NOVÉ MESTO NAD VÁHOM. Kulinárske špeciality sa objavujú na všetkých stoloch po celom svete.
My sme zavítali do dvanástich krajín, aby sme sa dozvedeli, čo počas sviatočných dní najradšej jedávajú a pijú.
Na niektorých stoloch prevažuje mäso, na iných sladkosti či špeciality z ryže. Na našu anketovú otázku odpovedali poprední predstavitelia veľvyslanectiev z celého sveta.
KANADA
Kathy Bunka, chargé d affaires: Počas Vianoc jedávame veľkého pečeného moriaka. Vo vnútri je vypchaný chlebovou plnkou. Prílohou sú zemiaky upravené mnohými spôsobmi, často tradične pučené. Pridávame k tomu veľa zeleniny, najmenej päť druhov. Pripíjame si vínom.
Na večeru mávame aj typický puding s ovocím a maslovou brandy polevou.
VIETNAM
Hai Ta Thanh: Vianoce vo Vietname sa dosť podobajú Vianociam na Slovensku, je to pre nás veľký kresťanský sviatok. Rôzne kúty sveta ale majú rôzne zvyky. Jedávame naše tradičné jedlá a rôzne špeciality. Ale nemáme určené konkrétne jedlá, ktoré by sa mali na Vianoce prevažne jesť.
Každá rodina si volí jedlo sama. Jedávame mäsové závitky, často aj ryby. Nemáme ale kapra ako na Slovensku. Popíjame pivo a bežné vietnamské nápoje. Podstatné je, aby rodina bola spolu a navečerala sa spoločne.
TAIWAN
Andrew Y. Chang, veľvyslanec: Na Taiwane žije iba malé množstvo kresťanov, ktorí oslavujú Vianoce. Kresťania jedávajú jedlá podobné, ako v západných krajinách Európy, ktoré kombinujú s taiwanskými špecialitami. Počas Vianoc sú obľúbené koláčiky a, samozrejme, aj mäso.
Nemáme ani typický vianočný nápoj. Popíja sa predovšetkým biele a červené víno.
INDIA
Ravinder Narang, 2. tajomník: Jedávajú sa predovšetkým sladkosti, ktoré sú oproti slovenským koláčikom omnoho sladšie. Veľmi obľúbené sú guľôčky namočené v mede.
India je vo všeobecnosti vegetariánska krajina. Na stoloch je preto množstvo rôznorodých vegetariánskych jedál, ktoré si Slováci pravdepodobne vôbec nevedia ani predstaviť. Obľúbené sú batôžky naplnené zeleninou.
Ak sa je mäso, tak najmä kuracina. V ojedinelých prípadoch sa konzumuje aj bravčové a hovädzie mäso, ale naozaj iba veľmi málo.
Počas Vianoc si tiež dávame darčeky, všetko je vyzdobené a osvietené.
GRUZÍNSKO
Alexander Nalbandov, veľvyslanec: Výber konkrétneho jedla závisí najmä od rodiny a od regiónu. Vo veľkej obľube je jedlo sacivi. Je to morčacie mäso v orechovej omáčke okorenené bylinkovým korením.
Prílohou býva kukuričná kaša, ktorá je veľmi podobná talianskej kukuričnej polente. Sú medzi nimi iba malé rozdiely. Na stoloch sú časté aj rôzne zeleninové jedlá.
Tiež sú obohatené o obrovské množstvo orieškov. Pijeme najmä biele a červené víno, destiláty v obľube počas Vianoc veľmi nie sú. Okrem vína sa pije aj koňak, ale aj vodka. Známy gruzínsky čaj na stoloch i káva nemôžu chýbať k chutnému dezertu.
ČÍNA
Lin Lin, veľvyslanec: Čína je obrovská krajina a pri vítaní Nového roku majú rôzne oblasti rôzne zvyky. Na juhu Číny je pri vítaní čínskeho Nového roku najobľúbenejšia ryžová torta a ryžové guľôčky. Na severe Číny sú dominantným jedlom čínske taštičky. Jeden druh je z rôzneho morčacieho alebo bravčového mäsa.
Druhý druh je nemäsitý – s vajíčkom a s rôznymi druhmi zeleniny. Pripíjame si najmä pivom a vínom a tradičnou čínskou pálenkou.
IRAK
Basim Mutlak, chargé d affaires: Na prelome roka, ale aj počas iných sviatkov máme tri najobľúbenejšie druhy jedál.
Je to špeciálne upravená riečna ryba, ktorú lovíme v najväčších irackých riekach Eufrat alebo Tigris.
Ryby potrieme špeciálnou omáčkou a opekáme na otvorenom ohni, nechýba zelenina. Varíme aj ryžu so špeciálnymi koreninami a pridávame hrozienka i mandle, ale aj posekané vajíčko natvrdo.
Tieto jedlá vyhľadávajú aj turisti. Irak je moslimská krajina, alkoholické nápoje vôbec nepijeme. Zabavíme sa aj pri výbornom čaji.
KUBA
Edgar Salazar, kultúrny pracovník: Typické jedlo sa skladá z ryže a fazule, varenej spolu alebo osobitne. Opekáme bravčové mäso na ražni, okolo toho si pripravíme party. Oslavujeme aj niekoľko dní. Rodina je okolo, popíjame tradičný kubánsky rum, pivo, víno. Na Vianoce sa pije veľmi veľa piva.
KOLUMBIA
Luis Leon, podnikateľ: V Kolumbii má každá oblasť svoje typické jedlo. V oblasti hlavného mesta Bogota sa pripravuje špeciálna polievka, kde je kuracie mäso a množstvo rôznej zeleniny. Nechýba v nej kukurica, maniok, ale aj zeleniny, ktoré sa v Európe vôbec nevyskytujú – napríklad arakača. V iných oblastiach sa jedáva grilovaná hovädzina na orientálny spôsob so špeciálnymi omáčkami.
Pijeme rum z cukrovej trstiny a ohnivú vodu – národnú pálenku. Ale pijeme aj whisky, víno. Deti pijú džúsy z maracuje a iného ovocia. Tie majú prednosť pred Coca Colou.
PALESTÍNA
Abdalrahman Bsaiso, veľvyslanec: Jedávame najčastejšie plnené moriaka a gaštany. Moriak býva plnený ryžou, mandľami i hrozienkami.
Na stole nikdy nechýba množstvo sladkostí. Na príprave jedál sa najčastejšie podieľajú ženy, matky. Ale asistuje, samozrejme, celá rodina. Deti najradšej jedia tradičné sladkosti. Kresťania počas sviatkov pijú najmä víno, ostatné náboženstvá nealkoholické nápoje, najmä džúsy.
BIELORUSKO
Eleonora Goroshko: Najčastejšie na našich stoloch je ruský šalát. Sú v ňom zemiaky, vajcia, mrkva, majonéza. Dosť sa to podobá slovenským zvyklostiam, zemiakový šalát je na Slovensku veľmi podobný.
Jedávame ryby, najčastejšie slede. K tomu je tiež šalát. Polievky na Vianoce vôbec nejedávame. Pripíjame si šampanským, kto pije ostré nápoje, tak si najčastejšie nalieva vodku. Zo sladkostí jedávame čokoládové bonbóny s mandarinkami. Jedlá častejšie pripravujú ženy.
KÓREJSKÁ REPUBLIKA
Kim Hyungju: V Kórei sa Vianoce neoslavujú. 25. decembra máme voľný deň, ktorý kresťania oslavujú. Ale to nie sú rodinné sviatky ako v Európe. Preto nemáme počas týchto sviatkov žiadne tradičné jedlá. Kupujeme celú tortu.
Oslavujeme aj lunárny Nový rok. Vtedy jedávame tradičnú polievku s ryžovými koláčikmi. Jedna porcia tej polievky nám dáva jeden rok navyše. Vždy ju musíme zjesť, aby sme sa posunuli ďalej. Nápoje si každý vyberá podľa vlastnej chuti.