NOVÉ MESTO NAD VÁHOM. Populárne súťaže v jedení sú obľúbené aj na Myjave či v Krivosúde-Bodovke. Môžu sa však skončiť nepríjemnými zdravotnými ťažkosťami. Novomestský gastroenterológ Miroslav Šorf odporúča súťažiacim veľké množstvo prijatej potravy po súťaži rýchlo vy-zvracať.
Súťažiaci v knihe rekordov
Šialené súťaže v jedení na čas majú aj v našom regióne slovenských rekordérov a dlhoročné tradície. Myjavčan Rado Hrdlička dokázal za krátky čas zjesť v dvojkolovej súťaži 54 slivkových gulí posypaných makom. Aj v tomto ročníku ich zvládol až 43 a obhájil titul šampióna.
V júni tohto roku jeho „jedácky“ kolega, 34–ročný Roman Fiala z obce Krivosúd-Bodovka, zjedol na domácej pôde počas čerešňových slávností za necelé dve minúty 20 čerešňových periek a zapísal sa do Knihy slovenských rekordov. Extrémom je najčerstvejší rekord Američana Joey „Jaws“ Chestnuta, ktorý na začiatku júla skonzumoval za desať minút počas súťaže v New Yorku 68 hot-dogov.
Za svetový rekord získal tento Kalifornčan dvadsaťtisíc dolárov. V minulosti dokázal Joey zjesť za desať minúť 188 štipľavých papričiek a päť-kilogramovú porciu cestovín za sedem minút.
Niekoľko súťažiacich už zomrelo
Súťaže v jedení na čas mali už aj tragické následky. 32-ročný Američan Edward Archibold sa stal v roku 2012 šampiónom v jedení švábov na čas vo floridskom meste Deerfield Beach. Zjedol ich niekoľko desiatok. Krátko po vyhlásení výsledkov mu prišlo zle, začal vracať a upadol do bezvedomia. Po rýchlom prevoze do nemocnice zomrel.
V roku 2013 pri súťaži v jedení klobások v Rumunsku zomrel jej finalista. Ten sa v záverečnom kole jednou z klobások udusil.
Nezdravé zaťaženie organizmu
Súťaže v jedení na čas sú veľmi populárne aj v našom regióne. „Tí čo nesúťažia, sa určite dobre bavia. Pre súťažiacich je to neúmerné jednorazové zaťaženie zažívacieho traktu enormným množstvo potravy za najkratší možný čas. Rozhodne to nie sú súťaže, ktoré by prospeli zdravotnému stavu,“ skonštatoval riaditeľ nemocnice v Novom Meste nad Váhom Miroslav Šorf. Podľa jeho slov organizmus prevažnej časti súťažiacich po pretekoch trpí, iní sa rýchlo vyzvracajú a zbavia sa nadmerného množstva prijatej potravy.
Súťaž určená skúseným „papkáčom“
Žalúdočný trakt má byť podľa Šorfa zaťažovaný primerane podľa množstva i zloženia. „Súťažiaci prekonávajú pocit plnosti, nafúknutia a tlaku. Keď je žalúdok plný a nevy-prázdňuje sa do dvanástorníka, tak dochádza k ukladaniu v pažeráku. Pažerák sa rozťahuje a dochádza k zápalu sliznice pažeráka. Sprievodným javom môže byť aj búšenie srdca, nevoľnosť a zvracanie,“ povedal skúsený odborník.
Zabrať dostane najmä v prípade jedenia bryndzových halušiek so slaninkou na množstvo a čas aj žlčník a slinivka brušná.
„Súťažiacimi by mali byť „papkáči“, ktorí nemajú problém zjesť kilový biftek na posedenie i ľudia zvyknutí prejedať sa. Pri zapíjaní počas súťaže sa síce potrava lepšie posunie, ale napokon aj prijatá vedľajšia tekutina zvyšuje pocit plnosti a sťažuje ďalší príjem potravy. Trocha tekutiny ale treba určiť vypiť,“ potvrdil Šorf.
Hrozí aj celkový kolaps organizmu
Základom správneho trávenia je dokonalé rozžutie potravy. V časovej tiesni súťažiaci ale pokrmy doslova hltajú po kusoch.
„Enzýmy pôsobia už v dutine ústnej. Pri týchto súťažiach je to potreté. Všetko pozitívne odpadá a ostávajú iba negatívne veci. Sú to v danej chvíli iba hltači bez pôžitku z jedla,“ prízvukoval riaditeľ nemocnice. Počas rekordných výkonov zažívací trakt veľmi trpí, ale organizmus sa s tým dokáže vysporiadať.
Žalúdok sa ale nedokáže zväčšovať donekonečna. V takýchto súťažiach po posune potravy zo žalúdka ďalej dochádza aj k výkyvom v cukre, v krvnom tlaku, ktorý klesne. „Je tam určitá tendencia aj ku kolapsu, celkovej slabosti a malátnosti. Takéto súťaže, hoci sú lákavé, určite nikomu neodporúčam,“ potvrdil na záver gastroenterológ Miroslav Šorf.
Žalúdok je schopný kompletne sa vyprázdniť do šiestich hodín. Napriek tomu je najbezpečnejšie hneď po súťaži nezdravé množstvo prijatej potravy vyvrátiť.
