Pondelok, 2. august, 2021 | Meniny má GustávKrížovkyKrížovky

Páleníc je viac, alkoholu menej

Trenčiansky kraj má 
najviac registrovaných páleníc na Slovensku.

Bošácka pálenica je jednou z najobľúbenejších v regióne. Bošácka pálenica je jednou z najobľúbenejších v regióne. (Zdroj: ANDREJ LUPIRICH)

TRENČÍN. Počet pestovateľských páleníc v Trenčianskom kraji rastie. Kým minulý rok ich bolo registrovaných 55, tento rok je ich až 62. Je to najviac zo všetkých krajov na Slovensku. Vypálilo sa v nich ale menej alkoholu, colníci evidujú 520-tisíc litrov, čo je o 182- tisíc litrov menej čistého alkoholu ako minulú sezónu.

Odrazilo sa to aj vo výbere spotrebnej dane, štát vybral o jeden milión eur menej. Podmienky sú pritom rovnaké ako po minulé roky, celkové množstvo na jednu osobu a jeho domácnosť so zvýhodnenou sadzbou spotrebnej dane je 43 litrov čistého alkoholu za jedno výrobné obdobie,“ upozorňuje Renáta Peťovská z Colného úradu v Trenčíne.

Skryť Vypnúť reklamu

Sadzba dane je rovnaká

Znížená sadzba je 540 eur za hektoliter čistého alkoholu. Znamená to, že za jeden liter 50 percentného alkoholu, zaplatí spotrebiteľ zníženú daň vo výške 2,70 eura. Takýto alkohol však pestovateľ nesmie predať. „Ak sa tak stane, uložíme mu pokutu vo výške v závislosti od výšky dane, najmenej však 332 eur,“ povedala Peťovská.

Domácnosť definujú colníci podľa prípojky inžinierskych sietí. „Ak napríklad v jednom dome žijú dve generácie, rodičia a rodina dospelého dieťaťa, dom má však len jednu prípojku na dodávku vody alebo elektriny pre jedného odberateľa, všetky osoby považujeme za jednu domácnosť. Ak má ale každá rodina samostatné merače a samostatne uhrádzajú náklady na svoje potreby, každá rodina sa potom posudzuje ako samostatná domácnosť,“ skonštatovala Peťovská.

Skryť Vypnúť reklamu

Bošácka je tradičná

Kvas môžu pestovatelia spracovať len v registrovaných páleniciach. Jednou z obľúbených páleníc v Trenčianskom kraji je aj Bošácka pálenica. Tradícia pálenia alkoholu žije v Bošáci už viac ako tristo rokov. „Nerobili sme žiadne nové úpravy, chceme zachovať tradičnú prípravu destilátu. Máme 350-litrový prvý kotol na kvas a 100-litrový prepaľovací kotol. Je to tradičná dvojkotlová kolóna, tak ako to robili naši predkovia,“ hovorí majiteľ Bošáckej pálenice Miroslav Kaššovic. Pod kotlom kúria drevom, zariadenie je z medi. Tá pôsobí ako katalyzátor na určité zložky a tým vzniká jedinečná chuť.

„Nie je dobré robiť výrobky úplne čisté, pri pravých destilátoch je to alfa a omega. Úplne vyčistiť destilát od arómy a od chuti nemôžeme, lebo potom je planý, nemá to, čo má správna pálenka mať, príjemnú chuť, lahodnú vôňu. Viacnásobným destilovaním sa ubližuje destilátom, tým sa ničia aromatické zložky, ktoré v destilátoch vyhľadávame. Keď robíme destilát klasickým spôsobom, na finálnom výrobku vidíme, čo tam je. Aj kvalitu ovocia, ktoré išlo do kvasu,“ konštatuje Kaššovic.

Skryť Vypnúť reklamu

Ľudia podľa neho najčastejšie pokazia kvas hnilým alebo nezrelým ovocím, ktoré v destiláte cítiť. „Základom dobrého kvasu je kvalitne dozreté ovocie. Nevadí, že nevyzerá ukážkovo, môže byť aj červivé, ale musí byť dozreté,“ skonštatoval.

Najčítanejšie na My Trenčín

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova
  2. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte
  3. Ako si zabezpečiť krytie liečby a karantény v zahraničí?
  4. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy
  5. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách?
  6. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  7. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  8. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  9. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  10. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  1. Vodného slalomára privítal doma aj jeho hlavný partner BILLA
  2. Autorka prezradila motív novej knihy. Poteší nielen romantičky
  3. Ako uľahčiť opatrovanie seniorov doma
  4. Diskusia o elektromobiloch nie je „súťaž krásy“
  5. Ako si zabezpečiť krytie liečby a karantény v zahraničí?
  6. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy
  7. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova
  8. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách?
  9. Košická štvrť je súčasťou odpadového experimentu.
  10. Kúpa vozidla cez inzerát či od malého predajcu je rizikovejšia
  1. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 5 398
  2. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021 5 189
  3. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 798
  4. Jeden deň na Bratislavu nestačí 3 709
  5. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké? 3 545
  6. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 3 372
  7. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 3 247
  8. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova 2 704
  9. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 2 650
  10. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy 2 368
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Trenčín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Trenčín

ilustračné foto

Prehľad výsledkov VIII. líg.


8 h
V Bobote sa nehralo, ihrisko bolo poriadne podmáčané.

Prehľad výsledkov siedmych líg.


8 h
Momentka z derby zápasu V. Bierovce/Opatovce proti Trenč. Stankovciam.

Prehľad výsledkov VI ligy.


8 h

Následky búrok v Trenčianskom kraji odstraňovalo viac ako 200 hasičov.


TASR 9 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Rozsudok nie je právoplatný.


1. aug

Po ťažko zraneného Milana priletel záchranársky vrtuľník, zdravotníci bojovali o jeho život viac ako hodinu.


1. aug

Ľudia sa nestihli spamätať a prišla ďalšia povodeň.


8 h

Slovenskom sa ženú búrky.


1. aug

Už ste čítali?