TRENČÍN. Počas uplynulého týždňa sa 12 slovenských škôl zapojilo do Týždňa sezónnej, regionálnej a biokuchyne. Zmyslom biotýždňa bolo priniesť do školských jedální jedlá uvarené z biopotravín a predstaviť regionálnu kuchyňu inak. Obedy s nálepkou bio si vyskúšalo aj 300 stravníkov v Základnej škole Východná v Trenčíne, väčšine z nich sa zmena páčila.
Prvé biovoľby
Minulotýždňovému jedálničku na škole dominovala biozelenina, ovocie a cestoviny. Jela Flaškárová, ktorá je vedúcou školskej jedálne, zmenu privítala. „To, čo jem, ovplyvňuje náš život, a keďže na školách vychovávame deti, potrebujeme ich vychovať nielen vzdelané, ale aj zdravé. Ide nám o to, aby sme u nich vypestovali správne stravovacie návyky, pretože nesprávne stravovanie môže viesť k nárastu zdravotných problémov,“ vysvetlila Flaškárová.
Počas týždňa mali tri stovky stravníkov možnosť vyskúšať polievku hokaido z biotekvice, granadiersky pochod s údenou slaninou s využitím špaldovej cestoviny či cícerovú polievku s biozeleninou. „Sú to jedlá, ktoré varíme bežne, ale teraz sme použili biopotraviny,“ priblížila vedúca školskej jedálne.
Pre stravníkov vytvorila Jela Flaškárová uzatvorenú nádobu na hlasovanie, farebnými lístkami označili, či im obed chutil, alebo nechutil.
„Ak deťom chutilo, zahlasovali oranžovým lístkom, pokiaľ nie, do urničky vhodili lístok čierny,“ vysvetlila. Hlasovanie ukázalo, že biotýždeň zožal úspech, keď približne 80 percent detí hlasovalo kladne.
Deti biopotraviny poznajú
Biopotraviny a ich konzumácia nie je cudzia ani žiačkam siedmej triedy, špeciálny týždeň by si rady zopakovali. „Obedy z biopotravín bol podľa mňa dobrý nápad, mali by ho opakovať častejšie. Doma sa zdravo stravujeme, no zhreším aj s čipsami a čokoládou,“ priznala sa Kiara. Jej spolužiačke Adele z obedov chutili najviac ryžové cestoviny a tekvicová polievka.
„Rada sa zdravo stravujem, snažím sa o to aj doma. Jedávam preto napríklad celozrnné palacinky alebo cestoviny,“ prezradila.
Siedmačka Kristína ocenila nápad školy zapojiť sa k ďalším jedenástim školám.
„Je to zaujímavé a môžeme si zobrať príklad, ako sa stravovať aj doma. Jednu chvíľu som sa snažila jesť iba biopotraviny, ale veľmi dlho mi to nevydržalo,“ dodala Kristína.
Biopotraviny nie sú najlacnejšie
Podľa riaditeľky školy Tatiany Hríbovej bolo cieľom týždňa zistiť, ako budú biopotraviny deťom chutiť a či postrehnú nejaký rozdiel. „Chuťovo sú niečím zaujímavé, pochutila som si napríklad na polievke hokaido,“ priznala Hríbová, ktorá však dodala, že pre školy by nebolo finančne únosné z biopotravín variť. „Varenie by bolo oveľa drahšie. Ako spestrenie je to dobré, nemyslím si však, že by to fungovalo celý školský rok,“ dodala Tatiana Hríbová.

