Piatok, 19. január, 2018 | Meniny má Drahomíra, Mário

V školách zmenia systém stravovania, prím má hrať kvalita

Viac kvalitných potravín v školách a nemocniciach by mal priniesť nový systém verejného stravovania. Vzniká nový obstarávací systém formou národného potravinového katalógu.

Ilustračné foto.(Zdroj: SME)

TRENČÍN. Zmeny v systéme verejného stravovania sľubuje nový európsky projekt Biokuchári vo verejnom stravovaní.

Má priniesť čerstvé, lokálne produkty do kuchýň v školách alebo štátnych nemocniciach.

Pri verejných obstarávaniach je často hlavným kritériom cena a nie kvalita, čerstvé produkty od miestnych farmárov alebo pestovateľov sa tak do jedální dostávajú len sporadicky.

Menej zmrazených polotovarov

„Chceli by sme zabrániť trendom, ktoré sú vo verejnom stravovaní. Vidíme stále väčšiu uniformitu, centralizáciu, stále je dôraz na rôzne instantné alebo hlbokozmrazené potraviny,“ informoval Richard Medal z Centra environmentálnych aktivít, ktoré na projekte spolu s ministerstvom pôdohospodárstva spolupracuje.

V praxi ide o tri základné nástroje, ktoré by mohli priniesť zmenu súčasného stavu. Prvým je podľa Medala nový návrh osnov pre školy, ktoré pripravujú budúcich kuchárov, aby vedeli, ako sa dostať k čerstvým, sezónnym ale aj biopotravinám, prečo uprednostňovať lokálnych dodávateľov a ako z týchto surovín variť.

„Druhým nástrojom na zmenu je internetový nástroj, v ktorom môžu všetky krajiny nájsť konkrétne recepty použiteľných vo verejnom stravovaní spolu s vyhľadávaním, kde v ktorej krajine sa aké potraviny dajú kúpiť.

Tretím nástrojom je manuál návodov z krajín ako je Taliansko a Dánsko, kde sú v tejto problematike ďalej,“ povedal Medal.

Rodičia si za kvalitné obedy chcú priplatiť

Škôl, ktoré sa snažia nakupovať potraviny na základe kvality a nie najnižšej ceny, nie je veľa.
V rámci čiastkových projektov riešia zdravé stravovanie napríklad na Súkromnej základnej škole v Novej Dubnici.

Podľa riaditeľky Jany Kramárovej sa snažia deťom variť zdravo a dobre.

„Oficiálne normy sme obohatili, je väčší výber, čo sa môže variť. Trochu nás limituje finančná stránka, ak chceme variť z biopotravín, je to drahšia záležitosť. Máme ale dobrú spätnú väzbu od rodičov, za kvalitu sú ochotní si aj priplatiť,“ povedala riaditeľka s tým, že dôležitý je aj prístup kuchárok, ktoré sú ochotné variť zo zdravých a čerstvých surovín.

„Oslovujeme lokálnych farmárov, ktorých poznáme a vieme, že veci od nich sú v poriadku a zdravé. Vťahujeme do toho aj deti, robíme osvetu – kto na tradičné jedlá nie je zvyknutý, potrebuje o tom aj niečo vedieť,“ skonštatovala riaditeľka.

Jedálny lístok si zostavili žiaci

Žiaci ôsmej triedy sa stretli v rámci jedného projektu s kuchárkami, prešli si s nimi, aké sú pravidlá a normy pri zostavovaní jedálneho lístka.

Ôsmaci si systém naštudovali, vytypovali jedlá a po triedach hlasovali, čo by chceli v škole jedávať.
Nakoniec zostavili jedálny lístok, ktorý vyhovoval väčšine.

„Chceli sme žiakom ukázať, že sa dá jesť zdravo. Dali sme im dotazník, žiaci si mohli vybrať a hlasovať za jedlá, ktoré im najviac chutia. Najobľúbenejšie z prieskumu vyšli tradičné jedlá z hydiny s rôznymi šalátmi, zo sladkých jedál to boli dukátové buchtičky a palacinky. Exotické jedlá medzi žiakmi úspech nemali,“ povedala Julie James.

Rozhodovať má kvalita, nie cena

Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná tvrdí, že školy alebo verejné inštitúcie už môžu cez schválené zásady nakupovania získať potraviny, kde až 60 percent hodnoty tvorí ich kvalita.

V súčasnosti pripravujú nový obstarávací systém formou národného potravinového katalógu, ktorý má ponúkať verejným obstarávateľom čerstvé produkty vo vysokej kvalite, garantovanými výživovými hodnotami, vysokú flexibilitou dodávok a primerané ceny.

„Chceli sme umožniť tým, ktorí nakupujú pre školy a rôzne verejné inštitúcie, aby nakupovali nielen podľa ceny, ale hlavne na základe kvality potravín,“ povedala ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná.

Národný potravinový katalóg je podľa ministerky obstarávací systém, v ktorom budú obstarané potraviny na základe svojej kvality, ktorú garantuje aj spolupráca s výskumným ústavom potravinárskym.

„Z tohto katalógu si ktorákoľvek škola alebo nemocnica bude môcť vybrať potraviny už aj bez obstarávania. Pripravujeme technickú časť, do konca roka by sme chceli spustiť pilotnú fázu. V rámci nej budú v katalógu len niektoré druhy komodít, ako mlieko, mäso, oleje, neskôr pribudnú ďalšie veci,“ dodala Matečná.

Ďalšie články z témy Stravovanie


  1. Ľudia z Kubrice zostali bez autobusov Foto 2 677
  2. Meteorológovia vydali nové výstrahy pred snežením Foto 1 407
  3. Na ceste medzi Trenčínom a Novým Mestom zahynula 19-ročná vodička Foto 1 193
  4. Som stále ten istý Stano, hovorí mladá hviezda La Ligy Lobotka 1 098
  5. Prioritou Myjavy bude bytová výstavba 559
  6. FOTO: Zasnežené ráno v lesoparku Brezina Foto 277
  7. Nehody uzavreli diaľnicu D1 za Novým Mestom nad Váhom Foto 222
  8. Tipy na voľné chvíle Foto 181
  9. Slovensko je pre nás kľúčové, plánujeme naberať nových ľudí 164
  10. FOTO: Včerajšie nehody na D1 si vyžiadali dvoch zranených Foto 164

Najčítanejšie správy

Trenčín

Ľudia z Kubrice zostali bez autobusov

Autobus číslo jedenásť, ktorý premáva medzi Trenčínom a Kubricou skončil v utorok popoludní krátko pred 14. hodinou v mimo cesty, vozidlo bolo naklonené v plote rodinného domu.

Meteorológovia vydali nové výstrahy pred snežením

Aké bude počasie najbližšie dni? Meteorológovia vydali nové výstrahy na štvrtok a piatok.

Na ceste medzi Trenčínom a Novým Mestom zahynula 19-ročná vodička

Cesty Trenčianskeho kraja zaznamenali dnes svoju prvú obeť. Príčina nehody a miera zavinenia je v štádiu vyšetrovania.

Som stále ten istý Stano, hovorí mladá hviezda La Ligy Lobotka

V Španielsku sa veľmi rýchlo adaptoval a zaradil sa medzi najtalentovanejšie mladé hviezdy La Ligy. Stanislav Lobotka napriek tomu hovorí, že je stále ten istý chlapec z Veľkej Hradnej.

Prioritou Myjavy bude bytová výstavba

Na demografické zmeny musí najstarší slovenský okres zareagovať investíciami do výstavby.

Blízke regióny

Hlavný ťah na Prievidzu bol ráno ochromený. Policajti vyčíslili predbežné škody

Nehoda sa stala na hlavnom ťahu, no komplikácie spôsobovala aj v centre mesta.

Hrozivo vyzerajúca nehoda paralyzovala dopravu v Handlovej (+FOTO)

Kamióny a dodávky kvôli úzkosti prejazdnej cesty odstavovali.

Lovecká sezóna sa skončila. Neveľká populácia vlkov v Malej Fatre vyviazla bez ujmy

Na území národného parku Malá Fatra žijú asi len dve malé vlčie svorky.

Nákladné autá ohrozujú obyvateľov

Situácia v Hornom Milochove je zlá. Ľudia hovoria, že sú rukojemníkmi výstavby železnice, pri ktorej sa zanedbalo vybudovanie obslužnej cesty. Spísali petíciu, hovoria aj o živej reťazi.

Neďaleko Prievidze horela chatka. Počas zásahu hrozil výbuch

V jednej z prievidzských obcí horela záhradná chatka. Hasiči požiar zlikvidovali za necelú hodinu a pol.

Všetky správy

Majú živnostníci právo na dovolenku? Ako rozhodol európsky súd

Je veľký rozdiel medzi živnostníkom, ktorý podniká dobrovoľne a živnostníkom, ktorého do zväzku donútili.

Sagan vyhral štvrtú etapu na Tour Down Under, prvýkrát v kariére

Cyklistom znepríjemňovalo život horúce počasie.

Šatan a ďalší majú najobjektívnejší subjektívny názor, tvrdí Valábik

Bývalý hokejista Boris Valábik hodnotí nomináciu hokejovej reprezentácie na olympiádu.

Dvojitý milenec šokuje otvoreným sexom. Ale erotický thriller to nie je

Od filmu Françoisa Ozona dopredu radšej nič nečakajte.

Najväčšie lietadlo na svete je zachránené, Emirates kúpia 20 strojov A380

Emirates prisľúbili napevno odobrať 20 modelov A380, ktoré by im mal Airbus začať dodávať v roku 2020.