Sobota, 31. júl, 2021 | Meniny má IgnácKrížovkyKrížovky
KOMERČNÝ ČLÁNOK

Remeselná zmrzlina Oilá oslavuje

Viete, aké je pravé talianske gelato? Prečítajte si, ako sa vyrába v Trenčíne priamo na Palackého ulici!

Remeselná zmrzlina Oilá oslavuje týchto dňoch tretie výročie otvorenia svojej prevádzky v Trenčíne na Palackého ulici č. 29. Nápad otvoriť si obchodík so zmrzlinou dostal slovensko – taliansky pár majiteľov po tom, čo si porovnali chuť zmrzliny v Taliansku s tou, ktorú bolo dostať na Slovensku.

„V Taliansku som objavila gelato artigianale, teda remeselnú zmrzlinu, a hneď som sa doň zamilovala. Na Slovensku som zmrzlinu nejedla, lebo mi nechutila. Všetka bola na jedno kopyto a veľa kráť príchuť nezodpovedala názvu. Manžela Slovensko lákalo. Na zmrzline si tu ale nevedel pochutiť ani on, tak sa rozhodol, že sem prinesie pravé talianske gelato. No a tak vznikla naša gelateria Oilá s podtitulom Remeselná zmrzlina,“ hovorí majiteľka Zuzana Zuzana Boasso Dolinská.

Skryť Vypnúť reklamu

Talianska nie je vždy talianska

Talianskych zmrzlinární je na Slovensku neúrekom avšak názov nie vždy zodpovedá tomu, čím by chceli byť.

„Pravé Gelato Artigianale, v preklade remeselná zmrzlina, hovorí o tom, že maestro gelatiere (zmrzlinár) si vyrába gelato z primárnych surovín, ktoré si vyberá hlavne na základe kvality. Gelato italiano nesie so sebou tradičnú receptúru, ktorú pozná len taliansky zmrzlinár. Základne ingrediencie sú veľakrát lokálne (mlieko, smotana, cukor), a ingrediencie ako pravá vanilka z Madagaskaru, pistáciové pesto zo Sicílie, orieškové pesto z Piemontu či pomaranče zo Španielska, banány z južnej Ameriky, alebo mango Alfonso z Indie sú z celého sveta. Dôležité je taktiež, že sa nepoužívajú žiadne arómy či farbiva. Jednoducho gelato má mať chuť a nie príchuť!,“ prízvukuje majiteľka Zuzana.

Skryť Vypnúť reklamu

V zmrzlinárni Oilá na Palackého ulici v Trenčíne okrem gelata začali postupne vyrábať  naše domáce nanuky z ovocných dreni v kombinácii so zmrzlinou (bezlepkové) a mrazený dezert Semifreddo. „Semifreddo pochádza z Talianska a má rôzne podoby. Je to mrazený dezert rôznych chutí, ktorý  sa aj mrazený konzumuje. Je to niečo medzi zmrzlinou a zákuskom. Robíme aj semifreddo torty vhodne hlavne na oslavy či už pre malých alebo veľkých. Určite ho treba ochutnať,“ hovorí majiteľka. 

Zdravá a výživná

Remeselná zmrzlina Oilá je nezameniteľná práve súhrou zdravých a výživných surovín.

Zmrzlinu vyrábajú - varia priamo na mieste, čiže z výroby ku zákazníkovi prejde necelých 10 metrov. „Všetka zmrzlina je u nás bezlepková a každá jedna chuť má svoju vlastnú receptúru. Ovocné gelato robíme z ovocia, pri ktorom je dôležité sledovať aj jeho cukornatosť  (prístrojom, ktorý sa volá refraktometer) tak, aby sme prispôsobili dávku cukru k danému ovociu. Gelato obsahuje teda vitamíny a vlákniny dobré pre organizmus. Sú to sorbety, neobsahujú mlieko a sú vhodné aj pre vegánov,“  upresnila Zuzana Boasso Dolinská.

Skryť Vypnúť reklamu

Mliečne gelato obsahuje kvalitnú smotanu a plnotučné mlieko. S kombináciou orieškov, pistácií či kokosu dostáva telo kvalitne živiny. V Oilá nezabúdajú ani na špeciálne požiadavky zákazníkov.  „Zákazník tu vždy nájde nejaký druh bezlaktózovej zmrzliny, ak hľadá zmrzlinu bez cukru, tak nech sa páči. V ponuke mame mliečne bez cukru, sladené výťažkom zo stévie.

Také naše vychytené? Typická slovenská chuť je maková, veľa žien obľubuje čokoládovú s chilli a pre labužníkov robíme aj neobyčajné chute ako bazová, mrkvová s jablkami či bazalková s citrónom.

No a kto rád kávičkuje, pripravia mu výborné talianske Espresso. Kávu ponúkajú taliansku z Terstu, čo je jeden z najdôležitejších prístavov na obchodovanie s kávou - značku Hausbrandt.

Vychytenou špecialitou v Oilá je Affogato. „Jeho príprava? Jednoduchá. Kopček gelato di crema zalejeme správne urobeným espressom a môžete maškrtiť – odporúčam najmä orieškové gelato alebo stracciatellu,“ dodala na záver s úsmevom majiteľka Zuzana. 

 

 

Najčítanejšie na My Trenčín

Inzercia - Tlačové správy

  1. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  2. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách?
  3. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  4. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  5. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  6. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  7. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  8. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  10. Lenivý brunch s Muchom
  1. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách?
  2. Košická štvrť je súčasťou odpadového experimentu.
  3. Kúpa vozidla cez inzerát či od malého predajcu je rizikovejšia
  4. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  5. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  6. Nepodceňujte rozmiestnenie zásuviek a vypínačov
  7. Hrotka: Sporiteľne ťahajú za kratší koniec. Musíme reagovať
  8. Slováci čoraz viac nakupujú pivo vo vratných fľašiach
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 6 912
  2. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 4 372
  3. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 3 617
  4. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 425
  5. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 344
  6. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 3 225
  7. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 3 160
  8. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké? 2 740
  9. Jeden deň na Bratislavu nestačí 2 547
  10. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021 2 376
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

Máš chuť zmeniť svoje podnikanie a nevieš ako na to? Zdá sa ti, že doba dnes nepraje odvážnym ľuďom? Nepremeškaj diskusiu, ktorá dá cenné informácie podnikateľom každého zamerania. Sleduj nás už v pondelok o 11:00 hod.


29. júl
Bianka Vörösová.

Polícia vyhlásila pátranie po 16-ročnej Bianke Vöröšovej z Dubnice nad Váhom. Na sociálnej sieti to uviedlo Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Trenčíne.


SITA 14 h

Kuchynský odpad patrí do hnedých nádob. V Humennom sú na Sídlisku III.

Počas spoločného jarného upratovania vyzbierali od marca do konca mája v Trenčíne viac ako 368 ton odpadu.


TASR 17 h
Tréner Miroslav Kopčan.

Vo vyššej súťaži sa nestratili a vysoké ambície si zachovali aj pre začínajúci sa ročník. Rozprávali sme sa s trénerom Futbal-FK Melčice-Lieskové Miroslavom Kopčanom.


18 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Mesto hygienikov o konaní hromadnej akcie neinformovalo.


18 h

Pri dopravnej nehode sa zranili štyria ľudia, z toho dve deti.


18 h

Najmenej zaočkovaná je Radôstka, najviac Snežnica.


a 1 ďalší 13 h

Na mieste zasahoval aj vrtuľník.


8 h

Už ste čítali?