TRENČÍN. V priebehu mája pred letnou sezónou skontrolovali na celom Slovensku hygienci viac ako 500 prevádzkok predávajúcich nebalenú zmrzlinu. Výsledky kontrol poukázali na viaceré nedostatky.
V Trenčianskom kraji skontrolovali 88 prevádzok, zamerali sa na dodržiavanie hygienických požiadaviek pri výrobe, manipulácii a predaji nebalenej zmrzliny a požiadaviek na jej označovanie.
Výsledky sú lepšie ako minulý rok
Pochybenia zistili hygienici v piatich prevádzkach. „Analýza nedostatkov potvrdila opakovanie zistení z minulého roka, z toho dôvodu sme začali správne konanie voči štyrom prevádzkovateľom, v jednom prípade bola uložená bloková pokuta. Kontrolovali sme aj pripravenosť výrobcov k uvedeniu do prevádzky, evidenciu o výrobe, dodržiavanie prevádzkovej a osobnej hygieny. Je začiatok sezóny, tak kontroly dopadli pomerne dobre, z hľadiska mikrobiologického a chemického je to lepšie ako minulý rok. Treba však povedať, že je len začiatok sezóny,“ informovala Ľudmila Bučková, hlavná hygienička Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trenčíne.
Dva prípady plesní
Z celkového počtu 72 odobratých vzoriek boli zvýšené hodnoty plesní a koliformných baktérií v dvoch prípadoch. „Pri chemickej analýze sme si všímali aj prítomnosť prídavných látok, najmä nepovolených farbív, ktoré sme v minulosti zaznamenali napriek tomu, že bol vydaný zákaz ich používania.
V tomto roku ani jeden z výrobcov nemal v našom kraji zaznamenanú prítomnosť týchto nepovolených „farbičiek“, povedala Bučková.
Nepovolené farbivá nenašli
V minulom roku niektorí výrobcovia aj napriek upozorneniam používali nepovolené farbivá. Farbivá označené ako E 104, E 110, E 124 boli v prípade zmrzliny a ďalších potravín vyňaté zo zoznamu potravín, kde bolo v minulosti možné ich použitie.
Pri konzumácii zmrzliny a týchto potravín dochádza k prekročeniu prijateľnej dennej dávky. Ide o farbivá, u ktorých sú vedecké dôkazy, že zvyšujú nepozornosť detí až agresivitu, niektoré alergizujú.
Zmrzlina je podľa Bučkovej riziková komodita. „V prípade, ak nevyhovuje z hľadiska mikrobiologického, môže prísť k pomnoženiu určitej mikroflóry, ktorá tam je prítomná. Môžu prísť črevné ťažkosti, alimentárne ochorenia, v prípade nedodržania osobnej hygieny hrozí aj stafylokoková eneterotoxikóza,“ povedala. Problémy so salmonelou pritom neočakáva.
„Všetci výrobcovia používajú pri výrobe zmrzlinové zmesi, kde nie sú nepasterizované vajíčka, čo je riziková komodita,“ dodala Bučková.
Pokuty dostali štyria
Správne konanie začali trenčianski hygienici voči štyrom výrobcom zmrzliny z Trenčína, Nového Mesta nad Váhom a Starej Turej, ktorí zanedbali povinnosť kontroly svojich výrobkov. „Pretože ide o opakovaný nedostatok, pristúpili sme k sankčnému konaniu, títo výrobcovia nerešpektujú požiadavky, ktoré vyplývajú z legislatívy. Kým nie je ukončené správne konanie, ich mená nebudeme zverejňovať,“ dodala Bučková.
Podľa porušenia jednotlivých ustanovení zákona je výška pokuty od sto do 10-tisíc eur. V prípade, ak výrobca používa do potravín nepovolené alebo zakázané prídavné látky, arómy a technologické pomocné látky, orgán úradnej kontroly potravín môže uložiť podnikateľovi pokutu až do 200-tisíc eur.
V minulom roku RÚVZ v Trenčíne uložil celkom 11 pokút vo výške 7050 eur, jednému výrobcovi zmrzliny boli uložené dve pokuty vo výške 1650 eur, a to za používanie nepovolených farbív.