Remeselná zmrzlina Oilá oslavuje

Viete, aké je pravé talianske gelato? Prečítajte si, ako sa vyrába v Trenčíne priamo na Palackého ulici!

Remeselná zmrzlina Oilá oslavuje týchto dňoch tretie výročie otvorenia svojej prevádzky v Trenčíne na Palackého ulici č. 29. Nápad otvoriť si obchodík so zmrzlinou dostal slovensko – taliansky pár majiteľov po tom, čo si porovnali chuť zmrzliny v Taliansku s tou, ktorú bolo dostať na Slovensku.

„V Taliansku som objavila gelato artigianale, teda remeselnú zmrzlinu, a hneď som sa doň zamilovala. Na Slovensku som zmrzlinu nejedla, lebo mi nechutila. Všetka bola na jedno kopyto a veľa kráť príchuť nezodpovedala názvu. Manžela Slovensko lákalo. Na zmrzline si tu ale nevedel pochutiť ani on, tak sa rozhodol, že sem prinesie pravé talianske gelato. No a tak vznikla naša gelateria Oilá s podtitulom Remeselná zmrzlina,“ hovorí majiteľka Zuzana Zuzana Boasso Dolinská.

SkryťVypnúť reklamu

Talianska nie je vždy talianska

Talianskych zmrzlinární je na Slovensku neúrekom avšak názov nie vždy zodpovedá tomu, čím by chceli byť.

„Pravé Gelato Artigianale, v preklade remeselná zmrzlina, hovorí o tom, že maestro gelatiere (zmrzlinár) si vyrába gelato z primárnych surovín, ktoré si vyberá hlavne na základe kvality. Gelato italiano nesie so sebou tradičnú receptúru, ktorú pozná len taliansky zmrzlinár. Základne ingrediencie sú veľakrát lokálne (mlieko, smotana, cukor), a ingrediencie ako pravá vanilka z Madagaskaru, pistáciové pesto zo Sicílie, orieškové pesto z Piemontu či pomaranče zo Španielska, banány z južnej Ameriky, alebo mango Alfonso z Indie sú z celého sveta. Dôležité je taktiež, že sa nepoužívajú žiadne arómy či farbiva. Jednoducho gelato má mať chuť a nie príchuť!,“ prízvukuje majiteľka Zuzana.

SkryťVypnúť reklamu

V zmrzlinárni Oilá na Palackého ulici v Trenčíne okrem gelata začali postupne vyrábať  naše domáce nanuky z ovocných dreni v kombinácii so zmrzlinou (bezlepkové) a mrazený dezert Semifreddo. „Semifreddo pochádza z Talianska a má rôzne podoby. Je to mrazený dezert rôznych chutí, ktorý  sa aj mrazený konzumuje. Je to niečo medzi zmrzlinou a zákuskom. Robíme aj semifreddo torty vhodne hlavne na oslavy či už pre malých alebo veľkých. Určite ho treba ochutnať,“ hovorí majiteľka. 

Zdravá a výživná

Remeselná zmrzlina Oilá je nezameniteľná práve súhrou zdravých a výživných surovín.

Zmrzlinu vyrábajú - varia priamo na mieste, čiže z výroby ku zákazníkovi prejde necelých 10 metrov. „Všetka zmrzlina je u nás bezlepková a každá jedna chuť má svoju vlastnú receptúru. Ovocné gelato robíme z ovocia, pri ktorom je dôležité sledovať aj jeho cukornatosť  (prístrojom, ktorý sa volá refraktometer) tak, aby sme prispôsobili dávku cukru k danému ovociu. Gelato obsahuje teda vitamíny a vlákniny dobré pre organizmus. Sú to sorbety, neobsahujú mlieko a sú vhodné aj pre vegánov,“  upresnila Zuzana Boasso Dolinská.

SkryťVypnúť reklamu

Mliečne gelato obsahuje kvalitnú smotanu a plnotučné mlieko. S kombináciou orieškov, pistácií či kokosu dostáva telo kvalitne živiny. V Oilá nezabúdajú ani na špeciálne požiadavky zákazníkov.  „Zákazník tu vždy nájde nejaký druh bezlaktózovej zmrzliny, ak hľadá zmrzlinu bez cukru, tak nech sa páči. V ponuke mame mliečne bez cukru, sladené výťažkom zo stévie.

Také naše vychytené? Typická slovenská chuť je maková, veľa žien obľubuje čokoládovú s chilli a pre labužníkov robíme aj neobyčajné chute ako bazová, mrkvová s jablkami či bazalková s citrónom.

No a kto rád kávičkuje, pripravia mu výborné talianske Espresso. Kávu ponúkajú taliansku z Terstu, čo je jeden z najdôležitejších prístavov na obchodovanie s kávou - značku Hausbrandt.

Vychytenou špecialitou v Oilá je Affogato. „Jeho príprava? Jednoduchá. Kopček gelato di crema zalejeme správne urobeným espressom a môžete maškrtiť – odporúčam najmä orieškové gelato alebo stracciatellu,“ dodala na záver s úsmevom majiteľka Zuzana. 

 

 

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Trenčín

Komerčné články

  1. Špeciálna krížovkárska príloha v denníkoch SME a Korzár
  2. Viacgeneračné rodiny: Slovenský recept na hádky?
  3. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom
  4. Jedinečná príležitosť získať kariérny náskok od Jerònimo Martins
  5. Osem destinácií, kam na last minute dovolenku v septembri
  6. Kaufland má 25 rokov a otvára 25. K Park: To bude oslava!
  7. Fit-out od M2C: Premena priestorov na kľúč
  8. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  1. Špeciálna krížovkárska príloha v denníkoch SME a Korzár
  2. eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van: Šetrite náklady s elektromobilom
  3. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom
  4. Slovenskí učitelia vyvinuli aplikáciu, ktorá šetrí hodiny práce
  5. Viacgeneračné rodiny: Slovenský recept na hádky?
  6. Hudba, smiech a festival plný vody: Liptov čaká rozlúčka s letom
  7. Kaufland má 25 rokov a otvára 25. K Park: To bude oslava!
  8. Osem destinácií, kam na last minute dovolenku v septembri
  1. Osem destinácií, kam na last minute dovolenku v septembri 11 890
  2. Slovenskí učitelia vyvinuli aplikáciu, ktorá šetrí hodiny práce 4 443
  3. Kaufland má 25 rokov a otvára 25. K Park: To bude oslava! 4 386
  4. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom 3 532
  5. Nová Kia Sportage zvládne každé dobrodružstvo aj životný štýl 3 445
  6. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 3 104
  7. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete 1 893
  8. Jedinečná príležitosť získať kariérny náskok od Jerònimo Martins 1 523
  1. Marek Strapko: Našiel sa nový nepriateľ národa - vedci
  2. Ľubica Adamková: Exekúcia očami ježka: prečo systém zlyháva a ako môže fungovať lepšie?
  3. Matej Galo: Keď odmietanie vedy dobehne svojich hrdinov
  4. Peter Juščák: Slovensko-ukrajinské porozumenie zdola
  5. Ondřej Havelka: Súfismus v Alžírsku. Světlem jediného pojená rozeržatá čerň niterného zřídla. II. epizoda
  6. Marek Tocimák: Ex Nihilo
  7. Nicholas Wintzler: Intermediálny literát
  8. Monika Albertiová: Nechcem deti! Tu na Slovensku?
  1. Radoslav Záhumenský: Skrytý hrad na Slovensku, ktorý väčšina ľudí nikdy nenavštívi 58 159
  2. Monika Albertiová: Balím kufre! Tu sa nedá žiť a minimálna mzda? Na smiech! 25 327
  3. Michal Porubän: Otvorený list vedeniu Slovenskej akadémie vied 19 291
  4. Martin Kresák: Minimálna mzda 915 €: v Bratislave pohoda, v Gelnici pohroma 11 652
  5. Ivan Mlynár: Rozhovor medzi Robertom Ficom a Ursulou von der Leyen, ktorý sa nikdy neuskutočnil. 8 058
  6. Martin Fronk: Druhá Gaderská dolina? Objavte skrytý tiesňavový klenot v Kremnických vrchoch! 7 483
  7. Ivan Mlynár: Matúš Šutaj Eštok. 7 282
  8. Rudolfa Vallová: Minister Huliak urobil krok do neznáma a pristál na zemi 6 122
  1. Marcel Rebro: Druhý život obrancov zo 106. bataliónu
  2. Věra Tepličková: Vláda prstom: ty-ty-ty a Šaško robí audity
  3. Marcel Rebro: Rusko: veľmoc latrín a tankodrómov
  4. Radko Mačuha: Sťahovanie kostola pod dúhovou vlajkou.
  5. Marcel Rebro: Slovenská veda: halušky s bryndzou, ortéza a analýza DNA
  6. Marcel Rebro: Máša, melón a plyšová opica
  7. Radko Mačuha: Ďalšia Britská stopa. V srdci Slovenska.
  8. Igor Pogány: Ako prinútiť AI, aby vám našla nový koníček
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

Lopta na MS vo futbale 2022.

Rozdiel dvoch súťaži v zápase vidieť nebolo. Rozhodli dva góly Ďuráčiho v závere.


(RED)

Zaútočil na viacerých ľudí.


Zmeny sa týkajú viacerých ulíc.


Propane Punk Show

V predstavení sa prepojí oheň, železo, akrobacia a výtvarné umenie.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu