Počet "éčiek" v potravinách je priepastný

Do konvenčných potravín je povolené pridávať asi 800 takzvaných éčiek, do biopotravín asi dvadsať.

TRENČÍN. Piatok 23. septembra patril na Mierovom námestí BIO jarmoku, na ktorom Slovensko spoznalo svoju biopotravinu roka 2016. Približne dvadsať predajných a desať osvetových stánkov priblížili Trenčanom nielen chuť, ale aj vedomosti spojené s pestovaním v súlade s prírodou. 

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Podľa jednej z organizátoriek BIO jarmoku Klaudie Medalovej na námestie zavítali produkty od gazdov, v ponuke boli aj slovenské a moravské biopotraviny a bioprodukty. Trenčania si mali možnosť vyskúšať čerstvý chlieb a pečivo s pomyselnou nálepkou BIO, chuti ovocia, zeleniny, čerstvých džemov, syrov a remeselného vína podľahli viacerí. 

SkryťVypnúť reklamu

O biopotravinách a záujme o nich povedala viac Klaudia Medalová.

Aká potravina získala tento rok titul biopotravina roka?

– V roku 2016 boli udelené až dve ocenenia týkajúce sa biopotraviny roka. Jedna sa zrodila zo spotrebiteľného hlasovania, ktoré sa zaviedlo za účelom spopularizovania biopotravín medzi širokou verejnosťou. Tento rok sa do online hlasovania zapojilo viac ako 4800 hlasujúcich a víťazom sa stala 100% ovčia BIO bryndza z ekofarmy Važec. Cenu odbornej poroty zloženej zo zástupcov štátu, odborníkov na biopotraviny, médií a univerzít a titul Slovenská biopotravina roka 2016 získalo BIO hovädzie mäso z Farmy Turová. 

Čo zisk tohto titulu prinesie jeho výrobcovi, prípadne producentovi?

– Aj keď ide skôr o morálne ocenenie za kvalitu a prácu, ide hlavne o prestíž na jednej strane, na strane druhej je to vynikajúca reklama a prezentácia biopotraviny ako takej. Výherca získa možnosť umiestniť si logo biopotravina roka na svoj výrobok a zakomponovať ho aj do etikety. Ak by sme to chceli trochu prikrášliť, je to Oscar medzi biopotravinami.

SkryťVypnúť reklamu

Čím sú biopotraviny rozdielne od komerčne predávaných potravín?

– Najvýraznejší rozdiel je v spracovaní. Pri biopotravinách je veľmi presne povedané, čo sa smie a čo nesmie, na rozdiel od konvenčných potravín. Do konvenčných potravín je povolené pridávať asi 800 takzvaných „éčiek,“ pričom do biopotravín asi len dve desiatky, preto majú zvyčajne kratšiu trvanlivosť.

Môže si byť spotrebiteľ istý, že to čo kúpi ako biopotravinu skutočne biopotravinou je?

– Každá biopotravina je označená logom – zelený list a pod ním je kód certifikačnej organizácie. Každá biopotravina vyrobená v rámci Európskej únie je uznávaná aj v iných krajinách. 

Dá sa percentuálne vyjadriť, o koľko drahšie biopotraviny sú v porovnaní s obyčajnými potravinami?

– Je to veľmi individuálne, väčšinou pri mlieku a primárnych produktoch je to do 20 percent. Avšak pri víne, mäse, či biokáve to môže byť aj niekoľkonásobne viac, záleží to aj od náročnosti spracovania.

SkryťVypnúť reklamu

Aký je vzťah Slovákov k potravinám s nálepkou bio?

– Záujem o biopotraviny pomaličky narastá, ale mohlo by to byť aj rýchlejšie, za zahraničím zaostávame, Česi či Rakúšania sú oveľa ďalej. Biopotraviny sú v zahraničí ako keby prioritou, dostávajú nadštandardné dotácie, keďže ich berú aj ako súčasť ochrany životného prostredia. Na Slovensku je problém s tým, že máme pomerne malý počet finálnych produktov. Je tu zhruba niekoľko desiatok výrobcov a asi 450 ekofariem, v Česku je ich napríklad desaťkrát viac. Biopotraviny sú výborné aj na rozvoj agroturistiky, preto by sa im malo venovať viac pozornosti. 

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Trenčín

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  4. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  5. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  6. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 102 814
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 662
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 445
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 7 690
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 650
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 300
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 561
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 519
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

Žilinské Sladkosti pre hostí o tom presviedčajú už 10 rokov.


Za jeden deň zistili viac ako dve desiatky priestupkov.


V blízkosti požiaru boli uskladnené približne tri kubické metre palivového dreva.


TASR
Jakubko

Nemusíte byť zdravotným klaunom, aby ste niekomu urobili krajší deň.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu