Pondelok, 20. január, 2020 | Meniny má Dalibor

V školách zmenia systém stravovania, prím má hrať kvalita

Viac kvalitných potravín v školách a nemocniciach by mal priniesť nový systém verejného stravovania. Vzniká nový obstarávací systém formou národného potravinového katalógu.

Ilustračné foto.Ilustračné foto.(Zdroj: SME)

TRENČÍN. Zmeny v systéme verejného stravovania sľubuje nový európsky projekt Biokuchári vo verejnom stravovaní.

Má priniesť čerstvé, lokálne produkty do kuchýň v školách alebo štátnych nemocniciach.

Pri verejných obstarávaniach je často hlavným kritériom cena a nie kvalita, čerstvé produkty od miestnych farmárov alebo pestovateľov sa tak do jedální dostávajú len sporadicky.

Menej zmrazených polotovarov

„Chceli by sme zabrániť trendom, ktoré sú vo verejnom stravovaní. Vidíme stále väčšiu uniformitu, centralizáciu, stále je dôraz na rôzne instantné alebo hlbokozmrazené potraviny,“ informoval Richard Medal z Centra environmentálnych aktivít, ktoré na projekte spolu s ministerstvom pôdohospodárstva spolupracuje.

Článok pokračuje pod video reklamou

V praxi ide o tri základné nástroje, ktoré by mohli priniesť zmenu súčasného stavu. Prvým je podľa Medala nový návrh osnov pre školy, ktoré pripravujú budúcich kuchárov, aby vedeli, ako sa dostať k čerstvým, sezónnym ale aj biopotravinám, prečo uprednostňovať lokálnych dodávateľov a ako z týchto surovín variť.

„Druhým nástrojom na zmenu je internetový nástroj, v ktorom môžu všetky krajiny nájsť konkrétne recepty použiteľných vo verejnom stravovaní spolu s vyhľadávaním, kde v ktorej krajine sa aké potraviny dajú kúpiť.

Tretím nástrojom je manuál návodov z krajín ako je Taliansko a Dánsko, kde sú v tejto problematike ďalej,“ povedal Medal.

Rodičia si za kvalitné obedy chcú priplatiť

Škôl, ktoré sa snažia nakupovať potraviny na základe kvality a nie najnižšej ceny, nie je veľa.
V rámci čiastkových projektov riešia zdravé stravovanie napríklad na Súkromnej základnej škole v Novej Dubnici.

Podľa riaditeľky Jany Kramárovej sa snažia deťom variť zdravo a dobre.

„Oficiálne normy sme obohatili, je väčší výber, čo sa môže variť. Trochu nás limituje finančná stránka, ak chceme variť z biopotravín, je to drahšia záležitosť. Máme ale dobrú spätnú väzbu od rodičov, za kvalitu sú ochotní si aj priplatiť,“ povedala riaditeľka s tým, že dôležitý je aj prístup kuchárok, ktoré sú ochotné variť zo zdravých a čerstvých surovín.

„Oslovujeme lokálnych farmárov, ktorých poznáme a vieme, že veci od nich sú v poriadku a zdravé. Vťahujeme do toho aj deti, robíme osvetu – kto na tradičné jedlá nie je zvyknutý, potrebuje o tom aj niečo vedieť,“ skonštatovala riaditeľka.

Jedálny lístok si zostavili žiaci

Žiaci ôsmej triedy sa stretli v rámci jedného projektu s kuchárkami, prešli si s nimi, aké sú pravidlá a normy pri zostavovaní jedálneho lístka.

Ôsmaci si systém naštudovali, vytypovali jedlá a po triedach hlasovali, čo by chceli v škole jedávať.
Nakoniec zostavili jedálny lístok, ktorý vyhovoval väčšine.

„Chceli sme žiakom ukázať, že sa dá jesť zdravo. Dali sme im dotazník, žiaci si mohli vybrať a hlasovať za jedlá, ktoré im najviac chutia. Najobľúbenejšie z prieskumu vyšli tradičné jedlá z hydiny s rôznymi šalátmi, zo sladkých jedál to boli dukátové buchtičky a palacinky. Exotické jedlá medzi žiakmi úspech nemali,“ povedala Julie James.

Rozhodovať má kvalita, nie cena

Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná tvrdí, že školy alebo verejné inštitúcie už môžu cez schválené zásady nakupovania získať potraviny, kde až 60 percent hodnoty tvorí ich kvalita.

V súčasnosti pripravujú nový obstarávací systém formou národného potravinového katalógu, ktorý má ponúkať verejným obstarávateľom čerstvé produkty vo vysokej kvalite, garantovanými výživovými hodnotami, vysokú flexibilitou dodávok a primerané ceny.

„Chceli sme umožniť tým, ktorí nakupujú pre školy a rôzne verejné inštitúcie, aby nakupovali nielen podľa ceny, ale hlavne na základe kvality potravín,“ povedala ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná.

Národný potravinový katalóg je podľa ministerky obstarávací systém, v ktorom budú obstarané potraviny na základe svojej kvality, ktorú garantuje aj spolupráca s výskumným ústavom potravinárskym.

„Z tohto katalógu si ktorákoľvek škola alebo nemocnica bude môcť vybrať potraviny už aj bez obstarávania. Pripravujeme technickú časť, do konca roka by sme chceli spustiť pilotnú fázu. V rámci nej budú v katalógu len niektoré druhy komodít, ako mlieko, mäso, oleje, neskôr pribudnú ďalšie veci,“ dodala Matečná.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  2. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy
  3. Ako budeme jesť v roku 2020? Letí výstrednosť aj ekológia
  4. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých
  5. Viete, prečo sú dôležité ekologické predajne?
  6. Prichádza nová doba: firmy, ktoré riešia spoločenské problémy
  7. Slovenský magazín čítajú v 83 krajinách sveta. Viete, o čom je?
  8. Takto by ste sa mali správať v horách, radí horský záchranár
  9. Nové VIVO! Bratislava žne úspechy
  1. Kúpeľný park Kováčová spustil predaj nových pozemkov
  2. Kúpeľný park Kováčová spustil predaj nových pozemkov
  3. Noerr advise NEI on acquisition of Kinex
  4. V košickom Kauflande pribudol nový McDonald´s
  5. Duálna akadémia: Na strednej škole sa vzdelávajú, aj zarábajú
  6. SEAT získal titul Company of the Year na CES 2020
  7. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  8. Česko-Slovenský ples sa blíži, v predaji sú posledné vstupenky
  9. Nezabudnite na svoju povinnosť do konca januára 2020!
  10. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy
  1. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny 14 683
  2. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých 12 854
  3. Slovenský magazín čítajú v 83 krajinách sveta. Viete, o čom je? 10 706
  4. Takto by ste sa mali správať v horách, radí horský záchranár 9 938
  5. Tipy od sprievodkyne: Magický Marakéš vás očarí svojimi vôňami 8 585
  6. Obraz, ktorý chceli komunisti do každého bytu, ide na kreditky 8 036
  7. Miesta na Slovensku, o ktorých ste možno nevedeli 7 620
  8. Vydávajú tých, ktorých sa iní báli. Vydavateľstvo Absynt 7 607
  9. Keď okolo neho kráčali, vždy spal. Čo prežívajú zachránení 7 382
  10. Ako na nový rok… Za toto rozhodne neplaťte! 7 149

Téma: Stravovanie


Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

Porsche začalo pri Hornej Strede s prípravnými prácami

Prvú fázu technologického centra by mali dokončiť v roku 2020.

Nezamestnanosť v okrese Trenčín bola v decembri najnižšia na Slovensku

Priemerná evidovaná miera nezamestnanosti stúpla v decembri v kraji medzimesačne o 0,03 percenta na úroveň 3,20 percenta.

Ilustračná fotografia.

Najlepších rozhodcov na západnom Slovensku má ObFZ Trenčín

Trenčianski rozhodcovia neprehrali ani jeden zápas.

Rozhodcovia Oblastného futbalového zväzu Trenčín.

Vyhrážať sa mal zabitím, zasiahla matka (+foto)

Otčima chcem muž údajne zabiť sekerou, neskôr nožom.

Mladý muž sa mal vyhrážať zabitím.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Fantastická Paulína Fialková. V Ruhpoldingu ju zdolala iba Eckhoffová

Rodáčka z Horehronia skončila v stíhacích pretekoch na druhom mieste.

Otužilcom sa podarilo prekonať rekord

Spolu s plavcami z celého Slovenska sa v jazere okúpal aj primátor.

FOTO: Turisti v Cigli a Handlovej pokorili účastnícky rekord

Tradičné zimné podujatie Pochod vďaky SNP prilákal na svoj 45. ročník takmer 2800 ľudí z celého Slovenska.

Vybrali SME

Už ste čítali?