Nedeľa, 22. júl, 2018 | Meniny má Magdaléna

V súťaži someliérov vyhral nápoj z kakaa, čili a piva

Na someliérskej súťaži snúbili chuť piva s jedlom a nápojmi, popredné umiestnenia vybojovali aj študenti z Trenčína.

Súťažné drinky svietili všetkými farbami.(Zdroj: ERIK STOPKA)

TRENČÍN. V Trenčíne si už po piatykrát vzájomne zmerali sily mladí kuchári a čašníci v súťaži Trenčiansky pivný someliér. Kuchári mali za úlohu pripraviť jedlo na báze piva, čašníci nápoj, do ktorého zakomponujú zlatý mok. Vybojovať popredné umiestnenia sa podarilo aj dvom Trenčanom.

Súťažili kuchári, čašníci aj hostinskí

Organizátorka súťaže Janka Švančarová zo Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Trenčíne vysvetlila, že súťaž nie je iba o manuálnych zručnostiach súťažiacich, ale je aj o vedomostiach.

Článok pokračuje pod video reklamou

„Súťažiaci museli prejsť prvou kategóriou, ktorou bol vedomostný test, otestoval ich znalosti z postupu pri výrobe piva a surovín na to potrebných,“ priblížila pedagogička, podľa ktorej sa na súťaž vrátili niektorí študenti už po tretí- krát. „Vidím, že sa im súťaž páči a obohacuje ich znalosti,“ potešila sa Janka Švančarová.

Do Trenčína pricestovali študenti odborov kuchár, čašník a hostinský, z nich dvanásti kuchári pripravili pokrmy na báze piva, jedenásť čašníkov namiešalo vlastný nápoj s pivom, súťažilo sa aj v čapovaní rezaného piva.

Súťaž študentov baví

Druhé miesto v kategórií čašník získala Terézia Beckertová z Hotelovej akadémie v Trenčíne.
Študentka pripravila nápoj s názvom Love of the World. „Je v ňom ríbezľový džús, tekuté zlato, citrónová šťava a celé som to doliala pivom,“ prezradila recept svojho úspechu.

Podľa Terézie bola konkurencia na súťaži silná, na to ale bola pripravená. „Nápoj som pripravovala dva dni, v niektorých prípadoch doťahujeme na nápojoch detaily aj týždeň, pokiaľ mi všetci nepovedia, že s ním môžem súťažiť,“ povedala Terézia Beckertová.

Do Nových Zámkov si prvé miesto v kategórii čašník odniesol Miroslav Szabó. Devätnásťročný študent štvrtého ročníka namiešal nápoj z domáceho kakaového likéru, mletého čili, limetkovej šťavy, medu a tmavého piva.

„Namiešať drink z piva je veľmi ťažké. Ľudia, ktorí pivo radi pijú, si ho neradi kazia nejakými inými chuťami, preto je súťažný drink komplikovaný v spojení chutí,“ vysvetlil víťaz, ktorý sa pivnej súťaže zúčastnil prvýkrát.

Podľa sládkyne sa v pive dá nájsť viac chutí a vôní

Jednou z porotkýň hodnotiacej komisie bola sládkyňa Marika Janičíková. Prínos súťaže vidí v inom pohľade na pivo. „Pivo nie je len nápoj, ktorý si dá človek po ťažkej práci na stavbe. Dá sa v ňom nájsť viac chutí a vôní, ľuďom má čo ponúknuť,“ usmiala sa porotkyňa.

Práca skládkyne obnáša veľa fyzickej práce, premýšľania, vedomostí o pive a prehľad v pivnom svete. „Pripravujem pivo a varím ho z pôvodných surovín – zo sladu, chmeľu, vody a pivovarských kvasníc. Starám sa o to, aby jeho výroba a kvasenie prebiehali tak, ako majú a aby vznikol nápoj, ktorý ľuďom prinesie radosť,“ povedala Janičíková.

Ďalším z porotcov bol technológ súkromného pivovaru Rastislav Kopca. Skombinovať chuť pokrmu s pivom je podľa neho jednoduchšie ako v prípade vína, ktoré nemá tak širokú paletu rozdielnych chutí.

Dokonale snúbiť chuť pokrmu s pivom je podľa Kopca možné iba výberom vhodného postupu pri varení a výberom správneho piva.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 35 842
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 23 822
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 17 463
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 15 187
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 567
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 617
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 4 453
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 475
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 3 079
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 639

Hlavné správy z MY Trenčín

AKO TRÁVI LETO DANICA BIROŠOVÁ

Úplne vypnúť v lete nedokážem

Advokátka a poslankyňa trenčianskeho mestského zastupiteľstva Danica Birošová často kombinuje prácu s dovolenkou. Čo jej robí najväčšiu radosť, ktoré miesta v Trenčíne sú podľa nej najzaujímavejšie?

SHMÚ: Na celom území Slovenska sa v nedeľu môžu vyskytnúť búrky

Do 20. h platí výstraha 1. stupňa na celom území Slovenska.

Čacho bude šéftrénerom mládežníkov a asistentom Šatana

Naďalej zostáva hlavným trénerom reprezentácie do 18 rokov.

FOTO: Novorodenci z trenčianskej a myjavskej pôrodnice

Prinášame vám prehľad novorodeniatok, ktoré sme odfotili v trenčianskej a myjavskej pôrodnici. Ich fotky boli zverejnené v MY Trenčianskych novinách.

DOPRAVA 2018 – kadiaľ vedie cesta do budúcnosti?

Súčasnosť a budúcnosť cestnej infraštruktúry, vízia verejnej osobnej dopravy a smerovanie železničnej i leteckej dopravy, budú hlavným témami najväčšej medzinárodnej konferencie na Slovensku DOPRAVA 2018.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Majstrovi nevyšiel vstup do sezóny, po vlastnom góle prehral v Senici

V 40. minúte si strelil gól do vlastnej siete Matúš Čonka.

Napätá situácia v Nových Zámkoch: Borbély hovorí o ekonomickom hochštaplerizme

Správna rada odvolala štatutára futbalového klubu. Ten všetky obvinenia odmieta.

Slovenský futbalista sníva svoj sen, prestúpil zo šiestej do tretej ligy

Futbalista Tomáš Verbír zmenil počas leta klub.

Kostoly Kalvárie ukrývali tajomstvá. Ukazujú, ako vyzerala kedysi

Kalváriu čaká tento rok veľké otvorenie.

Vybrali SME

Už ste čítali?