BOŠÁCA. V Bošáckej doline sa alkohol pálil od nepamäti. Presný rok vzniku známej Bošáckej pálenice sa nezachoval, podľa je terajšieho majiteľa Miroslava Kaššovica sa ústnym podaním traduje, že existovala už pred viac ako 300 rokmi.
"Vo vykopávkach sa zatiaľ nepodarilo nájsť nejakú kamennú pálenicu, ale tá pálenica je tu od pradávna," povedal s úsmevom Kaššovic s tým, že ľudia potvrdili, že už pradedovia ich pradedov v Bošáci pálili destiláty.
Belovica je svetový unikát
Dôvodom celoslovenskej obľúbenosti bošáckej slivovice je podľa neho nielen mikroklíma v Bošáckej doline a mimoriadne priaznivé zloženie pôdy, ale aj technologické zariadenie pálenice.
"Technologické zariadenie je jedinečné na zachytávanie éterických látok z ovocia. Top produktmi pálenice sú preto slivovica a vzácne destiláty, ktoré sa tu v minulosti robili - oskorušovica a belovica. Myslím si, že na belovicu nemá žiadny destilát na svete. Nikto nič lepšie nenapálil zo žiadneho ovocia ako z belíc," zdôraznil pálenčiar.
Stromy belice sú podľa neho už dnes raritou, existujú však snahy o ich opätovné navrátenie do Bošáckej doliny.
"Pred niekoľkými rokmi som urobil taký experiment, zobral som vrúble vtedy žijúcej belice pri cintoríne v Bošáci a zaštepili sme ich do iného prostredia. Nebudem zverejňovať kde, ale dnes nám žije už 40 rodiacich stromov. Perspektíva je, že možno ten genofond vrátime naspäť a pôvodné bošácke belice sa opäť vrátia sem," doplnil Kaššovic.
Vyjadril spokojnosť s tým, že starosta Bošáce je jedným z tých, ktorí podporujú návrat starých krajových odrôd ovocných stromov.
Úroda bola slabá, pomôžu cezpoľní
Minulý rok bola úroda sliviek jedna z najnižších za posledné roky. Slivkový deficit nahrádzajú záujemcovia o pálenie v Bošáckej pálenici slivkami aj z iných regiónov či dokonca zo zahraničia. V posledných rokoch klesá výťažnosť destilátu zo sliviek, pred rokmi podľa Kaššovica dávali slivky až 14 - 16 litrov destilátu zo 100 litrov kvasu. Najväčšiu výťažnosť podľa neho mali slivky durandzie.
"Bohužiaľ, neexistuje tu žiadny organizovaný sad durandzií. Slivovica z durandzií tečie zlatistá hneď pri destilácii. Kvalitné slivky sú aj v iných regiónoch, no je záležitosťou nášho spracovania, že na našom tradičnom starodávnom zariadení dokážeme vyrobiť vysokokvalitné destiláty porovnateľné s destilátmi zo sliviek z Bošáckej doliny," skonštatoval Kaššovic.
Z obchodných dôvodov nekonkretizoval množstvo destilátu, ktoré ročne v Bošáci vypália, zdôraznil však, že Bošácka pálenica je v širokom okolí najväčší spracovateľský ovocný podnik.