Streda, 12. august, 2020 | Meniny má DarinaKrížovkyKrížovky

Páleníc je viac, alkoholu menej

Trenčiansky kraj má 
najviac registrovaných páleníc na Slovensku.

Bošácka pálenica je jednou z najobľúbenejších v regióne. Bošácka pálenica je jednou z najobľúbenejších v regióne. (Zdroj: ANDREJ LUPIRICH)

TRENČÍN. Počet pestovateľských páleníc v Trenčianskom kraji rastie. Kým minulý rok ich bolo registrovaných 55, tento rok je ich až 62. Je to najviac zo všetkých krajov na Slovensku. Vypálilo sa v nich ale menej alkoholu, colníci evidujú 520-tisíc litrov, čo je o 182- tisíc litrov menej čistého alkoholu ako minulú sezónu.

Odrazilo sa to aj vo výbere spotrebnej dane, štát vybral o jeden milión eur menej. Podmienky sú pritom rovnaké ako po minulé roky, celkové množstvo na jednu osobu a jeho domácnosť so zvýhodnenou sadzbou spotrebnej dane je 43 litrov čistého alkoholu za jedno výrobné obdobie,“ upozorňuje Renáta Peťovská z Colného úradu v Trenčíne.

Skryť Vypnúť reklamu

Sadzba dane je rovnaká

Znížená sadzba je 540 eur za hektoliter čistého alkoholu. Znamená to, že za jeden liter 50 percentného alkoholu, zaplatí spotrebiteľ zníženú daň vo výške 2,70 eura. Takýto alkohol však pestovateľ nesmie predať. „Ak sa tak stane, uložíme mu pokutu vo výške v závislosti od výšky dane, najmenej však 332 eur,“ povedala Peťovská.

Domácnosť definujú colníci podľa prípojky inžinierskych sietí. „Ak napríklad v jednom dome žijú dve generácie, rodičia a rodina dospelého dieťaťa, dom má však len jednu prípojku na dodávku vody alebo elektriny pre jedného odberateľa, všetky osoby považujeme za jednu domácnosť. Ak má ale každá rodina samostatné merače a samostatne uhrádzajú náklady na svoje potreby, každá rodina sa potom posudzuje ako samostatná domácnosť,“ skonštatovala Peťovská.

Skryť Vypnúť reklamu

Bošácka je tradičná

Kvas môžu pestovatelia spracovať len v registrovaných páleniciach. Jednou z obľúbených páleníc v Trenčianskom kraji je aj Bošácka pálenica. Tradícia pálenia alkoholu žije v Bošáci už viac ako tristo rokov. „Nerobili sme žiadne nové úpravy, chceme zachovať tradičnú prípravu destilátu. Máme 350-litrový prvý kotol na kvas a 100-litrový prepaľovací kotol. Je to tradičná dvojkotlová kolóna, tak ako to robili naši predkovia,“ hovorí majiteľ Bošáckej pálenice Miroslav Kaššovic. Pod kotlom kúria drevom, zariadenie je z medi. Tá pôsobí ako katalyzátor na určité zložky a tým vzniká jedinečná chuť.

„Nie je dobré robiť výrobky úplne čisté, pri pravých destilátoch je to alfa a omega. Úplne vyčistiť destilát od arómy a od chuti nemôžeme, lebo potom je planý, nemá to, čo má správna pálenka mať, príjemnú chuť, lahodnú vôňu. Viacnásobným destilovaním sa ubližuje destilátom, tým sa ničia aromatické zložky, ktoré v destilátoch vyhľadávame. Keď robíme destilát klasickým spôsobom, na finálnom výrobku vidíme, čo tam je. Aj kvalitu ovocia, ktoré išlo do kvasu,“ konštatuje Kaššovic.

Skryť Vypnúť reklamu

Ľudia podľa neho najčastejšie pokazia kvas hnilým alebo nezrelým ovocím, ktoré v destiláte cítiť. „Základom dobrého kvasu je kvalitne dozreté ovocie. Nevadí, že nevyzerá ukážkovo, môže byť aj červivé, ale musí byť dozreté,“ skonštatoval.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Najväčší karibský ostrov ukrýva výnimočné investície
  2. Krížovkársky magazín Lišiak opäť v denníku SME
  3. Stráviť dovolenku na juhu Čiech môžete tento rok výhodnejšie!
  4. Je lepšie vyberať zásnubný prsteň vo dvojici, alebo tajne?
  5. Poznáte v Banskej Štiavnici aj tieto miesta?
  6. Mimoriadna akcia: K ročnému online predplatnému kávovar zdarma
  7. Reportáž: Ako sa rodí kvalitné slovenské jahňacie mäso
  8. Desať chorvátskych hotelov v obľúbených letoviskách Slovákov
  9. Kedysi to bolo sídlo nerestí, dnes sa tam chodia študenti učiť
  10. Kde dovolenkujú Slováci v čase korony?
  1. Mio Pilot: moderní navigace s bezplatnými aktualizacemi
  2. Poznáte v Banskej Štiavnici aj tieto miesta?
  3. Stráviť dovolenku na juhu Čiech môžete tento rok výhodnejšie!
  4. Je lepšie vyberať zásnubný prsteň vo dvojici, alebo tajne?
  5. Krížovkársky magazín Lišiak opäť v denníku SME
  6. Mimoriadna akcia: K ročnému online predplatnému kávovar zdarma
  7. Svätá vojna
  8. Aj v dm rozkvitli žlté narcisy
  9. Reportáž: Ako sa rodí kvalitné slovenské jahňacie mäso
  10. Uľahčujeme ľuďom s hendikepom nastupovanie do automobilu
  1. Kedysi to bolo sídlo nerestí, dnes sa tam chodia študenti učiť 25 797
  2. Desať chorvátskych hotelov v obľúbených letoviskách Slovákov 22 984
  3. Kde dovolenkujú Slováci v čase korony? 17 464
  4. Ako to, že sa tam ešte nenatáčal film? Prostredie si zamilujete 13 808
  5. Letná dovolenka na Slovensku: last minute prázdninové tipy 13 469
  6. Reportáž: Ako sa rodí kvalitné slovenské jahňacie mäso 10 997
  7. Vylievate kuchynský olej do záchoda? Zvyšujete si tým účty 9 701
  8. Ázii dali košom. Tieto bicykle sa celé vyrábajú na Slovensku 9 663
  9. Neriskujte zahraničie. Spoznajte neobjavené krásy Slovenska 9 631
  10. Gaderská dolina poteší celú rodinu 9 613
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Už ste čítali?