TRENČÍN. Výnimočné jedlá na výnimočnom mieste čakajú návštevníkov pop-up reštaurácie v réžii Centra environmentálnych aktivít v Trenčíne. Ale pozor! Ochutnať ich budú môcť len počas jedného dňa. 21. mája sa totiž centrum Trenčín zapája do celosvetového podujatia Restaurant Day.
Výnimočné jedlo zásluhou výnimočných detí
Restaurant Day naberá na Slovensku, vďaka darcovskej platforme DobraKrajina.sk, nový rozmer. 13 neziskových organizácií z celého Slovenska, ktoré hľadajú podporovateľov práve na tomto portáli, si otvoria svoje jednodňové pop-up reštaurácie a bistrá. Brány pre verejnosť odomkne aj Centrum environmentálnych aktivít Trenčín. Návštevníci budú môcť doslova nazrieť do kuchyne združenia, skamarátiť sa s členmi a v neposlednom rade prispieť na ich aktivity dobrovoľným príspevkom. A to všetko pri výnimočnom jedle.
„V Zátoke pokoja každoročne organizujeme viaceré akcie a tento rok sme sa rozhodli stať sa súčasťou jedinečného celosvetového podujatia. Hlavnou myšlienkou Restaurant Day je najmä oživenie verených priestranstiev. Chceme, aby trenčianska zátok ožila pre všetkých, ktorí chcú stráviť príjemné popoludnie pri dobrom jedle a s dobrými ľuďmi,“ uviedla Elena Gogoláková, projektová manažérka Centra environmentálnych aktivít v Trenčíne.
Nik hladný nezostane
Tento rok je pre návštevníkov jednodňovej reštaurácie, ktorá sa otvorí v Zátoke pokoja (pri starom cestnom moste), pripravená lákavá ponuka jedál. Na svoje si prídu gurmáni, ale aj všetci, ktorí budú chcieť stráviť príjemný deň pri chutnom jedle. Ochutnajú „priateľské menu“ – grilovanú krkovičku alebo grilovaný hermelín, zeleninový šalát, buchty a koláče všetkých tvarov, farieb a chutí, kávu, čaj z májových byliniek či prírodné nealko nápoje.
Navyše, popri jedení sa budú môcť člnkovať na Váhu či zahrať si rôzne športové hry. Pre najmenších sa otvorí detská reštaurácia, ktorá bude ponúkať koláče z piesku a hliny. Pripravené sú aj tvorivé dielne, v ktorých si vymaľujú svoju kartónovú rybku.
Cieľom nie je zarobiť
Restaurant Day vznikol vo fínskych Helsinkách v roku 2011 a odvtedy sa koná v 60 krajinách na celom svete. Každoročne sa do neho zapájajú tisícky jednodňových reštaurácií po celom svete. Jednodňovú pop-up reštauráciu si môže otvoriť každý, kto má chuť. Stačí si vybrať originálne miesto a chcieť sa pochváliť chutným jedlom.
Prvotným cieľom Restaurant Day nie je zarobiť. Reštaurácie fungujú na báze dobrovoľného príspevku – zaplať, koľko chceš.
V prípade neziskoviek ľudia budú môcť ochutnať niektoré z ich špecialít a zároveň podporiť ich aktivity, ktorými menia veci na Slovensku k lepšiemu. Ďalšie jednodňové pop-up reštaurácie sa otvoria v Bratislave, Prešove, Kokave nad Rimavicou, Malackách a vo Vinodole.