Streda, 8. apríl, 2020 | Meniny má Albert

Hlavnou ingredienciou v súťaži bolo pivo

Štvrtý ročník súťaže študentov gastronomických odborov otestoval schopnosti a vedomosti stredoškolákov zo Slovenska a Čiech. Mladí čašníci a kuchári pripravovali nápoje a jedlá na báze piva, víťazmi sú študenti z Piešťan.

Kuchárska časť súťažeKuchárska časť súťaže (Zdroj: ERIK STOPKA)

TRENČÍN. Ukázať sa, otestovať vedomosti a šikovnosť svojich študentov prišlo do trenčianskeho Gastrocentra deväť stredných škôl. „Na Trenčianskom pivnom someliérovi máme tento rok rekordnú účasť. Okrem našej školy je tu ďalších osem škôl, jedna z nich je zo Zlína a desiata sa prišla na súťaž aspoň pozrieť,“ povedala Janka Švančarová zo Strednej odbornej školy Jilemnického v Trenčíne.

„V odbore kuchár budú študenti pripravovať jedlo na báze piva s použitím piva do pokrmu a v druhej kategórii budú musieť spárovať jedlo s vhodným pivom z portfólia nášho partnera a sponzora celej súťaže,“ vysvetlila Švančarová. Študenti sú podľa nej rok čo rok kreatívnejší a odborná komisia stojí pred náročnou úlohou vybrať tých najlepších. Súťaž pozostáva z vedomostného testu a samotnej prípravy drinku, respektíve vedomostného testu a prípravy pokrmu v kategórii kuchár.

Článok pokračuje pod video reklamou

Mladí vidia budúcnosť v zahraničí

Simona Kopuncová z Trenčína získala tretie miesto v kategórií čašník, porotu zaujala zaujímavým miešaným drinkom. Pred svojím vystúpením predstavila svoj nápoj aj nám. „Miešaný drink som si vymyslela sama, tak uvidím, ako to vyjde a snáď sa zadarí. Môj drink pozostáva z flambovaného červeného grepu s medom, ktorý je preliaty rumom a bude dočapovaný tmavým pivom,“ povedala.

Jej spolužiačke Karolíne Mišovcovej sa na súťaži páči, aj keď cíti zodpovednosť. „Je tu aj stres, ale myslím si, že každý sem ide preto, aby získal skúsenosti a niečomu novému sa priučil,“ opísala súťaž Mišovcová. Študentky vidia svoju budúcnosť jasne – chcú žiť a pracovať v zahraničí. „Asi pôjdeme do zahraničia, ťahá nás to tam jednak kvôli jazyku, v ktorom sa chceme zlepšiť a aj platové podmienky sú tam oveľa lepšie,“ dodala Kopuncová.

Chcú prilákať mladých ľudí

Ľubomír Vančo, predseda komisie a súčasne predseda Asociácie malých nezávislých pivovarov Slovenska, vidí v súťaži zmysel. „V porote som tretíkrát, môžem teda zhodnotiť, že každým rokom sa to tu zlepšuje,“ povedal.

Jedným z cieľov súťaže je aj simulovať prostredie, v ktorom budú študenti v budúcnosti pracovať. „Ide o to, aby sa mladí ľudia nejakým spôsobom prezentovali pred verejnosťou a pripravovali na svoje budúce povolanie. Niektorí sú z hľadiska kreativity a vystupovania naozaj suverénni,“ dodal predseda komisie.

Od študentov sa očakáva naozaj veľa, čomu zodpovedá aj množstvo faktorov, ktoré komisia hodnotí. „Hodnotí sa časový limit na prípravu nápoja, ďalej hygienické kritériá na prípravu, chuťové vlastnosti, kreativita a kombinácia ingrediencií. V ďalších disciplínach je to čapovanie rezaného piva a správne načapované pivo, čo sa týka peny,“ vysvetlil Vančo.

Pivo sa do kuchyne hodí

Študenti v kuchárskej časti súťaže mali za úlohu navariť pokrm s pivom. Podľa šéfkuchára Adama Vanča sa na pive dá výborne dusiť, spraviť z neho omáčka či marinovať, varenie s nealkoholickým pivom ale neodporúča.

„Ja najradšej varím z tmavého piva, lebo je chuťovo nasládle a súčasne horké, dodá jedlu príjemnú chuť. Pivo obsahuje veľa vitamínov, je perlivé a tým mäso zjemní a potom zostane krehké,“ radí Vančo. Súťaž Trenčiansky pivný someliér už po štvrtýkrát dala priestor stredoškolákom overiť si svoje schopnosti v konkurencii domácich a zahraničných škôl.

Organizátorom bola Stredná odborná škola obchodu a služieb v Trenčíne, ktorej študentka sa umiestnila na treťom mieste v kategórii čašník. Súťažných úloh v kategórií kuchár sa podľa poroty najlepšie zhostila Andrea Lukáčová z piešťanskej hotelovej akadémie. V kategórii čašník zvíťazil Daniel Cisár rovnako z Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera v Piešťanoch.

 

 

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Krížovky nielen na veľkonočné lúštenie
  2. Prečo by ste mali prestať kosiť? Lebo budete mať krajší trávnik
  3. Denník SME s rúškom na ochranu tváre len za 2,90 €
  4. Vo VÚB si odložíte splátky až na 9 mesiacov
  5. Pomáhal v Prešove, pomáha aj teraz, koronakríza zasiahla aj jeho
  6. Mimoriadna akcia na predplatné 3+3 mesiace
  7. Garancia účtov zadarmo a milión eur na boj s koronavírusom
  8. Vláda biznismenov: Ako podnikali Matovič, Kollár a ďalší?
  9. 5 rád, ako si ochrániť úspory, keď padajú trhy
  10. Čistili koberce, pestovali uhorky. Prerazili až s tekvicami
  1. Originálne ochranné rúško pre každého!
  2. BILLA venovala seniorom potravinové balíčky
  3. Prečo by ste mali prestať kosiť? Lebo budete mať krajší trávnik
  4. Krížovky nielen na veľkonočné lúštenie
  5. Denník SME s rúškom na ochranu tváre len za 2,90 €
  6. Sú vaše deti teraz viac na nete?Zoberte ich na www.detinanete.sk
  7. Pri kúpe klimatizácie sa oplatí poznať aj druhý názor
  8. Vo VÚB si odložíte splátky až na 9 mesiacov
  9. Aby nám Veľká noc nezostala ležať v žalúdku...
  10. Hlas Schwarzeneggera v autokameře Mio MiVue J85 WiFi vás ochrání
  1. Vláda biznismenov: Ako podnikali Matovič, Kollár a ďalší? 31 149
  2. 5 rád, ako si ochrániť úspory, keď padajú trhy 29 965
  3. Pomáhal v Prešove, pomáha aj teraz, koronakríza zasiahla aj jeho 20 700
  4. Mimoriadna akcia na predplatné 3+3 mesiace 20 399
  5. Čistili koberce, pestovali uhorky. Prerazili až s tekvicami 19 561
  6. Pľúcne ventilátory zo stieračov na nový Leon. Skvelý nápad SEAT! 17 710
  7. Prečo by ste mali prestať kosiť? Lebo budete mať krajší trávnik 17 153
  8. Aké železo máte užívať, aby vaša imunita zostala silná? 17 030
  9. Safari v Afrike: Vidieť divé zvieratá je ohromný zážitok 13 270
  10. Zarábať na poklese trhov nie je zložité. Čo treba robiť? 12 413

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

Opitý šofér nafúkal takmer dve promile

Opitého 33-ročného vodiča BMW chytili policajti v Trenčíne.

Ilustračný obrázok

Nemocnica v Bánovciach nad Bebravou zaviedla miesto prvého kontaktu

Nemocnica v Bánovciach nad Bebravou zaviedla miesto prvého kontaktu. Opatrením reaguje na zamedzenie šírenia nového koronavírusu.

FOTO: Včelár Rastislav Kmeťo kontroluje včely v úľoch po zime

Včelári v týchto dňoch začali s jarnou kontrolou a preliečením včelstiev.

LIVE DISKUSIA na tému opatrení nemocníc v boji proti koronavírusu

Diskusiu Pod rúškom informácií sledujte v stredu o 15. hodine.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pacientka v Martine je v kritickom stave

Stav 79-ročnej ženy sa od soboty výrazne zhoršil.

Veľká noc: Koho a čo všetko bude polícia kontrolovať?

Prinášame zoznam opatrení platných od 8. do 13. apríla. Pozastavený je voľný pohyb obyvateľov po Slovensku.

Aktualizácia 17:55

V centre Hlohovca prišlo k smrteľnej dopravnej nehode

Nešlo o jedinú tragickú nehodu, ktorá sa dnes na cestách stala.

49 nových prípadov COVID - 19. Sú medzi nimi aj obyvatelia Banskej Bystrice a Brezna

Zachytené prípady z nášho regiónu sa však priamo na území Bystrice a Brezna nenachádzajú, pozitívne testy im zistili v karanténnej stanici v Bratislave.

Už ste čítali?