
O tom, čo odlišuje dobrú reštauráciu od priemernej sme sa porozprávali s majiteľom Reštaurácie Pod hradom Richardom Mičegom.
Reštaurácia Pod hradom pripravuje jedlá, ktoré ľuďom jednoducho chutia a radi sa za nimi vracajú. Čomu pripisujete úspech vašej kuchyne?
- Neviem, či je to úspech mojej kuchyne, no snažím sa robiť veci inak a hlavne túžim po tom, aby zákazníci mali z nášho jedla radosť a zážitok. Chcem im priblížiť gastronómiu, ktorá stále napreduje.
Čím sú inšpirovaní vaši kuchári?
- Kuchyňa je postavená na skúsenostiach môjho kuchára , ktorý pôsobil v prestížnych francúzskych reštauráciách a preniesol ich do mojej reštaurácie a ukázal tak gastronómiu v inom svetle.
Špecializujete sa i na zážitkovú gastronómiu? (A la carte)
- Mojou prioritou v reštaurácii je moderná gastronómia. To je to, čo nás baví a posúva vpred. Je naozaj príjemné počuť od ľudí samotných, že niečo také ešte v reštaurácii nezažili. A presne o to nám ide. Prísť si do reštaurácie po zážitok z jedla a atmosféry. :)
K takému skvelému jedlu sa určite hodí aj kvalitné víno. Hotelová vínna karta naznačuje, že výber vín ste nechali na profesionálovi, nemýlime sa?
- Určite k dobrému jedlu patrí aj dobré víno, preto mám v reštaurácii vybudovanú novú vinotéku, v ktorej sú na výber najkvalitnejšie slovenské aj zahraničné vína. Vínnu kartu zostavujem spoločne s naším dodávateľom podľa mojich predstáv.

Aké najvzácnejšie víno zákazníkom ponúkate? Vedia vaši čašníci k výnimočnému jedlu poradiť rovnako výnimočné víno?
- Každý zákazník je jedinečný a každému chutí niečo iné. Moji chlapci sú profesionáli na správnom mieste a samozrejme po príjemnom dialógu vedia odporučiť to správne víno k ich chuťovým bunkám a typu jedla.
Prispôsobujete gastronómiu aj špeciálnym požiadavkám zákazníkov?
- Gastronómiu prispôsobujeme na svadby, oslavy a podobne. Tam vždy vyskladáme menu podľa želania klienta, taktiež aj deťom sa snažíme vždy pripraviť to, čo majú radi. Gastronómiu, ktorú sa snažíme robiť je potrebné, aby ľudia pochopili, že variť a variť je rozdiel. Rozdiel je v surovinách, technológii varenia, prístupe personálu, inventári...
Zážitok z reštaurácie je jedinečná vec. V našej reštaurácii sa snažíme skĺbiť príjemné prostredie s výhľadom na hrad Matúša Čáka, hudbu, ktorá príjemne dotvára nádhernú atmosféru, vždy pozornú obsluhu a samozrejme jedlo, ktoré očarí všetky vaše zmysly.


Autor fotografii Lukáš Ronec, foto.ronec.sk