realizovať.
„Je to naozaj predovšetkým o fantázii a predstavivosti. Do ovocia a zeleniny sa dá vyrezať neuveriteľné a neobmedzené množstvo pestrých motívov. Od abstraktných až po reálne podoby zvierat či ľudských tvárí,“ prezradil.
Mnohohodinové sedenie s nožom a dlátkom nad melónmi si berie aj svoju daň. „Trpia oči, chrbát a bolia aj ruky,“ potvrdil Juraj.
Carvingové nože sú ostré ako britvy
Vyrezávacie nástroje majstrov carvingu sú neodmysliteľnou súčasťou výbavy každého z nich. Jedným zo základných nástrojov je thajský nôž, v kufríku každého vyrezávača je aj množstvo ďalších veľmi ostrých carvingových nožov a dlátok rôznych tvarov.
Záleží už iba na šikovnosti majstra, čo s pomocou carvingových nástrojov dokáže vytvoriť.
„Ja mám v carvingovej sade spolu 80 nožov a dlátok. Pomocou nich sa dá do melóna vyrezať naozaj množstvo nádherných a pútavých motívov,“ vyznal sa Juraj. Žiaľ, na rozdiel od sochárov, maliarov či rezbárov plastík je životnosť nádherných diel majstrov carvingu iba krátkodobá. Aj ten najčerstvejší melón o pár dní skončí svoju púť. Juraj Benian si preto každý vyrezávaný výtvor z ovocia či zeleniny aspoň odfotografuje.
„Dužina postupne osychá a kornatie. Životnosť diela sa aspoň trošku predĺži postrekovaním čistou vodou v kombinácii s citrónovou šťavou,“ poradil na záver nadšencom vyrezávania do ovocia a zeleniny.