NOVÉ MESTO NAD VÁHOM. Slovensko má nový kuchársky fenomén menom Vilo Habo. Víťaz televíznej súťaže Moja mama varí lepšie ako tvoja si získal obrovskú popularitu aj v našom regióne. Jeho aktuálna kuchárska kniha Vilo Habo varí lepšie ako tvoja mama sa drží na najvyšších miestach v predajnosti kníh vo veľkých trenčianskych i novomestských kníhkupectvách.
Kuchársku rodinku Habovcov zastavujú na uliciach aj neznámi ľudia, popularita ich teší. Možno aj pre ich priateľskosť ide knižka plná receptov doslova „na dračku“.
Najlepší kuchár v televíznej súťaži
Temperamentný 43-ročný kuchár Vilo Habo z Hanuliakova počas kuchárskych súbojov často kričal na svojho syna Davida, s ktorým vytvoril skvelý tandem.
Ku kuchárskej vareške pričuchol už pred desiatkami rokov.
„K vareniu mňa i brata viedla už mama. Chcela, aby sme boli po osamostatnení schopní sami fungovať. Varil som aj na vojenčine,“ prezradil populárny kuchár. Do súťaže sa prihlásil s jednoznačným cieľom – zvíťaziť. Každá relácia s Habovcami bola v znamení nečakaných situácií, vtipných hlášok a skvelých receptov.
„Kedysi som v jednej relácii v televízii už varil a nemal som dobré skúsenosti. Teraz ma na to nahovoril syn David. Zlomil ma, aj keď som pôvodne nechcel,“ usmial sa Vilo Habo.
Obľúbený kuchár je vo svojom obore skutočný profík. Nepamätá si, že by nejaký pripravovaný pokrm „pobabral“.
„Keď som kedysi dávno robil po prvýkrát domácu knedľu, tak tá skončila v koši,“ usmial sa.
V reštauráciách mu chýbajú slovenské jedlá
Viliam Habo najradšej varí slovenskú kuchyňu.
„Aj do novej kuchárskej knihy som sa snažil zaradiť čo najviac slovenských receptov. Mám totiž pocit, že slovenská kuchyňa sa vytráca. V mnohých reštauráciách už ani nevidíte slovenské jedlá. Tie mi chýbajú,“ vysvetlil.
A aj preto v jeho knihe nájdete množstvo výborných receptov na predjedlá, polievky, prívarky, mäsové jedlá i múčne jedlá, ale aj rôzne špeciality priamo z Habovej fantázie.
„Z cudzích a exotických kuchýň mi je najbližšia čínska,“ pokračoval víťazný kuchár. Vilo Habo sa drží porekadla: Čo si navaríš, to si aj zjedz. Preto rád svoje jedlá degustuje.
„Nové recepty skúšam na sebe, manželke a synovi. Až potom s nimi idem von. V súťaži som varil všetky jedlá podľa nápadov z mojej hlavy, zo žiadnej z kuchárskych kníh som nič nepoužil,“ potvrdil.
Originalita slovenských receptov
V súčasnosti najpopulárnejší kuchár na Slovensku nie je v jedle prieberčivý. Rád si pochutí na mäsitých i sladkých jedlách.
„V poslednej dobe milujem panenku na sedliacky spôsob. Na jej prípravu treba bravčovú panenskú sviečkovicu, hrudkovitý tvaroh, sedliacku slaninu, ale aj hrubé rezance, pažítku, soľ a niekoľko druhov korenia,“ prezradil ingrediencie svojej špeciality, ktorej recept nechýba v jeho horúcej knižnej novinke.
Okrem 70 receptov nájdete na jej takmer 140 stránkach s množstvom farebných fotografií aj osvedčené kulinárske rady a vtipné výroky, ktoré vás určite pobavia.
Pri kuchynskej linke sa striedajú
V rodine Habovcov je o kuchynskú linku zvádzaný každodenný boj. Okrem skvelých kuchárov otca Vila Haba a jeho syna Davida je majsterkou v príprave dobrých pokrmov aj Vilova manželka Eva.
„Varíme všetci traja, ale vždy každý zvlášť, ďalší by pri linke nemal miesto. Vždy sa dohodneme, kto má chuť variť a ten sa do toho pustí,“ usmiala sa Eva Habová.
Vilo Habo varí často najmä v nedeľu, Eva Habová vníma varenie zasa ako bežnú záležitosť manželky a matky v jednej osobe.
„Rada varím perkelty a rezne. Z polievok zbožňujem slepačiu s údeným mäsom alebo držkovú,“ pokračovala. V kuchárskej rodine Habovcov si do prípravy jedál nezasahujú a nezvyknú ani komentovať prípadné nedostatky.
„Vilo varí bezchybne a na tanieri je to skvelé. A 15-ročného syna Davida najviac poteší, keď mu navarené jedlo pochválim,“ usmiala sa jeho mama.