Sobota, 21. júl, 2018 | Meniny má Daniel

V školách zmenia systém stravovania, prím má hrať kvalita

Viac kvalitných potravín v školách a nemocniciach by mal priniesť nový systém verejného stravovania. Vzniká nový obstarávací systém formou národného potravinového katalógu.

Ilustračné foto.(Zdroj: SME)

TRENČÍN. Zmeny v systéme verejného stravovania sľubuje nový európsky projekt Biokuchári vo verejnom stravovaní.

Má priniesť čerstvé, lokálne produkty do kuchýň v školách alebo štátnych nemocniciach.

Pri verejných obstarávaniach je často hlavným kritériom cena a nie kvalita, čerstvé produkty od miestnych farmárov alebo pestovateľov sa tak do jedální dostávajú len sporadicky.

Menej zmrazených polotovarov

„Chceli by sme zabrániť trendom, ktoré sú vo verejnom stravovaní. Vidíme stále väčšiu uniformitu, centralizáciu, stále je dôraz na rôzne instantné alebo hlbokozmrazené potraviny,“ informoval Richard Medal z Centra environmentálnych aktivít, ktoré na projekte spolu s ministerstvom pôdohospodárstva spolupracuje.

Článok pokračuje pod video reklamou

V praxi ide o tri základné nástroje, ktoré by mohli priniesť zmenu súčasného stavu. Prvým je podľa Medala nový návrh osnov pre školy, ktoré pripravujú budúcich kuchárov, aby vedeli, ako sa dostať k čerstvým, sezónnym ale aj biopotravinám, prečo uprednostňovať lokálnych dodávateľov a ako z týchto surovín variť.

„Druhým nástrojom na zmenu je internetový nástroj, v ktorom môžu všetky krajiny nájsť konkrétne recepty použiteľných vo verejnom stravovaní spolu s vyhľadávaním, kde v ktorej krajine sa aké potraviny dajú kúpiť.

Tretím nástrojom je manuál návodov z krajín ako je Taliansko a Dánsko, kde sú v tejto problematike ďalej,“ povedal Medal.

Rodičia si za kvalitné obedy chcú priplatiť

Škôl, ktoré sa snažia nakupovať potraviny na základe kvality a nie najnižšej ceny, nie je veľa.
V rámci čiastkových projektov riešia zdravé stravovanie napríklad na Súkromnej základnej škole v Novej Dubnici.

Podľa riaditeľky Jany Kramárovej sa snažia deťom variť zdravo a dobre.

„Oficiálne normy sme obohatili, je väčší výber, čo sa môže variť. Trochu nás limituje finančná stránka, ak chceme variť z biopotravín, je to drahšia záležitosť. Máme ale dobrú spätnú väzbu od rodičov, za kvalitu sú ochotní si aj priplatiť,“ povedala riaditeľka s tým, že dôležitý je aj prístup kuchárok, ktoré sú ochotné variť zo zdravých a čerstvých surovín.

„Oslovujeme lokálnych farmárov, ktorých poznáme a vieme, že veci od nich sú v poriadku a zdravé. Vťahujeme do toho aj deti, robíme osvetu – kto na tradičné jedlá nie je zvyknutý, potrebuje o tom aj niečo vedieť,“ skonštatovala riaditeľka.

Jedálny lístok si zostavili žiaci

Žiaci ôsmej triedy sa stretli v rámci jedného projektu s kuchárkami, prešli si s nimi, aké sú pravidlá a normy pri zostavovaní jedálneho lístka.

Ôsmaci si systém naštudovali, vytypovali jedlá a po triedach hlasovali, čo by chceli v škole jedávať.
Nakoniec zostavili jedálny lístok, ktorý vyhovoval väčšine.

„Chceli sme žiakom ukázať, že sa dá jesť zdravo. Dali sme im dotazník, žiaci si mohli vybrať a hlasovať za jedlá, ktoré im najviac chutia. Najobľúbenejšie z prieskumu vyšli tradičné jedlá z hydiny s rôznymi šalátmi, zo sladkých jedál to boli dukátové buchtičky a palacinky. Exotické jedlá medzi žiakmi úspech nemali,“ povedala Julie James.

Rozhodovať má kvalita, nie cena

Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná tvrdí, že školy alebo verejné inštitúcie už môžu cez schválené zásady nakupovania získať potraviny, kde až 60 percent hodnoty tvorí ich kvalita.

V súčasnosti pripravujú nový obstarávací systém formou národného potravinového katalógu, ktorý má ponúkať verejným obstarávateľom čerstvé produkty vo vysokej kvalite, garantovanými výživovými hodnotami, vysokú flexibilitou dodávok a primerané ceny.

„Chceli sme umožniť tým, ktorí nakupujú pre školy a rôzne verejné inštitúcie, aby nakupovali nielen podľa ceny, ale hlavne na základe kvality potravín,“ povedala ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná.

Národný potravinový katalóg je podľa ministerky obstarávací systém, v ktorom budú obstarané potraviny na základe svojej kvality, ktorú garantuje aj spolupráca s výskumným ústavom potravinárskym.

„Z tohto katalógu si ktorákoľvek škola alebo nemocnica bude môcť vybrať potraviny už aj bez obstarávania. Pripravujeme technickú časť, do konca roka by sme chceli spustiť pilotnú fázu. V rámci nej budú v katalógu len niektoré druhy komodít, ako mlieko, mäso, oleje, neskôr pribudnú ďalšie veci,“ dodala Matečná.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 32 707
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 21 710
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 20 345
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 396
  5. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 9 868
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 6 383
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 4 734
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 659
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 796
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 248

Téma: Stravovanie


Hlavné správy z MY Trenčín

AKO TRÁVI LETO DANICA BIROŠOVÁ

Úplne vypnúť v lete nedokážem

Advokátka a poslankyňa trenčianskeho mestského zastupiteľstva Danica Birošová často kombinuje prácu s dovolenkou. Čo jej robí najväčšiu radosť, ktoré miesta v Trenčíne sú podľa nej najzaujímavejšie?

Víkend na hrade Beckov bude v znamení spomienky na donačné právo Stibora

Slávnostný sprievod obcou na hrad Beckov od kúrie Ambrovec, sokoliarske vystúpenia, ukážka šermu a stredovekých palných zbraní, ako aj historicky najväčší dobový tábor čakajú čakajú počas víkendu (21. - 22.7.) na návštevníkov hradu Beckov.

Trojicu zlodejov posiela okresný súd do väzby

Muži, ktorí v minulosti prepadli potraviny v Dolnej Súči či dodávku Slovenskej pošty, skončia vo väzení.

Na Žákovic Open bude aj mimoriadny koncert

Známy rodinný festival Žákovic Open v príjemnom prostredí Bošáckej doliny prináša tento rok opäť zaujímavé novinky.

Za drogovú činnosť dostali niekoľkoročné tresty

Vlani koncom januára urobili kukláči aj v našom regióne protidrogovú akciu. Zadržali pri nej sedem ľudí. Traja z nich už trest poznajú.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

AKTUALIZOVANÉ o 10.40

V bazéne v Nitre našli mŕtvolu muža, hygienici prikázali vymeniť vodu

Mladík zrejme preliezol plot.

Šialená jazda kamiónu. Vodič ohrozil mnoho životov

Na internete sa objavil kamerový záznam z cesty pri Novákoch.

Dievčatá „nakupovali“ bez platenia

Polícia pátra po viacerých tínedžerkách.

Vybrali SME

Už ste čítali?