MYJAVA. V myjavskom okrese evidovali hygienici počas júla epidémiu salmonelózy. Ako informovala vedúca odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trenčíne Mária Štefkovičová, spolu ochorelo až 19 osôb.
„Pravdepodobným faktorom prenosu bolo jedlo pripravované v reštauračnom zariadení a konzumované priamo v ňom alebo na výdajných miestach na niekoľkých pracoviskách,“ uviedla Štefkovičová.
Na základe hlásenia pozitívnych mikrobiologických výsledkov nariadili hygienici protiepidemické opatrenia.
"V rámci nich boli nariadené zvýšené zdravotné dozory vrátane výterov z konečníka u všetkých pracovníkov vykonávajúcich epidemiologicky závažnú činnosť v potravinových prevádzkach," dodala Štefkovičová.
Na základe nariadených opatrení našli v ohnisku epidémie ďalších štyroch ľudí s pozitívnym nálezom salmonely s miernymi klinickými príznakmi.
"Vzorka inkriminovanej stravy v čase vyšetrenia nebola k dispozícii, odobrané boli vzorky potravín a stery z prostredia výrobnej prevádzky na objasnenie vzniku epidémie,“ uzavrela Štefkovičová.