„Úžasné“!
„To je naozaj vynikajúce“!
Takéto a podobné slastné výroky sa šíria z Mierového námestia, kde sa pod hradom usídlilo čokoládové kráľovstvo - BON BON. Majiteľmi čokoládovne sú manželia Jitka a Jozef Šprtka.

BON BON Chocolateria je skutočná pastva pre oči aj žalúdok. Ihneď ako vojdete, priláka vás pultík plný čokolády, marcipánu a nugátu. Vedľa stojí veľká vitrína s viac ako 30 druhmi lahodných praliniek, ktorých základom je horká, mliečna a biela čokoláda – samotná alebo s náplňou. Ide o poctivú ručnú prácu, čo spoznáte na kvalite a chuti.

„Tak, ktorá to bude? S karamelom a vanilkovou soľou, nugátová strecha, či strapec s mandľami?“ Je ťažké vybrať si, najradšej by ste ochutnali všetky. Favoritom medzi zákazníkmi je pralinka s višňou a chilli a rumová bomba.
Najmenším zákazníkom chutia čokoládové zvieratká - lienky z bielej čokolády či sloník z mliečnej čokolády. Ak vás už omrzelo kupovať stále tie isté bonboniéry, tak sa určite zastavte po krabičku sladkých dobrôt, zabalia Vám ju na počkanie podľa vášho želania.

„Čokoládu si môžete vychutnať aj v tekutom stave, teplú, podávanú s nesladenou domácou šľahačkou“, - dodáva majiteľka, ktorá sa do čokolády zamilovala už dávno. „Vždy sme v rôznych mestách navštevovali kaviarne a hľadali kvalitnú čokoládu.
Tie dobré by som však spočítala na prstoch jednej ruky. Všade to bol len doplnkový produkt. U nás venujeme čokoláde a výrobkom z nej plnú pozornosť.“

V BON BON Chocolaterii povýšili tekutú čokoládu na čerstvo pripravovaný dezert a myslia to s ňou vážne. Môžete si ju vychutnať s rôznymi druhmi ovocia, orieškami, likérmi či poštekliť svoje zmysly korením.
Ak máte radi netradičné chute, určite vyskúšajte čokoládu so slaným arašidovým maslom, či gaštanovým pyré. Rozhodnúť sa môžete aj pre rôzne iné čokoládové kombinácie, podľa vlastnej fantázie.

Samozrejmosťou je aj výborná káva, čaje, domáce limonády a ovocné šťavy. I tu sa nezabudlo na čokoládu. V ponuke nájdete latte macchiato s horkou čokoládou, sypaný čaj s kúskami čokolády či exkluzívne čokoládové víno. Áno, čítate správne. Keď sa spojí kvalitné víno s pravou čokoládou, nemôže to dopadnúť lepšie.
Červené polosladké víno je trochu hustejšie ako ostatné práve vďaka obsahu horkej čokolády. Čokoládovým vínom to však nekončí. BON BON stavil aj na sladké druhy tokajského vína, ako inak, veď k čokoláde a dezertom sa sladké vína hodia najviac.

Hoci sa BON BON Chocolateria nepovažuje za cukráreň, sortiment dotvára aj niekoľko druhov koláčikov. „Stavili sme na kvalitu od Little cakes Trenčín, na naše tortičky nedáme dopustiť. Zákazníci si na ne zvykli chodiť pravidelne.“
Posedenie v BON BON-e je príjemná záležitosť pre všetky generácie. „Staršie ročníky radi spomínajú na predajňu bonbónov v Trenčíne, kde bonbóny vážili a balili do kornútikov. „Dúfam, že im rovnako dobre chutia aj u nás.“ - usmieva sa majiteľka.
Na záver máme dobrú správu pre tých, čo si chcú udržať zdravý životný štýl a čokoláde sa doteraz vyhýbali. Kakaové bôby, z ktorých sa čokoláda pripravuje obsahujú látky priaznivé pre tráviaci systém, srdce, cievy aj pleť. Kedysi sa predpisovala ako liek proti starnutiu a na zlepšenie nálady, tak prečo sa nenechať trochu omladiť a príjemne naladiť v čokoládovni?!
Pozor, je to návykové – kto ochutná, určite sa vráti.