Streda, 17. október, 2018 | Meniny má Hedviga

Víťaz zapíjal gule burčiakom

20-ročný Myjavčan Peter Kováč sa stal 30. septembra definitívne legendou. Po tretíkrát zvíťazil v šampionáte v jedení slivkových gulí posypaných makom.

Finálové boje boli poriadne napínavé.(Zdroj: MARTIN ŠIMOVEC)

MYJAVA. Cez osem súperov, vyraďovacie kolá a záverečné finále musel prejsť Myjavčan Peter Kováč, aby sa stal po tretíkrát víťazom Kopaničiarskych majstrovstiev v jedení slivkových gulí.
Člen folklórneho súboru Kopaničiar zjedol počas 11. ročníka kurióznej súťaže ojedinelej na celom Slovensku za šesť minút 20 slivkových gulí. Vo finále porazil Rudolfa Gašparíka z Cetuny, ktorý bol vo svojej premiére slabší iba o dve slivkové gule ako víťaz.

Rekord súťaže z roku 2012 ale bez najmenších problémov odolal. Pred piatimi rokmi zjedol víťaz slovenského šampionátu na Myjave neuveriteľných 54 slivkových gulí posypaných makom.

Článok pokračuje pod video reklamou

Slivkové gule zapíjal víťaz burčiakom

Medzi deviatimi účastníkmi súťaže v jedení slivkových gulí sa predstavila aj jediná žena. Uspieť medzi „vyhladovanými“ mužmi však nedokázala. Vypadla už v „rozbehoch“.

Prečítajte si tiež: SNP si pripomenuli aj v Myjave

V dvojkolovej súťaži sa predstavili najskôr v skupinách cezpoľní, domáci a folkloristi. Registrovali sa súťažiaci z Myjavy, Cetuny, Vrboviec i Piešťan.

Víťazi jednotlivých kategórií postúpili do trojčlenného finále, v ktorom po tretíkrát zvíťazil folklorista Peter Kováč. „Aj keď som tu už zvíťazil trikrát, skúsenosti vám nepomôžu. Nie je dobré si napchať do úst naraz veľa slivkových gúľ, to sa potom zle prehĺta. Počas dňa som vôbec nič nejedol, chcel som byť hladnejší,“ usmial sa Peter Kováč.

Po súťaži nemal so žalúdkom žiadne problémy. Možno aj preto, že počas každého víťazstva zapíjal množstvo pokrmu burčiakom. „Počas súťaže mi ale dobre nebolo. Myslel som si, že prasknem. Ale zapíjať jednotlivé sústa určite treba, má to potom ľahší priechod,“ poradil kontrabasista súboru Kopaničiar.

Sám si ale slivkové gule na obed nedá. Peter je milovníkom mäsitých jedál. „Ale mali sme ich aj doma. Ešteže sa stravujem v práci,“ zasmial sa víťaz, ktorý za svojím osobným rekordom 35 slivkových gulí z roku 2013 tentokrát zaostal.

Myjava a slivky sú spojené nádoby

Rudolf Gašparík z Cetuny pri Bzinciach pod Javorinou dýchal víťazovi počas celej súťaže na päty. Napokon v celkovom súčte zaostal len o dve slivkové gule. „Skúsil som to prvýkrát. Žalúdok je v pohode, lebo ide o moje najobľúbenejšie jedlo. Slivkové gule s makom mi už od detstva pripravovala babička. Potom som ich jedol, kde som mohol,“ usmial sa Gašparík.

Vicemajster pozná už aj stratégiu do budúceho ročníka. Pred súťažou nebude dva dni jesť, aby prišiel vyhladnutý. Manželka potvrdila, že mu ich v tréningu na súťaž bude častejšie pripravovať. „Ale dnes už variť nebude musieť. Večerať nebudem, ale raňajky si určite dám,“ povedal s úsmevom.
Kopaničiarske majstrovstvá v jedení slivkových gulí majú počas Michalského jarmoku už jedenásťročnú tradíciu.

„Myjava a slivky v akejkoľvek podobe sú spojené nádoby. Tekuté slivky zbožňujú mnohí, slivkové gule sú zasa typické septembrové jedlo na Myjave. Tak sme sa v roku 2007 rozhodli počas jarmoku túto súťaž založiť,“ prezradil jej zakladateľ Michal Maliarik.

V uplynulých rokoch sa k 54-slivkovoguľovému rekordu nepriblížil žiaden z víťazných jedákov. „Minulý rok sme mali abnormálne veľké slivky, aj to môže byť problém. Pri rekorde boli slivky pravdepodobne menšieho objemu. Tohto roku bola zasa celá Myjava bez sliviek, jarné mrazíky nás o úrodu totálne pripravili,“ dodal Maliarik.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Odborári pokračujú v zbieraní podpisov za zastropovanie dôchodku
  3. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  4. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  5. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  6. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  7. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  8. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  9. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro
  10. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's?
  1. AAA AUTO zorganizovalo autogramiádu
  2. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  3. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  4. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  5. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  6. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  7. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  8. Sú "firmy na predaj" vhodné pre začínajúcich podnikateľov?
  9. Dôležité zmeny v založení s.r.o. od 1.9.2018
  10. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro
  1. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 21 448
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 787
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 408
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 389
  5. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 359
  6. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 8 134
  7. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 904
  8. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 701
  9. Sládok Pilsner Urquell: Neviem prečo zdokonalovať Prazdroj 3 897
  10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 3 576

Téma: Myjava


Hlavné správy z MY Trenčín

Náramok záchrany určí polohu človeka a spojí ho s blízkymi

Pred dvoma rokmi začali v Púchove skúšať v praxi účinnosť náramkov záchrany. Išlo o desať monitorovacích zariadení, ktoré pripomínali náramkové hodinky a v kritickej situácii dokázali svojmu majiteľovi privolať pomoc.

Handlovčan sa priznal k zneužívaniu

Činu sa muž dopustil začiatkom roka v handlovskom zariadení, kde pracoval ako vychovávateľ. Na súde sa k nemu priznal a vypočul si rozsudok.

Trenčín si proti dvadsiatke udržal čisté konto

Dukla zdolala reprezentačnú dvadsiatku.

Do kuchýň vstúpia lokálni dodávatelia

Stravovanie v župných organizáciách čaká zmena. Do kuchýň vstúpia lokálni dodávatelia potravín, prvoradým kritériom bude kvalita, nie cena.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na bystrickej cyklokomunikácii sa baví internet

Urobiť tak veľa chýb na necelých dvesto metroch trasy sa hádam ani nedá – tvrdí Občianska cykloiniciatíva Banská Bystrica.

AKTUALIZOVANÉ 9:55

Cesta je stále uzavretá, motocyklista zomrel na mieste nehody

Polícia hľadá svedkov nehody. Cesta je aj krátko pred desiatou dopoludnia stále uzavretá.

Pohotovosť v Šali ostala bez lekára, pacientov to nahnevalo

Ak lekári nenastúpia do služby, môžu dostať pokutu.

Prievidzská lekárka prestala ordinovať. Čo bude s pacientami?

Situáciu rieši Trenčiansky samosprávny kraj.

Vybrali SME

Už ste čítali?