TRENČÍN. Trenčianski hygienici sledovali obsah kuchynskej soli v obedoch, ktoré ponúkajú reštaurácie, školské jedálne a jedálne v domovoch sociálnej starostlivosti. Výsledky sú alarmujúce, odporúčané dávky prekračujú viac ako trojnásobne.
Najviac soli namerali v strave pre zariadenia sociálnych služieb, priemerná hodnota bola takmer jedenásť gramov, obedové menu v reštauráciách malo viac ako osem gramov soli.
V školských jedálňach bolo priemerne sedem gramov soli v jednom obede. „Hodnoty sú veľmi vysoké. Odporúčaná denná dávka pre dospelého je päť gramov soli, z toho obed by mal pokryť len tretinu, čo je 1,75 gramu. Dávky prekročili až trojnásobne,“ povedala riaditeľka Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trenčíne Ľudmila Bučková.
Prekročenie nepokutovali
Prevádzkovateľov reštaurácií a kuchyne na zvýšené hodnoty kuchynskej soli v jedlách upozornili, k náprave došlo v školskom zariadení.
Od decembra minulého roka platí nový výnos ministerstva zdravotníctva, ktorý znížil hodnotu najvyššie prípustného množstva pridanej soli z dvoch gramov na 1,3 gramu v sto gramoch hotového pokrmu.
„Uplatňovanie nového výnosu v stravovacích zariadeniach v súčasnosti preverujeme,“ dodala Bučková.
Príliš veľa soli škodí
Neprimerané solenie škodí zdraviu. Prispieva k zvýšenému výskytu vysokého krvného tlaku.
„Špecializované sledovania potvrdili súvislosť medzi priemernou spotrebou soli a výskytom hypertenzie a jej komplikáciami – ako sú kardiovaskulárne ochorenia, najmä krvácanie do mozgu, infarkt,“ upozorňuje Bučková.
Zvýšený príjem kuchynskej soli sa tiež podieľa na chorobách obličiek, obličkových ka- meňoch, na rakovine žalúdka, osteoporóze, vedie k obezite.
„U detí je situácia alarmujúcejšia – zjednodušene sa dá povedať, že si „vykrmujeme budúcich hypertonikov,“ upozornila riaditeľka trenčianskeho regionálneho úradu verejného zdravotníctva.
Ministerstvo pripravuje kontrolu
Ministerstvo školstva pripravuje vlastnú kontrolu v školských jedálňach, zamerajú sa aj na požívanie pridanej soli pri výrobe jedál.
„Na základe výsledkov prijmeme opatrenia, ktoré budú smerovať k zníženiu faktorov ovplyvňujúcich výskyt nadváhy až obezity u detí v školách,“ informovalo komunikačné oddelenie ministerstva školstva.
Problémom podľa ministerstva zostáva samotný vysoký obsah soli v potravinách, z ktorých sa jedlo pripravuje. „To školské stravovanie priamo neovplyvňuje. Verejné obstarávanie potravín niektorými zriaďovateľmi má za následok, že do školských jedální sa dostávajú potraviny s nižšou kvalitou, napríklad aj šunky s nižším podielom mäsa a s vysokým obsahom soli,“ uvádza v správe ministerstvo s tým, že zmeniť treba systém obstarávania potravín tak, aby prvoradú úlohu nezohrávala cena, ale kvalita.
Problémom sú najmä polotovary
Odporúčaná dávka soli sa prekračuje podľa šéfkuchára Daniela Čakajíka najmä preto, že väčšina závodných stravovaní varí z polotovarov.
„Prášky, ktoré neobsahujú žiadne pridané hodnoty, len soli, ktoré zabíjajú chuť. Človek sa naje niečoho, čo je osolené, ale vôbec nevie, čo je,“ povedal.
Aj podľa neho je problém v peniazoch. „Samozrejme, umelé polotovary sú lacnejšie,“ dodal Čakajík. Základ vo varení sú kvalitné suroviny.