Pondelok, 22. október, 2018 | Meniny má Sergej

V súťaži someliérov vyhral nápoj z kakaa, čili a piva

Na someliérskej súťaži snúbili chuť piva s jedlom a nápojmi, popredné umiestnenia vybojovali aj študenti z Trenčína.

Súťažné drinky svietili všetkými farbami.(Zdroj: ERIK STOPKA)

TRENČÍN. V Trenčíne si už po piatykrát vzájomne zmerali sily mladí kuchári a čašníci v súťaži Trenčiansky pivný someliér. Kuchári mali za úlohu pripraviť jedlo na báze piva, čašníci nápoj, do ktorého zakomponujú zlatý mok. Vybojovať popredné umiestnenia sa podarilo aj dvom Trenčanom.

Súťažili kuchári, čašníci aj hostinskí

Organizátorka súťaže Janka Švančarová zo Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Trenčíne vysvetlila, že súťaž nie je iba o manuálnych zručnostiach súťažiacich, ale je aj o vedomostiach.

Článok pokračuje pod video reklamou

„Súťažiaci museli prejsť prvou kategóriou, ktorou bol vedomostný test, otestoval ich znalosti z postupu pri výrobe piva a surovín na to potrebných,“ priblížila pedagogička, podľa ktorej sa na súťaž vrátili niektorí študenti už po tretí- krát. „Vidím, že sa im súťaž páči a obohacuje ich znalosti,“ potešila sa Janka Švančarová.

Do Trenčína pricestovali študenti odborov kuchár, čašník a hostinský, z nich dvanásti kuchári pripravili pokrmy na báze piva, jedenásť čašníkov namiešalo vlastný nápoj s pivom, súťažilo sa aj v čapovaní rezaného piva.

Súťaž študentov baví

Druhé miesto v kategórií čašník získala Terézia Beckertová z Hotelovej akadémie v Trenčíne.
Študentka pripravila nápoj s názvom Love of the World. „Je v ňom ríbezľový džús, tekuté zlato, citrónová šťava a celé som to doliala pivom,“ prezradila recept svojho úspechu.

Podľa Terézie bola konkurencia na súťaži silná, na to ale bola pripravená. „Nápoj som pripravovala dva dni, v niektorých prípadoch doťahujeme na nápojoch detaily aj týždeň, pokiaľ mi všetci nepovedia, že s ním môžem súťažiť,“ povedala Terézia Beckertová.

Do Nových Zámkov si prvé miesto v kategórii čašník odniesol Miroslav Szabó. Devätnásťročný študent štvrtého ročníka namiešal nápoj z domáceho kakaového likéru, mletého čili, limetkovej šťavy, medu a tmavého piva.

„Namiešať drink z piva je veľmi ťažké. Ľudia, ktorí pivo radi pijú, si ho neradi kazia nejakými inými chuťami, preto je súťažný drink komplikovaný v spojení chutí,“ vysvetlil víťaz, ktorý sa pivnej súťaže zúčastnil prvýkrát.

Podľa sládkyne sa v pive dá nájsť viac chutí a vôní

Jednou z porotkýň hodnotiacej komisie bola sládkyňa Marika Janičíková. Prínos súťaže vidí v inom pohľade na pivo. „Pivo nie je len nápoj, ktorý si dá človek po ťažkej práci na stavbe. Dá sa v ňom nájsť viac chutí a vôní, ľuďom má čo ponúknuť,“ usmiala sa porotkyňa.

Práca skládkyne obnáša veľa fyzickej práce, premýšľania, vedomostí o pive a prehľad v pivnom svete. „Pripravujem pivo a varím ho z pôvodných surovín – zo sladu, chmeľu, vody a pivovarských kvasníc. Starám sa o to, aby jeho výroba a kvasenie prebiehali tak, ako majú a aby vznikol nápoj, ktorý ľuďom prinesie radosť,“ povedala Janičíková.

Ďalším z porotcov bol technológ súkromného pivovaru Rastislav Kopca. Skombinovať chuť pokrmu s pivom je podľa neho jednoduchšie ako v prípade vína, ktoré nemá tak širokú paletu rozdielnych chutí.

Dokonale snúbiť chuť pokrmu s pivom je podľa Kopca možné iba výberom vhodného postupu pri varení a výberom správneho piva.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  2. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  3. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  4. Dva rekordy na druhý pokus
  5. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  6. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  7. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  8. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  9. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  10. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  1. EU v Bratislave udelila čestný titul doctor honors causa
  2. Company´s autumn in the High Tatras
  3. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  4. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  5. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  6. Dva rekordy na druhý pokus
  7. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  8. Objednali ste sa už u zubára? Preventívne ...
  9. Virtuálne sídlo v Bratislave
  10. Dovolenka snov či chladnička plná jedla? Oslavujte s BILLA
  1. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 17 904
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 994
  3. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 758
  4. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 9 446
  5. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 9 124
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 609
  7. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 8 323
  8. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 6 921
  9. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 6 760
  10. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s 6 598

Hlavné správy z MY Trenčín

Šok v Hornom Srní a Mníchovej Lehote, Horná Streda excelovala

Prehľad výsledkov VII. ligy Double Star Bet Sever a Juh.

Brestovec si vyšliapol na lídra, Barták zostrelil Zamarovce

Prehľad výsledkov VI. ligy Double Star Bet.

Nové číslo MY Trenčianskych novín

Píšeme o tom, aké udalosti hýbu našim regiónom dnes, ale vrátili sme sa aj do storočnej histórie.

Dobrovoľní hasiči v Trenčianskom kraji dostali 115 protipovodňových vozíkov

Protipovodňové vozíky má 80 percent miest a obcí Trenčianskeho kraja.

REGIONÁLNY FUTBAL: Horná Streda úradovala, Stará Turá sekundy od bodov, šláger v Brestovci

Podrobný prehľad futbalového diania od III. po VIII. futbalové ligy.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pardavý: Maďarské tímy? Nie som rád, že sú tu

Asistent trénera Dukly má na maďarské tímy svoj názor.

Univerzita sa sporí s firmou pre internát. Budú sa študenti sťahovať?

Vysokoškoláci sa možno raz vrátia do budovy, ktorá je už roky prázdna.

Vybrali SME

Už ste čítali?