TRENČÍN. Fakultná nemocnica v Trenčíne uhradí na konci roka poslednú splátku zo sumy 243-tisíc eur pre spoločnosť Hospital Catering Solutions, ktorá nemocnici dodáva stravu.
Takmer štvrť milióna eur je nemocnica povinná zaplatiť za to, že v minulom roku odobrala o päť percent menej stravných dávok, ako sa zaviazala v koncesnej zmluve, ktorú podpísal predchádzajúci riaditeľ nemocnice Ján Dubovský.
Nemocnica podľa zmluvy neplatí za neodobratú stravu, ale za mzdy, energie, odvoz odpadu, upratovanie. Variabilné náklady, ktoré sa do sumy nepočítajú, sú potraviny.
Sumu rozdelili na osem splátok
Prvú splátku vo výške 43-tisíc eur zaplatila na konci mája tohto roka, poslednú, vo výške 24 tisíc eur uhradí 31.12.
„V prípade, ak celkový počet odobraných denných stravných dávok v príslušnom období klesne o viac ako päť percent pod minimálny odber, platí nemocnica odplatu zníženú o potraviny. Za prvý rok prevádzky išlo o sumu 243-tisíc eur,“ informovala hovorkyňa nemocnice Petra Gembešová.
Menej pacientov
Nemocnica sa v zmluve zaviazala odoberať denne minimálne 630 denných stravných dávok pre pacientov, minimálne 410 obedov pre zamestnancov počas pracovných dní, minimálne 120 obedov cez soboty, nedele a sviatky. Menej stravy odobrala trenčianska nemocnica najmä pre pokles počtu hospitalizovaných pacientov.
„Ten nastal z dôvodu rekonštrukcií oddelení, ktoré majú v tomto čase znížený výkon,“ spresnila Gembešová. V dodatku zmluvy, ktorý uzavrela nemocnica s dodávateľom stravy v lete minulého roka, je minimálny odber nižší o 5 percent v zmysle dohodnutých podmienok.
O ďalšom prehodnotení neuvažujú
Firma Hospital Catering Solutions o prehodnotení podmienok stanovených v koncesnej zmluve neuvažuje.
„Garantovaný odber bol neoddeliteľnou súčasťou súťažných podmienok k verejnej zákazke. Odbery boli určené zo strany verejného obstarávateľa a pre všetkých účastníkov výberového konania sú rovnaké,“ informovala asistentka manažmentu Martina Janečková.
Zmluvu na dodávku stravy podpísala trenčianska nemocnica s firmou Hospital Catering Solutions na desať rokov. Celodenná strava pre pacientov zahŕňa tri jedlá denne a stojí 8,39 eura, zamestnanci majú obed za 3,96 eura.
V celkovej cene jedál sú zahrnuté aj náklady na komplexnú rekonštrukciu kuchyne a jedálne, náklady na energie, triedenie, odvoz a likvidácia odpadu, upratovanie, mzdové náklady alebo náklady na distribúciu stravy.