TRENČÍN. Zápach z prevádzky droždiarne obťažuje ľudí bývajúcich v Zámostí. Koncom minulého roka spísali petíciu, v ktorej požadujú od mestského úradu, aby zabezpečil pokojný život v mestskej časti Západ.
Ten je podľa autorov petície narušený znečisťovaním ovzdušia prevádzkou Old Herold Hefe.
Petíciu podporilo viac ako 700 ľudí. „Mesto petíciu uznalo ako opodstatnenú, zorganizovalo stretnutie, na ktorom sa firma zaviazala, že od určitého času zabezpečia odstránenie pachov. Nič sa však nedeje, pachy nás obťažujú aj naďalej,“ povedala členka petičného výboru Lenka Rožníková.
Zápach im prekáža
Petičiari by chceli v súčinnosti s mestom dosiahnuť definitívne vyriešenie ich problému.
„Človek si v tejto časti mesta nemôže otvoriť okno, nemôže vyjsť na záhradu, pretože tie pachy ho obťažujú. Smutné je, že ho obťažujú ráno, na obed aj večer, v poslednej dobe dokonca aj v sobotu, aj nedeľu. Nám neprekáža prevádzka droždiarne, chceme len dosiahnuť to, aby nás neobťažovala pachmi,“ dodala Rožníková.
Droždiareň má len dočasný súhlas
Spoločnosť Old Herold Hefe má podľa vyjadrenia trenčianskej hovorkyne Eriky Ságovej na prevádzku sušiarne len dočasný súhlas, firme nariadili prijať účinné opatrenia na odstránenie zápachu do 30. júna tohto roku.
„V spomínanom rozhodnutí má spoločnosť do konca septembra vyhodnotiť opatrenia pri rôznych poveternostných podmienkach. Prevádzkovateľa sme upozornili, že aj po inštalácii odlučovača nepríjemný zápach pretrváva. Prevádzkovateľ nám oznámil, že prijíma ďalšie opatrenia, ktoré majú zápach zredukovať. Tiež potrebuje v čase vyhodnotiť prijaté technologické a prevádzkové opatrenia,“ informovala hovorkyňa mesta Erika Ságová.
Problémom podľa nej je, že legislatívou nie je stanovená číselná hodnota – emisný limit pre pachové látky. „Preto aj napriek tomu, že je pre občanov zápach obťažujúci, nemôžeme výrobu zakázať,“ dodala Ságová.
Podľa vyjadrenia trenčianskeho primátora Richarda Rybníčka, ak sa do konca septembra preukáže, že prijaté opatrenia sú neúčinné a nebude možné zápach eliminovať, mesto spoločnosti nepredĺži súhlas na prevádzku.
Firma sa bráni, proti zápachu bojuje
Výroba kvasníc má v Trenčíne dlhú tradíciu, začala v už v roku 1930.
„Naša produkcia je lokalizovaná v priemyselnej zóne, mala byť braná tak isto, ako iné výrobne potravín. Aromatické vonné látky, ktoré vznikajú počas sušenia kvasníc, nie sú zdraviu škodlivé, sú to také isté vonné látky ako esencie vznikajúce počas výroby piva v pivovare alebo chleba v pekárni,“ hovorí výrobná riaditeľka Old Herold Hefe Perpetua Blanárová. Posúdenie ich vône je podľa nej veľmi subjektívne.
Spoločnosť napriek tomu podnikla kroky na elimináciu zápachu.
„V júni sme nainštalovali cyklónu, toto technické opatrenie veľmi eliminovalo prchavé látky, ktoré vznikajú počas sušenia droždia. Momentálne je cyklóna v skúšobnej prevádzke a tento týždeň inštalujeme do cyklóny vodné trysky, ktoré zvýšia účinnosť cyklóny najmä počas vysokých teplôt vzduchu. V septembri plánujeme nainštalovať ozonizátor na spracovanie ostatných vzniknutých častíc zápachu,“ povedala Blanárová.
Podľa nej sú tieto opatrenia najlepšie možné riešenie.
Zápach neodmerajú, je neškodný
Zápach z prevádzky droždiarne riešil v minulom roku aj regionálny úrad verejného zdravotníctva.
Hygienici zistili, že zdrojom pachu je pivovarnícke kvasničné mlieko, a to počas procesu sušenia. Odmerať zápach a jeho intenzitu je ale problematické.
„Legislatíva u nás ne-stanovuje žiadne limity ani metódy merania pachových látok v ovzduší z hľadiska intenzity zápachu. Nie je preto možné preukázať intenzitu pa-chových látok v ovzduší opráv-neným meraním,“ povedala riaditeľka Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trenčíne Ľudmila Bučková. Intenzita vnímania pachov je podľa nej individuálna, je to subjektívny pocit.
„Nie je dôvod obávať sa ohrozenia zdravia obyvateľov okolitých bytových domov. Jedná sa o enzymatické látky, uvoľňujúce sa z kvasiniek,“ dodala Bučková.