TRENČÍN. Sušiareň droždia v Trenčíne pokračuje v prevádzke aj napriek tomu, že na ňu nemá od mesta súhlas. Dočasný súhlas, ktorý spoločnosti Old Herold Hefe vydalo mesto, vypršal na konci septembra.
Do tohto termínu mala spoločnosť podľa mesta prijať opatrenia na elimináciu pachových látok a vyhodnotiť ich účinnosť. Mesto ich považuje za nedostatočné.
Zápach trvá napriek opatreniam Mesto upozornilo spoločnosť, ktorá droždiareň prevádzkuje, že zápach, ktorý pri sušení droždia vzniká, nadalej pretrváva.
„Mesto vydalo spoločnosti Old Herold Hefe dočasný súhlas na prevádzku sušiarne do konca septembra. Do tohto termínu mali prijať opatrenia na elimináciu pachových látok a vyhodnotiť ich účinnosť. Od prvého októbra nemá spoločnosť súhlas na prevádzku sušiarne droždia. V ostatných dňoch evidujeme ďalšie sťažnosti a podnety od ludí, ktorí bývajú v danej oblasti, ale aj z centra mesta," povedala trenčianska hovorkyňa Erika Ságová.
Spoločná kontrola
Podľa nej patrí objekt droždiarne k malým zdrojom znečistenia ovzdušia, no zápach, ktorý sa z neho šíril a šíri, obťažuje ľudí neprimeranou mierou.
Mesto spolu s Inšpekciou životného prostredia zo Žiliny v polovici októbra skontrolovali sušiareň.
„V čase kontroly bola sušiareň v prevádzke a aj podľa prevádzkovej evidencie výroba pokračovala. Spoločnosť sme upozornili, že pokračovať v prevádzke bez súhlasu je porušením zákona o ovzduší," uviedla Ságová.
Výroba je v priemyselnej zóne
Prevádzkovateľ sušiarne nainštaloval v skúšobnej dobe cyklónu s vodnými tryskami, ktorá mala zápach z prevádzky eliminovať, pomôcť mal tiež ozonizátor na spracovanie ostatných vzniknutých častíc zápachu.
K aktuálnemu stanovisku mesta sa firma do uzávierky nevyjadrila, otázky sme poslali ešte 11. októbra.
Na konci augusta však výrobná riaditeľka Old Herold Hefe Perpetua Blanárová argumentovala tým, že produkcia droždiarne sa nachádza v priemyselnej zóne.
„Mala by byť braná tak isto ako iné výrobne potravín. Aromatické vonné látky, ktoré vznikajú počas sušenia kvasníc, nie sú zdraviu škodlivé, sú to také isté vonné látky ako esencie vznikajúce počas výroby piva v pivovare alebo chleba v pekárni," povedala Blanárová.
Posúdenie ich vône je podľa nej veľmi subjektívne.
Konanie prerušili
Tieto opatrenia však podľa mesta neboli dostatočne účinné, pretože zápach v okolí prevádzky pretrváva. V hre je aj udelenie pokuty.
„Na základe kontroly sme vec postúpili na ďalšie konanie, výsledkom ktorého môže byť uloženie sankcie za porušenie zákona. Prevádzkovateľ požiadal o súhlas na prevádzku sušiarne, žiadosť však nebola úplná. Preto sme vyzvali prevádzkovateľa na doplnenie žiadosti a prerušili konanie," dodala hovorkyňa Trenčína Erika Ságová.
Odmerať zápach nevedia
Zápach z prevádzky droždiarne riešil v minulom roku aj regionálny úrad verejného zdravotníctva. Hygienici zistili, že zdrojom pachu je pivovarnícke kvasničné mlieko, a to počas procesu sušenia. Odmerať zápach a jeho intenzitu je ale problematické.
„Legislatíva u nás nestanovuje žiadne limity ani metódy merania pachových látok v ovzduší z hľadiska intenzity zápachu. Nie je preto možné preukázať intenzitu pachových látok v ovzduší oprávneným meraním," povedala riaditeľka Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trenčíne Ľudmila Bučková.
Intenzita vnímania pachov je podľa nej individuálna. „Nie je dôvod obávať sa ohrozenia zdravia obyvateľov okolitých bytových domov. Ide o enzymatické látky, uvoľňujúce sa z kvasiniek," dodala Bučková.
Dlhoročná tradícia
Výroba kvasníc má v Trenčíne dlhú tradíciu, začala sa už v roku 1930. Lokalita, v ktorej sa nachádza, je označená ako priemyselná zóna.
Viacerým obyvateľom ale zápach z výroby kvasníc prekáža, minulý rok podpísalo petíciu, ktorá požadovala zastavenie zápachu, viac ako 700 ľudí.
Aktuálne evidujú na mestskom úrade ďalších 14 podnetov na pretrvávajúci zápach len z prvej polovice októbra.