Nedeľa, 24. január, 2021 | Meniny má TimotejKrížovkyKrížovky

Hlavnou ingredienciou v súťaži bolo pivo

Štvrtý ročník súťaže študentov gastronomických odborov otestoval schopnosti a vedomosti stredoškolákov zo Slovenska a Čiech. Mladí čašníci a kuchári pripravovali nápoje a jedlá na báze piva, víťazmi sú študenti z Piešťan.

Kuchárska časť súťažeKuchárska časť súťaže (Zdroj: ERIK STOPKA)

TRENČÍN. Ukázať sa, otestovať vedomosti a šikovnosť svojich študentov prišlo do trenčianskeho Gastrocentra deväť stredných škôl. „Na Trenčianskom pivnom someliérovi máme tento rok rekordnú účasť. Okrem našej školy je tu ďalších osem škôl, jedna z nich je zo Zlína a desiata sa prišla na súťaž aspoň pozrieť,“ povedala Janka Švančarová zo Strednej odbornej školy Jilemnického v Trenčíne.

„V odbore kuchár budú študenti pripravovať jedlo na báze piva s použitím piva do pokrmu a v druhej kategórii budú musieť spárovať jedlo s vhodným pivom z portfólia nášho partnera a sponzora celej súťaže,“ vysvetlila Švančarová. Študenti sú podľa nej rok čo rok kreatívnejší a odborná komisia stojí pred náročnou úlohou vybrať tých najlepších. Súťaž pozostáva z vedomostného testu a samotnej prípravy drinku, respektíve vedomostného testu a prípravy pokrmu v kategórii kuchár.

Skryť Vypnúť reklamu

Mladí vidia budúcnosť v zahraničí

Simona Kopuncová z Trenčína získala tretie miesto v kategórií čašník, porotu zaujala zaujímavým miešaným drinkom. Pred svojím vystúpením predstavila svoj nápoj aj nám. „Miešaný drink som si vymyslela sama, tak uvidím, ako to vyjde a snáď sa zadarí. Môj drink pozostáva z flambovaného červeného grepu s medom, ktorý je preliaty rumom a bude dočapovaný tmavým pivom,“ povedala.

Jej spolužiačke Karolíne Mišovcovej sa na súťaži páči, aj keď cíti zodpovednosť. „Je tu aj stres, ale myslím si, že každý sem ide preto, aby získal skúsenosti a niečomu novému sa priučil,“ opísala súťaž Mišovcová. Študentky vidia svoju budúcnosť jasne – chcú žiť a pracovať v zahraničí. „Asi pôjdeme do zahraničia, ťahá nás to tam jednak kvôli jazyku, v ktorom sa chceme zlepšiť a aj platové podmienky sú tam oveľa lepšie,“ dodala Kopuncová.

Skryť Vypnúť reklamu

Chcú prilákať mladých ľudí

Ľubomír Vančo, predseda komisie a súčasne predseda Asociácie malých nezávislých pivovarov Slovenska, vidí v súťaži zmysel. „V porote som tretíkrát, môžem teda zhodnotiť, že každým rokom sa to tu zlepšuje,“ povedal.

Jedným z cieľov súťaže je aj simulovať prostredie, v ktorom budú študenti v budúcnosti pracovať. „Ide o to, aby sa mladí ľudia nejakým spôsobom prezentovali pred verejnosťou a pripravovali na svoje budúce povolanie. Niektorí sú z hľadiska kreativity a vystupovania naozaj suverénni,“ dodal predseda komisie.

Od študentov sa očakáva naozaj veľa, čomu zodpovedá aj množstvo faktorov, ktoré komisia hodnotí. „Hodnotí sa časový limit na prípravu nápoja, ďalej hygienické kritériá na prípravu, chuťové vlastnosti, kreativita a kombinácia ingrediencií. V ďalších disciplínach je to čapovanie rezaného piva a správne načapované pivo, čo sa týka peny,“ vysvetlil Vančo.

Skryť Vypnúť reklamu

Pivo sa do kuchyne hodí

Študenti v kuchárskej časti súťaže mali za úlohu navariť pokrm s pivom. Podľa šéfkuchára Adama Vanča sa na pive dá výborne dusiť, spraviť z neho omáčka či marinovať, varenie s nealkoholickým pivom ale neodporúča.

„Ja najradšej varím z tmavého piva, lebo je chuťovo nasládle a súčasne horké, dodá jedlu príjemnú chuť. Pivo obsahuje veľa vitamínov, je perlivé a tým mäso zjemní a potom zostane krehké,“ radí Vančo. Súťaž Trenčiansky pivný someliér už po štvrtýkrát dala priestor stredoškolákom overiť si svoje schopnosti v konkurencii domácich a zahraničných škôl.

Organizátorom bola Stredná odborná škola obchodu a služieb v Trenčíne, ktorej študentka sa umiestnila na treťom mieste v kategórii čašník. Súťažných úloh v kategórií kuchár sa podľa poroty najlepšie zhostila Andrea Lukáčová z piešťanskej hotelovej akadémie. V kategórii čašník zvíťazil Daniel Cisár rovnako z Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera v Piešťanoch.

 

 

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  2. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  3. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  4. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  5. Hygge ako životný štýl
  6. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  7. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  8. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  9. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 41 416
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 39 286
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 12 713
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 870
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 163
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 151
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 476
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 299
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 119
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 012
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

V Trenčíne otestovali za jeden a pol dňa celkom 18.281 ľudí a identifikovali 66 pozitívnych, čo je 0,36 percenta.

Teraz
Zdravotníčka v ochrannom odeve odoberá vzorku počas testovania na COVID-19 v telocvični na Základnej škole s materskou školu na Námestí učeného tovarišstva v Trnave

Počas prvého dňa víkendového celoplošného testovania na ochorenie COVID-19 vykonali odberové tímy v Trenčíne spolu 14 868 testov.

5 h
Hradby okolo kostola majú vyše 500 rokov

Aj nedobytné hradby a opevnenia dokáže pokoriť neúprosný čas. Tie novomestské v blízkosti rímskokatolíckeho kostola majú už vyše päťsto rokov a od 13. storočia chránia nielen jeho priestory.

9 h

Prinášame vám prehľad novorodeniatok, ktoré sme odfotili v trenčianskej a myjavskej pôrodnici. Ich fotky boli zverejnené v MY Trenčianskych novinách.

10 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Polícia prenasledovala auto z Oravy až na Liptov. Komjatnou už vodič neprešiel.

23. jan

Pozitivita je zatiaľ nízka.

21 h

Na Kysuciach pokračuje celoplošné testovanie.

20 h

Policajné sirény vystrašili Dolnokubínčanov i vodičov na ceste Brestovou.

23 h

Už ste čítali?