Hlavnou ingredienciou v súťaži bolo pivo

Štvrtý ročník súťaže študentov gastronomických odborov otestoval schopnosti a vedomosti stredoškolákov zo Slovenska a Čiech. Mladí čašníci a kuchári pripravovali nápoje a jedlá na báze piva, víťazmi sú študenti z Piešťan.

Kuchárska časť súťažeKuchárska časť súťaže (Zdroj: ERIK STOPKA)

TRENČÍN. Ukázať sa, otestovať vedomosti a šikovnosť svojich študentov prišlo do trenčianskeho Gastrocentra deväť stredných škôl. „Na Trenčianskom pivnom someliérovi máme tento rok rekordnú účasť. Okrem našej školy je tu ďalších osem škôl, jedna z nich je zo Zlína a desiata sa prišla na súťaž aspoň pozrieť,“ povedala Janka Švančarová zo Strednej odbornej školy Jilemnického v Trenčíne.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„V odbore kuchár budú študenti pripravovať jedlo na báze piva s použitím piva do pokrmu a v druhej kategórii budú musieť spárovať jedlo s vhodným pivom z portfólia nášho partnera a sponzora celej súťaže,“ vysvetlila Švančarová. Študenti sú podľa nej rok čo rok kreatívnejší a odborná komisia stojí pred náročnou úlohou vybrať tých najlepších. Súťaž pozostáva z vedomostného testu a samotnej prípravy drinku, respektíve vedomostného testu a prípravy pokrmu v kategórii kuchár.

SkryťVypnúť reklamu

Mladí vidia budúcnosť v zahraničí

Simona Kopuncová z Trenčína získala tretie miesto v kategórií čašník, porotu zaujala zaujímavým miešaným drinkom. Pred svojím vystúpením predstavila svoj nápoj aj nám. „Miešaný drink som si vymyslela sama, tak uvidím, ako to vyjde a snáď sa zadarí. Môj drink pozostáva z flambovaného červeného grepu s medom, ktorý je preliaty rumom a bude dočapovaný tmavým pivom,“ povedala.

Jej spolužiačke Karolíne Mišovcovej sa na súťaži páči, aj keď cíti zodpovednosť. „Je tu aj stres, ale myslím si, že každý sem ide preto, aby získal skúsenosti a niečomu novému sa priučil,“ opísala súťaž Mišovcová. Študentky vidia svoju budúcnosť jasne – chcú žiť a pracovať v zahraničí. „Asi pôjdeme do zahraničia, ťahá nás to tam jednak kvôli jazyku, v ktorom sa chceme zlepšiť a aj platové podmienky sú tam oveľa lepšie,“ dodala Kopuncová.

SkryťVypnúť reklamu

Chcú prilákať mladých ľudí

Ľubomír Vančo, predseda komisie a súčasne predseda Asociácie malých nezávislých pivovarov Slovenska, vidí v súťaži zmysel. „V porote som tretíkrát, môžem teda zhodnotiť, že každým rokom sa to tu zlepšuje,“ povedal.

Jedným z cieľov súťaže je aj simulovať prostredie, v ktorom budú študenti v budúcnosti pracovať. „Ide o to, aby sa mladí ľudia nejakým spôsobom prezentovali pred verejnosťou a pripravovali na svoje budúce povolanie. Niektorí sú z hľadiska kreativity a vystupovania naozaj suverénni,“ dodal predseda komisie.

Od študentov sa očakáva naozaj veľa, čomu zodpovedá aj množstvo faktorov, ktoré komisia hodnotí. „Hodnotí sa časový limit na prípravu nápoja, ďalej hygienické kritériá na prípravu, chuťové vlastnosti, kreativita a kombinácia ingrediencií. V ďalších disciplínach je to čapovanie rezaného piva a správne načapované pivo, čo sa týka peny,“ vysvetlil Vančo.

SkryťVypnúť reklamu

Pivo sa do kuchyne hodí

Študenti v kuchárskej časti súťaže mali za úlohu navariť pokrm s pivom. Podľa šéfkuchára Adama Vanča sa na pive dá výborne dusiť, spraviť z neho omáčka či marinovať, varenie s nealkoholickým pivom ale neodporúča.

„Ja najradšej varím z tmavého piva, lebo je chuťovo nasládle a súčasne horké, dodá jedlu príjemnú chuť. Pivo obsahuje veľa vitamínov, je perlivé a tým mäso zjemní a potom zostane krehké,“ radí Vančo. Súťaž Trenčiansky pivný someliér už po štvrtýkrát dala priestor stredoškolákom overiť si svoje schopnosti v konkurencii domácich a zahraničných škôl.

Organizátorom bola Stredná odborná škola obchodu a služieb v Trenčíne, ktorej študentka sa umiestnila na treťom mieste v kategórii čašník. Súťažných úloh v kategórií kuchár sa podľa poroty najlepšie zhostila Andrea Lukáčová z piešťanskej hotelovej akadémie. V kategórii čašník zvíťazil Daniel Cisár rovnako z Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera v Piešťanoch.

 

 

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Trenčín

Komerčné články

  1. Zober loptu, nie mobil. Cieľom je prepojiť úspešných športovcov
  2. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  3. Slováci investujú viac, vo fondoch majú už 14 miliárd eur.
  4. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku
  5. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť
  6. Plátené tašky a opakované použitie
  7. Kupujete si dovolenku? Nezabudnite na poistenie storna!
  8. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny
  1. Zober loptu, nie mobil. Cieľom je prepojiť úspešných športovcov
  2. Čo vám hrozí, keď si neliečite alergiu
  3. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  4. Slováci investujú viac, vo fondoch majú už 14 miliárd eur.
  5. Oslava ako v Hollywoode: Kaufland má narodeniny, pozýva aj vás
  6. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť
  7. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku
  8. Sigord – les, kde sa stretáva zodpovedné hospodárenie s turizmom
  1. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku 15 094
  2. Prenájmom bytu môžete zlepšiť životy 5 049
  3. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny 5 001
  4. Ženy nepatria za volant? Majiteľ autoškoly má iný názor 4 531
  5. Vírus HPV môže mať až 80% sexuálne aktívnych ľudí 3 953
  6. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť 3 602
  7. Iónske alebo Dodekanské ostrovy? Grécke leto má stovky tvárí 3 341
  8. Plátené tašky a opakované použitie 3 275
  1. Dagmar Szabó: Čo sa deje po odobratí dieťaťa v zahraničí?
  2. Milan Resutík: NA ZAČIATOK
  3. Marian Filčík: Konečné riešenie kultúrno-etickej otázky
  4. Dušan Piršel: Zdravotníctvo sa má dobre – len zdravie občanov je na tom horšie.
  5. Jozef Drahovský: Novela zákona o cestnej premávke, legislatívny proces lp/2025/282 - analýza
  6. Ján Bilohuščin: Prečo je najodbornejšia a najslušnejšia opozícia vnímaná ako slabá?
  7. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (6. - 12.6.1925)
  8. Rado Surovka: Potrava, alebo otrava ?
  1. Jozef Varga: Dvoje kruhy pod očami, bledý ako stena, aj takto dnes vyzerá Fico... 25 191
  2. Marcel Rebro: Sexuálne násilie Červenej armády pri oslobodzovaní Európy 14 434
  3. Jozef Černek: Sprevádzal som Putinovcov – keď zistili, že ich kamoši z Maďarska chcú obsadiť aj Slovensko, stíchli 11 891
  4. Ivan Čáni: Tibor Gašpar a oni – učebnicový „vzor“ morálky, čestnosti, spravodlivosti. 11 876
  5. Ján Valchár: Ukrajinský darček na ruský deň detí (alebo ako spáliť ruskú flotilu zo záhradného domčeka) 10 883
  6. Rado Surovka: Judáš vstal z mŕtvych a podal ruku Ficovi 7 387
  7. Martin Fronk: Zabudnuté kúpele ožili: Ako dobrovoľníci premenili ruinu na lesný raj 6 792
  8. Rastislav Puchala: Ficov budapeštiansky pride 4 698
  1. Radko Mačuha: Bože, asi preto, že je to vzácne?
  2. Věra Tepličková: Keď Eštok nevie, čí je, Danko chce mať pokoj na ceste za stolicou a Fico hrá vabank...
  3. Radko Mačuha: Demilitarizácia Ruska cez joystick.
  4. Radko Mačuha: Veď na východe nič nieje.
  5. Yevhen Hessen: Ukrajinská komunita na Slovensku a dejiny kultúrnych väzieb
  6. Marcel Rebro: Deň detí bez otcov a s ruskými dronmi nad hlavou
  7. Věra Tepličková: Šok v Bratislave (voľné pokračovanie Šoku v Levoči)
  8. Marcel Rebro: Fico a jeho banda si kupujú za naše peniaze haciendy, Slováci posielajú drony obrancom Ukrajiny
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

Na cvičení sa zúčastnilo viac ako 30 profesionálnych hasičov a šiesti dobrovoľní.


TASR
Po chátrajúcom bratislavskom Tehelnom poli sa k nepoznaniu zmenil aj staručký štadión v Prešove.

Týchto osem štadiónov pohostí majstrovstvá Európy do 21 rokov.


Radi by ste si „štrngli“ s priateľmi na oslave, no alkohol nie je vaša ideálna voľba?


Už o pár dní začne Myjava opäť po roku ožívať ľudovými tradíciami, hudbou, tancom, spevom, remeslami a dobrou náladou.


  1. Dagmar Szabó: Čo sa deje po odobratí dieťaťa v zahraničí?
  2. Milan Resutík: NA ZAČIATOK
  3. Marian Filčík: Konečné riešenie kultúrno-etickej otázky
  4. Dušan Piršel: Zdravotníctvo sa má dobre – len zdravie občanov je na tom horšie.
  5. Jozef Drahovský: Novela zákona o cestnej premávke, legislatívny proces lp/2025/282 - analýza
  6. Ján Bilohuščin: Prečo je najodbornejšia a najslušnejšia opozícia vnímaná ako slabá?
  7. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (6. - 12.6.1925)
  8. Rado Surovka: Potrava, alebo otrava ?
  1. Jozef Varga: Dvoje kruhy pod očami, bledý ako stena, aj takto dnes vyzerá Fico... 25 191
  2. Marcel Rebro: Sexuálne násilie Červenej armády pri oslobodzovaní Európy 14 434
  3. Jozef Černek: Sprevádzal som Putinovcov – keď zistili, že ich kamoši z Maďarska chcú obsadiť aj Slovensko, stíchli 11 891
  4. Ivan Čáni: Tibor Gašpar a oni – učebnicový „vzor“ morálky, čestnosti, spravodlivosti. 11 876
  5. Ján Valchár: Ukrajinský darček na ruský deň detí (alebo ako spáliť ruskú flotilu zo záhradného domčeka) 10 883
  6. Rado Surovka: Judáš vstal z mŕtvych a podal ruku Ficovi 7 387
  7. Martin Fronk: Zabudnuté kúpele ožili: Ako dobrovoľníci premenili ruinu na lesný raj 6 792
  8. Rastislav Puchala: Ficov budapeštiansky pride 4 698
  1. Radko Mačuha: Bože, asi preto, že je to vzácne?
  2. Věra Tepličková: Keď Eštok nevie, čí je, Danko chce mať pokoj na ceste za stolicou a Fico hrá vabank...
  3. Radko Mačuha: Demilitarizácia Ruska cez joystick.
  4. Radko Mačuha: Veď na východe nič nieje.
  5. Yevhen Hessen: Ukrajinská komunita na Slovensku a dejiny kultúrnych väzieb
  6. Marcel Rebro: Deň detí bez otcov a s ruskými dronmi nad hlavou
  7. Věra Tepličková: Šok v Bratislave (voľné pokračovanie Šoku v Levoči)
  8. Marcel Rebro: Fico a jeho banda si kupujú za naše peniaze haciendy, Slováci posielajú drony obrancom Ukrajiny

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu