V škole varili z biopotravín, žiakom obedy chutili

Pre deti biopotraviny nie sú žiadnou novinkou, niektoré z nich sa zdravo stravujú pomerne často.

Deťom biopotraviny chutili.Deťom biopotraviny chutili. (Zdroj: ERIK STOPKA)

TRENČÍN. Počas uplynulého týždňa sa 12 slovenských škôl zapojilo do Týždňa sezónnej, regionálnej a biokuchyne. Zmyslom biotýždňa bolo priniesť do školských jedální jedlá uvarené z biopotravín a predstaviť regionálnu kuchyňu inak. Obedy s nálepkou bio si vyskúšalo aj 300 stravníkov v Základnej škole Východná v Trenčíne, väčšine z nich sa zmena páčila.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prvé biovoľby

Minulotýždňovému jedálničku na škole dominovala biozelenina, ovocie a cestoviny. Jela Flaškárová, ktorá je vedúcou školskej jedálne, zmenu privítala. „To, čo jem, ovplyvňuje náš život, a keďže na školách vychovávame deti, potrebujeme ich vychovať nielen vzdelané, ale aj zdravé. Ide nám o to, aby sme u nich vypestovali správne stravovacie návyky, pretože nesprávne stravovanie môže viesť k nárastu zdravotných problémov,“ vysvetlila Flaškárová. 

SkryťVypnúť reklamu

Počas týždňa mali tri stovky stravníkov možnosť vyskúšať polievku hokaido z biotekvice, granadiersky pochod s údenou slaninou s využitím špaldovej cestoviny či cícerovú polievku s biozeleninou. „Sú to jedlá, ktoré varíme bežne, ale teraz sme použili biopotraviny,“ priblížila vedúca školskej jedálne.

Pre stravníkov vytvorila Jela Flaškárová uzatvorenú nádobu na hlasovanie, farebnými lístkami označili, či im obed chutil, alebo nechutil. 
„Ak deťom chutilo, zahlasovali oranžovým lístkom, pokiaľ nie, do urničky vhodili lístok čierny,“ vysvetlila. Hlasovanie ukázalo, že biotýždeň zožal úspech, keď približne 80 percent detí hlasovalo kladne.

Deti biopotraviny poznajú

Biopotraviny a ich konzumácia nie je cudzia ani žiačkam siedmej triedy, špeciálny týždeň by si rady zopakovali.  „Obedy z biopotravín bol podľa mňa dobrý nápad, mali by ho opakovať častejšie. Doma sa zdravo stravujeme, no zhreším aj s čipsami a čokoládou,“ priznala sa Kiara. Jej spolužiačke Adele z obedov chutili najviac ryžové cestoviny a tekvicová polievka. 

SkryťVypnúť reklamu

„Rada sa zdravo stravujem, snažím sa o to aj doma. Jedávam preto napríklad celozrnné palacinky alebo cestoviny,“ prezradila. 
Siedmačka Kristína ocenila nápad školy zapojiť sa k ďalším jedenástim školám. 

„Je to zaujímavé a môžeme si zobrať príklad, ako sa stravovať aj doma. Jednu chvíľu som sa snažila jesť iba biopotraviny, ale veľmi dlho mi to nevydržalo,“ dodala Kristína.

Biopotraviny nie sú najlacnejšie

Podľa riaditeľky školy Tatiany Hríbovej bolo cieľom týždňa zistiť, ako budú biopotraviny deťom chutiť a či postrehnú nejaký rozdiel. „Chuťovo sú niečím zaujímavé, pochutila som si napríklad na polievke hokaido,“ priznala Hríbová, ktorá však dodala, že pre školy by nebolo finančne únosné z biopotravín variť. „Varenie by bolo oveľa drahšie. Ako spestrenie je to dobré, nemyslím si však, že by to fungovalo celý školský rok,“ dodala Tatiana Hríbová.

SkryťVypnúť reklamu

 

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Trenčín

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  4. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  5. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  6. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 102 479
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 593
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 366
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 265
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 574
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 257
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 516
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 495
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

Žilinské Sladkosti pre hostí o tom presviedčajú už 10 rokov.


Za jeden deň zistili viac ako dve desiatky priestupkov.


V blízkosti požiaru boli uskladnené približne tri kubické metre palivového dreva.


TASR
Jakubko

Nemusíte byť zdravotným klaunom, aby ste niekomu urobili krajší deň.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu