SOBLAHOV. Chmeľu sa tento rok darí, úroda bude dvojnásobná ako pred rokom. Prispelo k tomu najmä počasie, ktoré dobrej úrode praje. Špecialista na chmeľ z Poľnohospodárskeho družstva Soblahov Ján Capák hovorí, že pomohli dostatočné zrážky a teplo, ktoré nastalo od polovice júla.
„Zrážky pokračujú až doteraz. Snáď sa nám to podarí zobrať v dobrej kvalite, pretože pri zrážkach býva problém s udržaním kvality po zdravotnej stránke,“ povedal Capák.
Kým v minulom roku bola úroda približne pol tony na hektár, tento rok by mohla byť dvojnásobná.
Stúpla aj výkupná cena
Soblahovské družstvo pestuje chmeľ na približne 50 hektároch, so zberom začali v polovici minulého týždňa. Potrvá pravdepodobne do začiatku septembra.
Podľa predsedu družstva Vladimíra Podmanického sa situácia s chmeľom mierne zlepšila aj pri výkupných cenách, dopyt po chmele stúpol na svetových trhoch.
„Z hľadiska odbytových cien bolo minulé roky za kilo chmeľu približne 4,50 eura, teraz to stúplo na približne sedem eur za kilogram. Ľudia sú nároční, chcú piť kvalitné pivo, pivovary sa musia prispôsobiť a nakupovať kvalitné suroviny,“ myslí si Podmanický.
Pestovanie chmeľu za minulé roky veľmi upadlo, zostali len štyria pestovatelia v rámci Slovenska.
Na Slovensku zostali už len štyria pestovatelia chmeľu. Všetci pôsobia v Trenčianskom kraji – v Soblahove, Trenčianskej Turnej, Nemšovej a v Čachticiach, pričom najväčším pestovateľom je práve Soblahovské družstvo.
Pestovateľov ubudlo
V minulosti sa pestovaniu chmeľu venovalo podľa hovorkyne Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jany Holéciovej až 40 pestovateľov na výmere 1300 hektárov, dnes je to len 120 hektárov na Slovensku.
„Slovenské chmeliarstvo bolo výkladnou skriňou družstiev na Považí, ale teraz sa otriasa v základoch. Budúcnosť je neistá, výkupné ceny sú nestabilné. Problémom sú aj prestarnuté chmeľnice a tiež technika, ktorá je pri zbere potrebná,“ uzavrela Holéciová.